Christiaan Huygens élete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Georg Simon Ohm ( ).
Advertisements

A NAPRENDSZER Naprendszerünk a Tejút galaxis peremén helyezkedik el. Középpontjában a Nap áll, mely körül a bolygók keringenek. A bolygók között számos.
Neumann János Készítette: Bánfa Ticián.
Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij
Jules Verne.
PITHAGORASZ Készítette: Skorka Anett.
Matematika a tudományban és a művészetekben
Sir Isaac Newton (1642. jan márc.31.)
A csillagászat keletkezése
Név:Major Krisztina és Szabó Henrietta Osztály: XI.G Dátum:
VALÓSZÍNŰSÉG-SZÁMÍTÁSVALÓSZÍNŰSÉG-SZÁMÍTÁS I. TÖRTÉNETI HÁTTÉR.
Georg Simon Ohm Életrajza..
Készítette :Varga Sára
FRANCESKO PETRARCA Petrarca 1304-ben született fehér guelf családban.
Bolyai János.
Charles Augustin de Coulomb
Készítette:Kökényesi Márk.   Életének kezdete  Filozófiája  A tudományok felosztása  Etika és utópia  Képek Tartalomjegyzék.
Christiaan Huygens és az idő mérése
Christiaan Huygens és az idő mérése
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
A Fénysebesség mérése 1800-ig.
Evangelista Torricelli
Newton és gravitációs törvénye
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Készítette: Győrik Viktor
Készítette: vígh Ramóna 10.a
Daniel Gabriel Fahrenheit
James Clerk Maxwell (Edinburgh, június 13
Készítette:Povázsony István!
Galileo Galilei élete és munkássága
Galilei és a csillagászat
Alekszandr Sztyepanovics Popov
Johannes Kepler Őze Norbert 9.c.
Galileo Galilei élete Kelemen Dávid 9/c.
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Czene Alexandra 9.b.
Tycho Brahe Povisel Petra 9.b.
Készítette: Juhász Alexandra
CHRISTIAN HUYGENS élete
A NDRÉ M ARIE A MPÉRE Balogh Beatrix 10.b. É LETE : 1775-ben született Lyontól alig 10 km-re fekvő kis faluban Apja: -jómódú kereskedő volt -jártas volt.
Thomas Young „Minden ember képes arra, amire mások képesek” (Thomas Young)
A.Sz.Popov fizikus Püspöki Petra 10.b.
Heike Kamerlingh Onnes
René Antoine Ferchault de Réaumur (1683. február 28. –1757. október 17
Christiaan Huygens a csillagász
William Thomson (Lord Kelvin)
Árvai Gerg ő 9.c.  Élete  Munkássága  M ű vei.
William Thomson Lord Kelvin
 Royal Society: Magyarul Királyi Természettudományos Társaságnak nevezik. A legrégibb angliai tudományos társulat ban alapították, 1662-ben.
Alessandro Volta Oláh Szófia 10.b.
Készítette: Nagy Attila
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Isaac Newton Élete Jaczina Barnabás 9/c.
Galileitől Newtonig vezető út
Jurij Vega Készítette : Zsemlye Márk március szeptember 26.
Készítette: Bezzeg Tibor 10. c
William Thomson /Lord Kelvin/
Christiaan Huygens élete
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
Galileo Galilei élete és munkássága
Isaac Newton élete.
Készítette:Kereszti Laura
Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)
Curie házaspár Készítette: Kőszegi Zoltán. Curie házaspár.
Gábor Dénes KEREKES EVELIN 12.C. A fizikusról Születési név: Günszberg Dénes Született: Budapest, Terézváros, június 5. Elhunyt: London, február.
Pitagorasz (Püthagorasz) (Kr. e. 570-kr.e 495 körül.)
Charles-Augustin de Coulomb
“SĂ CUNOAŞTEM MATEMATICIENII LUMII”
Kassák Lajos Nézzük együtt….
Előadás másolata:

Christiaan Huygens élete Turi Valentina 9d

Életrajza Christiaan Huygens született : Hágában 1629. április 14. Holland nemzetiségű volt. Elhunyt: Hágában 1695. július 8. ( 66 évesen ) Szakterületei : matematika, fizika, csillagászat

Családja Gazdag polgári családból származott, apja politikus, nyelvész, zenész, matematikus, az orániai herceg titkos tanácsosa volt Apját Constantijn Huygensnek hívták.

