Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
ZÖLD TÖMB Élhetőbb panel
Kőbányai Komposztálási Program Szentirmai-Zöld Máté programvezető.
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba.
Kommunális szennyvíziszapból tápanyag gazdálkodásra alkalmas termék
Biogáz–előállítás, vidéki jövedelem-termelés
Cofuna szerves humusztrágya A természet kincse a mezőgazdaság számára
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Egy kis település lehetőségei a környezet- tudatossá válás útján napjainkban Pirtyák Zsolt Lajoskomárom polgármestere.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
BURGÅRDEN OKTATÁSI KÖZPONT Tanétterem -és pékség.
A hulladék szerepe az ember életében
Lepenye Ambrus Mátyás Király Általános Iskola Pomáz
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Hologén Környezetvédelmi Kft. Kovács Miklós November 24. A szennyvíziszapok mezőgazdasági hasznosítása.
Fenntartható életmód és életstílus
Napocska Napköziotthon
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Természeti erőforrások védelme
Az alternatív energia felhasználása
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Történeti áttekintése Lebomló anyagok Környezetszennyező anyagok Hova kerül mindez?
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
„Forró témák” a környezetvédelmi médiában, avagy merre tart ma a szakmai közérdeklődés? - Szelektív hulladékgyűjtési kommunikációs szakmai nap – 2010.február.
Hol a határ a pr és a valódi felelősségvállalás között?
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
Huba Bence igazgató Szombathely,
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
energetikai hasznosítása I.
Civil Kezdeményezések Programja
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Organica gazdálkodás Szennyvíztelep.
szakmai környezetvédelem megújuló energiák 1.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
A Balaton Régió környezeti állapotának értékelése
Hulladékkezelés, hulladékgazdálkodás.
1 „Fenntartható fejlődés” Új tartalmak közös (informatikai) platformon Kovács Kálmán államtitkár Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Szabadka, 2008.
Környezeti problémáink A hulladékfelhalmozódás. Adatok Magyarországon évente közel 114 millió tonna hulladék keletkezik. Megközelítőleg 3,5 millió tonna.
Az NKP II. ( ) hulladékgazdálkodási céljainak megvalósulása Markó Csaba Környezetgazdasági Főosztály.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Ökofalu projekt Bakonyszombathely.
Komposztálási alapismeretek
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Szennyvíz-tisztítás.
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Ember és környezetének viszonya
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
Környezetvédelem.
Az alternatív energia felhasználása
Globalizáció és környezeti problémák
KÖRNYEZETVÉDELEM.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
„Hatásvizsgálat” c. tanulmány szennyvíz és hulladék témakörben szerzett tapasztalatai „Fenntartható települések” workshop Tokaj, július Csillag.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
Előadás másolata:

Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁS Életfa Környezetvédő Szövetség Csathó Tibor 2010. április 9.

Fenntarthatóság Körfolyamatok - tápláléklánc és a lebontás A Földet unokáinktól kaptuk kölcsön! Körfolyamatok - tápláléklánc és a lebontás Egyirányú folyamatok – ipari termelés -> szemét A társadalom fő irányával nagy baj van. Költekezz! FOGYASSZ! Dobd ki! Vegyél másikat! Legyen neked Több! Mert megérdemled! 100 év tévút  Kiútkeresés, alternatív életmódok, zöldmozgalmak  Kistelepüléseken is megjelenik Közhely: az unokáinktól…, de nagyon igaz! Körfolyamatok : tápláléklánc és lebomlás, DE: ma már egy temetés sem igazi körfolyamat, művirágok… nejlonszatyor, műanyagok, „eldobható” elemek… Egyirányú folyamat: energiabevitel (ipar) – termék – szemét (elégetik, deponálják vagyis nem kerül vissza a körforgásba) 100 év tévút után, főleg a városokban indult meg a kiútkeresés, érthetően. Az zöld-értelmiségi városiak költöznek ki a falvakba, ahol öko-házakat, földházakat stb építenek, a helybeliek pedig bolondnak tartják őket  A kisebb településeken is megjelenik a fenntarthatóság, vagy akár az anti-globalizmus (én :-)

A helyzet ma a kistelepüléseken Élő, organikus közösség? A legkisebb is számít … Konténeres szemétszállítás Munkanélküliség helyben, miközben a multikat tartjuk el, a falu a pénzét falun kívül költi el! Önkormányzatiság problémái, helyi érdek-érvényesítés, szubszidiaritás, Helyi ünnepek, életminőség, helyi közösségi háló erőssége Mindenki a TESCO-ból vásárol! Krumplit, csirkehúst, zöldséget… mindent! Miközben a kertben a gondozatlan gyümölcsfák alatt csak a gaz nő. A kertészkedés már nem hobbi, csak virág szinten. Nem elég trendi? Egri Kertbarát Kör példája, fiatalok nincsenek…

A válaszok Önfenntartó falu ideológiája Ökofalu mozgalom ELSŐ HELYES LÉPÉS: KOMPOSZTÁLÁS !!!

