Digitális fotózás Technikai alapok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Burlovics Dorottya
Advertisements

A számítógépes hálózatok és az Internet
Készítette: Schneider Péter Felkészítő-Tanár:Utassy Andrea Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola 1149 Budapest Egressy út 71.
Elektronikus háttértárak
Fotózás – Digitális Fényképezés
Modern fényképezés Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A tükörreflexes fényképezők.
Pethő Balázs ELTE TTK Oktatástechnika Csoport
Az optikai sugárzás érzékelése
Pár szó a digitalizálásról
Informatikai alapismeretek Hardver
Adattárolási technológiák
Informatikai alapfogalmak
1 -40dB 20dB -20dB 0dB f h -2f h -1 fhfh f h +1 eheh v ≤ e h -e z -4.07dB A TETRA BÁZISÁLLOMÁS VEVŐBERENDEZÉSÉNEK AZ ANALÓG KÁBEL- TV SUGÁRZÁSSAL SZEMBENI.
Digitális elektronika
A Memória Második rész.
Információ és közlemény
A 4.CSOPORT MUNKÁJA.
Az optikai sugárzás érzékelése  Belső fényelektromos hatás  Záróréteges fényelektromos hatás  Külső fényelektromos hatás  Termo-elektromos hatás.
Az analóg jelek digitalizálása, az ADC-k típusai működésük.
QAM, QPSK és OFDM modulációs eljárások
Napenergia-hasznosítás
Az Univerzum térképe - ELTE 2001
Mai Számítógép perifériák
Záridő Blende Fénymérés
A számítógép felépítése
Belső memóriák tipusai
Analóg jelek digitalizálása
Készítette: Tömördi Péter
Perifériák.
A MEMÓRIA.
Szkennerek.
Speciális tranzisztorok, FET, Hőmodell
1. A digitális fényképezőgép felépítése
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
Bináris képek létrehozása Cél: a vizsgálni kívánt objektumok elkülönítése. Szürke kép Bináriskép + szürke kép.
Számítógép memória jellemzői
Hősugárzás vizsgálata integrált termoelemmel
a fotózás technikai alapjai
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
1 Takács Béla HOGYMŰKÖDIK A SCANNER? (1.) A scanner lelke, mint a digitális fényképezőgépnél vagy a digitális kameránál a CCD. CCD - Charge Coupled.
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Gáztöltésű detektorok Szcintillátorok Félvezetők
A fényképezőgép fizikai felépítése
sugarzaserzekelo eszkozok
Balaton Marcell Balázs
Képek feldolgozása 7. osztály.
Processzor, alaplap, memória
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Kísérletezés virtuális méréstechnika segítségével 2010 március
Felbontás és kiértékelés lehetőségei a termográfiában
Okoskamera és megfigyelőrendszer
Mikroprocesszor.
CCD spektrométerek szerepe ma
A digitális fényképezés folyamata
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Kommunikációs Rendszerek
Fotonika Félvezető detektorok
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Üreges mérőhely üreg kristály PMT Nincs kollimátor!
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Máté: Orvosi képfeldolgozás5. előadás1 Mozgó detektor: előnyHátrány állójó időbeli felbontás nincs (rossz) térbeli felbontás mozgójó térbeli felbontás.
A félvezető eszközök termikus tulajdonságai
A szem, látásjavító eszközök.  A fény a pupillán keresztül jut a szemünkbe.  A szemlencse domború optikai lencse. Anyaga rugalmas, alakját és fókusztávolságát.
Hardver.
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
VDSL 2 Vektorozás ELEKTR NIKA
VDSL 2 Vektorozás ELEKTR NIKA
A hang digitalizálása.
A számítógép működésének alapjai
A félvezető eszközök termikus tulajdonságai
Előadás másolata:

Digitális fotózás Technikai alapok

A digitális fényképezőgép részei A gépváz A CCD érzékelő A memóriakártya Mobil háttértár Objektív

A CCD érzékelő 1. A MOS tárolóegység Egy ilyen kis tároló három alapvető részből áll: szennyezett félvezető alapréteg, szigetelő zóna (általában szilícium-dioxid), elektróda

A CCD érzékelő 2. A pozitív lyuk kiürülési régió elhelyezkedése a félvezető alaprétegben és a feszültség "eloszlása" az elektróda alatt.

A CCD felépítése A MOS tárolóegységekből és az azokhoz kapcsolódó töltésléptető elektródákból helyezzünk most egymás mellé egy síkra több darabot. Ha így mozaikszerűen "kitöltünk" egy kis téglalap (négyzet) alakú szilíciumlapkát, és hozzákapcsolunk egy kiolvasó áramkört, máris készen van a CCD chipünk.

A CCD jellemzői 1. Spektrálérzékenység Egy CCD (balra), illetve az emberi szem és egy pankromatikus fotoemulzió (szaggatott vonal) spektrálérzékenysége (jobbra)

A CCD jellemzői 2. Linearitás A CCD és a fotoemúlzió által detektált jel nagysága különböző megvilágításokra

CCD kamera felépítése

Erősítő Erősítő Feladata a chipből érkező igen gyenge jelek fölerősítése, ami feltétlen szükséges azok továbbításához, hisz a legkisebb zavaró tényezők, zajok* hatására elveszhet az információ. Ennek elkerülésére a speciálisan kialakított, ún. "alacsony zajú" erősítőt közvetlen a chip közelébe kell helyezni. Így a későbbiekben keletkező zavarok nagysága jelentősen csökkenthető a hasznos jelhez képest. Nem javíthatók viszont az integrálás és a kiolvasás során keletkezett hibák, melynek okai a következők: a sötétáram pixelenkénti eloszlásának véletlenszerűsége, ennek időbeli változása; a léptetések során elmaradó töltések; a kiolvasó kondenzátor referencia-feszültségének apró változásai; kozmikus sugárzásból származó, nagyenergiájú fotonok okozta "beégések". (Ezek hatása jól meghatározható bizonyos képletekkel, melyek együttesen adnak egy hibakorlátot, amit figyelembe kell venni az adatok pontos kiértékelésénél.)

A/D konverter A/D átalakító A számítógéppel való kapcsolat miatt szükség van az analóg jel digitálizálására. Az egyes pixelek fényességértékével arányos feszültségjelek bináris számokká történő átalakítását végzi az Analóg/Digitál konverter. Jellemzője a kamerának, hogy ez az egység hány szintet képes megkülönböztetni a chipből érkező jelben. Pl. egy 12 bites A/D átalakító esetén 212=4096, 16 bit esetén 65536 különböző fényességérték, illetve szürkeárnyalat lehet a képen. A már említett linearitást befolyásolhatja az átalakító linearitása, vagyis az, hogy a feszültségjellel arányos-e a digtalizált jel. Nem megfelelő felbontású A/D átalakító esetén a rögzíteni kívánt kép finom részletei eltűnnek amiatt, hogy a kis fényességkülönbségű képpontokhoz ugyanazt a digitális egységet (ADU, Analog Digital Unit) rendeli az átalakító. A szükséges felbontást a chip, az elektronika tulajdonságai, a megfigyelés körülményei és az objektum együttesen határozzák meg. Megfelelő hűtés (l. később) mellet, alacsony zajú elektronika és profi chip esetén a mérés pontosságát akkor nem zavarja ez a tényező, ha az átalakító min. 15 bites. Amatőrök által is elérhető lehetőségek mellett a 12 bites konverzió megfelelő felbontást biztosít, ennél kevesebb azonban a mérés pontosságának rovására mehet.

Interface Interface Ennek az egységnek a feladata csupán az illesztés, azaz a kamera elektronikájának és a számítógép jeleinek megfelelő összekapcsolása. Egyes kameráknál az A/D átalakító és az interface külön dobozban, vagy egy, a számítógépbe szerelhető kártyán kap helyet. Utóbbi megoldás jelentősen gyorsítja az adatátvitelt a gép és kamera között. Tulajdonképpen az eddig felsorolt egységek jelentik a kamera elektronikáját. Ezek apró hibái együttesen eredményezik a jelben megjelenő zajt, aminek nagysága szintén egy fontos jellemzője a kamerának. Az ún. kiolvasási zaj (readout noise) egy hűtött (elhanyagolható sötétáramú) és fénytől elzárt chippel készítet kép zaja, mely a chip és az elektronika hibáinak együttes hatásaként keletkezik. Értéke néhány tucat - profi kameráknál egy-két- elektron pixelenként és másodpercenként.

CCD típusok FujiFilm SuperCCD Foveon X3

Memóriakártyák CF SmartMedia MemoryStick SD/MMC XD

További eszközök Mobil háttértárak Objektívek Szűrők Állvány Adatkábel Tok, fotóstáska Fotónyomtató Kártyaolvasó Dokkolóegység