A közlekedés legvédtelenebb képviselői -gondolatok a gyermekbiztonságról Dr. Bényi Mária Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ajánlások.
Advertisements

TISZTA FEJJEL A Magyar Rendőrség információs kampánya.
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
OBJEKTÍV FELELÖSSÉG- ZÉRÓ TOLERANCIA
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
A KÖZLEKEDÉSRENDÉSZET LEHETŐSÉGEI NAPJAINKBAN
Gondolkodj Egészségesen! Program OSZMK baleset-megelőzési konferencia szeptember 30.
Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást.
A biztonságos netes bankolás Pap Gyula Gyermekmentő szolgálat, Médiakonferencia szeptember 26.
A Kerékpáros Közlekedés Előnyei. Magyar Kerékpárosklub Adatok Európából  Naponta 100 millió kerékpáros utazás  Több mint 300 millió kerékpár  Városokban.
Partnerek vagyunk az úton László János Magyar Kerékpárosklub.
Bári I. A tervezés és a folyamatok újraszabályozása.
1 “A globalizáció és a közlekedés összefüggései” c. kibővített tudományos ülésszak, MTA Székház, Elnöki Tanácsterem (Bp., Roosevelt tér), november.
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
dr. Stauder Adrienne PhD dr. Kovács Mónika Erika PhD
Munkavédelmi képviselők fóruma
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
„Közös ügyünk a biztonságos vasúti átjáró” konferencia
Készítette: Molnár Fruzsina Eszter szociális munka III. évfolyam
Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke
Célcsoport elérése – online támogatással Go East! – a ki nem használt lehetőségek birodalma.
Volt-e már Ön vagy ismerőse SZEMÉLYI SÉRÜLÉSSEL járó közlekedési baleset vétlen résztvevője?
Gyermekkori balesetek súlya és megelőzési lehetőségei Magyarországon
IV. kerületi v édőnők munkamegbeszélése május 26. Budapest Toma Andrea OGYEI.
„Fiatalok baleseteinek megelőzése” c. szeminárium Országos Tisztiorvosi Hivatal, Fodor terem, Budapest, november 24. 1/34 Problémák és megoldások:
Fiatalok baleseteinek meglőzése Szeminárium
Working together to make Europe a safer place Az AdRisk program eddigi hazai eredményei Fiatalok baleseteinek megelőzése
Az oktatási segédanyagokhoz szükséges ismeretanyag összeállítását a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya gerontológiai szakemberek bevonásával.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
1 Tanpálya Munkavédelmi mutatók 3 4 A számok kedvezőek, de tanulni kell a múlt hibáiból !! A tevékenység megkezdése előtt mindig vegyük számba.
(A balesetmegelőzés fontossága)
Dr. Kontrát Károly Belügyminisztérium parlamenti államtitkár
SÉRÜLÉKENY BIZTONSÁG Közlekedéstudomány a közlekedésbiztonság szolgálatában „KÖZLEKEDÉSI SÉRÜLÉSEK” KONFERENCIA Budapest, szeptember 26. Előadó :
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
A közúti közlekedésbiztonság alakulása Magyarországon;
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
Egészségügyi országos intézményeket érintő összevonások május.
A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Együtt a kockázatok megelőzéséért Egészséges munkahelyek kampány.
Integráló iskolák a közoktatásban
„Erős pillérek – Javuló közlekedésbiztonság” Budapest, október 20. Horváth Zsolt Csaba elnök Az NKH szerepe a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramban.
Az OGYEI kiemelt programjai
KÖBE. Ahol a balesetmegelőzés is KÖTELEZŐ. Tudatos Vezetők Klubja.
A közlekedésbiztonság évtizede A közlekedési balesetekből származó tragédiák 50%-a megelőzhető lenne, ha legalább a következő 5 szabályt betartanánk.
Munkára felkészítés Könnyen érthető munkavédelem Munka-, és tűzvédelem
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
163 SÉRÜLTELLÁTÁS DEBRECEN MENTŐÁLLOMÁS
BALESETI MECHANIZMUSOK
BECSATOLJAM A BIZTONSÁGI ÖVET?
AdRisk Community action on Adolescent and Injury Risk – Közösségi összefogás a fiatalok baleseti kockázatának csökkentésére Európai szintű szituáció-elemzés,
2009 Tudatos vezető - Közlekedésbiztonság Pausz Ferenc GRSP Magyarország Szemben az árral? Budapest, március 19.
Személysérüléses közúti közlekedési balesetek alakulása Magyarországon
Közúti balesetek főbb okai I-III. hó
Személysérüléses közúti balesetek I-VI. havi alakulásának főbb adatai Személysérüléses közúti balesetek száma: +0,98% Halálos kimenetelű balesetek.
Személysérüléses közúti balesetek I-V. havi alakulásának főbb adatai Személysérüléses közúti balesetek száma: +1,74% Halálos áldozatok száma:+7,80%
Együtt az egészséges fiatalokért a Thanban Balogh Tiborné Than K. Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola.
Berta Tamás, k özpontvezető Tóth Viktória, projektkoordinátor Közlekedésbiztonsági Központ KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. A közlekedési.
Képes Érzelmi Intelligencia Teszt a éves korosztály számára
Budapest, március 24. A húsvéti ünnepi időszak rendőri feladatai Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály.
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
VMR.cool 2009 – Felmérés az internetező fiatalokról
Személysérüléses közúti balesetek száma: +1,4%
(Zárójelben a I-V. havi megfelelő adatok)
ÜDVÖZLÜNK A VÁLLALKOZÓI FÓRUMON!
Személysérüléses közúti balesetek száma: +0,8%
Személysérüléses közúti balesetek száma: +1,2%
COOLCSOMÓ honlap fiatalokról fiataloknak
(Zárójelben a év megfelelő adatai)
Személysérüléses közúti balesetek száma: +1,4%
Előadás másolata:

A közlekedés legvédtelenebb képviselői -gondolatok a gyermekbiztonságról Dr. Bényi Mária Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ

A baleseti halálozás alakulása 0-14 éves korban Magyarországon, között I.

Közlekedési balesetek száma koréves bontásban a kórházi adatok alapján 2007-ben

Kórházi elbocsátások száma korcsoportonként I.

Kórházi elbocsátások száma korcsoportonként 2004-ben Magyarországon az OEP adatai alapján.

A balesetek, sérülések miatti kórházi elbocsátások Magyarországon 2004-ban az OEP adatai alapján A balesetek, sérülések miatti kórházi elbocsátások Magyarországon 2004-ban az OEP adatai alapján

Kórházi elbocsátás II.

0-1 éves kor

2-3 éves kor

4-10 éves

Nemcsak az úttest veszélyes

Kerékpáros balesetek -védőnői felmérés alapján

Kerékpáros baleset típusa –védőnői felmérés alapján

15-24 éves

Sebesség mérték nélkül

Mennyire balesetveszélyesek egyes vezetői attitűdök általában és önmagadra nézve? komoly, súlyos baleseti forrás %

Mennyire balesetveszélyesek egyes közlekedői attitűdök általában és önmagadra nézve? komoly, súlyos baleseti forrás %

A vezetés előtti alkoholfogyasztás nagyban megnöveli a balesetek számát és annak valószínűségét, hogy halál vagy súlyos sérülés következzék be. Az alkoholfogyasztás tiltását szabályozó törvény és annak betartatása 20%-kal csökkenti a halálos balesetek számát. Legyél részese a balesetek csökkentésének: soha ne vezess alkoholos befolyásoltság alatt!

A biztonsági övek használata 40-60% közötti mértékben csökkenti annak kockázatát, hogy a járműben ülő kirepüljön, és így súlyos vagy halálos sérülést szenvedjen. Legyél részese a balesetek csökkentésének: kapcsold be a biztonsági övet!

A halálos kimenetelű motorbiciklis balesetek oka többségében az, hogy nem viselték a bukósisakot. A bukósisak helyes viselése esetén a súlyos sérülések mintegy 70%-kal csökkenthetők. Legyél részese a motorkerékpáros balesetek csökkentésének: viseld a bukósisakot!

A száguldás (a megengedettnél nagyobb sebesség) minden úthasználót veszélyeztet - vezetőt, gyalogost, kerékpárost. A sebesség 5%-os csökkentésével a halálos kimenetelű ütközések 30%-kal csökkenthetők. Legyél részese a balesetek csökkentésének: lassíts!

A gyalogosok és kerékpárosok nehezen vehetők észre az úttesten, ezzel növelik a balesetveszélyt. Rikító színű, fényvisszaverő ruha viselete szembetűnővé teszi viselőjét, ezzel nagymértékben csökken annak veszélye, hogy elüssék. Legyél részese a balesetek csökkentésének: az úttesten legyél jól látható.

Programjaink Gondolkodj egészségesen! – óvodásoknakGondolkodj egészségesen! – óvodásoknak Split the risk! – kamaszoknakSplit the risk! – kamaszoknak Williams életkészségek – kamaszoknak, de bármely korosztálynak hasznosWilliams életkészségek – kamaszoknak, de bármely korosztálynak hasznos

GE! és a baleset-megelőzés - Cikkek honlapunkon a témában – kiemelt téma: gyermekbiztonság - Szavazás - Baleset-megelőzés linkek, letölthető anyagok A struktúra jelenleg statikus, egyoldalú. Cél: 1. Tudatosság és felelősség kiépítése óvónőkben. 2. Interaktivitásra buzdítás, esetmegosztás, jó gyakorlatok megosztása a jövőben. - Fentiekhez szükséges fejlesztések.

és éves korosztálynak szól A fiatalok rizikó vállaló magatartásával foglalkozik A kockázat keresés jellemző erre a korosztályra, ezt meg kell tanulniuk kezelni A kortárs kapcsolatok a legfontosabbak számukra Vannak, amit nem mernek vagy nem akarnak megkérdezni a szüleiktől, tanáraiktól Léteznek telefonos segélyszolgálatok, amik leginkább krízishelyzetre specializálódtak Sokan inkább névtelenül, interneten keresnek, kérdeznek A kérdésekre egy szakértői gárda válaszol (orvos, pszichológus, tanár), vagy oda irányítja a kérdezőt, ahol tudnak segíteni neki

Split the risk kampány Menete: Working together to make Europe a safer place Szenzitivizálás, információ gyűjtés Oktatás Önálló képességek Kompetencia „YouTube” videók és beszélgetés Tanári eszközök: videók és munkafüzet Internetes kampány, „parkour” oktatás

Williams Életkészségek tréning Helyzetelemzés – – Probléma megfogalmazása – – Érzelmek, gondolatok tudatosítása – – Célok kitűzése – – Döntéshozatal Helyzetelemzés – – Probléma megfogalmazása – – Érzelmek, gondolatok tudatosítása – – Célok kitűzése – – Döntéshozatal Feszültséglevezetés – Gondolat átstruktúrálása – Gondolat-stop – Figyelem elterelés – Relaxáció - meditáció Feszültséglevezetés – Gondolat átstruktúrálása – Gondolat-stop – Figyelem elterelés – Relaxáció - meditáció Akció készségek – Problémamegoldás – Önérvényesítés – „Nem”-et mondás Akció készségek – Problémamegoldás – Önérvényesítés – „Nem”-et mondás Kapcsolatépítő készségek – Figyelmes meghallgatás – Hatékony beszéd – Empátia – Pozitív megnyilvánulások Kapcsolatépítő készségek – Figyelmes meghallgatás – Hatékony beszéd – Empátia – Pozitív megnyilvánulások

A problémák felismerése

Info