A szaknyelvoktatás helyzete és jövője Hidasi Judit/ BGF

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar felsőoktatás.
Advertisements

KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
NYELVOKTATÁS A FELSŐOKTATÁSBAN
Alapképzések kreditjeinek elismerése a mesterképzésben - a TTK-s megfontolások Dr. Varga Zsuzsa OKT egyetemi docens SZTE-TTIK.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
ÉRETTSÉGI UTÁN TANÉV.
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
1. Érettségi vizsga • Itt az iskolában kiosztott jelentkezési lapon • február 15-ig • Érettségi tárgyak: • magyar, matematika, történelem, idegen.
Felvételi tájékoztató 2011 Felvételi Felvételi tájékoztató 2011 A döntést segítő kiadványok •Felsőoktatási felvételi tájékoztató szeptemberben.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Felvételi eljárás Felvételi tájékoztató megjelenése  december 31-éig elektronikus formában ( Jelentkezés a 2014.
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
A két tanítási nyelvű képzés helyzete a magyar közoktatásban Készítette: Fazekas Csaba a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatóhelyettese a Kétnyelvű Iskoláért.
MSc felvételi eljárás informatika képzési területen
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei november 29. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE IK Nyílt Nap.
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
Bölcsészettudományi Kar
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
Pontszámítás BSc,osztatlan képzések és felsőfokú szakképzések esetén, 2011 Nagy Pontszámítási Nap Felvételi összpontszám ( pont): -Tanulmányi.
Nyelvtanárok szemléletbeli paradigmaváltása Győr, október.26 Rusznak Karolina Dr. Végvári Valentyina PTE BTK Szláv Filológia Tanszék Pécsi Orosz.
ALKALMAZOTT NYELVÉSZET MESTERKÉPZÉSI SZAK
Világ – Nyelv, az idegennyelv-tudás fejlesztésének kormányprogramja. FPN Budapest, 2004.
Bagaméri Zsuzsanna, BME Nyelvvizsgaközpont
Bagaméri Zsuzsanna, BME Nyelvvizsgaközpont 1 SZAKMAI NAP Az akkreditált egynyelvű és kétnyelvű középfokú francia nyelvvizsgák bemutatása 2. Ebédszünet.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
Dr. Barabás László, Nyíregyházi Főiskola 1 „… Melyik út megyen itt Budára?” Gondolatok a nyelvvizsgarendszerek működéséről idegen nyelvek tanulásának sorrendjéhez.
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
2015. február KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA
Felvételi eljárás 2015.
Az idegennyelvi képzés helyzete a bolognai- rendszerű képzésben (Nyelvi követelmények) MFRFK Gödöllő április 22.
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
Néhány szó az új felsőoktatási képzési rendszer bevezetéséről A Magyar Köztársaság Országgyűlése október 10-én elfogadta a felsőoktatásról szóló.
A Francia Tanszék 50 kredites képzési formái az alapképzésben (BA)
Felvételi tájékoztató Közigazgatástudományi Kar.
Pályaorientáció
4 éves általános tantervű képzés 4 éves, emelt szintű angol nyelvi képzés 5 éves, magyar-német két tanítási nyelvű képzés 4 éves emelt szintű kommunikáció.
1 A Világ – Nyelv Program és a nyelvi előkészítő évfolyam július 07.
Kurtán Zsuzsa A felsőoktatásban folyó nyelvi és szaknyelvi képzések Helyzetkép és fejlesztési lehetőségek „A szaknyelvoktatás szerepe a foglalkoztathatóság.
A felsőoktatás nemzetköziesedése: a nyelvoktatás helye és lehetőségei az uniós felsőoktatási programokban Dobos Gábor március 31. A szaknyelvoktatás.
ÉRETTSÉGI 2016 Általános tájékoztató az érettségiről
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
Emberi erőforrások FOKSZ. FOKSZ Felsőoktatási szakképzés 4 félév 2 szakirány: személyügyi és humánpolitikai 120 kredit  90 kredit, besorolási szakon.
ÉRETTSÉGI VIZSGA A XÁNTUSBAN A XÁNTUSBAN Fehérvizi Judit közismereti igazgató helyettes.
MIÉRT AZ AVASI FRANCIA NYEK?
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar
A szakiskola jelene és jövője
Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából
A könyvtárostanári képzési lehetőségekről
Tájékoztató a felsőoktatási felvételi eljárásról és az emelt szintű képzés választásról február 21.
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Tájékoztató a fordító és tolmács mesterszakról
Felsőoktatási felvételi eljárás
423/2012 (XII. 29.) Korm. rendelet alapján
Merre tovább a középiskola után?
Tájékoztató a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárásról
Előadás másolata:

A szaknyelvoktatás helyzete és jövője Hidasi Judit/ BGF A magyarországi nyelvtanulás eredményessége, tanulási környezete az elmúlt évtizedben Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Budapest, 2012 Február 29

Miért van szükség a (szakmai) nyelvi ismeretekre? Rossz válasz: hogy tudjon a hallgató nyelvvizsgát szerezni (és így diplomához jutni) >>>> kényszer-stratégiák: Ne legyen az idegennyelv-tudás a KKK része Bármely nyelvből legyen a nyelvvizsga elfogadható (formális, ámde értelmetlen teljesítés) Korán letudni a nyelvvizsgát és ténylegesen nem használni a nyelvtudást az oktatásban vagy tanulásban

