1 Mi lesz veled földfelszíni műsorszórás? (Hosszútávú EU tervek) Dr. Pados László NMHH Mobil tlf: 06 30 9315874.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moderátor: Sugár Mihály Vezető tanácsadó Távközlésszabályozási kihívások 2011 Kerekasztal-beszélgetés.
Advertisements

3D, SZEMÜVEG NÉLKÜL iPONT International Kft.. Indulás 2007-ben: 3D szemüveg nélkül Úttörő a szemüveg nélküli 3D technológiákban (autostereoscopic)
Digitális világ 4. foglalkozás Mobilfónia 1. Eszközök, lehetőségek.
DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
Dr. Pados László Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala
2004. április 29.1 A földfelszíni digitális televíziózás (DVB-T) frekvenciagazdálkodási kérdései A digitális televíziózás dr. Kissné Akli Mária Okleveles.
A HDTV – High Definition Television A HDTV olyan televíziós rendszer, melynek felbontása nagyobb, mint a hagyományos SD TV (PAL, SECAM, NTSC) rendszereké.
Web2 a mobilon: mégis, kinek az érdeke? Méhes Krisztián Neo-Play Entertainment Kft.
Média Klub október 11. Az IPTV szolgáltatások jövője.
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
… with NFC A mobil contactless (NFC) technológia lehetőségei a pénzügyi szektorban.
A kábeltelevízió jövője,
Kábel TV jelene és jövője
Médiagazdaságtan A televíziózás piaca.
A stratégiai tervezés módszertana
A szociális szolgáltatásokhoz kapcsolódó foglalkoztatás tervezett átalakítása 1.Klasszikus határterületi kérdés szociális ellátástámogatott életvitel foglalkoztatás.
Gálik Mihály Kit is érdekel a digitális televíziózás Magyarországon? BKÁE Média és Telekommunikáció Tanszék Média és Telekommunikáció Tanszék.
Dr. Élő Gábor július 9. MKE HKSZ 15. Országos Konferenciája
Az OTT audiovizuális terjesztés gyakorlata Schneider Henrik Április 22.
Vezeték nélküli helyi hálózatok
INDIVISIBILITER ET INSEPARABILITER? Státustörvények és honosítás Európában Készítette: Szabó István.
Stratégiai tervezés.
Mi akadályozza és mi segíti Magyarországon az internet alapú audiovizuális szolgáltatások terjedését? Rozgonyi Krisztina NHH Tanácstag Hírközlés 2006 CEBC.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Az információs ipar teljesítménye Európai Unió, Magyarország, Amerikai Egyesült Államok.
HUMÁNKONTROLLING Készítette: Buránszki Szilvia – MRDA9O, KGKIEG I.ÉVF.
Lakosságriasztás a médiaszolgáltatók közreműködésével
Az NHH spektrum stratégiája (elfogadásra került márciusában) HTE TETRA szakosztály január 19. Simon Gyula.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
2009. október 5. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 5. előadás.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
1 A digitális műsorterjesztés helyzete Magyarországon Kárpáti Rudolf műsorterjesztési vezérigazgató-helyettes Antenna Hungária Rt. Pécs Április 29.
Tévéképernyő a digitális szobában Király István Budapest, február 29.
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Szélessávú tervek és akciók
A szélessávú PPDR frekvenciakijelölésének helyzete
Az RRC06 hazai vonatkozásai dr. Kissné Akli Mária Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala 12. Televízió- és Hangtechnikai Konferencia és Kiállítás május.
Digitális átállás A NAVA digitális vételi és tárolási problémaköre.
Kissné Akli Mária AH Zrt.
TECHNOLÓGIÁK VERSENGÉSE A MŰSORSZÓRÓ SÁVOKÉRT 12. Televízió- és Hangtechnikai Konferencia és Kiállítás május 2-3. HTE, 2007 május 2-3. Bálint Irén.
Spektrumliberalizáció és hatósági spektrum stratégia Bánhidi Ferenc Hírközlés 2008 Budapest 2008 november 14.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
2014. június 12. Lackó Péter Clarity
Kihívások az új jogszabálytervezet kialakítása során
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR JEDLIK ÁNYOS GÉPÉSZ, INFORMATIKAI ÉS VILLAMOSMÉRNÖKI INTÉZET TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK 9026 Győr, Egyetem tér 1.
Világot fenyegető vírus Semmi sem biztos; csak a halál.
AZ ELKÖVETKEZŐ ÉVEK LEGFONTOSABB TRENDJEI: Hagyományos TV helyett - streaming, - intelligens gépek és polgárok - városok - gondolatátvitel.
Fiber haszonérv házhálózat kiépítéshez
Az Interaktív multimédia Az információs társadalom három fő területének metszete Távközlés, (híradástechnika) Informatika, (számítástechnika) Tartalom-ipar.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
Belépés a felsőoktatásba: nemzetközi tendenciák Jelentkezési tendenciák kutatás – műhelykonferencia június 16. Kasza Georgina.
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
Okos Jövő Fórum 2015 Smart Future Fórum 2015 Győr A Széchenyi István Egyetem és az Okos Jövő Innovációs Klaszter közös rendezvénye.
VASÚTI IRÁNYÍTÓ ÉS KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK I.
DIGITÁLIS ÁTÁLLÁS A FÖLDFELSZÍNI PLATFORMON Piller András Vezérigazgató Antenna Hungária március 19.
Áttekintés a mozgóképes tartalomfogyasztás átalakulásáról Magyarországon és a CEE régióban.
4G A NEGYEDIK GENERÁCIÓS VEZETÉK NÉLKÜLI SZOLGÁLTATÁSOK December Óbudai Egyetem, NIK Hidvégi Péter / 12.
1 A digitális hozadék Vári Péter főigazgató-helyettes március 19.
A digitális televíziózás és az innováció Infokommunikációs Tanszék Urbán Ágnes A digitális televíziózás és az innováció 3 A ‘90-es évek várakozása 
Downstream Power Back Off (DPBO)
<Fejléc - Előadás címe>
Információtechnológiák és tudásbázis az Agrof-MM Leonardo+ projektben M=Mountain; M=Mediterranean
Downstream Power Back Off (DPBO)
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Híradástechnika I. 7. Wührl Tibor.
17. ÚJ TUDOMÁNYOS TECHNOLÓGIAI FORRADALOM.
Business Intelligence (Üzleti Intelligencia)
Az MNB szempontjai a napon belüli elszámolással kapcsolatban
Előadás másolata:

1 Mi lesz veled földfelszíni műsorszórás? (Hosszútávú EU tervek) Dr. Pados László NMHH Mobil tlf:

2 Előzmények Jelenlegi helyzet: A technológiák konvergenciája figyelhető meg: az audiovizuális tech- nológiák között egyre elmosódottabb a határ a felhasználók szempontjából A MHz frekvenciasáv a mobil és műsorszóró szolgálat számára egyaránt fontos: megkezdődött a MHz sáv felszeletelése EU-ban a MHz sávot már mobil célra használják, a WRC-15 után a MHz sáv mobil célra is használható lesz elsődleges jelleggel Európában a digitális műsorszórás bevezetése még be sem fejeződött, az új technológiák (HD és UHD adások) sávigénye nagyobb Az EU digitális jövőképe nagyobb mobilitást és a digitális szolgáltatásokra jelentős (min MHz 2015-ig) sávszélességet irányoz elő Kérdések: A fejlődés trendjei, technológiai, gazdasági hatások Hogyan lehet az ellentétes igényeket kielégíteni? Milyen álláspontot képviseljen Európa a következő Rádiótávközlési Világértekezleten?

3 Pascal Lamy jelentés Eredmény : 7 műsorszóró, 6 mobil és 6 társadalmi szervezet részvételével (High Level Group) kompromisszumos javaslata 6 hónapos egyeztetés után. Fő megállapítások: A földfelszíni műsorszórás belátható jövőn belül a műsorszétosztás fő platformja marad és szüksége van a MHz sávra növekvő mobil frekvencia igények, de nem azonnal Három lépcsős javaslat: a MHz sávot mobil szélessávú szolgáltatás számára kell használni, de az átmeneti időszak meghatározásánál figyelembe kell venni a költségeket (szolgáltató és lakosság) Tervezett időkeret: 2020 plusz/minusz 2 év 2025-ig: a piaci igények és a technológia fejlődés (optikai kábel terjedése) figyelembe vételével az igények ismételt áttekintése. A földfelszíni műsorszórás számára stabil szabályozási környezetet kell biztosítani 2030-ig Mobil tlf:

4 A jelentés elemzése 1 WRC-15 : EU ne fogadjon el olyan javaslatot, amely a MHz sávot elsődleges jelleggel mobil célra irányozza elő Problémái: Európa kisebbségben van, még az I. körzeten belül is (Afrikai országok miatt), nehezen tudja érdekeit érvényesíteni a javaslat lehetővé teszi, hogy „down link only” technológia használatát fogadjunk el, másodlagos jelleggel (értelmezése?) nem biztos, hogy minden európai ország ebbe az irányba mozog Második DD /- 2 év: MHz felszabadítása mobil célra A műsorszóró rádióengedélyek széles skálán szóródnak. Ausztria: 2023/2026, Belgium: 2024 Bulgária: 2025, Franciaország: 2022 Németország, Spanyolország: 2025 Szlovákia: 2029, Olaszország: 2032 Magyarország: 2020

5 A jelentés elemzése 2 Fő probléma: Svédország, Németország és Finnország bejelentette, hogy előbb akar áttérni mobil szolgáltatásra a 2.DD sávban, mint Hogyan oldják meg a kompatibilitási kérdéseket a szomszédokkal? Mobil tlf:

6 Az ITU-R Report BT áprilisában lett publikálva. 48 CEPT ország közül csak 23 válaszolt ! A műsorszórás spektrumigénye Sok európai ország számára fontos a 700 MHz-es sáv megőrzése műsorszórásra

7 ECC Report 224 Hosszútávú vízió a MHz sávra: A osztály: a jelenlegi DVB-T földfelszíni hálózatok használata HPHT (High power-high tower) vagy LPLT hálózatok formájában (low power- low tower) (4 alváltozat) B osztály: DVB és/vagy LTE downlinks közös alkalmazása. Feltételezi, hogy a jövőben LTE SDL/eMBMS (evolved Multimedia Broadcast and Multicast Service) technológia lesz használva (4 alváltozat) C osztály: DVB és/vagy LTE (uplink is) közös alkalmazása (2 alváltozat) D osztály: a sávot a jövő kommunikációs technológiái fogják használni.

8 LTE eMBMS Jó minőségű audiovizuális tartalom továbbítás Unicast/multicast szolgáltatás Korlátozott műsorszóró alkalmasság: nem TV műsorok továbbítására lett kifejlesztve Regisztrációhoz kötött Elképzelt jövő: LTE broadcast Cellaméret növelhető HPHT hálózati struktúra kialakításához Országos SFN kialakítható Klasszikus mobil, unicast és broadcast szolgáltatás 8 MHz-es sávszélesség Végcél:DDT-hez nagyon hasonló műsorszóró képességek De: LTE és DVB más kódrendszert alkalmaz, egy chipbe nem lesz integrálható ( mindkét chipet be kell építeni egy készülékbe). ECC Report 224 részletei

9 A forgatókönyvek jellemzői Kevés különbség van a forgatókönyvek között Megtekintés hagyományos TV készüléken, tableten, okos telefonon nappaliban, kül- és beltéren, járművön Feltétel A1-A4, B9 és C10: a mobil eszközök rendelkezzenek DTT vevőegységgel, B5, B6, B9 és C7: legyenek LTE Broadcast vételére alkal mas készülékek B8, C10: legyenek LTE MBMS vételére is alkalmas DTT vevők B9: legyenek DTT és LTE BC vételére alkalmas készülékek – két chip? Mobil tlf:

10 Összegzett megállapítások Lineáris TV nézés marad a fő TV nézési forma belátható időn belül. A lineáris és nem lineáris TV nézés fő formája az otthoni TV-zés és ez marad A TV nézők nagy része a nagy képernyő mellett marad, de a mobil eszközök használata nő. Rövid- és középtávon a HDTV lesz az uralkodó. LTE technológia fejlődése lehetővé fogja tenni a műsorszóró és multicast tartalmat, mobil eszköz képes legyen DTT és LTE vételre Hibrid műsorszórás-szélessáv közös használat fog elterjedni Kiszámítható középtávú jövő nélkül nem várható jelentős fejlesztés a DTT platformon EU stratégiai döntés várható a MHz sávra 2016 körül

11 Köszönöm a figyelmet ! Mobil tlf: