MATRIX Vizsgáló, Ellenőrző és Tanúsító Kft. Szádeczky Tamás e-közszolgáltatások tesztelési módszertana 2009.09.29. Törvényesség, szabványosság, biztonság.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Advertisements

főigazgató-helyettes
Információbiztonság irányítása
Elektronikus Ügyfélkapu – kapcsolat az ügyfél és a közigazgatás között
Az információbiztonság
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
GYMSMKH Jegyzői értekezlet május 11. a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal első negyedévi tapasztalatai a helyi önkormányzatok, kisebbségi.
Humán rendszerek, közszféra
1 Felszámolók Országos Egyesülete Balatonalmádi Szeptember 6.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Megtakarításokról közérthetően mindenkinek
Az adminisztratív adatbázisok állományainak hozzáférhetősége.
2005. április 15.Kulcsár Zoltán - ppos.hu1 Adatvédelem az önkormányzatoknál Kulcsár Zoltán.
Szakértői tanácsok az akkreditációs ellenőrzéshez
Információbiztonság a Magyar Köztársaság közigazgatásában dr
A kormányzat szerepvállalása a kibervédelemben Dr. Rétvári Bence államtitkár Változó környezet, változó biztonság - Kiberfenyegetések kihívásai napjainkban.
A közérdekű bejelentők védelmére vonatkozó új szabályozás Budapest, január 18. Dr. Klotz Péter antikorrupciós szakértő Közigazgatás-fejlesztési és.
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Mentortanárképzés eLearning támogatása
Adatvédelmi fogalmak.
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
Közlekedésbiztonsági ellenőrzések tapasztalatai Hunyadi István Közép-magyarországi Regionális Igazgatóság Közlekedési Alágazatok Főosztály Főosztályvezető-helyettes.
ÜZEMBENTARTÓI BALESETVIZSGÁLAT első tapasztalatok
Brachmann Ferenc PTE-TTK/KTK 2009
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program ( ) folyamatos és félidei értékelése Tájékoztató a évi értékelési tevékenységről a Monitoring.
Adatvédelem és nyilvánosság az egészségügyi adatkezeléseknél Adatvédelmi Biztos Irodája 2005 Dr. Sziklay Júlia.
Közérdekű adatok nyilvánossága
Önkormányzati hivatalok jogszabályból eredő elektronikus közzétételi kötelezettségei és azok megoldása Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek.
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
Bevezetés.
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Állami és önkormányzati vállalatok átláthatósága - a FŐTÁV Zrt. esetében Budapest, április 28.
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
Vasútszabályozási Osztály
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Térfigyelő rendszer Baján
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
E-közigazgatás biztonsági nézőpontból Szigeti Szabolcs CISA, CISM, CISSP
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Elektronikus röntgenszemekkel az opálos üvegzsebeken át Avagy hogyan lehet – vagy nem lehet- a dolgok mélyére látni ? a dolgok mélyére látni ? Vadász Pál.
A szakfordítói és tolmácsolási tevékenység jogi szabályozása és felülvizsgálatának lehetséges irányai Dr. Németh Szabolcs Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium.
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
HEFOP/ /2 Szerződéskötési alapismeretek. HEFOP/ /22 Tartalomjegyzék Szerződéskötés folyamata Támogatási szerződés.
Adatvédelmi nap 2010 Kamerás megfigyelés Magyarországon Jóri András.
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
©Copyright: Tűzvédelmi Konferencia Siófok Király András 1/10 Király András tűzbiztosítási szakértő Épületek tűzvédelmi felülvizsgálata,
A jogszabályi környezet változása Tájékoztató a BMK, BNE szakmai fórumán október 30. Óváry István OKM Közművelődési Főosztály szakmai főtanácsadó.
Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram pályázat a szén-dioxid –kvóta bevételekből Március 10. Legény Árpád Projektmenedzser-asszisztens.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Stipkovits István ISZ auditor SGS Hungária Kft.
„Információvédelem menedzselése VIII. Szakmai Fórum Budapest, november 19. Aktualitások az információvédelemben Tarján Gábor ügyvezető igazgató.
avagy a zártság dilemmái
Könyvvizsgálók tevékenységére vonatkozó tapasztalatok XIII. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés - Siófok Vámosi Anikó
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Vacha Ferenc fejlesztési koordinátor Az elektronikus ügyintézés törvényi háttere és gyakorlata.
A közigazgatási eljárás II.
Úton az elektronikus levéltár felé
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
A közigazgatási bíráskodás alapjai
Az informatikai biztonság irányításának követelményrendszere (IBIK)
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
Ide kerülhet az előadás címe
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
Előadás másolata:

MATRIX Vizsgáló, Ellenőrző és Tanúsító Kft. Szádeczky Tamás e-közszolgáltatások tesztelési módszertana Törvényesség, szabványosság, biztonság

Vizsgáló, Ellenőrző és Tanúsító Kft. 2 Az előadás tartalma Törvényesség a terület jelentősége módszertan értékelési elvek Szabványosság a terület jelentősége módszertan értékelési elvek Biztonság a terület jelentősége módszertan értékelési elvek

Vizsgáló, Ellenőrző és Tanúsító Kft. 3 Törvényesség jelentősége Mulasztásos jogsértés rendkívül gyakori információszabadság adatvédelem egyéb nyilvánosságra hozatal területén Információk teljeskörűsége gyakran hiányos Jogalkotó igényeinek teljesülése nem ellenőrzött, hiányos kontroll A szervezetek nincsenek tisztában a követelményekkel, azt nem kapják meg Nincs segítségnyújtás, információ

Vizsgáló, Ellenőrző és Tanúsító Kft. 4 Törvényességi módszertan Jogszabályi előírások keresése Alanyi hatály: rendkívül széles közigazgatási szervek önkormányzati szervek gazdasági társaságok non-profit szervezetek, társadalmi szervezetek Tárgyi hatály: közszolgáltatások Időbeli hatály: kihirdetett, hatályos vagy rövidesen hatályba lépő jogszabályok Szűrések és értelmezés, alkalmazandó kör kiválasztása

Vizsgáló, Ellenőrző és Tanúsító Kft. 5 Törvényességi kritériumok évi XC. törvény az elektronikus információszabadságról évi LX. törvény az elektronikus közszolgáltatásról évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól évi LXIII. törvény a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról 50/2007. (XI. 14.) IRM rendelet a cég honlapján való közzétételről összesen 42 követelménypont

Vizsgáló, Ellenőrző és Tanúsító Kft. 6 Törvényesség értékelése Elektronikus kérdőív Mentorok és szakértők ellenőrzik Háromszintű értékelés: az adott információ nincs feltüntetve, vagy téves, a működési szabály nem teljesül az adott információ hiányos, nem teljeskörű, a működési szabály részben teljesül az adott információ teljeskörű, a működési szabály teljes mértékben teljesül

Vizsgáló, Ellenőrző és Tanúsító Kft. 7 Szabványosság jelentősége A nem megfelelően elkészített, „gépi nyelvtani” hibás honlap váratlan működési hibákat, használhatatlanságot eredményezhet A weblapfejlesztés gyakorlatában nem terjedt el igazán a kész honlapok ellenőrzése

Vizsgáló, Ellenőrző és Tanúsító Kft. 8 Szabványosság módszertan Az ellenőrzés széles körben lehetséges, de a leglényegesebb pontnak a jelölőnyelvi technológiákat találtuk. Ezek megfelelősége a WCAG tesztek alapja is HTML XHTML SGML vagy XML DTD CSS stíluslapok Halott linkek keresése Más technológiák mérlegelés alapján (MathML, SMIL, SVG, RSS feed, MobileOK)

Vizsgáló, Ellenőrző és Tanúsító Kft. 9 Szabványosság értékelése Gépi tesztelés Szakértők ellenőrzik Háromszintű értékelés: NFM: több, mint 5 hiba MF: 1-5 hiba JMF: nincs hiba

Vizsgáló, Ellenőrző és Tanúsító Kft. 10 Biztonság jelentősége A honlapon fellelhető biztonsági hiányosságok feltárásával és javításával a felhasználó biztonságát és a honlap üzemeltetőjével szembeni bizalmát növeljük Ne legyen a honlap internetes támadás áldozata Biztonságban legyenek az állampolgárok személyi adatai, ez adatvédelmi követelmény is

Vizsgáló, Ellenőrző és Tanúsító Kft. 11 Biztonsági módszertan Az ellenőrzés a biztonság fő fókuszpontjaira koncentrál Biztonsági információk Kapcsolat titkosítása Jelszó komplexitás Biztonsági időkorlát Vírusmentesség Ennél szélesebb körű ellenőrzést javasolunk a honlap fejlesztőinek

Vizsgáló, Ellenőrző és Tanúsító Kft. 12 Biztonság értékelése Gépi tesztelés és elektronikus kérdőívek Szakértők ellenőrzik Háromszintű értékelés Követelményenként külön meghatározott, de pl. NFM: nincs MF: van, de nem megfelelő JMF: van és megfelelő

Vizsgáló, Ellenőrző és Tanúsító Kft. 13 A tesztek jelentősége Állampolgárok megelégedettsége Szervezet sikerei Vezetőség és alkalmazottak elismertsége Megéri az energia-befektetést! Jogbiztonság növelése IT szakmai szabályok betartása Biztonság növelése

Vizsgáló, Ellenőrző és Tanúsító Kft. 14 Köszönöm a figyelmet! Szádeczky Tamás CISA vezető tanúsító MATRIX