A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÜV NORD-KTI Kft. Beszámoló EU tevékenység december – március.
Advertisements

A Nemzeti Fejlesztési Terv regionális egyeztetésének folyamata, eredményei Dönsz Teodóra, Magyar Természetvédők Szövetsége Civilek az NFT Nyilvánosságáért,
ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL Tervezett üzemidő lejártát követő üzemeltetés engedélyezése Dr. Rónaky József főigazgató.
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
MANORKA projekt Értékelő Csoport ülése február 18. Budapest „Önkormányzati kapacitásépítés norvég ‐ magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP
A tatai források alkalmazkodási célú hasznosítási lehetőségeinek feltárása Dr. Mattányi Zsolt tudományos munkatárs Magyar Földtani és Geofizikai Intézet.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
Zalaegerszeg december 13.
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
Szügyiné Simon Hajnalka NeKI Közép-dunántúli Kirendeltsége KDT TVT Veszprém Megyei Albizottsági ülés Beszámoló a Nemzeti Környezetügyi Intézet.
AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI ÉRTÉKELÉSEI AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉS A VISEGRÁDI ORSZÁGOK MEGKÖZELÍTÉSÉBEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
„A legjobb és legolcsóbb hulladék az, amelyet meg sem termelünk!”
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
A Stratégiai Monitoring Jelentés ÚMVP Monitoring Bizottság június 28., Budapest Dr. Maácz Miklós Főosztályvezető-helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Tájékoztatás az Európai Gazdaságélnkítő Csomagról ÚMVP MB Budapest, június 29. ÚMVP MB
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Kővári János országgyűlési képviselő,
Felszín alatti vizek védelme
Térfigyelő rendszer Baján
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
Szügyiné Simon Hajnalka NeKI Közép-dunántúli Kirendeltsége KDT TVT Fejér Megyei Albizottsági ülés Beszámoló a Nemzeti Környezetügyi Intézet.
A Nyugat-dunántúli Operatív Programok jelenlegi helyzetének bemutatása
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
2006 Az új energia stratégia fő célkitűzése a megújuló energiaforrások hasznosítási lehetőségének vizsgálata  napenergia hasznosítási lehetőségek  hőszivattyús.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. Az Európai Bizottság által támogatott „Sastipen – Egészség” program tapasztalatai,
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
Gárdonyi Géza Bt. 1 A KVVM erőfeszítései a geotermikus energia mezőgazdasági hasznosításának támogatása érdekében Lakatosné Dr.
Nemzetközi Rehabilitációs Központ
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
HEFOP /2 intézkedés Monitoring rendszere. Szakmai monitoring célja Mi a cél? Legfőbb célja a támogató és a kedvezményezett közös érdekének érvényesítése:
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
Az Erasmus program szervezése Székely Ágnes Erasmus programvezető.
Nemzetközi feladatok Kovács Péter
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
PARTNERSÉGI MONITORING BIZOTTSÁG TÁJÉKOZTATÓ AZ EX-ANTE FELTÉTELEK TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ AKCIÓTERVEK VÉGREHAJTÁSÁRÓL JÚNIUS 10.
A könyvvizsgálók tevékenységének értékelése az MNB ellenőrzések során, együttműködés a könyvvizsgálókkal Vámosi Anikó főosztályvezető Módszertani igazgatóság.
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-5. 1
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Duna Charta konferencia
Közbeszerzési Hatóság
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
Előadás másolata:

A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára

Kovács György - A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete június 2 A tárgyalások jellemzői 2004 tavasza óta §folytonosság a tárgyalódelegáció mandátumában; §az ügy a politikai arénán kívül folyik Magyarországon; §az európai közösségi jog- és politika következetes alkalmazásának meghatározó szerepe

Kovács György - A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete június 3 A mandátum (kormányhatározat, 2004 december) §a mandátum fő elemei: l alsó vízlépcsőt elvetettnek tekinti, l Dunacsún legalizálását megfelelő feltételekhez köti, l az ökológiai rehabilitációs elvek keretébe illeszthető legyen az árvízvédelem, hajózás és energiatermelés, l műszaki beavatkozások esetében hangsúly az európai és a nemzetközi kötelezettségek teljesítésén és a környezeti hatásvizsgálaton legyen §specifikuma: az ökológiai rehabilitáció alapelveinek részletesebb meghatározása ( már itt utalás az EU VKI környezeti céljainak teljesítésére )

Kovács György - A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete június 4 Meddig jutottunk? §A szlovák kezdeményezésre lefolytatott szakértői tárgyalások (2005 tavasza – 2006 nyara) áttörést nem hoznak. §Ezt követően, 2006 őszén a plenáris üléseken  szlovák kezdeményezésre a felek ismét megpróbálkoztak egy kormányközi megállapodás tervezet megszövegezésével, valamint  tárgyaltak a Víz Keretirányelv keretében megvalósítandó magyar-szlovák stratégiai környezeti vizsgálatról (SKV) lehetőségéről. távoli álláspontok kitörési lehetőség?

Kovács György - A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete június 5 Mit vár a magyar fél az SKV-től? §olyan közös vizsgálatot, amely a szükségszerű műszaki beavatkozások végső kiválasztását előkészíti; §azt, hogy lehetővé válik a környezeti célok meghatározása a VKI és más közösségi környezet- és természetvédelmi előírás alkalmazásával; §azt, hogy a folyónak az 1977-es Szerződésben meghatározott energetikai és hajózási hasznosítása a közösségi jogban deklarált környezeti célok figyelembe vételével történik; §azt, hogy a vizsgálat eredménye a VKI vízgyűjtő- gazdálkodási terveinek intézkedéseibe fog majd illeszkedni (határidő: december 22.)

Kovács György - A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete június 6 Közös Stratégai Környezeti Vizsgálat : az egyezség dokumentumai §Egyezség a közös vizsgálat peremfeltételeiről (2007. november 6.) §SKV Irányító Tanács Szabályzata (2008. augusztus 12.)

Kovács György - A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete június 7 Közös Stratégai Környezeti Vizsgálat: alappillérek §a vízgyűjtők vízgazdálkodási terveinek kidolgozására vonatkozó közösségi kötelezettség keretében folyik, §a Közösségi és hazai releváns jogszabályok, valamint a hágai Ítéletből következő specifikumok figyelembevételével készül, §a háttérvizsgálatokat nemzetközi szakértőkből álló munkacsoport végzi mindkét oldalon, amelyet egy közös, hattagú Iránytó Tanács hangol össze, §szükség esetén a felek az Európai Bizottság segítségét kérik.

Kovács György - A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete június 8 Hol tartunk? §a magyar oldali előkészítő vizsgálatok 2007 novemberében elkezdődtek: a szlovák félnek átadtuk  2008 február 5-én a vizsgálat lefolytatására vonatkozó magyar javaslatot (Scoping Report), valamint  március 5-én a szigetközi rehabilitáció Előzetes Megvalósíthatósági Tanulmányát. §A magyar oldali vizsgálat jelenleg egy szigorú időrendre épülő munkaterv szerint folyik

Kovács György - A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete június 9 A magyar oldali vizsgálat Time-table (2009)

Kovács György - A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete június 10 A két nagy kérdés 1.A felek sikeresen végre tudják-e hajtani a közös Stratégiai Környezeti Vizsgálatot? 2.Egy sikeres magyar-szlovák közös SKV fel tudja-e számolni az Ítélet értelmezésében mindmáig megmaradt frontvonalat?

Megköszönve a figyelmet, támogatásukat kérem céljaink megvalósításához További részletek a oldalakon találhatók