Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László
Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még, hogy legyen… színtelen szagtalan idegen ízektől mentes megfelelő hőmérsékletű ne tartalmazzon lebegő szennyeződéseket
A Föld vízkészlete
Magyarország vízkészlete
A víz szennyeződéseiFizikai: szín, zavarosság, hőmérséklet, lebegő anyag hab radioaktivitás Érzékszervi szín, Szag, organoleptikus Kémiai: szerves és szervetlen vegyületek Biológiai: patogén baktériumok, vírusok egyéb mikroorganizmusok
A vízszennyező anyagok hagyományos „természetes” szennyezőanyagok: amelyek emberi beavatkozástól mentes környezetben is előfordulnak, természetidegen vegyi anyagok: emberi tevékenység nyomán keletkeznek és/vagy kerülnek a vízbe. Szennyezettségnek minősül az is, ha a tiszta vizekben is jelenlévő komponensek (pl. a klorid, szulfát, vas, mangán) a szokásosnál jóval nagyobb koncentrációban fordulnak elő.
Az ivóvíz Az ember ivóvízszükséglete napi 2-3 liter. Egyéb vízhasználata (főzés, tisztálkodás, mosás, takarítás) napi liter. Fontos tehát, hogy ivóvizünk ne tartalmazzon egészségre káros mikroorganizmusokat, mérgező vegyi anyagokat. Ezért az ivóvíz minőségét folyamatosan ellenőrizni kell.
Vizsgálati szempontok Mikrobiológiai: Jelenleg nem ismerünk olyan vizsgálati eljárást, amellyel egyszerre valamennyi, a vízben esetlegesen előforduló kórokozó kimutatható lenne. Kémiai: Elsősorban a vasat és a mangánt vizsgálják. A vizekbe természetes körülmények között is bejuthat a vas és a mangán olyankor, ha a talaj reduktív. FeMn A vas a vízből állás közben kiválik, a víz megzavarosodik, üledék képződik ez fogyaszthatatlanná teszi a vizet. Vízvezetékhálóztok esetében a kivált vasat mikroorganizmusok, vasbaktériu- mok dolgozzák fel, nyálkás, sötétbarna baktériumtömegek képződnek, amelyek akár vezetékeltömődést is okozhatnak. Emiatt a vas jelenléte az ivóvízben nem kívánatos. A mangán hosszabb állása esetén szintén kiválások képződnek, és a vashoz hasonló panaszokra adhat okot. A mangánbaktériumok élettevékenysé- ge során a hálózatban barnás-feketés üledék képződik (mangán-dioxid), ami esztétikai szempontból kedvezőtlen. A Fe/Mn baktérium-biomassza további (másodlagos) baktériumszaporodás forrása.
Vége