Privatizáció Dr. Szigeti Ceclília. Privatizáció „Sok fejlődő és fejlett országban az állam a kelleténél jóval több energiát fordít olyan dolgokra, amelyekkel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

A statisztika rejtelmei
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT. KÖZBIZTONSÁGUNK A probléma nem más, mint megoldandó feladat…
2014. ÁPRILIS UTOLSÓ HETE AZ IMMUNIZÁCIÓ VILÁGHETE „ Ön mennyire naprakész ? ’’ Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra.
Zene: John Lennon - Imagine London délkelet-Britanniában van, a legnagyobb város az Egyesült Királyságban, és évszázadokon át fővárosa a Brit Birodalomnak.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Toma Pál Budapest, március 28.
A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank
Süveges László Tanárom neve: Szabóné Székely Éva
Nemzetközi körkép az Élelmiszer Önrendelkezésről
ADÓ ADÓ ADÓ ADÓ ADÓPARADICSOMOK ADÓ ADÓ ADÓ ADÓ ADÓ ADÓ.
Afrika alul- és felülnézetből Nemzetközi egyenlőtlenségek Afrika szemszögéből France Mutombo Afrikáért Alapítvány
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
A társadalmi tértudományok alapjai (Bepillantás egy előadásba)
A BRIC-országok jövője
Urbanizáció a fejlődő országokban
LATIN-AMERIKA.
AZ EMBERISÉG ÉLELMEZÉSI HELYZETE
NÉPESEDÉSI ÉS URBANIZÁCIÓS VÁLSÁG
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Működőképes-e a területfejlesztés új rendszere Nagyházi György PhD hallgató RGDI - Győr.
Afrika alul- és felülnézetből Nemzetközi egyenlőtlenségek Afrika szemszögéből France Mutombo Afrikáért Alapítvány
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Gazdaság a politikum fogságában. Államgazdaság Reálszféra „Strukturális válság” „Kiegyensúlyozott növekedés”
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
A válság megelőzése és kezelése Készítette: Balázs Anna Dénes Gábor Kopasz Márta Romvári Frigyes.
avagy zavar minden szinten
Fiskális Politika Államháztartás - központi költségvetés - társadalombiztosítási alapok - egészségbiztosítási alap - nyugdíjbiztosítási alap - elkülönített.
Gazdaságpolitika 2014 tavasz
Mi a liberalizmus? "manchesteri" változat Alaptípus ("classic") "adóztató és költekező" (tax and spend) Liberalizmust inkább termékcsalád, semmint konkrét.
Összehasonlító gazdaságtan
A Magyar Honvédség részvétele NATO missziókban
Az EU szomszédságpolitikája A Keleti Dimenzió. A bővítés utáni helyzet május 1-je után tíz új tag (az EU eddigi legnagyobb bővítése) május.
Globális problémák, diák szemmel
Benkovics László, február 2013
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Szociális regiszter publikus felület használata
Gondoljunk másokra is!. Milleniumi fejlesztési célok 2000 szeptemberében az ENSZ kibocsátotta milleniumi nyilatkozatát. A nyilatkozat alapján, nyolc Milleniumi.
Az agrárszektor általános helyzete, tendenciák és megoldási javaslatok 2009.Július 24.. Öko-prudencia/Rózsás.
Az ENSZ két fő pénzügyi szervezete Az IMF és az IBRD.
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
A Nemzetközi Turizmus eredményei 2013-ben és kilátások 2014-ra UTAZÁS Fórum Budapest 2014 Február 27 Zoltán Somogyi Executive Director.
A Nemzetközi Turizmus eredményei 2012-ben és kilátások 2013-ra Somogyi Zoltán, Executive Director UNWTO.
A nukleáris fegyverek elleni harc világnapja Március 1.
Esélyek a piramis alján
„Globális biztonsági kihívások – közép-európai szerepvállalások” Nemzetközi társadalomtudományi konferencia Pécs, Európa Ház/International House – 2006.
A globalizáció.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Nemzetközi pénzügyek 4. előadás Nemzetközi hitelfinanszírozás hivatalos csatornái.
GLOBALIZÁCIÓ, AVAGY AZ ÁRUK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK SZABAD ÁRAMLÁSA
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
MAGYARORSZÁG - CHILE Új lehetőségek a kereskedelmi kapcsolatokban.
Az ITDH új szolgáltatásai Hagyományos elemek Kiállítások Kereskedelemfejlesztési pályázatok Üzletember találkozók itthon és külföldön Relációs.
Privatizáció Dr. Szigeti Ceclília.
Fekete Afrika A 2. Világháború jelentős hatással volt Afrikára. A háború után a legtöbb afrikai országban napirendre került a függetlenség kihívása. A.
Merkantilisták fiziokraták És a Klasszikusok
Privatizáció Dr. Szigeti Ceclília.
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Európai Uniós ismeretek
Tájékoztató AK011 Dr. Szigeti Cecília.
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Az urbanizáció (urbs, urbis)
Kártevő vállalatok.
A REGIONÁLIS INTEGRÁCIÓK
A regionális gazdasági integrációk
Gazdaságpolitika 4. ea..
Készítette: Koleszár Gábor
Előadás másolata:

Privatizáció Dr. Szigeti Ceclília

Privatizáció „Sok fejlődő és fejlett országban az állam a kelleténél jóval több energiát fordít olyan dolgokra, amelyekkel nem neki kellene foglalkozni. Ez azoktól a feladatoktól is elvonja, amelyekkel viszont foglalkoznia kellene. A probléma nem annyira az, hogy az állam túl nagyra nőtt, hanem az, hogy nem azt teszi, amit kellene.” Stiglitz

Privatizációs kudarcok oka A piac lassan reagál, nem tudja betölteni az állam kivonulásával keletkező űrt. A folyamat részévé vált a korrupció „briberization”. Németh György karikatúrája

A nagy kiárusítás Florian Opitz A Védegylet szinopszisa alapján

A világ legkülönbözőbb részein játszódó epizódok nagyon konkrét emberi sorsokban jelenítik meg a privatizáció elvont fogalmát. Tragikus, tragikomikus, de lélekemelő történeteket látunk olyan emberek életéből, akik nap mint nap szembesülnek annak a magánosítási politikának a hatásaival, amelyet a nemzetközi szervezetek diktálnak, köztük a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és a Világkereskedelmi Szervezet (WTO).

IMF A Nemzetközi Valutaalap az ENSZ 1945-ben létrehozott washingtoni székhelyű szervezete, mely jelenleg 185 tagországot számlál. A nemzetközi monetáris rendszer központi intézményét a nemzetközi pénzügyi együttműködés és az árfolyam stabilitás elősegítése, a gazdasági növekedés fokozása és a magas szintű foglalkoztatás megteremtése céljából alapították, illetve nem kis részben azért, hogy átmeneti pénzügyi segítséget nyújtson fizetési mérleg problémákkal küzdő tagországainak.

Világbank-csoport A Világbank-csoport öt egymással szoros társulási kapcsolatban működő szervezetből áll, melyek együttműködve támogatják a fejlődő világot. –A Világbank (The World Bank) –Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (IBRD) –Nemzetközi Fejlesztési Társulás (International Development Association) – Nemzetközi Pénzügyi Társaság(International Finance Corporation, IFC) –Nemzetközi Beruházásvédelmi Ügynökség (Multilateral Investment Guarantee Agency, MIGA)

WTO A Kereskedelemi Világszervezet, rövidítve WTO (World Trade Organization) egy multilaterális kereskedelmi szervezet, melynek célja a nemzetközi kereskedelem liberalizációja az úgynevezett tarifás kereskedelmi akadályok (vámok, exportszubvenciók) és a nem tarifás kereskedelmi akadályok (beviteli engedélyek) fokozatos leépítése illetve megszüntetése révén.

Nagy kiárusítás FLORIAN OPITZ író-rendező feltárja a privatizált és globalizált világ valóságát. Megvizsgálja „a nagy kiárusítás”, azaz az alapvető közszolgáltatások – a víz- és áramellátás, a tömegközlekedés, sőt az egészségügyi ellátás – magánkézbe adásának hatásait. A rendező Dél-Amerikában, Ázsiában, Afrikában, vagy Európában és az Egyesült Államokban találkozik azokkal az emberekkel, akiknek a fönti szép ígéretek csak üres szólamok. És amit a film bemutat, az még csak a kezdet.

A történet

1. Bemutatja egy dél-afrikai aktivista történetét, aki olyan szegény családoknak segít Sowetóban, akiknél a privatizáció előtt álló áramszolgáltató, az ESKOM kikapcsolta a villanyt, mert nem tudták fizetni a magas számlákat. A rendőrség és a cég biztonsági szolgálata egyaránt vadászik a gerrilla villanyszerelőkre, akik illegálisan visszakötik az áramot a szegények otthonába.

SOWETO, Dél-Afrika Bongani Lubisi “A családomat is arra szoktatom, hogy egy nap majd kaphatnak egy telefonhívást azzal az üznettel: Meghaltam.”

2. A következő történet egy filippino anyáról szól, aki Manila egyik nyomornegyedében él a családjával. Már évek óta küszködik, hogy ki tudja fizetni a vesebeteg fia heti két dialízis kezelését. Ha a hét végéig nem szedi össze a pénzt, meghal a fia.

MANILA, Fülöp-Szigetek Minda Lorando „Jobb lesz, ha elfogadja, hogy a fia meghal”

3 A harmadik epizód hőse egy jó humorú brit mozdonyvezető és szakszervezeti aktivista. Azzal büszkélkedhet, hogy Európa legjobban működi vasútjánál kezdte a pályát, ám néhány év múltán egy privatizált, részekre szabdalt és leépült iparágban találta magát, ahol rendszeresen összeomlik a szolgáltatás. Állandó harcot folytat a kollegáiért, akikre az utóbbi évek során egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a magáncégek vezetői. Ez a túlfeszítettség nem egy halálos balesethez vezetett már a brit vasútvonalakon.

BRIGHTON, Nagy-Britannia Simon Weller

4 A negyedik epizód egy boliviai város, Cochabamba lakosainak harcát ismerhetjük meg egy amerikai nagyvállalat ellen, amely megpróbálta átvenni a települési vízellátást. A kísérlet a világtörténelem első “vízháborújához” vezetett, amelyben boliviaiak tízezrei szálltak szembe a rendőrséggel és a katonasággal.

COCHABAMBA, BOLIVIA Dona Rosa

Stiglitz A világ egyik legismertebb közgazdásza, éles hangon bírálja a fundamentalista globalizációs és privatizációs politikát.

Kérdések Hogyan fogalmazódik meg a globális rendszerkritika? Hogyan jelentkezik az állam szerepével kapcsolatos ellentmondás? Mi a privatizációval kapcsolatos legfontosabb véleménykülönbség a Világbank szakértői és az érintettek között? Milyen általánosítható megoldási lehetőségek vannak?

R4nFI

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!