50 órás közösségi szolgálat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Azoknak a tanulóknak, akik január elseje után kezdik meg érettségi vizsgájukat, az érettségi megkezdésének feltétele, hogy 50 óra közösségi szolgálatban.
Advertisements

Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok
- tájékoztató.  Szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független,
Közösségi szolgálat elkezdése Kövesd az utasításokat!
K özösségi szolgálat „Aranyszabály: mindaz, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik.” Mt. 7, 12.
Bókay János Humán Szakközépiskola tanév
 2011 első félévében Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait  az önkéntesség európai éve  június 4-12.
AZ ÚJ KÖZNEVELÉSI TÖRVÉNY ELŐÍRÁSA
KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT A SZÉCHENYI ISTVÁN GIMNÁZIUMBAN
Türr István Gimnázium és Kollégium 8500 Pápa , Fő utca 10
A pedagógus szerepe a közösségi szolgálatban
Zalai Falvakért Egyesület Zala megyei Önkéntes Centrum.
MaYoR elektronikus napló
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2010-ben Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A közösségi szolgálat Dr. Kaposi József Budapest, január 17.
 Európai Parlament és Tanács (2006) – szociális és állampolgári kulcskompetencia fejlesztése  Nemzeti Önkéntes Stratégia (2011), Magyarországi önkéntesség.
Önkéntesség Miért is jó a Nyíregyházi Főiskola diákjaként önkéntes munkát vállalni és miért különösen jó ez egy Tanodában? Készítette: Hajdu Zsolt és Dudás.
Milyen tanulsággal szolgálhat a szabadidő-elmélet a pedagógus számára?
Demecser Oktatási Centrum
Összeállította: Sütő Szilvia iskolapszichológus
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Méltányossági elvek a közoktatásban
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Az osztályfőnöki szerep története
Az iskolai közösségi szolgálat
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
Az iskolai közösségi szolgálat bevezetése
A Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon KÜLDETÉSNYILATKOZATA MUNKAANYAG: az augusztus i csoportmunkák, a vezetőségi együttgondolkodás,
Témahét 2014 FÓKUSZBAN A DEMOKRÁCIA. Miért szervezünk témahetet minden évben? Azért,… hogy a jelen valós problémáit boncolgatva együtt tanulhassunk hogy.
Óvodai és iskolai szűrő vizsgálatok
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2008-ban Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Az Iskolai Közösségi Szolgálat jogszabályi háttere
Az iskolai közösségi szolgálat bevezetése
Közösségi szolgálat 2014.
Tájékoztató gimnazista gyerekek szüleinek az 50 órás közösségi szolgálatról Károlyi István Gimnázium január Hirmann László.
XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP / A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT A TAPASZTALATOK TÜKRÉBEN BODÓ MÁRTON, SIÓFOK.
Kapcsolataim a neten. Bemutatkozás a virtuális világban – magunkról a Facebook-on.
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
A tanárképzés szerkezete
KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT (intézmény neve) Készítette igazgató.
Az iskolai közösségi szolgálat a koordinátor szemével
Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ)
Iskolai közösségi szolgálat
F AKULTÁCIÓ A P ÉCSI L EŐWEY K LÁRA G IMNÁZIUMBAN Tájékoztató a 10.a, 10.b, 10.d és 10.f osztályokban tanulók és szüleik számára.
AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT.  NAT 2012, EMMI-rendelet 2012  2016-tól az érettségi vizsga megkezdéséhez 50 óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges.
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
Közösségi szolgálat elkezdése Kövesd az utasításokat!
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
K özösségi szolgálat „Aranyszabály: mindaz, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik.” Mt. 7, 12.
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
Közösségi szolgálat Összeállította:
Önkéntesség a közművelődésben
Új iskolánk 2012-től a Közgáz Közgázosok lettünk!
(Hatályos: I. 1-től) 4.§ (15) A közösségi szolgálat: - szociális, - környezetvédelmi, - a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, - szervezett.
Az iskolai közösségi szolgálat “Nem tudom mi a sorsod, de egy dolgot tudok: csak azok lesznek igazán boldogok, akik keresték és megtalálták, hogyan lehet.
Iskolám sárgafalú épülete… Mikor még megszeppent elsősként léptük át a Közgáz vaskapuját, még csak egy-egy kósza hírt hallottunk egy olyan projektről,
Iskolai közösségi szolgálat
Közösségi szolgálat Mit jelent a közösségi szolgálat?
Az IKSZ alapelvei, céljai
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ) a fogadóintézmény szempontjából
Az IKSZ tevékenység dokumentálása
AZ IKSZ 50 ÓRÁJÁNAK INTÉZMÉNYI SZINTŰ TERVEZÉSE
Iskolai közösségi szolgálat a Borosban
Intézményi önkéntes programok támogatása a szabályozás eszközével
Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
Közösségi szolgálat a közgázban
Előadás másolata:

50 órás közösségi szolgálat Tájékoztató a diákok számára

Mi ez? 2016. január 1-jétől kötelező érettségi előfeltétel lesz az iskolai közösségi szolgálat keretében 50 órát teljesíteni. Ti választhatjátok ki iskolátok lehetőségei között, hogy milyen tevékenységet akartok végezni. Tehát, ha azt nem is dönthetitek el, hogy csináljátok vagy nem csináljátok, de a MIT rajtatok múlik. Lehetnek javaslataitok, hogy milyen feladatokat láttok célszerűnek, amelyeket elvégezhetnétek. A „közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és annak pedagógiai feldolgozása.” (Értelmező rendelkezés 4.§ (13.) bekezdés) Köznevelési törvény

És mi nem… Tehát ez nem olyan, mint a munkavégzés, amiért anyagi ellenszolgáltatás jár Nem olyan, mint a tanítási óra A tevékenységek többségét nem tanítási idő alatt és nem az iskolában végzitek

Milyen területeken végezhetsz közösségi szolgálatot? a) egészségügyi, b) szociális és jótékonysági, c) oktatási,  d) kulturális és közösségi, e) környezet- és természetvédelemi,  f) polgári- és katasztrófavédelmi, g) közös sport és szabadidős tevékenység óvodáskorú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, idős emberekkel.

Mikor? Hol? hogyan? Miért? 3 év alatt akár egyéneként változó elosztással az érettségit megelőző tanév végééig Keressük a fogadóintézményeket, ezek listáját és a jelentkezés módját folyamatosan közöljük Lesz 5 óra közös felkészítés az egész évfolyamnak, majd megkezditek a munkát

Nézzük a jó oldalát ! Új élmények, új emberek, új barátok(?) A világ új oldala Új oldal(aid)ról ismerheted meg magad Segítesz másokon, számítanak rád Lehet, hogy később segít majd a pályaválasztásban, önmagad megismerésében

Ne nézzük a rossz oldalát… Kötelező ugyan, de sok örömet találhatsz benne, ha keresel… Ne érezd nyűgnek, nyitottan várd az új élményeket!

IdŐtényezŐk Teljesítendő órák száma Meddig? Hogyan? Miért? Milyen elosztásban? 50 óra Az érettségit megelőző évig 3 év alatt, lehetőleg egyenletes elosztásban 5 óra előkészítés Bevezető szakasz, ráhangolás Lehetőleg egyszerre 5 óra lezárás befejezésben Egy-egy projekt után mindenképp kell 1 levezető óra 1 óra = 60 perc!

IdŐtényezŐk Mikor 16 év alatt 16 és 18 év között 18 év alatt Tanítási időben Max. heti 6 óra Max. napi 4 és fél óra Max. heti 18 óra Este 20 óra és reggel 6 óra között nem végezhet tevékenységet a közérdekű önkéntes tevékenység befejezése és másnapi megkezdése között legalább 14 óra pihenőidőt kell biztosítani. A) tanítási nap Max. napi 2 óra B) Tanítási napon kívül Max. napi 3 óra Tanítási szünetben Max. napi 3 óra , heti 12 óra

Mit kell tenned ebben az ügyben? Figyeld a honlapon a Közösségi szolgálat menüpontot! Válassz tevékenységet, helyet, ha egyszerre csak néhány óra nem probléma, hiszen 3 év alatt kell teljesítened Töltsd ki a jelentkezési lapot Szüleiddel a hozzájárulási nyilatkozatot Kezdd el a munkát és közben figyeld magad: mit vársz a tevékenységtől, hogyan változol, mit utasítasz el és miért, stb.

Kiknél és hogyan tájékozódhatsz? Az iskolai közösségi szolgálatot két koordinátor tanár irányítja: Hajdú Éva tanárnő és Phithakoula Dóra tanárnő Osztályfőnökeitek Iskolai honlap/ közösségiszolgálat menüpont Egy eligazító honlap http://kozossegi.ofi.hu/

Mi alapján válassz? Honnan tudhatod, mire számíthatsz, A választható tevékenységek és helyek listája fokozatosan bővül Olvass el minden információt az adott tevékenységről Mérlegelj, mi a fontos: közel legyen és kicsit érdekeljen, messze legyen és nagyon érdekeljen stb.

Hogyan alakul a választék… A koordinátor tanárok töprengése keressük a lehetséges fogadó intézményeket és felveszik velük a kapcsolatot Várjuk a ti ötleteiteket és segítségetek is

Kutyamenhely, ahol a 16 éven felüliek sétáltathatnak kutyákat

Hogyan segíthetsz a választék alakításában? Minden ötletet szívesen fogadunk Ha ismersz olyan szervezetet, magánszemélyt, aki fogadni tud a törvényben felsorolt területeken, örülj neki Jelezd a koordinátor tanároknak címmel, névvel, kapcsolattartó személy adataival együtt Az iskola felveszi vele a kapcsolatot, szerződést kötünk

H a elakadtál, ha nem értesz valamit Iskolai honlapon Közösség szolgálat menüpontban is szereplő e-mail címekre írhatsz bátran Hajdú Éva: Phithakoula Dóra: dhovanyi@gmail.com

Köszönöm a figyelmet!