„A” munkacsomag bemutatása Képzésfejlesztési javaslatok, finanszírozási alternatívák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Együttműködő tanulás/ az együttműködés tanulása és stratégiai tervezés a felnőttképzésben Kihívások - megoldások.
Advertisements

Előadó: dr. Lengyel László Magyar Nemzeti Tanács Felsőoktatási ügyekkel megbízott Tanácsos.
Hámoriné Váczy Zsuzsa. •Története: 1936-tól szakképzés, flexibilis szakmacsoportos oktatás, a gazdaság, mint megrendelő.
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
A MARKETING GYAKORLATA A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN Kuráth Gabriella Pécsi Tudományegyetem november 4.
ESZA Nonprofit Kft. Nagy Balázs– uniós programigazgató.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Közigazgatási technológia
VERSENYKÉPES NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA. ADATOK A projekt megvalósításának időtartama: A projekt összköltsége: Ft. A támogatás.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Az ÚMVP intézményrendszere
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
„ A pedagógusképzés tartalmi és szerkezeti fejlesztése” című projekt eredményeinek disszeminációja a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
SAVARIA TISZK - működés tapasztalatai - Salgótarján, december 12.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Dr. Roóz József TÍZ ÉVES A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS VITAINDÍTÓ.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
TISZK Tanácsadó Testülete. A tanácsadó testület véleményezi:A tanácsadó testület véleményezi: –az irányító szervezet működésének szabályait tartalmazó.
Döntéselőkészítő tanulmányok Mihálffy Krisztina – KKK,Kerékpáros Infrastruktúra Fejlesztési Osztály.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
2008. június 12. MÁV Baross Gábor Oktatási Központ.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
Pályakövetéses vizsgálat DPR konferencia, Veszprém márc. 11. A Pannon Egyetemen végzettek szakmai életútja – a kezdetek Formádi Katalin
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
Felnőttképzés és felnőttoktatás a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra Eger 2011.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Kurtán Zsuzsa A felsőoktatásban folyó nyelvi és szaknyelvi képzések Helyzetkép és fejlesztési lehetőségek „A szaknyelvoktatás szerepe a foglalkoztathatóság.
P e r f e k t 2010/ október szakképzés - felnőttképzés stratégia szervezet problémák megoldások szervezés.
Az egészségügyi szakképzés minőségügye, kihívások és intézkedések György Annamária szeptember 17. "ISOFÓRUM XXII. NMK"
TÁMOP E-15/1/Konv Új generációs sporttudományi képzés és tartalomfejlesztés, hazai és nemzetközi hálózatfejlesztés és társadalmasítása.
CSMKIK Ipari Tagozat évi stratégiája Január.
A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara által szervezett „Magyarország társadalmi-gazdasági helyzete a 21. század első évtizedeiben”
MAGYAR AGRÁRKAMARA Dr. Laczkó András „A kompetencia alapú moduláris szerkezetű új agrár szakmastruktúra bevezetésének elősegítéséhez és meggyorsításához.
Emberi erőforrások FOKSZ. FOKSZ Felsőoktatási szakképzés 4 félév 2 szakirány: személyügyi és humánpolitikai 120 kredit  90 kredit, besorolási szakon.
SZTE ÁOK Boros Mihály A szak- és továbbképzéssel kapcsolatos feladatok.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
TÁMOP pályázati lehetőségek a szak-és a felnőttképzés területén - 2
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
Előrejelzés-tervezés-indikátorok
Az Erasmus eredményei dióhéjban
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY ÉV
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Andragógusok a pályán, miben segíthet a múzeumandragógia?
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
Előadás másolata:

„A” munkacsomag bemutatása Képzésfejlesztési javaslatok, finanszírozási alternatívák Előadó: Ürögi Tamás

A tanulmány egyes elemei szoros logikai kapcsolatban állnak egymással Az elemzési szempontrendszer a teljes „A” munkacsomag részletes kutatási tervét jelenti, amely az alapvető módszertant és a várható eredménytermékeket mutatja be az A2-A7 tanulmányokhoz. A1. Képzések tartalmi elemzési szempontrendszere A szempontrendszer alapján kiválasztott releváns képzések felsorolása, azok képzőhelyei és székhelyei. Ezen képzések tartalmi elemzése található az A3-as tanulmányban. A2. Releváns képzések listája A releváns képzések tartalmi elemzése, a képzésekre vonatkozó kereslet és kínálat, illetve a fogorvos képzés nemzetközi benchmark elemzése. A3. Meglévő képzések tartalmi elemzése A kérdőív alapú interjús kutatás válaszait feldolgozó tanulmány, amely a fogászatok és fogtechnikák elégedettségét, fejlesztési igényeit és várakozásait mutatja be a képzésekkel kapcsolatban. A4. Képzésfejlesztési javaslatok megalapozása (interjús kutatás) A képzések tartalmi elemzése és az interjús kutatás megállapításai és az azonosított problémák, hiányosságok alapján készített javaslatok a képzésekre vonatkozóan. A5. Képzésfejlesztési javaslatok Az egyes szakmacsoportokra (munkakörökre) vonatkozó javasolt képzési mintacsomagok, azok szakmai tartalma és a megszerezhető kompetenciák összefoglalása. A6. Képzési mintacsomagok A képzésfejlesztési javaslatok és a képzési mintacsomagokra vonatkozó lehetséges képzésfinanszírozásai alternatívák bemutatása. A7. Képzésfinanszírozási alternatívák

A képzések tartalmi elemzése és a munkaerőpiaci elvárások alapján azonosított problémákra javaslatokat dolgoztunk ki Fogorvos képzésen azonosított problémák (példák) Országosan csökkent az elmúlt 3 évben a szak népszerűsége, ezen belül a vidéki képzések népszerűsége csökken, a budapesti nő Önköltséges hallgatók visszaszorultak Hiányos képzési tartalom az ágazatra jellemző szakmai tevékenység (intenzív ellátás) hatékony szervezéséhez Hiányos kiegészítő szakmai ismeret a fogászati vállalkozás beindításához és a szolgáltatási folyamatok szervezéséhez Kötelező intézményi gyakorlatot hiánya Felsőoktatási képzések fejlesztési ütemterve Közép- és hosszú távú megoldás Képzőhelyek együttműködése Rugalmatlan akkreditáció Bürokratikus adminisztráció Változó ágazati stratégia MINTA

Rövid ciklusú, komplex képzési csomagot definiáltunk, melyek gyorsan és hatékonyan közvetítik a fogászati turizmusban sikeres részvételhez szükséges kompetenciákat Felnőttképzési programok „B” képzési körben szakmai képzés „C” képzési körben nyelvi képzés „D” képzési körben egyéb képzés Javasolt, új felnőttképzési tartalmak Intenzív kezelés ütemezésének, megtervezésének, kivitelezésének módszertana (B) Hatékony fogászati szolgáltatások szervezése (D) Fogászati szaknyelv idegen nyelven (angol, német) (C) Fogászati beavatkozáshoz kapcsolódó biztosítási ügyintézés (D) Fogászati turizmushoz kapcsolódó szolgáltatás-szervezés (B/D) Fogászati ellátáshoz kapcsolódó sales, marketing (B/D) Ügyfélkezelés, kommunikáció, konfliktuskezelés a fogászati ellátásban (D)

A tanulmány egyes elemi szoros logikai kapcsolatban állnak egymással Mintacsomagok kialakításának szempontjai: Javasolt képzések köre munkakörönként Képzési utak Képzések egymásra épülése Képzési mobilitás Meglévő és új képzések MINTA

A képzésfinanszírozási alternatívák egyaránt foglalkoznak az iskolarendszerű, graduális képzésekkel általánosan és a mintacsomagokban bemutatott képzések finanszírozásával Iskolarendszerű, graduális képzések Szakképzések és felsőfokú képzések szétválasztása Problémák azonosítása és fejlesztési lehetőségek megfogalmazása Központi probléma: Az iskolarendszerű képzések olyan alrendszerek finanszírozását érintik (szakképzés, felsőoktatás), amelyekben egyetlen iparág szempontjai önmagukban nem képesek egyedi finanszírozási szabályokat kikényszeríteni Állami támogatási rendszer fejlesztésére vonatkozó javaslatok Fogászati turizmus fejlesztéséhez kapcsolódó komplex képzésfinanszírozási javaslat A követező európai uniós támogatási ciklusban ezért indokolt egy összehangolt, komplex képzésfejlesztési konstrukció A) komponens (kiemelt program): Fogászati turizmushoz kapcsolódó rövid ciklusú felnőttképzési tartalmak fejlesztése B) komponens (pályázati program): Fogászati turizmusban érintett vállalkozások versenyképességének fejlesztése képzési programok segítségével.