Szent Miklós püspök Élete és legendái.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kis történet kedves embereknek!.
Advertisements

A HÁROM FA.
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
A nap kezdete Urunk, akit jobban elrejt ez a világ, mint a sírbolt, Te, akit bűneink keresztre feszítenek, Te, akit eltemettünk szívünkben - feszítsd fel.
A HÁROM FA.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Wass Albert Karácsonyi vers ll. F: Laci.
Pál apostol 12/B.
Réthelyi Bálint & Gergely
Kis történet kedves és kedvetlen embereknek!. Két utazó angyal megállt, hogy az éjszakát egy tehetős család házában töltse el. A család udvariatlan volt,
Szeretném ezt visszakapni! Működik!
Budaházy György rabságáért Lengyel Károly : Bilincsben Angyal
A Paradicsom és a Pokol.
Élt egyszer egy dombtetőn három fa
Kis történet kedves embereknek! Space- billentyűvel tovább…
Szeretném ezt visszakapni! Működik! Megfontolandó.
Kis történet kedves embereknek!. Két utazó angyal megállt, hogy az éjszakát egy tehetős család házában töltse el. A család udvariatlan volt, és megtagadta.
A B C D
Nagy Konstantin, Szent Ilona
Pázmány Péter 22/A. 1. Életútja 1570-ben született (Nagy)Váradon Nemesi család sarja: apja, Pázmány Miklós bihari alispán Családja református, de anyja.
Szeretnék bemutatni valakit:
Szeretném ezt visszakapni! Működik!. A férfit Flemingnek hívták, szegény skót farmer volt. Egy napon, miközben valami megélhetést próbált szerezni a családjának,
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
JÓ REGGELT !.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
A Mennyben fenn a trónusnál a Krisztus értem közbenjár
„Ha az ÚR nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők
Te vagy az, akibõl élet árad,
Hadd menjek, Istenem, mindig feléd, Fájdalmak útjain, mindig feléd.
A VÉGZŐS EGYETEMISTA.
Szent Miklós élete Szent Miklós kultusza Legendakör ábrázolása Modern
Mi csak vándorok vagyunk itt a földön, vándorként éljük életünk,
AZ IGAZI KERESZT LEGENDÁJA. C erverában, a Santa Maria templomban február 6-án öt pap egy kés segítségével megpróbált elvágni egy olyan fadarabot,
DON BOSCO.
Jónás könyve Miért érdemes foglalkozni vele?. 1. Az Úr szólította Jónást.
Bosco Szent János. Élete Szegény családban született 1815-ben. Kétéves volt csupán, mikor édesapja meghalt, így édesanyja, Margit, egyedül nevelte három.
A férfit Flemingnek hívták, szegény skót farmer volt. Egy napon, miközben valami megélhetést próbált szerezni a családjának, segélykiáltást hallott egy.
Kis történet kedves embereknek!.
Bízd Újra Életed Krisztusra!
Új hálaének áldja Istent
Árpád-házi Szent Erzsébet
Szent Anna.
Miklós valószínűleg 270 és 286 között született Patara kisvárosban, Kis-Ázsiában. 19 éves volt, amikor nagybátyja (szintén Miklós myrai püspök) pappá.
Református istentisztelet 2014 december 21 advent negyedik vasárnap.
Szent Bernadette.
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
Életed folyamán sok emberrel találkozol,
, Csanádi egyházmegye első püspöke.. Élete Atyja, Gerardo velencei patrícius volt és rokonságban állt a Centranigo családdal, amelyből Péter ( )
Hubertusz a vadászok, lövészcéhek, erdészek, kohászok, csengetty ű készít ő k, mészárosok, sz ű csök és tímárok véd ő szentje, a kutyákat veszettség ellen.
S ZENT CSALÁD A ÉV M áté M áté 2, Miután ők elvonultak, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában és így szólt:
Mikulás Készítette: Zsanett 5.e. Szent M iklós Szent Miklós egy valódi személy volt, Kr.u. 271 környékén született, és 342. december 6-án hunyt el Myra-ban,
Alexander Fleming igaz története.
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
„Emlékezz meg a nyugalom napjáról…”
Urunk megkeresztelkedése
Évközi 3. vasárnap Január 22. – „A” év.
Teelőtted összegyűltünk
A HÁROM FA.
Jindo csodája.
Örvendezzünk, jertek, áhítatos lelkek, Istenünk oltáránál
Szent Márton.
MÁRAI SÁNDOR MENYBŐL AZ ANGYAL
DON BOSCO SZENT JÁNOS.
Neveld a gyermeked! Efézus 6:1-4.
Jindo csodája KATTINTS.
Mikulás Készítette: Tomi Roland.
Árpádházi Boldog Jolán
Szeretném ezt visszakapni! Működik!
Szeretném ezt visszakapni! Működik!
A férfit Flemingnek hívták, szegény skót farmer volt.
Előadás másolata:

