Tudományos segédmunkatárs

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Területfejlesztés és esélyegyenlőség a Barcsi kistérségben
Advertisements

Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Magyar Tudományos Akadémia
Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola I. alprogram: Társadalmi.
Szakképzés és gazdaság kölcsönhatása (műhelybeszélgetés: felnőttképzési szekció) Hajdúszoboszló február 7. Soós Roland igazgató ÉRÁK.
Baranya Megyei Munkaügyi Központ Állami Foglalkoztatási Szolgálat Pécs, Király u. 46.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
A szénhidrogén bányászat magyar gazdaságban betöltött szerepe
A szakképzetlen, szociálisan hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek (fiatalok) munkaerő-piaci és társadalmi (re)integrációjának elősegítése integrált.
A z LHH program aktuális kérdései Kullmann Ádám, LHH Fejlesztési Programiroda Szentendre, május 27.
A VÁSÁROSNAMÉNYI KÜLÖNLEGES VÁLLALKOZÁSI KISTÉRSÉGEK MINT TERÜLETFEJLESZTÉSI PREFERENCIÁK Készítette: Orbán Nóra.
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
A gazdasági szuburbanizáció mérése,
A Szatmári határmenti térség társadalmi-gazdasági jellemzői Nagy Egon Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár, RO.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
A Magyar Regionális Tudományi Társaság XI. Vándorgyűlése
A megyei jogú városok, mint innovációs potenciál hordozók
Térszervezés a közoktatásban a statisztikai adatok tükrében A hazai helyzet reform előtt és után Gyimesi Péter MTA KRTK RKI Dunántúli Tudományos Intézet.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű képzési.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A vidéki tér sikertényezői
Az internetes ismerkedés hatása a homofíliára Lőrincz László Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Munkaerő mobilitás Magyarországon
BUDAPEST FŐVÁROS TELEPÜLÉSI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMJA Foglalkoztatás politika Előadó: Koltai Luca FKFSZ Kht. Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani.
Mi is az a társadalmi integráció?
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
New View Beszámoló a tanárokkal történt interjúról.
Mennyire elégedett azzal, ahogy az országban mennek a dolgok?
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
és a társadalmi csoportok jól-lét szintjei közötti összefüggések
Halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok szociális és munkaerő-piaci (re)- integrációjának támogatása.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
A szlovákiai társadalmi sajátosságok: a munkaerő munkáltatójához való lojalitása, felelősség vállalása és egyéb kiemelten fontos tényezők együtteséről.
2020: HR a virtuális térben A humán erőforrás menedzsment jövője.
A TÁRSADALMI JÓL-LÉT TÉRBELI KÜLÖNBSÉGEI A MAGYAR NAGYVÁROS- TÉRSÉGEKBEN Berki Márton – Halász Levente MRTT Vándorgyűlés Veszprém, november
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Példa egy ppt prezentációhoz
Itbusiness konferencia, CONFESSION ON A DANCEFLOOR Cégek az üzleti modellváltásról Gulyás János / Ipsos Zrt. Nobody’s Unpredictable.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Az én befogadó munkahelyem Fogyatékkal élő egyetemisták, főiskolások munkavállalási preferenciái MMK Campus kutatás november február.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
LEADER, Identitás, Sport
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
Munkaerő-piaci helyzetkép A munkaerőválság makrogazdasági okai
„Út a munkához”program
Előadás másolata:

Tudományos segédmunkatárs Perifériára szorulva: Társadalmi jól-lét deficit egy halmozottan hátrányos kistérség példáján Schuchmann Júlia, PhD Tudományos segédmunkatárs MTA KRTK RKI NYUTO MRTT XII. Vándorgyűlés Veszprém, 2014 november 27-28

Az előadás tárgya és célja Az előadás tárgya, a társadalmi jól-lét hiánya a halmozottan hátrányos Fehérgyarmati kistérségben Az előadás céljai: Megvizsgálni, a társadalmi jól-lét hiányát a fehérgyarmati kistérségben (mely dimenziókban és hogyan jelentkezik) Összevetni a kistérség társadalmi jól-lét mutatóit a nem hátrányos térségek (vidéki nagyvárostérségek) hasonló mutatóival Összegezni, a társadalmi jól-lét hiányát, újratermelő és okozó mechanizmusokat.

Módszertani háttér „Társadalmi konfliktusok- Társadalmi jól-lét és biztonság Versenyképesség és társadalmi fejlődés” TÁMOP Konzorciumvezető: Kodolányi János Főiskola Kutatásvezető: Prof. Dr. Szirmai Viktória „Jól-lét deficitek és társadalmi konfliktusok hátrányos helyzetű vidéki térségekben” c. alprojekt Kutatásvezető: Dr. Tímár Judit -1600 fős minta, kistérségenként 400 fő lekérdezése 4 db LHH-s kistérség: sarkadi, sásdi, sárbogárdi, fehérgyarmati -kistérségenként 30 db strukturált mélyinterjú Interjúzás: 2014 májusától-2014 szeptemberéig

A fehérgyarmati kistérség bemutatása néhány statisztikai mutatón keresztül….

A vizsgált terep.. Periférikus elhelyezkedésű, de 2 országgal is határos A kistérség „nagy” :49 település tartozik hozzá Kistérség központ: Fehérgyarmat Népességszáma (2013): 39 412 fő Rossz elérhetőségű-autópálya elkerüli Bp.-től való távolsága nem csak földrajzi, hanem a Társadalmi-gazdasági értelemben is nagy

Népességszám változás, 2001-2011, %

Vándorlási különbözet alakulása 2001 és 2011 között, (ezer fő)

Népességszám változás 2001-2011 között, %

Iskolai végzettség, 2011

Romák aránya, 2011,%

Munkanélküliségi ráta,2011

A kistérségben élők anyagi, fizikai és mentális jól-léte az empirikus kutatási eredmények alapján (N=400;N=1600; N= 5000)

Havi nettó jövedelem, (ezer Ft)

Mennyire jellemzőek az anyagi nehézségek az Önök életére ?

Közüzemi díjtartozással rendelkezők aránya, %, 2014 (N=400, N=1800)

Mennyire érzi magát sikeresnek az egészségi állapota lehető legjobb formájának megőrzésében?

A társadalmi jól-lét hiánya a döntéshozókkal, társadalmi és gazdasági szereplőkkel készített interjúk összegzett eredménye alapján

Problémák az interjú alanyok szerint I. 1.) Krónikus és évtizedek óta tartó munkahelyhiány. (leépülő helyi gazdaság, multinacionális tőke hiánya). „Szatmárnémeti alig 50 kilométerre van és akkor már egy multi cég inkább oda telepedik meg, mint az alig 7 ezer fős Fehérgyarmatra. Másfelől pedig az adózási szabályok is vállalkozó barátiabb Romániában, mint Magyarországon.” „ez egy összeszerelő üzem lenne. De az a probléma, hogy az összeszerelő üzemet a legkönnyebb elköltöztetni, amint megszűnik az állami támogatás vagy megváltozik az adórendszer, abban a pillanatban elviszik máshová. Amint megváltozik a befektető hangulata összecsomagolja és elviszi. Egy gyártókapacitást már nem olyan könnyű elvinni. A végeken függeni a befektetőktől nem egy perspektíva.

„Ha ide is jönne egy multi, kérdem én, ki dolgozna benne?” Problémák II. 2.) Szakképzetlen, illetve alulképzett a potenciális munkaerő a térségben, rossz a képzési rendszer. „Ami nagy probléma, hogy a képzési rendszer és a munkaerőpiac valós igénye messziről sincsen köszönő viszonyban egymással. A befektetőnek le kellene ülnie a képzőiskolával megbeszélni, hogy milyen képzés van szüksége, és hogyan lehet átalakítani a képzési struktúrát. De ehhez is évek, ha nem évtized kell. Az meg már késő… (iskola igazgató) „A legnagyobb problémát én a szakember utánpótlásban látom. Egyszerűen nem találunk a nyugdíjba vonuló kollégák helyébe fiatal jól képzett például lakatos szakembert, mert nincs ilyen képzés itt a városban, meg az országban sem. „ (helyi vállalkozó) „Ha ide is jönne egy multi, kérdem én, ki dolgozna benne?”

Problémák III. 3.) Fiatal és szakképzettebb rétegek „elmenekülése”a térségből „Hiába tanulnak úgy sem lesz munkahelyük, itt helyben”. Sok esetben már nem csak a fiatalok mennek el, hanem a szüleik is. „vannak ismerőseim, akiknek a gyereke kiment Németországba és miután ott megteremtette magának az egzisztenciáját a szüleit is kivitte magával.”

Problémák IV. 4.) általános elkeseredettség, kilátástalanság és pesszimizmus illetve passzívizmus, „áldozat-szerep”. Nagyon szegények, ez igaz, hátrányos helyzetűek is. De higgyük el, hogy nagyon nagy részük nem akar dolgozni, sajnos az embereknek itt nagyon rossz a gondolkodása. „Botpaládi vállalkozó” Ez a nagy probléma, ha várjuk, hogy sült galamb a szánkba repüljön, addig itt nem lesz semmi. Kérem szépen, itt ne várja senki, hogy nagy munkalehetőségek lesznek ne is beszéljünk multi-cégről, csak egy 100 főt foglalkoztató cégről

Összegzés 1.) Bizonyításra került, hogy a fehérgyarmati kistérség nem csupán a statisztikai adatok szintjén, hanem az ott élő és dolgozó emberek véleménye szerint is súlyos demográfiai és társadalmi problémákkal küszködik 2.) A társadalmi jól-lét (anyagi biztonság, fizikai és mentális jól-lét) hiánya és elmaradása a vidéki nagyváros térségektől számottevő. 3.) A kistérség problémái komplexek, 4 fontos terület említettek az interjúalanyok: 1.)krónikus munkahelyhiány, elvándorlás, rossz helyi képzési rendszer, pesszimizmus

Köszönöm a figyelmet!