Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
A vagyonvédelemtől a katasztrófavédelemig.
Laboratóriumi munka szerepe a minőségbiztosításban
Gadó JánosNukleáris biztonság - 4 Az atomerőművek környezeti hatásainak elemzése.
Az új épületenergetikai szabályozás
Humán rendszerek, közszféra
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
Nemzeti cselekvési terv
ENERGIAIRÁNYÍTÁSI SZABVÁNYOK
NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELMI AKTUALITÁSOK Jordán László elnökhelyettes január 31.
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
A civil lakosság kapcsolódási, önkéntes szerepvállalásának lehetőségei
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szervezete és működése Dr. Berey Attila főigazgató megyei főállatorvos.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
„ÉLELMISZER-BIZTONSÁG ”
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
A HACCP története Modul 01 - lecke 03
Előnyök és alkalmazási területek
A fogyasztóvédelmi szabályozás rendszere Fogyasztóvédelmi törvény (1997. évi CLV. törvény) 10 fejezetből áll: pl.: -fogyasztók életének, egészségének,
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
Tájékoztatás az ÚMVP TS keret felhasználásáról Szarvas, december 11.
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Munkahelyi egészség és biztonság
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Vasútszabályozási Osztály
SÉRÜLÉKENY BIZTONSÁG Közlekedéstudomány a közlekedésbiztonság szolgálatában „KÖZLEKEDÉSI SÉRÜLÉSEK” KONFERENCIA Budapest, szeptember 26. Előadó :
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv és Program stratégiai környezeti vizsgálatának társadalmi egyeztetési tematikája Dr. Farkas István,
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
TÁMOP ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Kockázat risk Risiko Риск. kockázat Fogalma: R =P *D (kockázat= gyakoriság * súlyosság) (kockázat= gyakoriság * súlyosság)
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
„Az igazi kérdés nem az, mennyit javultál tegnapi önmagadhoz képest, hanem, hogy milyen jól teszed a dolgod versenytársaidhoz képest.”
MUNKAVÉDELEM 2006/2007. tanév II. félév MEBIR. Munkahelyi egészségvédelem és biztonság MEB Feltételek, és tényezők, amelyek hatással vannak a munkavállalók,
Van-e munkahelyi kockázat? Ha van, milyen?
Az elektromágneses terek munkahelyi szabályozása
Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara Vízépítési Tagozata Szakmai továbbképzés szeptember 16. Fodor Jenő ivóvízágazati főmérnök Debreceni Vízmű Zrt.
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
A kémiai biztonságról közérthetően
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A tűz-, a polgári- és a katasztrófavédelem kérdései Hoffmann Imre tű. ddtbk. Hatósági Főigazgató-helyettes.
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság 2004
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Ökocímke.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Szabó András: Biztonságirányítás a vasútvállalatoknál Biztonságirányítás a vasútvállalatoknál Szabó András PQRS Quality Referenc System Zrt. Közlekedéstudományi.
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Szenzor Gazdaságmérnöki Kft.
Megfelelőség értékelés a jogi szabályozása, terméktanúsítás kijelölés alapján HTE Informatikai terméktanúsítási szakosztály - DMS Labor április 25.
Előadás másolata:

Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

ISO 22000 a tanúsítható élelmiszer-biztonság M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

Magyarországon 4 minisztérium felügyelete alatt, 11 hatóság foglalkozik az élelmiszerek és takarmányok vizsgálatával. Munkájukat jelentősen megkönnyíti, hogy a tevékenység jogszabályokkal leírható: törvények, rendeletek, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) foglalja össze a kötelező és önkéntesen vállalt feladatokat. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

Külső szemlélők megállapításai szerint az erősen széttagolt intézményhálózaton belül gyenge az egymással történő kommunikáció, sok a párhuzamosság, a feladatok átfedése. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

Ezen a helyzeten kíván segíteni, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal létrehozásával a 66/2003. V. 15. sz. Kormányrendelet, mely hivatott javítani a koordinációt. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

Az FVM és az ESZCSM összefogásával létrejött új hivatal feladata: a kockázat-becslés, míg a hatóságoké a kockázat-kezelés. Ez a szétválasztás megfelel az EU irányelveinek és meghatározza a munkamegosztás módját is. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

Az Európai Unióban a 178/2002, rendelet vezette be az élelmiszerekkel kapcsolatban a „kockázat” „kockázatelemzés” (kockázat-értékelés), a „kockázatbecslés”, „kockázatkezelés” és a „kockázat-kommunikáció” (közlés) fogalmát. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

A rendeletben a kockázat egy veszély következményeként jelentkező, egészséget károsító hatás valószínűségének, illetve súlyosságának függvénye. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

Az élelmiszerek fogyasztása nem mentes a kockázattól, hiszen a környezetet szennyező káros anyagok 70%-a az élelmi anyagokkal kerül szervezetünkbe. A kockázat mértékét az határozza meg, hogy a veszélyeket is hordozó élelmiszerekből mennyit vásárolunk és milyen gyakorisággal fogyasztjuk el, juttatjuk szervezetünkbe. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

A kockázatelemzési eljárás három összefüggő elemből áll: becslés (tudományos), kezelés (hatósági) és kommunikáció (médiák). M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

A kockázatbecslés négy lépésből áll: a veszély felismerése (azonosítása), a veszély jellemzése, a megjelenés lehetőségének értékelése (expozíció) és a kockázat jellemzése (napi felvehető érték meghatározása). M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

Az élelmiszerek (takarmányok) veszélyes szennyezései között találjuk a növényvédőszer maradékokat, a nehézfémeket, a toxinokat, a vírusokat. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

A kockázat-kezelés (menedzselés) során megállapítják az egyes veszélyes anyagok élelmiszerekben (takarmányokban) megengedett legkisebb szintjét, amelynek bevitele nem haladhatja meg a már más előírásokban rögzített veszélytelen (ADI) értéket. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

A kockázatbecsléssel kapott eredmények alapján lehet mérlegelni az alternatív megoldást, kiválasztani a megfelelő megelőzési eljárást. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

valamint a növény-, állat- és humánegészségügy képviselői között. A kockázat-kommunikáció alatt információk, vélemények interaktív kicserélését értjük az élelmi lánc szereplői között: Növény (takarmány) termelők, állattenyésztők, élelmiszer-feldolgozók, kereskedők és fogyasztók, valamint a növény-, állat- és humánegészségügy képviselői között. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal megalakulását követően azonnal kapcsolatba lépett az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatallal és kormányzati képviselőket küld a Tanácsadó Fórum kéthavonta tartandó üléseire. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

Az EU hálózat tagjaként rendszeres információ- és adatszolgáltatást vállaltunk, valamint a gyors riasztási rendszerbe kapcsolódva azonnal értesítjük az EU Bizottságot az élelmiszerek (takarmányok) biztonságát érintő járványos megbetegedésekről, tömeges mérgezésekről. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

A vállalatok számára az önkéntes tanúsítási rendszerek adnak lehetőséget rendszeres és dokumentált szabályozásra. Az ISO 9001 minőség-biztosítási rendszer jó szolgálatot tett az élelmi láncban tevékenykedő vállalkozásoknál az ún. harmadik fél általi tanúsításra M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

hazai alkalmazásával: A környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) a cég vezetése és a társadalom között épít ki kapcsolatot az ISO 14000 szabványsorozat hazai alkalmazásával: Környezetkímélő technológiák, a környezetbarát érdekek és környezetközpontú vállalatirányítás. A KIR a környezeti tényezőkkel, hatásokkal foglalkozik. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

Az élelmiszer (és takarmány) biztonsági rendszerek kialakítására és tanúsítására készül az ISO 22000 szabvány, mely a veszélyforrások belépését az üzemben folyó termelés folyamatában vizsgálja. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

a belső szabályozásra és a tanúsítás révén Összefoglalás Az élelmiszer-biztonsági rendszer kialakítása hasznos a vállalkozás számára, a belső szabályozásra és a tanúsítás révén a külső kapcsolatépítésre és a bizalom megtartására. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

Köszönöm figyelmüket. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal