A figyelem pedagógiai szempontból legfontosabb aspektusai (Eisert 1991

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A VILLÁMOLVASÁS TITKAI
Advertisements

Több játékot az oktatásba Honti Pál. Előítéletek.
Szubliminális üzenetek
Life through the lenses Enikő Bereczki 2RF. Egy kép többet ér ezer szónál Mitől jó egy sajtófotó? Milyen hatással van a közvéleményre? Milyen a sajtófotós.
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
A közoktatás és a tudás (Csapó Benő: A tanulás és tanítás tudományos megalapozása) Elmúlt évszázad: az iskolázás gyors expanziója → Kimerült! Tartalék:
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Az Internet adta lehetőségek
Internet ismeretek II..
Reklámeszközök, reklámhordozók
A társadalmi környezet hatása a gyermekek fejlődésére
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Matematika és módszertana
A fejhallgatók története
Interaktív tábla használata a gyakorlatban. Az oktatás, nevelés olyan aktív folyamat, amely során különböző eszközök segítségével próbáljuk mi pedagógusok.
4. Kreatív döntéshozatal
A környezet szerepe az észlelésben
MFFLT Kongresszus, június 28.
A tanulási problémák diagnosztikája és terápiája
Gazdi László – mérnök informatikus Bsc. Tipikus viselkedési minták felismerése Bsc. Önálló labor téma Készítette: Gazdi László Konzulens:
Mai Számítógép Perifériák
A tudatos zenehallgatás
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
Mikrovezérlők alkalmazástechnikája laboratóriumi gyakorlat Makan Gergely, Mellár János, Mingesz Róbert, Boros Péter, Zana Roland Makan Gergely, Mellár.
Írásvetítő transzparens Készítette: Huszár Anita informatikus könyvtáros szak II. évfolyam, távoktatási tagozat Alsózsolca, 2005.
Diszlexia veszélyeztetettség jelei az óvodában
Raktári jelzet a könyvtárakban
Ritmikai „fejlesztés” az óvodában
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A GONDOLATTÉRKÉP.
Kis-Duna Csoport 2014 Üdvözöljük! Játék
Kereső programok használata
Tanórai keretekbe illeszthető figyelemfejlesztő gyakorlatok
A Kovács-módszer alapismeretei
Gem Lifestyle Taak’in Palace (Casino) Segédlet a kipróbálásához Így jutsz el a szabadjátékhoz !
Megfigyelés Irodalom: Falus Iván (200,szerk.): Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Műszaki Könyvkiadó, Budapest.
Speciális tanulási nehézségek
KREATIVITÁS ALKOTÓKÉPESSÉG.
Ergonómiai elvek prezentáció készítésekor
Testi és szellemi fogyatékos gyermekek ápolása
Tanulás tanítása Tanulásmódszertan
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
Látható hangok Esztétikai foglalkozások 3-8 éves gyermekek
Fejlesztő munka I. félév. Fejlesztést végző pedagógusok: 4 fő ( 2 fő logopédus, 1 fő tanító / nyelv- és beszédfejlesztő pedagógus, 1 fő tanító/
1. osztályos példa Bubernik Eszter
Figyelem.
Készítette: Ábelné Pintér Éva
Varázslatos játékok iskolába készülőknek
Informatika I. 4. Szöveg és dátumfüggvények.
A „diszes” problémák korai jelei
Jó gyakorlat bemutató.  Az interaktív tábla használata manapság egyre több iskolában elérhető az európai uniós pályázatok révén.  A mai kor követelményeinek.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Házi kedvencek – Haramiáné Kovács Mária.
A Kognitív Profil Teszt kiegészítése
Keresés a weben Kulcsszavas keresés: Google (
Mai számítógép perifériák
A többmagos processzorok világa Páter-Részeg Attila (PAASABI.ELTE) Beadandó I.
Az emberi agy… … ott vág át, ahol tud!.
Gondolattérkép Gyarmathy Éva (2001): Gondolatok térképe. In: TaníTani, 2001/ sz. pp: Összeállította: Marton Eszter.
Variálható Sport Létra 3D a kosárlabdázók fejlesztésében
Kutyás terápia alkalmazása óvodában Lakos Judit. Bemutatkozás Pepitappancs – Kutyás terápia csoport AZÚR Segítőkutyás Egyesület bemutatása
ZENEALATTI Halljuk, vagy hallgatjuk is? Székely Levente –
Biztosan tapasztaltátok már, hogy manapság 2010-ben a számítógép elengedhetetlen az életben a tanulásban és a tanárok munkájában is. Nos mai beszámolóm.
Készítette: Tóthné Babó Szilvia
Készítette: Lőrincz Ágota óvodapedagógus
AZ ATOM FELÉPÍTÉSE.
Total commander.
230.
Ki mit tud? december óra 330 terem
Dr. Jakabné Zelei Erzsébet pedagógiai szakpszichológus
Előadás másolata:

A figyelem pedagógiai szempontból legfontosabb aspektusai (Eisert 1991 Szelektív figyelem Tartós figyelem és éberség A figyelem intenzitása A figyelem megosztása Tartós figyelem: bizonyos ingerek felvételének képessége rövid időre megnő, vagy hosszabb időre fennmarad – monotónia tűrés, feladattartás

Az aktív figyelem átlagos időtartama az egyes életkorokban 5-7 éves korban max. 15 perc 7-10 éves korban max. 20 perc 10-12 éves korban max. 25 perc Prepubertás idején a koncentrációs képesség valamelyest csökken 14 éves kortól kb. 30 perc (Ortner 1979) Feltűnő javulás tapasztalható a tartós figyelmi teljesítményben a 11-13 éves életkor körül. A lényeges és a lényegtelen ingerek megkülönböztetésében drámai emelkedés. Oka: A homloklebeny érése.

Az átlagos napi teljesítménygörbe A figyelmi működést sokféle tényező befolyásolja: a nap, a hét, az év mely szakaszában vagyunk. A testi, pszichés állapot, az életmódja, táplálkozása, alvásigénye, fáradékonysága,az információ érdekessége, újszerűsége, a tanóra üteme, a pedagógus stílusa.

A figyelemzavarral küzdő gyermekek csoportjai Probléma a figyelem összpontosításával Probléma az intenzív figyelemmel Probléma a figyelem megosztásával Probléma a figyelem terjedelmével

Vizuális figyelem fejlesztése: Mi változott? Keresd a párját! (pl. memóriakártyákkal) Kakukktojás játékok Melyik nem illik a sorba? Keresd az egyformákat! Pontok összekötése Építs ugyanilyet (pl. pálcikából, kockából stb.) Labirintus játék: térben papíron, mágnessel Tréfás képek Nagy képen kis részlet megtalálása Képek átmásolása Felvillantott képek, információk megfigyelése (látótér növelése) Lényeges információ kiemelése szövegből, képekből Figyelemmegosztás fejlesztése több egyidejű információ megadásával Betűtáblában megadott betűk, szavak keresés

Auditív figyelem fejlesztése: Zörejek, hangok, beszéd hallgatása Kiemelt inger érzékelése, jelzése: taps, koppantás stb megbeszélt jelre, szóra Háttérzaj készítése számítógépen, kazettán (pl.témához illő effektek, zenei aláfestés, ének, beszéd, állathangok, forgalom zaja stb.)

Vizuális érzékelés, észlelés Térészlelés, téri tájékozódás Érzékelés, észlelés, tájékozódás fejlesztése: Vizuális érzékelés, észlelés Taktilis észlelés Auditív észlelés Térészlelés, téri tájékozódás

internetes játékok: http://tablajatekos.hu/spheric dobolás: http://www.jatektan.hu/jatektan/00_2018/tro mmelmaus.html http://kognitiv.hu/kepessegek Teszt: http://eduline.hu/kozoktatas/2011/11/7/Hany_ eves_valojaban_az_agyad_A_legjobb_onli_02P7 MW

Figyelemfejlesztés

1. Kit látunk a képen? egy manót 2. Mikből tudhatjuk, hogy az? a füléről és a cipőjéről 3. Mit fog a kezében? lóherét 4. Melyik kezében fogja? a bal kezében 5. Mit csinál a másik kezével? támasztja a fejét; könyököl 6. Min ül a manócska? gombán

Különbségkereső

Elveszett számok! Nézd meg figyelmesen a számokat! Keresd meg, hogy melyik a legnagyobb és melyik a legkisebb szám! Keresd meg, hogy melyik szám veszett el a számsorból! De csak akkor írhatod le a számokat, ha eltűntettem a képet!

Elveszett számok! 1.

10 9 1 6 3 4 7

Most leírhatod melyik szám hiányzik!

10 5 9 1 6 3 4 2 7 8

Elveszett számok! 2.

1 5 10 14 12 20 9 17 6 18 4 19 2 7 13

Most leírhatod melyik szám hiányzik!

11 1 10 14 5 20 12 9 17 6 3 18 15 4 19 7 13 8 16 2

Elveszett számok! 3.

20 24 14 18 25 23 27 16 30 21 17 15 13 26 11 29

Most leírhatod melyik szám hiányzik!

20 24 14 18 25 23 27 16 22 12 19 28 30 21 17 15 13 26 11 29