A politikai gazdaságtan nemzeti rendszerei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
M I A HASZNA A KLASZTEREKNEK A GYORS FEJLŐDÉSBEN ? A Z AKKREDITÁLT KLASZTER KKV - K SZÁMÁRA KIHASZNÁLHATÓ ELŐNYEI, AZ INNOVÁCIÓ MENEDZSMENT LEHETŐSÉGEI.
A turizmus rendszer környezete
A befektetési bank helye a bankrendszerben
Központi bankok kialakulása, hazai fejlődés és hatályos szabályozás
Változások a hazai kereskedelem szerkezetében 1945-től napjainkig
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A három pólusú világgazdaság kialakulása és a világkereskedelem
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
A nemzetközi üzleti élet etikája
A nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer. Alapvető fogalmak Nemzetközi monetáris rendszer Nemzetközi pénzügyi rendszer Lehetetlen hármasság Tőkeliberalizáció.
Negyedik előadás Március 11
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Összehasonlító gazdaságtan
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Magyar Pénzügyi Közvetítő Zártkörű Részvénytársaság
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
Településmarketing Értékaudit.
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
Családi vállalkozás.
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
III. A logisztika jövője
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
A multikultúra megítélése
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
A rendszerváltozás és a tranzíciós gazdaság
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Reinhard Reibsch az EMCEF volt főtitkára.  1. Fúziók/összeolvadások napirenden – országos és európai szinten  2. Európai szövetségek ágazati szinten.
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
Szociális és foglalkoztatás politika. Általános célok Fizetett munka költségei, járulékok, Egyenlőtlenségek megakadályozása az integráció, erőforrás megtakarítás.
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
Thomas Piketty Paris School of Economics
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Az iparpolitika fejlődési pályái a volt szocialista országokban Lux Gábor PhD hallgató PTE KTK Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Vállalkozásmenedzsment I.
LEV. GAZDASÁGPOLITIKA II.. A GAZDASÁGPOLITIKA TÍPUSAI 1. ORSZÁG SZINTŰ – REGIONÁLIS – INTEGRÁCIÓS (EU) 2. POZITÍV (LEÍRÓ) – NORMATÍV (ELEMZŐ, TANÁCSADÓ)
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Európai Uniós ismeretek
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
A regionális gazdasági integrációk
Gazdaságpolitika 8. ea. Felemelkedést eredményező gazdaságpolitikák I.
Gazdaságpolitika 13/b. ea.
Előadás másolata:

A politikai gazdaságtan nemzeti rendszerei A nemzetgazdaságok alaptípusai

A lényegi különbségek (1) Az adott állam gazdasági tevékenységének elsődleges célja (2) Az állam gazdaságban betöltött szerepe (3) A vállalti szektor és a magánvállalkozások üzleti gyakorlata Egy ország gazdasági tevékenységének célja nagymértékben meghatározza az állam gazdaságban betöltött szerepét. Azokban az államokban amelyekben túlsúlyban vannak a kollektív célok, az állam erőteljesebben avatkozik be a gazdaság működésébe, jellemzően intervenciós szerepet tölt be.

A piaci kapitalizmus amerikai rendszere A politikai gazdaságtan amerikai rendszere azon az alapelven nyugszik, hogy a gazdasági tevékenység elsődleges célja a fogyasztói hasznosság növelése a jólét maximalizálása útján, míg a jólét (társadalmi) elosztása másodlagos jelentőséggel bír. Az amerikai gazdaság a kompetitív piacok neoklasszikus modelljét követi, amelynek kiinduló pontja, hogy az egyének saját hasznosságuk, míg az üzleti vállalkozások nyereségük maximalizálására törekednek.

