Nemzetközi teleházas műhelynapok. Szeged, 2014. november 27 - 28 Dr. Széman Péter, EMKE, Kolozsvár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lesz-e valódi kétnyelvűség Erdélyben? Rajtad múlik. Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO)
Advertisements

Dr Raffay Ágnes Dr Lőrincz Katalin Hajmásy Gyöngyi
„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
Foglalkoztatási Információs Pontok Bács-Kiskun megyében.
Mgr.iur. Deli Andor október 29., Szabadka.  MÁR LASSAN TÍZ ÉVES SIKERES EGYÜTTMŰKÖDÉS  PÁLYÁZATI RENDSZEREN KERESZTÜL  ÓTA A MAGYAR NEMZETI.
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
Add tovább! Fiatalokkal a települési közösségekért! – országos mozgalom A fiatalok részvételének fokozása a közjóért!
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
CIVITAS FIATALOK KÉT KERÉKEN.
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
A Gencsapáti Integrált Közösségi Szolgáltatói Tér megvalósítása A Kezdőkör Egyesület pályázata IKSZT/2008/2.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
A Kőszegi és Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma Munkáltatói Fórum Csepreg március 19.
(KI)ÚT A MÚLTBÓL Marciniak Veronika Teleházvezető Dr. Lendvai Róbert
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
határtalan technológia Szülőföldön boldogulás, határtalan technológia Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter Budapest, november.
Készítette: Kotymán Arnold PS ÁMK Társulás Cserkeszőlő
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében január 15.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
2%-al Tisztább Környezetért Kovács Zoltán Csongor Zöld Erdély Egyesület.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Esély a munkára – Civil együttműködés a hátrányos helyzetű rétegek munkaerő-piaci integrációjáért Projektazonosító: NCA-DP-09-A-0185 Dolgozzunk együtt!
2005. Május 02.MTA Felolvasóterem Kőhalmi Zsolt Május 02.MTA Felolvasóterem Kőhalmi Zsolt PTA TÁMOGATÁSI PROGRAM IHM költségvetéséből Neumann Táborok.
A Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskola informatikai felszereltsége Helyzetkép és célkitűzések Gyulafehérvár, november 10.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
eMagyarország Program
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Új utakon a Magyar Nyomda- és Papíripari Szakmai Szövetség FAIRPRINT február 4. Hajdúszoboszló Dr. Peller Katalin.
Az agroturizmus és a vidékfejlesztés sokszínűsége Európában.
Idegenforgalmi és Kulturális Vidéki-falusi Ernyőhálózat (IKUVÉH) kialakítása (TÁMOP /07/1) Pályázat FATOSZ-Tourinform.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Foglalkoztatási Információs Pont a Kunbaracsi Teleházban Foglalkoztatási Információs Pontok és tanító Teleházak Molnár Andor, Szeged, december 15.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
Az internet.
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Önkormányzatiság Romániában – helyzetkép és jövőkép Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke INNOVA KONFERENCIA Szabadka
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUM
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Alapiskola A szentpéteri iskolákról, illetőleg keletkezésükről néhány adat áll csak rendelkezésünkre ig csupán egy tanteremből állt az iskola. A.
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
Cím. Komlóska Község Önkormányzat nevében tisztelettel köszönti Önöket Köteles László Polgármester! Sajtótájékoztatónk témája: Közel 70 millió forint.
Foglalkoztatási Információs Pontok
TEHETSÉGPONTOK HÁLÓZATA SZÉKELYFÖLDÖN Székelyföldi Tehetségnap Szeptember 27., Marosvásárhely 1.
A HONLAP FEJLESZTÉS BEMUTATÁSA TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért Készítette: Deák Lilla.
Foglalkoztatási Információs Pontok Békés megyében
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
„Együtt a tehetségekért a Barcsi Nevelési és Oktatási Intézményben” TÁMOP-3.4.4/B/08/ Projektindító rendezvény Készítette: Vizváriné.
Gersekaráti IKSZT – esély és lehetőség a közösség szolgálatára IKSZT Szakmai nap, Bak,
TOGETHER WITHOUT BORDERS ÎMPREUNĂ FĂRĂ FRONTIERE EGYÜTT HATÁROK NÉLKÜL
Előadás másolata:

Nemzetközi teleházas műhelynapok. Szeged, november Dr. Széman Péter, EMKE, Kolozsvár

