Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nitrogén vizes környezetben
Advertisements

Élelmiszerbiztonsági útmutató
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Vízminőség-védelem III.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Mit v/tegyünk, hogy jól mossunk…
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
A víztisztítás és a vízminőség vizsgálata
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
Tisztítás, fertőtlenítés
Víztisztítás ultraszűrésel
Vízminőségi jellemzők
VÍZBÁZISOK ÉS JELLEMZŐ SZENNYEZŐANYAGAIK
Antibiotikumok kimutatása a talajból
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
SZÉN-MONOXID.
Az anyag tulajdonságai és változásai
A vízszennyezés mérése, értékelése
VÍZSZENNYEZÉS Környezetgazdaságtan – 6. előadás
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
VÍZKEZELÉS előadás+gyakorlat
Szappanok káros hatása
Budapest Vízminősége Budapest Vízminősége Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc.
Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben az ivóvíz keménysége, vagyis CaO (kalcium-oxid) aránya határozza neg. A vízkeménységi.
Környezetvédelmi képzés vegyipari alapozással
Vizminőség vizsgálat a biotikus index használatával
Vízminőség- védelem. A VÍZ kémiai, fizikai, biológiai tulajdonságai alapján az élet, a társadalmi tevékenység számára nélkülözhetetlen, ezért a Földön.
MI AZ IVÓVÍZ? Az a víz, amely megfelel az aktuális ivóvízszabvány követelményeinek, ivóvíznek tekinthető. Ivóvízellátás Egyedi kutas Közüzemi A különféle.
Felszíni vizek minősége
Felszín alatti vizek minősítése
VÍZBÁZISOK ÉS JELLEMZŐ SZENNYEZŐANYAGAIK
Biológiai folyamatok az ivóvíztisztításban
MI AZ IVÓVÍZ? Az a víz, amely megfelel az aktuális ivóvízszabvány követelményeinek, ivóvíznek tekinthető. Ivóvízellátás Egyedi kutas Közüzemi A különféle.
Felszín alatti vizek minősítése
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
Felszín alatti vizek minősítése
A talaj oldott szerves szén (DOC) tartalmának meghatározása Készítette: Dudás Kata.
Talajképződés Gruiz Katalin.
Fitoremediáció.
Felszíni vizek minősítése, szennyezői
Nitrogén mineralizáció
Vízminőség védelem A víz az ember számára: táplálkozás, higiénia, egészségügy, közlekedés, termelés A vízben található idegen anyagok - oldott gázok -
II. RÉSZ OLAJSZENNYEZÉSEK.
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
Felszíni vizek minősége
A vízszennyezés.
MI AZ IVÓVÍZ? Az a víz, amely megfelel az aktuális ivóvízszabvány követelményeinek, ivóvíznek tekinthető. Ivóvízellátás Egyedi kutas Közüzemi A különféle.
Ásványok bemutatása Ásvány- és kőzettan alapjai
A Föld vízkészlete.
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Környezetvédelem.
Ivóvizünk forrása a Tisza
VAS- ÉS MANGÁNTALANÍTÁS
HACCP rendszer.
Laky Dóra Ózon és ultraibolya sugárzás felhasználása ivóvíz fertőtlenítésre Konzulens: Dr. Licskó István Prof. Tuula Tuhkanen szeptember 25.
Vincze Lászlóné dr. főiskolai docens
MI AZ IVÓVÍZ? Az a víz, amely megfelel az aktuális ivóvízszabvány követelményeinek, ivóvíznek tekinthető. Ivóvízellátás Egyedi kutas Közüzemi A különféle.
Kémiai jellemzők pH, összetétel, szervetlen és szerves alkotók.
A nitrogén és vegyületei
Víztisztítás ökológiai szempontjai
Környezetvédelmi analitika
Termékek az egészségért
A vízszennyezés minden, ami a vízminőséget kedvezőtlenül befolyásolja
A FÖLDKÉREG ANYAGAI Készítette: Hoffer Vivien, Kovács Barbara,
Energiahordozók keletkezése
Antibiotikumok kimutatása a talajból
Előadás másolata:

Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László

Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még, hogy legyen… színtelen szagtalan idegen ízektől mentes megfelelő hőmérsékletű ne tartalmazzon lebegő szennyeződéseket

A Föld vízkészlete

Magyarország vízkészlete

A víz szennyeződéseiFizikai:  szín,  zavarosság,  hőmérséklet,  lebegő anyag  hab  radioaktivitás Érzékszervi  szín,  Szag,  organoleptikus Kémiai:  szerves  és szervetlen vegyületek Biológiai:  patogén baktériumok,  vírusok  egyéb mikroorganizmusok

A vízszennyező anyagok  hagyományos „természetes” szennyezőanyagok: amelyek emberi beavatkozástól mentes környezetben is előfordulnak,  természetidegen vegyi anyagok: emberi tevékenység nyomán keletkeznek és/vagy kerülnek a vízbe. Szennyezettségnek minősül az is, ha a tiszta vizekben is jelenlévő komponensek (pl. a klorid, szulfát, vas, mangán) a szokásosnál jóval nagyobb koncentrációban fordulnak elő.

Az ivóvíz  Az ember ivóvízszükséglete napi 2-3 liter.  Egyéb vízhasználata (főzés, tisztálkodás, mosás, takarítás) napi liter. Fontos tehát, hogy ivóvizünk ne tartalmazzon egészségre káros mikroorganizmusokat, mérgező vegyi anyagokat. Ezért az ivóvíz minőségét folyamatosan ellenőrizni kell.

Vizsgálati szempontok Mikrobiológiai: Jelenleg nem ismerünk olyan vizsgálati eljárást, amellyel egyszerre valamennyi, a vízben esetlegesen előforduló kórokozó kimutatható lenne. Kémiai: Elsősorban a vasat és a mangánt vizsgálják. A vizekbe természetes körülmények között is bejuthat a vas és a mangán olyankor, ha a talaj reduktív. FeMn  A vas a vízből állás közben kiválik, a víz megzavarosodik, üledék képződik ez fogyaszthatatlanná teszi a vizet.  Vízvezetékhálóztok esetében a kivált vasat mikroorganizmusok, vasbaktériu- mok dolgozzák fel, nyálkás, sötétbarna baktériumtömegek képződnek, amelyek akár vezetékeltömődést is okozhatnak.  Emiatt a vas jelenléte az ivóvízben nem kívánatos.  A mangán hosszabb állása esetén szintén kiválások képződnek, és a vashoz hasonló panaszokra adhat okot.  A mangánbaktériumok élettevékenysé- ge során a hálózatban barnás-feketés üledék képződik (mangán-dioxid), ami esztétikai szempontból kedvezőtlen.  A Fe/Mn baktérium-biomassza további (másodlagos) baktériumszaporodás forrása.

Vége