Főbb jellemzők A piacok versenypiacnak minősülnek, ahol pedig nem ott trösztellenes vagy egyéb politikákkal ötvöződnek; Szinte minden megengedett (amit a törvény nem tilt), és a gazdaság rendkívül nyitott. Ugyanakkor az amerikai gazdaságot helyesen nevezik a „menedzser-kapitalizmus rendszereként” (erről már Keynes is irt 1925-ben); A vállalatokat irányító, jól képzett elit szinte öntörvényű erővel irányít (a tulajdonosok érdekeit követve)

Az állami irányítás sajátossága A szövetségi kormány gyakorlatilag megosztja hatósági funkcióit az ötven állam kormányzóságaival; Még a pénzügyek felügyelete sem egységes; olyan ügynökségek mint a Federal Reserve a Kincstár és más szövetségek között oszlik meg. Az állam és a gazdaság szerepkörét korlátozzák a magán- és a közszféra között meghúzódó ellentétek; A mikroszférát érintő politikák szintjén a szövetségi kormányzat szerepe nagyon vitatott. A társadalom véleménye, hogy az üzleti életben az állam nem vehet részt; maximum a szabályozásban játszhat szerepe. Ettől eltérő a szerepvállalás az iparpolitika terén; Az iparpolitika olyan célzott kormányzati eszköz, mely a gazdaság szerkezetét pénzügyi támogatások, a kereskedelem védelme és a közbeszerzések útján alakítja; Ez lehet szektorális, amennyiben valamely gazdasági szektor fejlesztésére irányul, vagy lehet vállalatorientált, ha bizonyos vállalatok támogatását célozza meg.

A vállalatirányításban a részvényesi szemlélet a jellemző A nagyvállalatok részvényeinek mindössze csak az 1-2%-át birtokolják a nagyrészvényesek szemben Japánnal, ahol a keiretsu korporáció a tőke több mint 70 %-a felett rendelkezik; Emellett az amerikai ipar és a pénzügyi szféra erőteljesen elkülönült egymástól, ezért a vállalatok tőkeköltségei is magasabbak; Kevés a jelentősége a szövetségeknek (lásd gyáriparosok a német gazdaságban) A részvényesi szemlélet szerint a vállalat egyszerűen árucikk; nem jellemzi a társadalmi érzékenység semmilyen motívuma. (shareholder kapitalizmus)

Előzmények Alexander Hamilton, Ulysse Grant (elnök) – az angolok szabad kereskedelem hívei, de eredetileg ők is protekcionisták voltak Előbb iparosítani kell – a nemzeti függetlenség és a katonai biztonság összefüggnek

A fejlesztő államkapitalizmus japán modellje A japánban a gazdaság a második világháborút követően nem követte az amerikai javaslatot, miszerint gazdaságuk helyreállítását alapozzák a komparatív előnyök kiaknázására és összpontosítsanak a munkaintenzív termékek termelésére. Helyette nemzeti programot dolgoztak ki arra, hogyan válhat Japán a Nyugat gazdaságilag és technológiailag egyenlő partnerévé (ahelyett, hogy alacsony technológián alapuló ipart fejlesztett volna) „Japán gazdasága alá van rendelve a társadalom szociális és politikai céljainak. A nemzeti gazdaságpolitika ezt támogatja: a gazdaság aktív állami beavatkozás és szabályozást, valamint bizonyos iparágak nemzetközi versenyképességének növelése és világgazdasági vezető szerepének megteremtése érdekében iparjogvédelmi politikát igényelt. Ennek a fantasztikus gazdasági erőnek volt még egy fontos forrása: a japánok szilárdan hittek társadalmuk egységében, kultúrájuk felsőbbrendűségében, és rendeltetésükben, hogy nagyhatalommá váljanak.” (157. o.)

Japán rendszere: a fejlesztő államkapitalizmus Egyéb elnevezései: sintoista kapitalizmus, törzsi kapitalizmus, kollektív kapitalizmus, jóléti korporativizmus, versenyző kommunizmus, hálózati kapitalizmus, kompanizmus, termelő kapitalizmus, érdekcsoport kapitalizmus, stratégiai kapitalizmus, Japán Rt. A Japán Ipari és Külkereskedelmi Minisztérium (MITI) mindenhatósága Az állam gazdaságirányító szerepe: a gazdaság alárendelt a társadalom szociális és politikai céljainak

Előzmények Japán az egyetlen nem európai eredetű kultúra, amely sikeresen befogadta a kapitalizmust A gyarmatosítás első hullámára (1600-as évek) Japán a teljes elzárkózással válaszolt –tilos volt az utazás külföldre és a külföldieknek, de még országon belül is (a kerék használata csak az elitnek volt engedélyezve) Ez az izolációs politika 1640-1860-ig tartott, és Japán fejlettsége az ipari forradalom előtti szintre jutott el – szerves, belső erőből történt a fejlődés

Az állam egy gyorsított merkantilista gazdaság politikával válaszol: Előzmények A második gyarmatosítási hullámban az amerikai Perry hajóskapitány kikényszeríti a határok megnyitását és a kereskedelmi kapcsolatokat, piacot a külföldi áruknak Az állam egy gyorsított merkantilista gazdaság politikával válaszol: eltörlik a céheket és „felszabadítják”, liberalizálják a munkaerő piacot, felszabadítják a jobbágyságot egységesítik a belső, nemzeti piacot kiépítik a modern bankrendszert támogatják a technikai újítások importját.

Előzmények: XIX. század vége, Meidzsi-restauráció Matsuhito az eredeti neve a császári ház hatalmának megerősítése, a sógunokkal szemben az állam szerepének megerősítése polgári átalakulás nagyipar megszilárdulása Központi Állami Bank – mai napig jelentős oktatás reformja – az alapfokú oktatás mindenki számára kötelező! (lányoknak is) (tanárnak lenni presztizs, tisztelik a tudást) a hűbéri társadalmi hierarchia eltörlése új közigazgatási rendszer létrehozása – ez van a mai napig

Területi hódítások és a II. világháború vesztes hatalma 1870-től területi hódítások Ázsiában 1945: összeomlik a japán társadalom, a gazdaság megsemmisül, valamennyi gyarmatát elveszti 1951-ig San Francisco-i különbéke szerződés Az USA befolyása: a japán nehézipar visszafejlesztése a japán gazdaság ellenőrzése a zaibatsu-k felosztása (családi tulajdonban álló ipari-pénzügyi konglomerátum) Helyette keiretsuk

A japán gazdaság „túlszabályozottságának” indokai elkötelezettség a gyengék és a védtelenek iránt. azért dolgoznak a nem-termelő ágazatokban alacsonyabb hatékonysággal, mert akkor elégedetlen munkanélküliekkel lenne tele az ország; ezért nem is engedik be szívesen a jóval hatékonyabb vállalatok külföldi beruházásait. az életre szóló alkalmazás, úgyszintén a társadalmi béke megteremtésének az eszköze;

Az állam gazdasági szerepe I. A japán társadalom támogatta az állam széleskörű beavatkozását; Stratégiájuk a protekcionista intézkedésekre és az exportvezérelt növekedés volt; Az állam beavatkozásainak legitim alapjait a kormányzati hivatalok és a magánszektor közös munkája és felelősége adja meg; a kormányzati hivatalok irányításával dolgozzák ki a a japán társadalom kollektív javainak megteremtésére irányuló programokat. A japán postatakarék intézetek bevonásával sikerült a megtakarítási rátát különösen magas szinten tartani: szigorú tőke-felügyeleti szabályozással, amellett, hogy sikerült alacsony szinten tartani a betéteseknek fizetett kamatot, csak a posta helyezhette ki a lakossági betétállományt a japán cégekhez, kölcsönök formájában. (ez lényegesen csökkentette a tőkeköltséget)