A múlt Romániában, tehát Erdélyben is a teleházak a 90-es évek végén születtek meg, a számítógép, majd az internet megjelenése hozta létre őket Az első erdélyi (romániai) teleházat Székelyudvarhelyen avatták fel július 21- én, ezzel indított a hazai Teleház mozgalom. Különlegessége – jellemző az akkori internet ellátottságra, hogy nem egy elszigetelt faluban, hanem egy kisvárosban jött létre. Első pillanattól az internetes kapcsolatteremtés mellett több feladatot is ellátott: Nemzetközi teleházas műhelynapok. Szeged, november

Számítógép kezelési és úgynevezett internet-tanfolyamok szervezése Irodalmi estek szervezése Baba-mama klub, stb márciusáig még 9 teleház nyitotta meg kapuit, a Partiumban, Székelyföldön, Közép-Erdélyben 2000 március 25-én 53 személy (10 teleház) részvételével Tasnádon megalakult a Romániai Teleházak Egyesülete Nemzetközi teleházas műhelynapok. Szeged, november

Azért romániai, mert abban az időben teleházakat – magyarországi mintára és kapcsolatok révén – csak magyar helységekben hoztak létre. A teleház- mozgalom elindításakor aránylag könnyen lehetett a létrehozáshoz szükséges pénzalapokat pályázaton megnyerni, az internet elterjedéséhez és a számítógépek vásárlásához (486-os, illetve a csodás Pentium 2) úgy romániai forrásokból, mint magyarországi forrásokból. De volt olyan is, hogy a határon átnyúló együttműködés a teleház létrehozásának érdekében testvértelepülési szerződést hozott (lásd Máriapócs és Mezőpetri) Nemzetközi teleházas műhelynapok. Szeged, november

Az akkori idők érdekessége, hogy Tasnádon márciusban megalakult a Teleházak Egyesülete, de a 2000 februárjában beindult tasnádi teleháznak csak áprilisban sikerült kapcsolódnia – elsőként a partiumi kisvárosban – a világhálóhoz. Addig elektronikus levelezésüket egy Kolozsváron dolgozó munkatársuk bonyolította, akivel faxom vagy postán cseréltek információt. Ebben az időben a teleházak elsődlegesen az egyházakban kapnak helyet, de elkezdődik, a magyar vezetőségű községekben, a polgármesteri hivatalokban helyet kapó teleházak alakulása is. Nemzetközi teleházas műhelynapok. Szeged, november

Sok településen – nem lévén más, törvény adta lehetősége a polgármesteri hivataloknak a lakosság szolgálatába állítani az internetet, maguk a hivatalok hoznak létre „úgymond” civil egyesületeket, teleházakat, melyek a hivatal valamelyik épületében kapnak helyet, megszerzik pályázat útján a pénzalapokat az informatikai infrastruktúra kialakításához, és egyaránt kiszolgálják a közösséget, valamint a hivatalt. Nemzetközi teleházas műhelynapok. Szeged, november

2002-ben már 41 teleház működik Romániában, immáron nem csak Erdélyben, hanem Románia egész területén Tevékenységükben már ekkor utolérhető a jövő – az erdélyi teleházak nem csak az internethez- jutás lehetőségét kínálják, hanem nagyon sokrétű a tevékenységük – a játszóházak működtetésétől a vidékfejlesztésig, munkaerő közvetítéstől a szociális munkáig, mindenféle tanfolyamoktól a fiatalok és az idősek specifikus tevékenységének lehetővé tételéig* (*Mihály I. Csaba tanulmánya) Nemzetközi teleházas műhelynapok. Szeged, november

Az erdélyi (értsd alatta a magyarlakta települések) teleházainak van egy különleges feladata is – kisebbségi sorban lévén, fontos számukra a hagyományőrzés, identitástudat megőrzése. Ehhez a teleházak néptánc és népzene tanfolyamokat szerveznek, közösségükkel igyekeznek megismertetni a hazai magyar és az anyaországi kultúra minél több szegmensét az irodalomtól a képzőművészeten át a zenéig. A fentebb említett kultúraközvetítés és hagyományőrzés annyira fontos, hogy a teleházak nagyobb részének nincs is internetkapcsolata. (Mihály I. Csaba) Nemzetközi teleházas műhelynapok. Szeged, november

Már 2002-ben felvetődik a Romániai Teleházak Szövetségének megvalósítása (a Teleházak Egyesülete csak a teleházak egy részét képviselte), a teleházak hálózatának létrehozása, a további építkezés. A hálózatot nem sikerült létrehozni, habár 2004-ben 8 megye 21 teleháza (ebből 10 Szatmár megyei) Mezőpetriben akciótervet dolgozott ki, melynek fő feladata egy erős, összefüggő teleházhálózat, melyek révén a teleházak együttműködése hatékonyabbá és sokszínűbbé válna. Nemzetközi teleházas műhelynapok. Szeged, november

2006-ban Hargita megyében már létezik a Hargita Háló, melyben a megyei Teleházak is benne foglaltatnak, ugyanakkor megjelennek mellettük az eMagyar Pontok. A Hargita Hálónak bemutatják hálózati pontjait, a Teleházak részvétele és szerepe elég nagy Érdekesség, hogy ekkor már a számítógép- kezelési és elektronikus levelezési tanfolyamok célközönséghez, a 40 éven felüliekhez szólnak Nemzetközi teleházas műhelynapok. Szeged, november

A jelen A teleházak fejlődése töretlen Románia Európai Uniós csatlakozásáig (2007 január elseje) A csatlakozás után, az internetes hozzáférés gyors elterjedése, részben okafogyottá tette a teleházak ebbéli szerepét. Ugyanakkor ott, ahol a teleházakat a hivatalos romániai adminisztráció, például a polgármesteri hivatal hozta létre, ennek funkcióit átveszi, maga a teleház elsorvad (lásd pld. a Kémeri, Kárászteleki teleházakat) Nemzetközi teleházas műhelynapok. Szeged, november

Mivel a kezdeti könnyű pályázati lehetőségek megszűnnek (ezek elsősorban a számítógép használatát, az informatikai világ elterjedését, az internet térhódítását segítették elő), egyes, csak a pénzlehívásokra létrehozott teleházak bezárnak. Más teleházak átalakulnak, különböző szolgáltatásokat vesznek át az őket befogadó szervezetektől, nevüket elvesztik A pozitív példák azok, amikor a teleház megmarad, jól működik, de nem így hívják, mert az új funkcióra jobban ráillik egy más név (pld. Magyar Ház) Nemzetközi teleházas műhelynapok. Szeged, november

Nézzünk meg egy ma is Teleház néven működő civil szervezetet. A Gyergyóújfalvi TeleHázat 2002-ben hozta létre a helyi tanács, ennek a pozitív hozzáállása révén kapott helyet a tanács épületében Állandó szolgáltatásaik: Internet hozzáférés Könyvtár Irodatechnikai szolgáltatás (nyomtatás, szkennelés, Cd/DVD írás és másolás 2003-ban német nyelvtanfolyamot tartottak 2004-ben hagyományőrző kört indítottak fiataloknak 2007-ben Játszóházat indítottak Nemzetközi teleházas műhelynapok. Szeged, november

Honlapjukon 2009-ben három bejegyzés, ben egy bejegyzés, majd hosszú szünet után, 2014-ben egy elnyert pályázatról számolnak be, a projekt célja az Gyergyóújfalvi Tanuló Ház konyhájának felszerelése alapbútorzattal A honlapon az egyik fül elnevezése: További TeleHázak. Erre rákattintva, 14 teleház jelenik meg, de tovább kattintva a linkekre, például a kémeri vagy a tasnádi TeleHáz honlapja már nem él, a teleház nem működik. A 15 felsorolt teleházból – ilyen néven – már egy sem működik az Újfalvit kivéve Nemzetközi teleházas műhelynapok. Szeged, november

2002 novemberétől létezik egy internetes csoport, a telehaz.ro, melynek címe: Eszmecsere a Romániai teleház-mozgalomról, és a romániai teleházakról A csoportnak 71 tagja van 2002 novemberében 10 üzenetet, decemberében 83 üzenet regisztrált a rendszer A következő években az eszmecserék havi száma 1 és 50 között volt 2013-ban összesen 5, 2014-ben 3 bejegyzés található Nemzetközi teleházas műhelynapok. Szeged, november

A jövő ?

A dolgozatban felsorolt adatok alapján az a következtetés vonható le, hogy Erdélyben (és nagyrészt Romániában is) a TeleHázak eredetileg megfogalmazott célkitűzéseik bizonyos szempontból már nem szolgálják a közösségeket, ezért a házak nagyobb része átalakult, egy kisebb része megszűnt, és egy nagyon kis része ezen a néven működik tovább Nemzetközi teleházas műhelynapok. Szeged, november

Köszönöm a megtisztelő érdeklődést !