Pályafutása Első matematikai eredményét 17 éves korában érte el, s alig 25 évesen megadta a "pi" addig ismert legjobb közelítését Előbb matematikát tanult a Leideni Egyetemen, majd két évig jogot tanult a bredai Orange Főiskolán, mielőtt a természettudományok felé fordult volna. . A történészek rendszerint összekapcsolják a nevét a tudományos forradalommal .

Nagy szerepe volt a modern integrál- és differenciálszámítás megteremtésében (bár általában nem kapta meg érte az őt megillető elismerést) A testvérével együtt épített távcsővel asztronómiai vizsgálatokat végzett, felfedezte, hogy a Szaturnusz gyűrűi különböző méretű sziklákból állnak, megfigyelte az óriásbolygó legnagyobb holdját, a Titánt és az Orion ködfoltot Az ő nevéhez fűződik még számos csillagköd , és néhány kettős csillag felfedezése is. Első könyvét Blaise Pascal bátorítására írta meg, a valószínűség – számítás elméletéről. A könyv 1657-ben jelent meg.

Dolgozott tengerészeti navigációhoz szükséges pontos óraművek készítésén is. 1658-ban publikált egy könyvet ebben a témában, Horologium címmel. Nagy áttörésnek számított az időmérés történetében Huygens 1656-ban bejegyeztetett szabadalma, az ingaóra Készített egy mérleg-rugós órát is, körülbelül Robert Hooke –kal egyidőben, de tőle függetlenül. Ezután évszázadokig vita tárgya volt, hogy melyikük találmánya volt a korábbi. 2006 februárjában egy hampshire-i konyhaszekrényben ráleltek Hooke rég elveszettnek hitt kézzel írt jegyzeteinek másolataira, amelyeket a Royal Society ülésein készített. Úgy tűnik, hogy ezek tanúsága szerint a mérlegrugós vita eldőlt Hooke javára.

A londoni Royal Society tagja 1663-tól A londoni Royal Society tagja 1663-tól. 1666-ban Párizsba költözött, ahol a francia Royal Society tagja lett. Az 1672-ben befejezett párizsi obszervatórium segítségével további csillagászati megfigyeléseket tett. A Cosmotheoros című könyvében egy élettől hemzsegő univerzumot képzelt el, amelynek a nagy része igen hasonlít a 17. századi földi életre. Hollandia liberális légköre akkoriban nemcsak engedte, hanem bátorította a hasonló feltételez 1665-ben XIV. Lajos francia király meghívta a Francia Tudományos Akadémia alapító tagjai közé.

1675 -ben szabadalmaztatott egy általa készített zsebórát 1675 -ben szabadalmaztatott egy általa készített zsebórát. Feltalálója számos egyéb eszköznek is, például egy oktávonként 31 tónusú billentyűs hangszernek, amelyet az általa felfedezett „31-tet”-es zenei skála szerint készített. Huygens korában a legtekintélyesebb fizikusok közé számított, kortársai emberként is nagyra tartották. Szigorú kritikus hírében állt, de nem késlekedett mások teljesítményét elismerni. Leginkább a tudománynak élt, de nem remeteként, a világtól elzárkózva: fennmaradtak szépasszonyokhoz írt szerelmes versei, valamint egy "sci-fi" műve is, amelyben a földönkívüli élet lehetőségéről elmélkedett.

Halála 1681-ben elhagyta Franciaországot, valószínűleg egészségi állapota miatt, de lehet hogy protestáns lévén a nantes-i ediktum visszavonása késztette a hazatérésre 14 évvel később, 1695. július 8-án meghalt Hágában.

Huygens nevét viseli az Európai Űrügynökség űrszondája, amely elsőként szállt le a Szaturnusz Titán holdjának felszínére 2004-ben, róla nevezték el a Hold egyik hegyét és a Mars egyik kráterét, mert ő volt az első, aki rajzot készített a Marsról.  

Christiaan Huygens

Forráslista Wikipédia

Köszönöm a figyelmet