Az iskolai közösségi szolgálat a koordinátor szemével

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok
Advertisements

- tájékoztató.  Szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független,
Közösségi pedagógiai gyakorlat
Közösségi szolgálat elkezdése Kövesd az utasításokat!
K özösségi szolgálat „Aranyszabály: mindaz, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik.” Mt. 7, 12.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT A SZÉCHENYI ISTVÁN GIMNÁZIUMBAN
A pedagógus szerepe a közösségi szolgálatban
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A közösségi szolgálat Dr. Kaposi József Budapest, január 17.
A közösségi szolgálat, mint új lehetőség a köznevelésben
Az iskolai szociálismunka
 Európai Parlament és Tanács (2006) – szociális és állampolgári kulcskompetencia fejlesztése  Nemzeti Önkéntes Stratégia (2011), Magyarországi önkéntesség.
Félévi értekezlet a Than Károly Gimnázium és Szakközépiskolában
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Demecser Oktatási Centrum
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
CSERITI-Adományháló a jótékonyság új dimenziója
Összeállította: Sütő Szilvia iskolapszichológus
Hatékonyság, eredményesség, méltányosság a köznevelési rendszerben:
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Az EDUVITAL koncepció és oktatási gyakorlat Dr. Falus András egyetemi tanár, az MTA tagja.
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A középiskolai közösségi szolgálatban rejlő pedagógiai és intézményi lehetőségek - Pavlics Tamás - „Önkéntesség – közoktatás – közösségi szolgálat” szakmai.
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Az Iskolai Közösségi Szolgálat jogszabályi háttere
Az iskolai közösségi szolgálat bevezetése
Közösségi szolgálat 2014.
Tájékoztató gimnazista gyerekek szüleinek az 50 órás közösségi szolgálatról Károlyi István Gimnázium január Hirmann László.
Információs nap szeptember 8..
50 órás közösségi szolgálat
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT (intézmény neve) Készítette igazgató.
Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ)
Iskolai közösségi szolgálat
AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT.  NAT 2012, EMMI-rendelet 2012  2016-tól az érettségi vizsga megkezdéséhez 50 óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges.
TÁMOP – A- 12/1. ALAPVETŐ CÉL  HH és HHH tanulókat nevelő iskolák kapcsolatfelvétele, programkínálatuknak bővítése  testvériskolai kapcsolat.
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
K özösségi szolgálat „Aranyszabály: mindaz, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik.” Mt. 7, 12.
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
Közösségi szolgálat Összeállította:
(Hatályos: I. 1-től) 4.§ (15) A közösségi szolgálat: - szociális, - környezetvédelmi, - a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, - szervezett.
Az iskolai közösségi szolgálat “Nem tudom mi a sorsod, de egy dolgot tudok: csak azok lesznek igazán boldogok, akik keresték és megtalálták, hogyan lehet.
CURIE TEHETSÉGPONT. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségpontok mind Magyarországon, mind a határon túl élő magyarlakta részekre kezdeményezi és támogatja.
Iskolai közösségi szolgálat
Közösségi szolgálat Mit jelent a közösségi szolgálat?
Az IKSZ alapelvei, céljai
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
Felkészítés a közösségi szolgálatra
Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ) a fogadóintézmény szempontjából
Az IKSZ tevékenység dokumentálása
Tervezési folyamat.
AZ IKSZ 50 ÓRÁJÁNAK INTÉZMÉNYI SZINTŰ TERVEZÉSE
Iskolai közösségi szolgálat a Borosban
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Intézményi önkéntes programok támogatása a szabályozás eszközével
Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok
Iskolai egyesületeket és iskolákat jelenleg foglalkoztató kérdések Európában Budapest, Hungary , 8 and 9 May
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Közösségi szolgálat a közgázban
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Előadás másolata:

Az iskolai közösségi szolgálat a koordinátor szemével Budapest, I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium Ferencz Zsófia, 2014

Az iskolai közösségi szolgálat fogalma, célja „Egy egészséges társadalomban nem hagyják magukra a bajba jutottakat, azonban a segítségnyújtást, csakúgy, mint az együttélés más szabályait, tanulni kell. Az iskolai oktatás célja nem csak az ismeretek átadása, hanem a nevelés is. Minél fiatalabb korban tudatosítani kell a gyermekekben, fiatalokban, hogy nem önálló szigetekként élünk a világban, hanem egy közösség tagjai vagyunk, ezáltal felelősséggel tartozunk egymásért, a közösségért.”

Az iskolai közösségi szolgálat fogalma, célja A „közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és annak pedagógiai feldolgozása”. (Nkt. 4. § 13.) „Az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele 50 óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása.” (Nkt. 6. § 4.)

Az iskolai közösségi szolgálat dokumentációjának elemei közösségi szolgálati jelentkezési lap és szülői beleegyező nyilatkozat együttműködési megállapodás a fogadóintézménnyel teljesítési igazolás osztálynapló, törzslap közösségi szolgálati napló

Az intézményközi kapcsolatok kialakulásának módjai országos akciók (pl. 72 óra) nagy intézmények (pl. Vöröskereszt) az iskola egyébként is meglévő kapcsolatai egyéni kezdeményezések, ismeretségek: tanárok szülők diákok

Példa: A Szilágyi Gimnáziumban jelenleg érvényben lévő együttműködési megállapodások a tevékenységi területek szerint Szociális, jótékonysági: Magyar Vöröskereszt, Mozgásjavító Intézmény Oktatási: ELTE-TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet Kulturális és közösségi: Magyar Nemzeti Filharmonikusok, Karinthy Színház, MTA Könyvtár, Magyar Természettudományi Múzeum, Családjainkért Alapítvány, Bp. VII. Ker. Baross Gábor Általános Iskola Tabán Társaság, Magyar Kerékpárosklub Környezet- és természetvédelmi: Curie Alapítvány, Földgömb Alapítvány Katasztrófavédelmi: Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Közös sport- és szabadidős tevékenység: Pető Intézet, Terézvárosi Önk. Szív Óvoda, Budapesti Szabadidősport Szövetség, FÉBSSZ

A kommunikáció csatornái osztályfőnökök, osztályfőnöki órák kapcsolattartó tanárok szülők diákok iskolai hirdetőtábla az Office 365 online felülete Google Drive diákok által létrehozott facebook- csoportok

A közösségi szolgálat haszna – ahogy én látom személyiségfejlesztő: szociális készségek, társadalmi érzékenység, felelősségvállalás, együttérzés, együttműködés képességének kialakítása, önállóságra nevelés közösségfejlesztő: osztályközösségen belüli és osztályközi személyes és online kommunikáció élénkítése pályaorientációs aspektusok hosszú távú személyes kapcsolatok kialakításának lehetősége személyes és intézményi szinten

Amire figyelni kell: fejlesztenivalók, megoldási lehetőségek egyes diákok „megúszásra” játszanak  fontos a valódi érdeklődés, személyes motiváció felkeltése (pl. személyes látogatással) mások nagyon buzgók a kapcsolatépítésben  fontos, hogy az együttműködési szerződés időben és valóban elkészüljön, és a diákok tájékoztassák a koordinátort terveikről a fogadószervezetek rátermettsége és leterheltsége eltérő  fontos előre tisztázni a pontos feltételeket adminisztrációs nehézségek  a kettős- hármas könyvelés nagy figyelmet igényel, be lehet vonni az osztályfőnököket

Új utak, új lehetőségek a 20/2012. (VIII. 31 Új utak, új lehetőségek a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet módosítása értelmében 133. § (1) „a tanuló választása alapján […] állami, önkormányzati, civil, illetve nonprofit szervezetnél, középiskola magánszeméllyel kötött megállapodása alapján magánszemélynél vagy saját intézményben” 133. § (2) „az egyes rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerveknél bűn- és baleset-megelőzési területen folytatható tevékenység”

Köszönöm a figyelmet!