Az állam gazdasági szerepe II. A japán kormányzat hivatali struktúrája példanélküli függetlenséget, autonóm hatalomgyakorlási jogokat élvez; valamennyi kormányzati hivatal a társadalom egy szegmensét reprezentálja és így annak érdekeit védelmezi; Japánban nincs erős végrehajtó hatalom, de erősen hisznek a konszenzuson alapuló döntéshozatalban; Sajátossága Japánnak az is, hogy rengeteg közfeladatot a magánszféra lát el. Az üzleti vállalkozások számos területen állami felhatalmazás alapján, de üzleti alapon működő szervezetek; ez az önszabályozás végső soron a társadalmi stabilitást és a méltányosságot, a korrektséget erősíti; A kormány támogatta a kartellek létrejöttét, és ezzel, valamint a bőkezű támogatásokkal segítette a hanyatló iparágakat és társaságokat Erőteljes protekcionizmus

A vállalatirányításról és üzleti gyakorlatról Három alapvető különbséget (jellegzetességet) tekintenek a szakírók fontosnak: 1. az ipari kapcsolatrendszert; 2. a vállalati pénzügyeket; 3. az ipari szerkezeteket.

Ezek sajátosságai A duális munkaerőpiac logikájával egyrészt különleges elbánásban részesülnek az igen nagy és hatékony vállatok alkalmazottai (élethosszig tartó munkahely, pl.) és a kevésbé erős vállalatok Eltérően az amerikaiaktól, a fejlesztésekhez szüksége tőkét nem a tőzsdén szerzik meg, hanem főként a visszatartott nyereségből, vagy társbanktól, amihez rendszerint állami garancia kapcsolódik; Az üzleti célrendszerben nem a nyereség hanem leginkább a növekedés áll A „keiretsu” egy olyan üzleti csoport, (klaszterszerűen) vagy konglomerátum, amely a kölcsönös bizalomra épül és ezekből építkezik a vállalat beszállítói és értékesítési köre; A keiretsu domináns vállalatai képesek kizsákmányolni vagy éppen megerősíteni a kisebb partnereket, és ezek mintegy anyacégként működnek, jótékonysága leginkább, hogy igen alacsonyan maradnak a tranzakciós költségek. A keiretsu egy zárt közösség mely nem engedi be a kívülállókat; bár maga igen könnyen vásárol fel idegen vállalatokat a sajátját nem engedi ki a rendszerből. A japán vállalatok függetlenek a külső részvényesektől;

A német szociális piacgazdaság Bár sok tekintetben hasonlít mind a japán mind az amerikai modellekhez, számos vonatozása egyedi. A japánokhoz képest a piacot szabadabban engedik működni a középvállalatok szféráját kivéve a német vállalati szektor erőteljesen oligopolisztikus, valamint jellemzőek a nagyvállalatok és a magánbankok közötti szövetségek; A német gazdasági rendszerről mondják, hogy a kontinentális Európa ún. „korporativista” vagy „jóléti államkapitalizmus” modellje, ahol a gazdaság szervezésében együttműködik a tőke, a szervezett munka és a kormányzat.

Előzmények Friedrich List 1840 – A politikai gazdaságtan nemzeti rendszerei – védekező nacionalizmus, realista elmélet és gyakorlat A politikai hatalom alapja a nemzet gazdagsága, gazdasági fejlettsége Nem a természeti adottságok, hanem az ipari fejlettség a meghatározó a nemzet életében Belső vámunióval kell piacot teremteni a hazai ipari termelésnek és védővámokkal védeni a fejlettebb országok ipari termékeitől Csak a technikai import előnyös A liberalizmus, a szabad kereskedelem csak azonosan fejlett országok között előnyös