Miért van szükség a (szakmai) nyelvi ismeretekre? Jó válasz: hogy megfeleljen a korszerű követelményeknek hogy szélesedjék látóköre hogy tudjon szakirodalmat olvasni, tájékozódni, információhoz jutni idegen nyelveken is hogy képes legyen szakmájával nemzetközi értelemben is lépést tartani

Makrókörnyezeti változások és elvárások Nemzetköziesedés a munka világában: Versenyképesség Külföldi partnerekkel való kapcsolattartás A szakmai vérkeringésben való részvétel Egységes Európai Felsőoktatási Térség Mobilitás Bologna rendszer Kreditrendszer

144 alapszak nyelvi követelménye a képzési és kimeneti követelmények (KKK) alapján SZAKOK SZÁMA NYELVVIZSGA ELŐÍRÁS 130 alapszak 1 középfokú komplex 12 alapszak 1 szakmai középfokú komplex 2 alapszak 2 szakmai középfokú komplex

239 mesterszak nyelvi követelménye a KKK alapján SZAKOK SZÁMA NYELVVIZSGA-ELŐÍRÁS 204 mesterszak 1 középfokú komplex 10 mesterszak 1 középfokú komplex + 1 alapfokú (írásbeli vagy szóbeli) 15 mesterszak 2 középfokú komplex 7 mesterszak 1 felsőfokú komplex 2 mesterszak 1 felsőfokú komplex+ 1 középfokú komplex 1 mesterszak 2 felsőfokú komplex

Szakmai aggályok 1/3 Az általános és a szakmai nyelvvizsga elvárások aránya több mint aggályos: Az alapképzési KKK-k 90%-a (144/130) „beéri” középszintű komplex nyelvviszgával : csak 10% kér szakmai nyelvvizsgát!!! Egyetlen Mester KKK sem ír elő szakmai nyelvvizsgát mint követelményt - illetve, ha előír, akkor az kiváltható általános C1 komplex-szel

Szakmai aggályok 2/3 Az előírt vizsgakövetelmélnyek sem mennyiségi sem minőségi értelemben nem követik a képzési szintemelkedést! Az alapképzési KKK-k 90%-a (144/130) „beéri” középszintű komplex nyelvvizsgával A mesterképzési KKK-k 85%-a (239/204) beéri egyetlen középszintű komplex nyelvvizsgával

Még az úgynevezett „nyelvigényes” szakmák esetében sem Szakmai aggályok 3/3 Tévhit: A magas-szintű általános nyelvi ismeretek megléte esetén nem szükséges a szakmai nyelv ismerete Még az úgynevezett „nyelvigényes” szakmák esetében sem

Fogalmazásbeli variációk a szakmai nyelvismeretek megkerülésére ….a képzési területnek megfelelő szaknyelvi nyelvvizsga, vagy államilag elismert felsőfokú (C1) komplex típusú általános nyelvvizsga ezzel egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél….(az érettségi óta eltelt idő a mesterképzések esetén minimum 5 év – ami elmúlhat aktív nyelvhasználat nélkül!)

Újrapozicionálás szükségessége A szakmai nyelv oktatása a felsőoktatási rendszerben alapos újrapozicionálásra szorul A szervezett oktatási keretek között zajló szakmai nyelvoktatási óraszámok kritikus mennyiségének biztosítása Idegen nyelven zajló szakmai tanórák számának a növelése (content-based) Idegen nyelvi ismeretek mobilizálását elősegítő feladatok/követelmények számának a növelése

Nyelvoktatási/tanulási alapelvek Az „aszpirin” elv (kritikus tömeg) A „sorrendiség” fontossága A folyamatos használat /karbantartás elve A nyelvtudás nem önálló entitás (sem az oktatásban, sem a záróvizsgán)

Törvényi szabályozás újragondolása Biztosítsa a keretet a megfelelő szaknyelvi óraszámhoz Az alapképzés és a mesterképzés közötti szintkülönbség a nyelvi igényesség emelkedésében is tükröződjék A „minőségi oktatás” részét képezze az idegen nyelv aktív beépítése az oktatási és vizsgáztatási folyamatba

Szemléletbeli változás szükségessége A nyelvtudás és annak mérésére szolgáló nyelvvizsga nem bürokratikus formalitás kérdése Az idegen nyelv(ek) és kultúra(k) ismerete egyfajta tőke, amely hozzáadott értéket képvisel Az idegennyelv tudás nem statikus, nem egyszer és mindenkorra szóló bizonyított teljesítmény , hanem folyamatos karbantartást igénylő aktivitás („szidol-elv”) Idegen nyelvtanulási és nyelvhasználati kultúra kialakítása, támogatása (média!!)

Felhasznált irodalom Dr. Sturcz Zoltán: Nyelvi követelmények a kétciklusú képzésben, Egység és sokszínűség az idegennyelv-oktatásban, a gazdasági nyelvoktatás helyzete a felsőoktatásban, Konferenciakötet 2009/2, BGF KVIF Kara 2009

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! hidasi.judit@kkfk.bgf.hu