Szent Miklós püspök Élete és legendái

Élete Miklós mélyen hívő családból származott. Szülei korai halála után hatalmas vagyont örökölt, de nem kezdte ész nélkül pazarolni, hanem megosztotta a rászorulókkal. Ezért ő az ajándékozás nagy szentje.

Fiatal korától kezdve Istennek szentelte életét, de nem is gondolt arra, hogy az Úr majd általa milyen sok csodát fog végrehajtani.

Püspökké választása Amikor a myrai [mírai] püspök meghalt, a környék püspökei összegyűltek, hogy megválasszák az utódot. Éjszaka egyikük egy szózatot hallott: „Holnap délben állj a templom kapujába! Az első embernek, aki akkor belép, Miklós lesz a neve, őt szenteljétek püspökké.” És valóban, Miklós eljött a templomba, és az égi szózat szerint - ámbár eleinte tiltakozott - megválasztották, és fölszentelték püspökké.

Legismertebb legendája, amikor három szegény sorsú leánynak az éj leple alatt pénzt dobott be – apjuk ugyanis utcalánynak akarta küldeni őket, hogy pénzt keressenek. Megtudta ezt Miklós, és vagyona egy részét titokban a leányoknak adta, így megmentette őket a becstelen élettől. Legendái

Egy alkalommal megmentett három ártatlanul vádolt katonatisztet Egy alkalommal megmentett három ártatlanul vádolt katonatisztet. Ezeket koholt vádak alapján bebörtönözték és halálra ítélték. Miklós azonban Nagy Konstantin császárnak megjelent álmában, és a katonákat megmentette a hóhértól. Ezért a katonák védelmező szentje.

Egy napon viharba került matrózok hívták segítségül: Miklós megjelent a hajón, kezébe ragadta a kormányt, és a szükséges manőver után - lecsillapítván a vihart is - biztonságban hagyta ott őket. Így lett Miklós a matrózok védőszentje.

Az egyik történet szerint egy gonosz vendéglős elcsábított három iskolás fiút, majd megölte őket, és mint a húst szokás, só közé egy hordóba rejtette a holttestüket. Miklóst egy angyal figyelmeztette az esetre, mire ő megjelent a vendéglős házánál, föltámasztotta a gyermekeket és megbüntette a bűnöst.

Egyszer a vidéken éhínség volt, Myra kikötőjében pedig gabonával megrakott, nagy hajók horgonyoztak, és rakományuk a császári tárházak feltöltésére volt szánva. A püspök tárgyalni kezdett a hajósokkal, és azt javasolta nekik, hogy minden hajóról csak száz mérőnyi gabonát adjanak a városnak, bizonyára nem fogják észrevenni a hiányt a császári ellenőrök. A kapitányok hajlottak a szóra, és átadták neki a kért gabonát, de amikor megérkeztek rendeltetési helyükre, a rakomány éppen annyi volt, amennyi szükséges.

Halála Nem csak élete, de halála is csodákkal övezett volt: Mikor hosszú öregség után 350- ben meghalt, angyalok fogadták és vezették be a Mennyországba. Emlékét ma a mikulás alakjában őrizzük.

Mikulás? Télapó? Szent Miklós, bár világszerte ismert, alakját manapság sajnos elhomályosítja a „lappföldi télapó” figurája. A keresztények azonban nem a télapót, hanem Myra püspökét, Szent Miklóst, a mikulást várják december 6-án.

Attribútumai Szent Miklóst püspöki jelvényekkel (püspöksüveg és pásztorbot), valamint könyvvel és három arany gömbbel ábrázolják, a három szegény lány megsegítésének emlékére.