Munkavédelem munkabiztonság - munkaegészségügy

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Elvándorlás a gazdasági műszaki területen
Advertisements

A foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészség-károsodások megelőzéséről.
Dr. Grónai Éva főosztályvezető főorvos
Munkavédelmi világnap-2014.április 28.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkavédelmi képviselők fóruma
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
10. Tétel.
Munkáltatók és munkavállalók kötelességei
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
NAV ÁNTSZ OMMF Fogyasztóvédelem Jogszabályfigyelés
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
A kitelepítés, kimenekítés, befogadás, visszatelepítés
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Munkaszervezési ismeretek
Munkavédelem 1. tétel.
6. tétel.
A munkavédelmi képviselő részvétele a munkabalesetek kivizsgálásában, a foglalkozási betegségek megelőzésében Némethné Márton Erika TVK Munkavédelmi Bizottság.
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
BARANYA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
EGYÉNI VÉDELEM -KÖZÖS FELADATOK
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
A munkavédelem helyzete, a fejlődés iránya február 22. Papp István.
A munkavédelemi jogszabályok végrehajtott és várható módosítása
MÁV ZRT. VEZÉRIGAZGATÓSÁG EBKO MUNKABIZTONSÁGI CSOPORT
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
MUNKAVÉDELEM Fogalmi rendszer.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Simonné Szabó Katalin, Török Alajos, Dr. Pataki Olga
HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSEK TAPASZTALATAI
„Jogszerű? Legyen!- JOGSEGÉLY+ Mini Szakmai Konferencia”
A kémiai biztonságról közérthetően
A munkavédelemről, munkavállalóknak
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok

„BIG JUNE” Hogyan készülünk fel a évi nagyjavításra?
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
A beszállással járó munkák biztonságtechnikai követelményei
HACCP rendszer.
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések Munkavédelmi és Katasztrófavédelmi (ADR) Konferencia a Zala Megyei.
A munkaegészségügy munkabiztonságtól elkülönülő szakfeladata és szerepe a munkavédelemben Dr. Szele Eszter Kardirex Egészségügyi Központ.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
MUNKAVÉDELEMI ELŐÍRÁSOK BETARTÁSA A KÖZFOGLALKOZTATÁSBAN.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések „A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia.
A munkáltató munkavédelmi kötelezettségei Összeállította: Dr. Váró György.
A kapacitás fenntartási program a nukleáris biztonsági hatóság szemszögéből Hullán Szabolcs GTTSZ konferencia „atomenergia=ellátásbiztonság” november.
Felkészülés a munkavédelmi ellenőrzésekre Összeállította: Szabó Béla munkavédelmi referens Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály.
Munkaegészségtan Dr. Juhász Ferenc április.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
A közfoglalkoztatás munkavédelmi szabályai Viktor Veronika Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv március.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
A munkavédelmi törvény évi legfontosabb változásai Dörner Rezső munkavédelmi szakmérnök.
A munkahelyi egészség és biztonság
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Elektromos kéziszerszámok, kisgépek érintésvédelmi ellenőrzése
Földmunkagépek emelőgép üzemmódban
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Előadás másolata:

Munkavédelem munkabiztonság - munkaegészségügy Tóth Attila 20/945-4349 Safe to Save Kft. www.stos.hu Munkavédelem munkabiztonság - munkaegészségügy

A munkavédelem szabályozása Munkabiztonság Munkavédelem Munkaegészségügy Munkahigiéne Foglalkozás egészségügy szervezett munkavégzés követelményei szabályozás, törvénykezés, szervezési, intézményi előírások fentiek megvalósítása a munkahelyi gyakorlatba Műszaki megelőzés követelményei Cél: munkabalesetek megelőzése Tárgy: a veszély Terület: tárgyi, személyi feltételek Egészségügyi követelmények Cél: foglalkozási betegségek megelőzése Tárgy: az ártalom Terület: dolgozó, munkakörnyezet

Munkavédelmi hatóságok OMMF régen - NMH most Országos Munkaügyi és Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi Felügyelet MEGYEI KORMÁNYHIVATALOK MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVEINEK MUNKAVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGEI ÁNTSZ Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat

Munkavédelmi szakember foglalkoztatása MUNKABIZTONSÁGI SZAKEMBER FELADATAI MUNKA-EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBER FELADATAI Közreműködés a kockázatértékelésben (gépek, munkakörnyezet, veszélyes anyagok, képernyős munkahelyek, kóroki tényezők vizsgálata) (munkakörnyezet, veszélyes anyagok, munkahigiénés körülmények, kóroki tényezők vizsgálata) Közreműködés az egyéni védőeszköz juttatás rendjének kialakításában Gépek, berendezések használatba vétele/ üzembe helyezése Közreműködés a gépek, berendezések használatba vételében/ üzembe helyezésében Részvétel az időszakos biztonsági felülvizsgálatokban Munkavédelmi oktatás Munkaköri alkalmassági vizsgálatok Munkabalesetek kivizsgálása Foglalkozási megbetegedések kivizsgálása Elsősegély-nyújtók képzése