„Véges rendszerben végtelen növekedést csak az őrültek és egyes közgazdászok képzelnek el” Kenneth E. Boulding A nagy változások csak helyben, csak kicsiben indulnak meg!

Ökofalu mozgalom 1990-es években indul Emberi léptékű Minden jellemzővel rendelkező település Az emberi tevékenységek károsítás nélkül építhetők a természeti világba Elősegíti az emberi lét kiteljesedését Sikeresen folytatható a végtelenségig Robert Gilman, 1991

Jellemzői: természetes, helyi, házilag előállítható anyagok használata az építkezéshez (mint pl. vályog, fa), törekvés az élelmiszer önellátásra, alapvetően vegyszermentesen, megújuló energiák használata (vízmelegítésre napkollektor, fűtésre kemencében, kazánban fa vagy más biomassza, áram szélenergiával stb.), alternatív szennyvíztisztítás (nádgyökérzónás tisztítás, vagy házi szennyvíztelepek) a közösségi élet, a hagyományok megtartásának fontossága.

„Nem üdülő falut vagy alvó települést szeretnénk „Nem üdülő falut vagy alvó települést szeretnénk. Gyűrűfű olyan emberek számára áll nyitva, akik „használják” a falut, akik ott élnek. Nem lakosokat várunk, hanem szomszédokat, barátokat, akikkel együtt tudunk dolgozni a falu építésén” Kilián Imre

Ökofalu-helyzet Ökofalvak: Túristvándi, Gömörszőllős, Gyűrűfű, Visnyeszéplak, Galgahévíz, Szanticska, Szentantalfa (Bokorliget), Máriahalom Szemléletformáló műhelyek: Sokoró, Drávafok, Dötk, Ágostonliget, Spirituális közösségek: Somogyvámos, Tar

KOMPOSZTÁLÁS A környezettudatos életmód alappillére

EU stratégiák Légkör védelme, klímaváltozás enyhítése Megújuló energiahordozók arányának növelése Talajerő-védelem, humusz pótlása, természetes eredetű tápanyag-utánpótlás Állati eredetű melléktermékek szakszerű kezelése Hulladékgazdálkodás, megelőzés, újrahasznosítás, Hulladéklerakás – biológiailag lebomló hulladék lerakásának TILALMA! Prioritási sorrend: Megelőzés –> újrahasznosítás –> megsemmisítés (égetés, pellet, deponálás) Változó trendek - Folyamatosan csökken a CO2 kibocsátás az EU-ben, (CER) kiotói szén-dioxid kvóták újraértékesítési botránya

Magyarországi adatok Települési szilárd hulladék Mo-on 4,7 millió tonna ebből biológiailag lebomló rész: közel 2,4 millió tonna (papír, konyhai szerves hulladék, zöldhulladék, természetes alapanyagú textil, egyéb szerves) 2009-re – fokozatos fejlesztéssel – évente legalább 1,405 millió tonna biohulladék 2016-ra évente legalább 2,139 millió tonna biohulladék kezelését (előkezelését vagy elkülönítését és feldolgozását) kell megoldani.

Ellenpélda: Új-Zéland, ahol 2014-re már ZeroVaste lesz Ellenpélda: Új-Zéland, ahol 2014-re már ZeroVaste lesz!!! A piros mező nem is fog létezni

Hazai politika Települési szilárd hulladékgazdálkodás fejlesztési stratégiája (2007-2016) alapvetően a komposztálásra épít, Célozza a helyi komposztálás fejlesztését, a hulladékmegelőzést 2006: 80 ezer tonna 2016: 220 ezer tonna komposztálás

Komposztálás dimenziói Helyi komposztálás – telepi komposztálás … a) házi, kiskerti, illetve a 23/2003. rendelet megfogalmazása szerinti: b) „környezeti nevelési céllal óvodák, iskolák, civil szervezetek, egyéb intézmények kertjében megvalósítható közösségi komposztálás” esetében. Ekkora méretű komposztálás nem engedélyköteles. Közösségi komposztálás: ha van, akkor nem szabályos. Közösségi lehet a kertvárosrész, kisváros, település közös komposztálása is. Segíthet az önkormányzat, kisebb intézmények is. Beruházó lehet az önkormányzat, működtetés vegyesen. Komposzt „visszajuttatása” a beszállító polgárokhoz Önkormányzatok feladata lehetne promotálni , és lépni is – nincs megvalósítva. Megoldást erős civil és lakossági nyomásgyakorlás hozhat. A közösségi komposztálás elterjedését a maga a közösség fogja kikényszeríti, ha a szabályozás, adókörnyezet nem változik.

Telepi komposztálás Engedélyköteles, túlszabályozott, bonyolult adminisztráció Költséges: magántulajdonú területen, saját eszközökkel, telepi biohulladék-komposztálás: 250-300 millió Ft 2008-ig minden 10.000-nél nagyobb településen komposzt-telep ? Komposzt piac hiánya Valójában csak a hulladéklerakó-telepeken kialakított telepi komposztálás lehet rentábilis minimum 5000 t/év nyersanyag feldolgozása esetén, mert a jogszabályi előírások olyan nagy eszközállomány beszerzését írják elő, aminek a költségei egy kisvállalkozó számára soha nem térülnek meg, ráadásul nincs is szükség többségükre, a beszerzett gépek kihasználatlanul állnak, így állaguk rohamosan romlik. Sokszor ellenérdekek vannak az önkormányzatok és a szerződött hulladékgazdálkodó cégek között – eltérő átvételi árak (szerves hulladék olcsóbb) , más tárolási igény, és a fenti okok miatt. Ma Mo-on csak papíron kimutatható komposzttelepek vannak a legnagyobb hulladékkezelő cégeknél is. 2008-ig azonban ki kell építeni a 10.000 főnél nagyobb településeknél (ez a lakosság kb. 60%-át jelenti) az üzemi méretű komposztáló telepeket. A 2008-ig tartó időszakban preferálni kell a betelt, felhagyott – részben vagy egészben – nem rekultivált lerakók telephelyein komposztálási telep kialakítását és a komposzt rekultivációhoz történő (legalább részleges) felhasználását.

Ernst F. Schumacher: A kicsi szép „Állampolgárok egy része megváltoztatja egy tevékenységét, összefog valamilyen cél érdekében – azt mondod ez nem nagy változás. Pedig csak ez az igazi változás, a többi nem az!” Ernst F. Schumacher: A kicsi szép Kapcsolat c. filmben: Csak kis lépésekkel! A nagy változások csak helyben, csak kicsiben indulnak meg!

A házi komposztálás előnyei Helyi gyűjtés, helyi felhasználás, kis lépték, nincs rárakódó költség – fenntartható! Gépesítés közösségben is megoldható Égetés elkerülése Lerakás és elszállítás elkerülése Talaj javítása: műtrágya kiváltás, talajfizikai tulajdonságok javítása, szerves összetevők és termőképesség javulása Nem támogatott (szemétszállítás), nincs szemléletformálás és tájékoztatás Csak előnyei vannak! stabil talajszerkezet alakul ki, amely csökkenti a porosodás és az erózió veszélyét javul a talajok víz-, hő- és levegőgazdálkodása Hazai politika: Célozza a helyi komposztálás fejlesztését, a hulladékmegelőzést 2006: 80 ezer tonna 2016: 220 ezer tonna komposztálás (ez a teljesnek még mindig kevesebb mint 10%-a)

Kémiai és biológiai hatások fokozza a talaj biológiai aktivitását lassú a tápanyag-feltáródás, kicsi a kimosódás veszélye magas megkötő képessége miatt növeli a talajok tápanyag tároló kapacitását a nehezen oldható ásványi tápanyagok a növény által felvehetővé válnak a komposztokban található hormonhatású anyagok serkentik a növényi növekedést fokozódik a növények ellenálló képessége a kórokozókkal és kártevőkkel szemben

Negatív lehetőségek A jó komposzt semmilyen negatív hatással nincs a talajra és a környezetre! DE: nehézfém szennyezettség Tökéletlen érlelés: SO2, NO2, NH3, szerves savak Szerves szennyező anyagok (klórozott szénhidrogének) Közegészségügyi kockázat Fontos az alapszabályok betartása, levegőztetés, és a legfontosabb a belekerülő anyagok minősége.

Végezetül Saját belső indíttatás, szemléletformálás Teljesítenünk kell az EU (és hazai) előírásokat! Helyben előállítás, helyben felhasználás! Kevesebb szállítás! Komposzt felhasználása mindenképpen kedvező hatású kertünkre! A kerti munka kiváló kikapcsolódás mindenki számára!

Felhasznált irodalom: Hartmann Mátyás: Komposzttelep vagy kiskert Zöld könyv az Európai Unió biohulladék- gazdálkodásáról NULLA HULLADÉK - ZERO WASTE - a HuMuSz javaslatai önkormányzatok számára Horváth Szabolcs: Zöldhulladék kezelés Hári Beáta: Magyarországi ökofalvak fenntarthatósági jellemzése és értékelése továbbá területfejlesztési szempontú vizsgálatuk Ökofalvak weblapjai és cikkek az interneten

www.esovizgyujtes.hu, www.wwf.hu www.okoszolgalat.hu, www.komposztalas.lap.hu www.komposztalo.hu, www.hulladek.lap.hu www.recycling.hu, www.szelektiv.hu www.greenfo.hu, www.humusz.hu, www.zpok.hu, www.greenpeace.hu, Levegő munkacsoport, Független Ökológiai Központ, Magyar Természetvédők Szövetsége EMLA , Taksonyi Környezetvédők, Alternatív iskolák, KöZöld Magyarország környezeti adatai Zöld toll, Azbesztnap, Környezetvédelem online Öko-mmandó, Holnaputan eco-blog, ec.europa.eu/environment/youth/waste/waste_recycling_hu.html, www.hulladeksors.hu

Köszönöm a figyelmüket! Csathó Tibor csatho.tibor@gmail.com WEB: eletfa.org.hu