Történelem Az elnevezés Alfred Müller-Armacktól származik, aki kölni közgazdász professzor majd gazdasági államtitkár volt. “A szociális piacgazdaság alapeszméje abban áll, hogy a piac szabadságának gondolata összefonódik a szociális kiegyenlítődés eszméjével. A versenygazdaság bázisán a magánkezdeményezést összekötjük a szociális haladással, amit éppen a piacgazdálkodás eredményei biztosíthatnak”. Ebben a keretben azonban már azt is elismerte, hogy a piaci folyamatoknak lehetnek kedvezőtlen következményei: a monopóliumok kialakulása és az indokolatlan jövedelem-egyenlőtlenségek. Ebből következik az állami szerepvállalás két szükséges funkciója: egyrészt - a konkurencia intézményes garantálása, - másrészt “azok megadóztatása, akiknek jövedelmét magasnak tartják, és kedvezmények nyújtása azoknak, akiknek vagyonát növelni akarják”. (Müller-Armack, 1966) 1947 ahleni program: a Rajna-vidéki CDU alkotta, keresztényszocializmust hirdetett, a vállalkozási szabadság elismerése mellett a nehézipar államosítása, erőteljes állami irányítás, viszont nem akarta az egész gazdaságot államosítani. Kapitalizmus nem alakul ki magától, mivel fontos szerepe van az államnak.

Ordoliberalizmus Az ordoliberálisok számára nem a szociális szempont volt az állami újraelosztás elsődleges indoka, vagy ha igen, akkor a szociális gondokat elsősorban vagyonjuttatással gondolták orvosolni. Ez, azaz a “tulajdont mindenkinek”, a “dolgozók széles tömegeinek bevonása a tulajdonba” volt a szociális piacgazdaság elméletével összefonódott népi kapitalizmus gondolatának alapja. Egyik megfogalmazója és fő propagátora pedig Ludwig Erhard, gazdasági csúcsminiszter, majd kancellár volt (1962)

Ludwig Erhard (1897-1977) A szociális piacgazdaság gyakorlati megvalósítója A második világháború előtt kutató, az angol-amerikai megszálló hatóságok gazdasági igazgatónak nevezik ki, 1949-től gazdasági miniszter 1963-tól Konrad Adenauer (európai integrációban nagy szerep, francia-német kapcsolat javítása) után kancellár

Szellemi előzmény: 1930-as évek freiburgi kör Vezető alakja Walter Eucken (1891-1950), szabályozott piacgazdaságot hirdet: „A gazdaságpolitika alapelvei”, 1945-48 tudományos tanácsadó. A freiburgi egyetemen 1962-től Hayek követi, aki kezdettől munkatársa az Eucken által alapított Ordo évkönyvnek, ami ma is élő tradíció Németországban. Az ordo szó a német szociális piacgazdaság szabályozottságára utal. Wilhelm Röpke (1899-1966) a nácizmus elől hollandiai emigrációba kényszerül, majd az isztambuli egyetemen tanít. A jelenkor társadalmi válsága c. könyve (1942) egy év múlva magyarul is megjelenik A harmadik út címen Alexander Rüstow (1885-1963) 1933-ban Svájcba emigrált, onnan került Isztambulba Az ordoliberalizmus elnevezéssel akarja jelezni Euckennel együtt, hogy gazdasági felfogásuk mind a kollektivizmustól, mind a manchesteri kapitalizmustól különbözik. Kollektivizmus: értsd tervgazdálkodás, manchesteri kapitalizmus = kíméletlen piacgazdaság.

A szociális piacgazdaság jellemzői A gazdaság mint alrendszer önállósága relatív, társadalomba ágyazottan kell vizsgálni, az erkölcsi értékrendtől nem függetleníthető A piaci rendszer, a verseny fenntartása az állam szabályozását igényli (ordoliberalizmus) Az állami beavatkozásnak, ha végképp szükséges, piackonformnak kell lennie Az árstabilitás elsődlegessége A piaci mechanizmus szociális korrekciója rászorultsági alapon történik A társadalom szerveződési elve a szubszidiaritás = kisegítés elve, decentralizálás elve.

Az állam gazdasági szerepe Az igen fejlett és kodifikált jogrendszer a bizonytalanságot csökkenti és megteremti az igen stabil üzleti környezetet. (Mindez Amerikában a hagyományos közjog hatókörében, míg japánban az erős közigazgatási adminisztráció hatókörében van) A politikai gazdaságtan német rendszerének a középpontjában a központi bank a Bundesbank áll, mely alapvetően bizalmi kérdés, hiszen sokáig sikerült kézben tartania az inflációt, védelmeznie a márkát. A kormányzat jelentős összegeket a kutatás fejlesztésre költ

A vállalatirányítási rendszer és üzleti gyakorlat Kiemelkedő szerepük a nagy befolyásos szervezeteknek van, mint pl. a Német Iparszövetség, A Német Ipar és Kereskedelemkamara, ezek nemzeti szinten képviselik az üzleti élet érdekeit;

Főbb jellemzők Kifejezetten erős a munkásképviselet A német piaci szerkezetben meghatározó szerepet az ún. Mittelstandok játszanak; Ezek a legjelentősebb exportőrök és különlegesen erős pozíciókkal rendelkeznek a félkésztermékek gyártásában. A német gazdasági siker második elemét az állami vállalatok jelentik, amelyek részvényeivel a tőzsdén szabadon lehet kereskedni; A német vállalatirányítás egyik alapvonása mindig is a pénzügyi élet és az ipar integrációja volt; bár kevés a hasonlóság a japán keiretsuval, de valahol ezek a szövetségek jelentik a stabilitást (csak éppen másfajta szövetségekről van szó); Az iparfinanszírozás döntően banki hitelekből történik, és sokkal kevesebb a jelentősége a részvényeknek, vagy egyéb kereskedelmi és vállalti értékpapíroknak. Annak ellenére, hogy a vállalati szférát a nagyfokú zártság jellemzi a német gazdaság nyitott és ezt a kodifikált jogrendszer teszi liberálissá

A szociális piacgazdaság mint az EU gazdasági-társadalmi modellje A 80-as évektől az Európai Közösség teret veszít a világgazdaságban Megkérdőjeleződik az addigi európai fejlődési modell versenyképessége A Maastrichti Szerződésben (1992) megerősítik a versenyképesség és a társadalmi-gazdasági kohézió együttes céljának a fenntartását, a szociális piacgazdaság modelljét

A szociális piacgazdaság mint az EU gazdasági-társadalmi modellje

Melyik rendszer a jobb Történelmileg változó Jelenleg az amerikai felé halad + globalizáció De! Az eltérő történelmi hagyományok miatt megmarad a különbség Egyenlőtlen fejlődés (Marx, Gerschenkron)

Versengenek-e a nemzetek Paul Krugman: egy gazdaság teljesítményének legmegfelelőbb mérőszáma a nemzet termelékenysége, és nem a kereskedelmi v. a nk.-i fizetési mérleg egyenlege Gunnar Eliasson: a versenyképesség egy nemzet önmaga megújítására való képességeként definiálható; a „kompetitív állam” koncepciója az ő ötletéből származik Vincent Cable: egy „versengő nemzet” arra törekszik, hogy erősítse vállalatai világgazdasági pozícióit és magához vonzza a külföldi tőkét

Konvergencia, vagy divergencia A fejlődés az amerikai felé mutat A német modell és a japán is erodálódik A németeknél beengedik a külföldi tőkét A japánoknál a belső piac kerül előtérbe az exportal szemben - korlátozott konvergencia

Susanne Berger, Ronald Dore: National Diversity and Global Capitalism (1996) A kötet tanulmányai azt vizsgálták létezik e intézményi konvergencia az egyes országok között; Következtetéseik: (1) csekély konvergencia, a nemzeti intézmények rugalmatlanok, (2) az egyformán hatékony, de különböző nemzeti intézmények akadályozzák a konvergenciát, (3) a külső kényszerek fontosak, de a változás mindenütt egyedi, hazai tényezőktől függ, (4) a nemzeti intézmények konvergenciája nemzetközi tárgyalások eredménye, nem automatikusan a globalizációé, (5) a globalizáció hazai hatásai többnyire az adott államtól függenek