Munkaegészségügyi követelemények A kereskedelem (élelmiszer) vendéglátás speciális a többi szakmától eltérő volta, hogy az élelmiszerek védelmére (HACCP) különös figyelmet kell fordítani, ennek keretében az egyik jelentős különbség a személyi higiénés alkalmasság vizsgálata. A vegyi anyagok és keverékek kereskedelme speciális szabályokat követel meg, melyet a kémiai biztonsági törvény a REACH és a CLP szabályoz.

Munkaegészségügyi követelemények ORVOSI ALKALMASSÁGI VIZSGÁLATOK A kereskedelem és vendéglátás területén, ahol élelmiszerek előállításával és értékesítésével foglalkoznak a szokásos orvosi alkalmassági vizsgálatokat (előzetes, időszakos, soron kívüli, záró), kiegészíti az egészségügyi könyv (személyi higiénés alkalmasság), mely az élelmiszerek védelmét szolgálja, azaz élelmiszerek útján terjedő fertőző megbetegedések járványos kialakulását hivatott megakadályozni. A személyi higiénés alkalmassági vizsgálatot szervezett és nem szervezett munkavégzés keretében is el kell végezni: szervezett munkavégzés esetén a foglalkozás-egészségügyi szakorvos, nem szervezett munkavégzés esetén a háziorvos jogosult a feladat ellátására.

Munkaegészségügyi követelemények A járványügyi érdekből kiemelt munkakörök és személyi higiénés alkalmassági vizsgálatok:

Munkaegészségügyi követelemények

Élelmiszer felhasználás Élelmiszer-higiéniai munkavégzési feltételek: - Infrastruktúra és berendezések - Az alapanyagokkal szemben támasztott követelmények - A hulladékok kezelése - Kártevők elleni védekezés - Tisztítás, takarítás, fertőtlenítés - Vízminőség - A személyzet egészségi állapota (e.ü. könyv) - Személyi higiéne - Oktatás, képzés - Adott feltételek mellett szükséges lehet és célravezető a HACCP rendszer bevezetése (amely egy hatékony ÉLELMISZERBIZTONSÁGI rendszer).

Élelmiszer felhasználás Az elmúlt időszakok nyári ellenőrzéseinek tapasztalatai: - Az elmúlt időszakban jó pár vendéglátó egység felfüggesztését kezdeményezték az ÁNTSZ munkatársai súlyos takarítatlanság, rossz általános higiénés helyzet, ivó-, ill. kézmosáshoz szükséges meleg víz hiánya miatt. - Egy esetben az építési munkálatok közepette végezték az árufeltöltést, az üzletteret hevenyészetten felhelyezett piszkos, szakadozott fólia választotta el az építkezési területtől.

Élelmiszer raktározás Fizikai és vegyi tulajdonságok szerinti veszélymentes tárolás Polcok, állványok előírásai Veszélyes anyagok tárolásának tilalmai (élelmiszeres göngyöleg) Tárolási módozatok biztonságai (rakatképzés, eldőlés, elgurulás) Anyagmozagatás (kézi, gépi) Munkaterületen történő tárolási mennyiségek Kártevők elleni védelem Illetéktelenektől való elzárás

EVE vs. Munkaruha Egyéni védőeszköz minden olyan eszköz, amelyet a munkavállaló azért visel vagy tart magánál, hogy az a munkavégzésből, a munkafolyamatból, illetve a technológiából eredő kockázatokat az egészséget nem veszélyeztető mértékűre csökkentse, Továbbá az eszköz bármely kiegészítése vagy egyéb segédeszköz, amelynek a feladata fenti cél elérése - együtt: védőeszköz; Munkaruházat

EVE vs. Munkaruha Egyéni védőeszköz Munkaruházat Pl.: védőszemüveg, légzésvédők, védőruhák, védőkesztyűk, védőlábbelik, ún. vattakabát Munkaruházat Pl.: munkanadrág, póló, pamutkesztyű, munkacipő, hajháló, sapka

Hatósági bírságok Munkavédelmi hatóság - NMH ÁNTSZ 50.000 – 10.000.000 HUF –ig (KET alapján, telephelyenként és munkavállalói létszám alapján) ÁNTSZ 5.000 – 1.000.000 HUF 20.000.000. Kémiai terhelési bírság Egészségvédelmi bírság: 20.000 – 2.500.000 HUF