Szabályalapú következtetés III. dr. Istenes Zoltán ELTE -ÁSZT 2001 november.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
♫ Turn on your speakers! ♫ Turn on your speakers! CLICK TO ADVANCE SLIDES Egy fiatal nő várakozott egy nagy repülőtér várójában gépe indulására.
Advertisements

SZELLEMEK Közöttünk vannak... Nem hiszed??? Várnak Rád !!!
Kapcsolatok. Kapcsolat Kapcsolat: Két egyedtípus egyedelőfordulásai közötti viszony.
ARAB SZÁMOK … 5.
Bizonytalanság  A teljesen megbízható következtetést lehetővé tevő tudás hiánya  Egy esemény bizonytalansága  objektív  szubjektív  Módszerek  numerikus.
2003. november INFOtrend 2003 Váradi Tamás MTA Nyelvtudományi Intézet Korpusznyelvészeti Osztály Nyelvi technológiákkal az információs.
Diagnosztika szabályok felhasználásával, diagnosztikai következtetés Modell alapú diagnosztika diszkrét módszerekkel.
Tisztelet - dicsőség Jon Palmer.
A NÖVEKEDÉS BUKTATÓI Andrásy Zsolt 2013 November 9. Kolozsvár.
Mit jelent szegénynek lenni?
Mosolyogj kicsit ezen a borús napon! Neked készítettem szeretettel!
Számítógépes Hálózatok
Tények Szíriából Angliába való hazautazása közben utazik Poirot az Orient Expressen. Második éjjel, mialatt a vonat egy hófúvásban megreked, meggyilkolják.
a titokban tartott fekete sebész. Dr. HAMILTON NAKI.
Kocsisné Dr. Szilágyi Gyöngyi. Elérehet ő ség: aszt.inf.elte.hu/~szilagyi/ aszt.inf.elte.hu/~szilagyi Fogadó óra: hétf ő
Tartalom jegyzék Delfinek(Fogas cetek) Bemutató Életmódja Leírásuk
Rokonok. Sok - sok évvel ezelőtt, amikor 23 éves voltam, hozzámentem egy özvegyhez, aki olyan gyönyörű volt, hogy az csak na. Ennek az özvegynek volt.
Kutya nélkül élni lehet,de nem érdemes.
Mérés és adatgyűjtés 4. Óra Adatok importálása és exportálása, adatok elemzése szeptember 24., 27. Kincses Zoltán, Mingesz Róbert, Vadai Gergely.
Virtuális méréstechnika Adatok elemzése, fájl I/O 1 Mingesz Róbert V
EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK, SZÖVEGES FELEDATOK
ALAPIGE: 1Kir 3,
(tömegpontok mozgása)
Családom eredetéről. Kislányom azt kérdezte anyukájától: „Egyáltalán – hogyan kezdődött az élet ezen a Földön?" Anyukája így felelt: „Isten megteremtette.
Lehet, hogy csak egy ember vagy ezen a világon, de valakinek te jelented magát a világot. Gabriel García Márquez.
PéPéeS Tökéletes mese «lássuk» PéPéeS
Ádány Róza: Megel ő z ő orvostan és népegészségtan A társadalmi –gazdasági helyzet és az életmód hatása az egészségi állapotra.
Ismeretalapú rendszerek alaptechnikái
A jó cselekedet Egy pohár tej Egy nap, egy fiatal legény házról házra járt, mivel nagyon éhes volt. Nem volt már egy fillére sem, mert minden pénzét.
3 hely a világon, ahol a nők parancsolnak
Tizenegy ember lógott egy helikopter kötelén, tíz férfi és egy nő.
FIAM – MY BOY.
Ne sírj, apám! – Don’t Cry Daddy! Apám meg én a kisszobában, csendes esti félhomályban, béke van, ő mégis sír. Én nézem, nézem meglepetten, szégyelli,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2005/2006. őszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Volt egyszer egy kisfiú, akinek igen nehéz természete volt
Magnézium-szulfát- és alumínium-szulfát reakciói
Istentõl el nem állok, Õ sem áll tõlem el; Szüntelen vele járok, átfogom hitemmel. Gondot visel reám, és este úgy, mint reggel Õ áld meg segítséggel, kegyelmes,
A H I T M I N D E N D E N K I É Dévényi Erika.
SZMPSZ Galánta - Vágsellye régió RPK és TV tevékenysége
Rajna Zoltán: Mátyás ifjúkora
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
Volt egyszer egy kisfiú, akinek igen nehéz természete volt
Oltári nagy hülyeség, de jó!
2012. Január 1.. „Egyiptomból hívtam el fiamat” Hóseás 11,1.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
H U M O R a bíróságon (Bokrétás András).
Szakíts magadnak egy kis időt, hogy elolvasd ezt az üzenetet, lehet hogy fontos!
Bolyai János.
Logikai programozás 2..
Forgalomkorlátozások Budapesten. A Vasfüggöny átvágásának 20. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő központi állami megemlékezés miatt az alábbi.
Logikai bevezető Forgács Gábor Ellenőrizzük a következő következtetéseket Egyetlen francia versenyző sem jutott be a döntőbe. Denise francia.
A feladat : Építsünk AVL-fát a következő adatokból:100,170,74,81,136,185,150,122,52,190,144 (Az AVL-fa olyan bináris keresőfa, amelynek minden csúcsára.
7. Én lelkem, mire csüggedsz el? Mit kesergesz ennyire? :/: Bízzál Istenben s nem hágy el, Kiben örvendek végre. Ki nekem szemlátomást Nyújt kedves szabadulást,
Látjátok! Ők az ellenfelek…
Így szólt hozzám a dédapám.
EVOLÚCIÓ VAGY INTELLIGENS TERVEZÉS?
BOLDOG NŐNAPOT! MÁRC. 8..
MI 2003/6 - 1 Elsőrendű predikátumkalkulus (elsőrendű logika) - alapvető különbség a kijelentéslogikához képest: alaphalmaz. Objektumok, relációk, tulajdonságok,
Ó hála az Úrnak, zengjünk neki hát, Mert úgy szeretett, hogy od'adta Fiát! A kínra, halálra küldötte el Őt. Megnyitni a mennyet a bűnös előtt! Dicséretek.
Jöjj, ha éhes vagy.
Erdélyi barangolások:
Kakukktojás - Kiforgató. tündérboszorkányanyókaördög kunyhóÓperenciás-tengerüveghegykacsalábon forgó vár Fanyűvőgriffmadárhollósárkány borbocskorköpönyegostor.
Jézus tanítása az irgalomról és a megbocsátásról.
ARAB SZÁMOK … 5.
Szöveges feladatok Érettségi feladatok
Szöveges feladatok Érettségi feladatok
Előadás másolata:

Szabályalapú következtetés III. dr. Istenes Zoltán ELTE -ÁSZT 2001 november

Tartalom 1. feladat : analfabéta delfinek 2. feladat : kuruzsló doktorok 3. feladat : magas apák

1. feladat - szöveges leírása Aki tud írni és olvasni, az nem analfabéta. A delfinek analfabéták. Némelyik delfin intelligens. Lássuk be, hogy van olyan intelligens lény, aki nem tud írni olvasni.

1. feladat - predikátumok Aki tud írni és olvasni, az nem analfabéta. A delfinek analfabéták. Némelyik delfin intelligens. Lássuk be, hogy van olyan intelligens lény, aki nem tud írni olvasni. IO(x)-tud írni és olvasni x A(x)-analfabéta x D(x)-delfin x I(x)-intelligens x

1. feladat - formalizálás Aki tud írni és olvasni, az nem analfabéta. A delfinek analfabéták. Némelyik delfin intelligens. Lássuk be, hogy van olyan intelligens lény, aki nem tud írni olvasni. (  x)(IO(x)   A(x)) (  x)(D(x)  A(x)) (  x)(D(x)  I(x)) (  x)(I(x)   IO(x))

2. feladat - szöveges leírása Van olyan Páciens, aki minden doktorban megbízik. A kuruzslókban egyetlen páciens sem bízik meg. Lássuk be, hogy egyetlen doktor sem kuruzsló.

2. feladat - predikátumok Van olyan Páciens, aki minden doktorban megbízik. A kuruzslókban egyetlen páciens sem bízik meg. Lássuk be, hogy egyetlen doktor sem kuruzsló. P(x)-páciens x D(x)-doktor x M(x,y)-x megbízik y-ban K(x)-kuruzsló x

2. feladat - formalizálás Van olyan Páciens, aki minden doktorban megbízik. (  x)(P(x)  (  y)(D(y)  M(x,y))) A kuruzslókban egyetlen páciens sem bízik meg. (  x)(  y)(P(x)  K(y)   M(x,y)) Lássuk be, hogy egyetlen doktor sem kuruzsló.  (  y)(D(y)  K(y))

3. feladat - szöveges leírása Aladár fia János. Bálint fia Károly. Mindkét fiu sportoló. A sportoló fiúk magasabbra nőnek, mint az apjuk, ezalól csak akkor lehet kivétel, ha az apa kosárlabdázó volt. Aladár kosárlabdázott, Bálint nem, mégis ő a magasabb kettejük közül. Károly viszont alacsonyabb Jánosnál. Lássuk be, hogy János magasabb, mint az apja.

3. feladat - predikátumok Aladár fia János. Bálint fia Károly. Mindkét fiú sportoló. A sportoló fiúk magasabbra nőnek, mint az apjuk, ezalól csak akkor lehet kivétel, ha az apa kosárlabdázó volt. Aladár kosárlabdázott, Bálint nem, mégis ő a magasabb kettejük közül. Károly viszont alacsonyabb Jánosnál. Lássuk be, hogy János magasabb, mint az apja. A(x,y)-x az apja y-nak S(x)-sportoló x M(x,y)-x magasabbra nő y-nál K(x)-kosárlabdázó x

3. feladat - formalizálás Aladár fia János. Bálint fia Károly. Mindkét fiu sportoló. A sportoló fiúk magasabbra nőnek, mint az apjuk, ezalól csak akkor lehet kivétel, ha az apa kosárlabdázó volt. Aladár kosárlabdázott, Bálint nem, mégis ő a magasabb kettejük közül. Károly viszont alacsonyabb Jánosnál. Lássuk be, hogy János magasabb, mint az apja. A(A,J)  A(B,K)  S(J)  S(K)  K(A)   K(B)  M(B,A)  M(J,K) (  x)(  y)(S(x)  A(y,x)   K(y)  M(x,y)) M(J,x)  A(x,J) + (  x)(  y)(  z)(M(x,y)  M(y,z)  M(X,z))