Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ADÓ ADÓ ADÓ ADÓ ADÓPARADICSOMOK ADÓ ADÓ ADÓ ADÓ ADÓ ADÓ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ADÓ ADÓ ADÓ ADÓ ADÓPARADICSOMOK ADÓ ADÓ ADÓ ADÓ ADÓ ADÓ."— Előadás másolata:

1 ADÓ ADÓ ADÓ ADÓ ADÓPARADICSOMOK ADÓ ADÓ ADÓ ADÓ ADÓ ADÓ

2 Mik azok az Adóparadicsomok?
Olyan térségek vagy országok, amelyek rendkívül kedvező adózási feltételeket biztosítanak a különböző cégek és gazdasági társaságok számára. ? ? ADÓ ?

3 Mik azok az Offshore vállalatok?
Azon vállalatok tartoznak ebbe a kategóriába, melyek a cégbejegyzés országában nem folytatnak tevékenységet. Az adott országba adókedvezményt vagy más előnyöket élvezhetnek. Offshore jelentése: Parton túli, Területen kívüli

4 Nincs akadály! Az offshore cégek működését nem akadályozzák államhatárok, politikai vagy vallási ellentétek. Ráadásul a befektetőknek adóelőnyöket, lazább pénzügyi ellenőrzést és titoktartást biztosítanak.

5 Térképen: Adóparadicsomok, Üdülőszigetek és Banánköztársaságok
Adóparadics mok Térképen: Adóparadicsomok, Üdülőszigetek és Banánköztársaságok

6 Visszaélés a kedvezményekkel
Pénzmosás Az illegálisan szerzett „piszkos pénzt” magánszámlákra utalják, utána különböző bejegyzett, de nem létező álvállalatok számláira küldik majd onnan tovább, amíg a pénz lenyomozhatatlanná válik az adott ország titoktartási kedvezménye miatt.

7 (OECD: Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet)
Van ennek hátránya? Az adózás alól kivont jövedelmekkel az offshore központok a tőkeszegény országoknak évente mintegy 50 milliárd dollár veszteséget okoznak. A világ legfejlettebb országait tömörítő OECD nyilatkozatban szólította fel az adóparadicsomként emlegetett országokat, hogy közelítsék adórendszerüket a legfejlettebb államokban alkalmazott adózáshoz. (OECD: Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet)

8 Üdülőszigetek – Seychelle-szigetek
Seychelle mint „strandország” nevezetes. Néhány tucat lakott szigetből és lakatlan korallzátonyokból áll. Húszezren élnek az évente odalátogató 120 ezer turistából. A teljes lakosság az idegenforgalomból él meg.

9 Üdülőszigetek – Seychelle-szigetek
A szigeteken sok a látnivaló. A Madarak szigetére csak külön engedéllyel, megadott időpontokban lehet belépni. A látogatók nem gyűjthetnek kagylót, tilos a dohányzás is.

10 Csend és nyugalom A pálmák jelölik ki az építkezés határát is: az épülő szállodák nem „nőhetik túl” a környék legmagasabb pálmafáját. Békések a hatalmas pókok, a gekkók, amelyek felfalják a szúnyogokat. Nyugalom van...

11 Átkelőhelyek - Panama Bevételének döntő része a szolgáltatásokból származik. Ehhez járul hozzá az ország fennhatósága alá került Panama-csatorna használati díja. Ugyancsak tetemes bevételek származnak a pénzügyi, az adóparadicsomi szolgáltatásokból, a kereskedelemből és az idegenforgalomból.

12 Banánköztársaságok A közép-amerikai földhíd kis országai a trópusi övezetben fekszenek. Mezőgazdaságukban a szinte monokultúraként termesztett banán a meghatározó. Ennek exportja adja az országok bevételének döntő részét.

13 „banánköztársaságoknak”
Fogalma A banán mellett jelentős ugyan a cukornád, a kávé, a kakaó termesztése is a külföldi tulajdonú ültetvényeken, ezeket az országokat ma is „banánköztársaságoknak” nevezik.

14 Köszi a figyelmet! Thank You! Dankeschön!
Földrajz 10. tk. 154 – 157.o MS PowerPoint Clip art ADÓ Készítette: Wang Qi Viktor 2012 Társadalomismeret WHooP Kiadó © w.vikice


Letölteni ppt "ADÓ ADÓ ADÓ ADÓ ADÓPARADICSOMOK ADÓ ADÓ ADÓ ADÓ ADÓ ADÓ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések