Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
ISO 22000 a tanúsítható élelmiszer-biztonság M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
Magyarországon 4 minisztérium felügyelete alatt, 11 hatóság foglalkozik az élelmiszerek és takarmányok vizsgálatával. Munkájukat jelentősen megkönnyíti, hogy a tevékenység jogszabályokkal leírható: törvények, rendeletek, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) foglalja össze a kötelező és önkéntesen vállalt feladatokat. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
Külső szemlélők megállapításai szerint az erősen széttagolt intézményhálózaton belül gyenge az egymással történő kommunikáció, sok a párhuzamosság, a feladatok átfedése. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
Ezen a helyzeten kíván segíteni, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal létrehozásával a 66/2003. V. 15. sz. Kormányrendelet, mely hivatott javítani a koordinációt. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
Az FVM és az ESZCSM összefogásával létrejött új hivatal feladata: a kockázat-becslés, míg a hatóságoké a kockázat-kezelés. Ez a szétválasztás megfelel az EU irányelveinek és meghatározza a munkamegosztás módját is. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
Az Európai Unióban a 178/2002, rendelet vezette be az élelmiszerekkel kapcsolatban a „kockázat” „kockázatelemzés” (kockázat-értékelés), a „kockázatbecslés”, „kockázatkezelés” és a „kockázat-kommunikáció” (közlés) fogalmát. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
A rendeletben a kockázat egy veszély következményeként jelentkező, egészséget károsító hatás valószínűségének, illetve súlyosságának függvénye. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
Az élelmiszerek fogyasztása nem mentes a kockázattól, hiszen a környezetet szennyező káros anyagok 70%-a az élelmi anyagokkal kerül szervezetünkbe. A kockázat mértékét az határozza meg, hogy a veszélyeket is hordozó élelmiszerekből mennyit vásárolunk és milyen gyakorisággal fogyasztjuk el, juttatjuk szervezetünkbe. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
A kockázatelemzési eljárás három összefüggő elemből áll: becslés (tudományos), kezelés (hatósági) és kommunikáció (médiák). M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
A kockázatbecslés négy lépésből áll: a veszély felismerése (azonosítása), a veszély jellemzése, a megjelenés lehetőségének értékelése (expozíció) és a kockázat jellemzése (napi felvehető érték meghatározása). M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
Az élelmiszerek (takarmányok) veszélyes szennyezései között találjuk a növényvédőszer maradékokat, a nehézfémeket, a toxinokat, a vírusokat. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
A kockázat-kezelés (menedzselés) során megállapítják az egyes veszélyes anyagok élelmiszerekben (takarmányokban) megengedett legkisebb szintjét, amelynek bevitele nem haladhatja meg a már más előírásokban rögzített veszélytelen (ADI) értéket. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
A kockázatbecsléssel kapott eredmények alapján lehet mérlegelni az alternatív megoldást, kiválasztani a megfelelő megelőzési eljárást. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
valamint a növény-, állat- és humánegészségügy képviselői között. A kockázat-kommunikáció alatt információk, vélemények interaktív kicserélését értjük az élelmi lánc szereplői között: Növény (takarmány) termelők, állattenyésztők, élelmiszer-feldolgozók, kereskedők és fogyasztók, valamint a növény-, állat- és humánegészségügy képviselői között. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal megalakulását követően azonnal kapcsolatba lépett az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatallal és kormányzati képviselőket küld a Tanácsadó Fórum kéthavonta tartandó üléseire. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
Az EU hálózat tagjaként rendszeres információ- és adatszolgáltatást vállaltunk, valamint a gyors riasztási rendszerbe kapcsolódva azonnal értesítjük az EU Bizottságot az élelmiszerek (takarmányok) biztonságát érintő járványos megbetegedésekről, tömeges mérgezésekről. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
A vállalatok számára az önkéntes tanúsítási rendszerek adnak lehetőséget rendszeres és dokumentált szabályozásra. Az ISO 9001 minőség-biztosítási rendszer jó szolgálatot tett az élelmi láncban tevékenykedő vállalkozásoknál az ún. harmadik fél általi tanúsításra M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
hazai alkalmazásával: A környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) a cég vezetése és a társadalom között épít ki kapcsolatot az ISO 14000 szabványsorozat hazai alkalmazásával: Környezetkímélő technológiák, a környezetbarát érdekek és környezetközpontú vállalatirányítás. A KIR a környezeti tényezőkkel, hatásokkal foglalkozik. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
Az élelmiszer (és takarmány) biztonsági rendszerek kialakítására és tanúsítására készül az ISO 22000 szabvány, mely a veszélyforrások belépését az üzemben folyó termelés folyamatában vizsgálja. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
a belső szabályozásra és a tanúsítás révén Összefoglalás Az élelmiszer-biztonsági rendszer kialakítása hasznos a vállalkozás számára, a belső szabályozásra és a tanúsítás révén a külső kapcsolatépítésre és a bizalom megtartására. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
Köszönöm figyelmüket. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal