Fogamzásgátlás Tájékoztató anyag.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A menstruációs ciklus.
Advertisements

Fogamzásgátlás tinédzserkortól a menopauzáig Dr Sobel Gábor Budapest,
FOGAMZÁSGÁTLÁS PERIMENOPAUSÁBAN
Fogamzásgátlás.
Biztosítók. Bevezetés  Biztonság  A biztosítások célja, hogy előre nem látható, esetleg- vagy biztosan bekövetkező, anyagi következményekkel is járó.
Mindenki Ságvári Bence másképp VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. Az internethasználat jellegzetességei, a kockázatok.
Acute Silence Syndrome • •Vérnyomás •Vércukor •Álmatlanság •Női hormon alultermelése •Megfoganási nehézség •Menstruációs zavar.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Sürgősségi fogamzásgátlás Magyarországon
A női fogamzóképesség zavarainak kezelése
Fogamzásgátlás serdülőkorban
Alternatív szülési formák
Nemibetegségek és fogamzásgátlás
A kiválasztás szerepe, homeosztázis
A méhnyakrák elleni küzdelem világhete ALKALMÁBÓL Január
A gyógyszercsomagolás formai, grafikai megjelenése
AIDS Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes)
Nemi úton terjedő betegések
„Minden gyermek várt gyermek legyen” Egy kedvező életkezdés pozitív hatással lesz a későbbi egészségi állapotra, ezáltal a populáció egészségi állapotára,
AIDS Világnap: december 01..
Belső női nemi szervek.
Általános fejlődéstan
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
Stroke.
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
Vényköteles gyógyszerek expediálásakor végzendő betegoktatás
A születésszabályozás
Fogamzásgátlás és sürgősségi fogamzásgátlás
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Felnőtté válás.
Dr. Tűű László endokrinológus
A védekezés mértéke, STI és a kondomhasználat népszerűsége Magyarországon Dr. Gy. Mészáros Contraceptive practice In Europe: Differences in avaibility.
A gyógyszercsomagolás formai, grafikai megjelenése
Pesszárium-Terápia „Dare to care“
Csészealj pesszáriumok – Lyukacsos csészealj pesszáriumok
Optimális családtervezés és a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatok jelentősége az egészségmegőrzés céljából Előadó: Sárközi Ágnes Optimális családtervezés.
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Szerkesztette: Dr Lázár Sarnyai Nóra.  Az emlőrák korai kimutatására alkalmas mammográfiás vizsgálat negyvenéves kor felett javasolt a hölgyek számára.
Hyperandrogén nők fogamzásgátlási lehetőségei
Bakteriális fertőzések
felfedezése Kialakulása, tünetei, megelőzése
Felmérés: (általános gyógyszer felhasználás, illetve vény nélküli készítmények)
Humán Papillóma Vírus (HPV)
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
A családtervezés a XX. század vívmánya. Klikk. Előfordulhat, hogy a gének feladataikat nem megfelelő módon látják el vagy éppenséggel kártékonyan működnek.
A fogamzásgátló tabletták nem védenek meg a nemi betegségektől! (folytatás) Az európai nők többsége szájon át szedhető fogamzásgátló tablettát használ,
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 11. Szexuális úton terjedő betegségek.
Serdülőkori terhességek Szikra Dorottya ELTE Társadalomtudományi Kar.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Abortusz – az élet tisztelete, védelme.
Fogamzásgátlás (folytatás) A nők már évszázadok, sőt, évezredek óta kísérleteznek a hüvelyi fogamzásgátlással. A hüvelyi hormonmentes fogamzásgátló „film”
Fogamzásgátlás (folytatás) Egyéb hatékony módszerek: A védekezésnek számos egyéb, célravezető módja van. Ezek közül is a legnépszerűbbek: az intrauterin.
Szexuális felvilágosítás Fogamzásgátlás Fertőző betegségek Dr. Bata Barnabás Fejér Megyei Szent György Kórház Szülészet Orvosok Háza, Szfv. Seregélyesi.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS FELELŐS SZÜLŐI MAGATARTÁS.
- A WHO szerint a leggyakoribb betegségek közé tartoznak.
Néhány dolog… a biztonság kedvéért
Jelenlétek elfogadása
HUMIFERR kapszula.
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Fogamzásgátlás.
Előadás másolata:

Fogamzásgátlás Tájékoztató anyag

Fogamzásgátlási módszerek Mechanikus módszerek Hormonális módszerek Egyéb eszközök

Mechanikus módszerek Óvszer Női kondom Méhen belüli, hormont nem tartalmazó spirál Pesszárium Méhnyaksapka Spermicid szerek

Hormonális módszerek Fogamzásgátló tabletta Méhen belüli, hormon tartalmú spirál Injekció Hüvelygyűrű Sürgősségi tabletta

Egyéb módszerek Naptármódszer Megszakított közösülés Női sterilizálás Férfi sterilizálás

Kombinált fogamzásgátló tabletták Egyfázisúak: minden tabletta egyforma mennyiségű tüszőhormont és sárgatesthormont tartalmaz egy menstruációs ciklus alatt (egyszínű tabletták) Többfázisúak: egy menstruációs ciklus alatt két-vagy háromféle szín jelzi a tablettában jelenlévő eltérő mennyiségű tüsző- és sárgatesthormont Nőgyógyász választja ki az alkati sajátosságoknak megfelelő testreszabott tablettát! Nem létezik „legjobb” tabletta!

Hogyan fejti ki hatását a fogamzásgátló tabletta? gátolja a peteérést és a tüszőrepedést megfékezi a beágyazódásért felelős sárgatest működését megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását csökkenti a spermiumok megtermékenyítő képességét a spermiumok számára átjárhatatlanná teszi a nyakcsatornát

Fontos! A fogamzásgátló tabletta szedése nem nyújt védelmet a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben! Monogám párkapcsolat javasolt! Az AIDS és más szexuális úton terjedő betegségek veszélye miatt kerüld az alkalmi párkapcsolatokat, vagy ilyenkor a fogamzásgátló tabletta mellett használj óvszert is – kettős védekezés, ún. holland módszer

A fogamzásgátlás hatékonysága PEARL-index Adott védekezési módszer mellett 100 nő közül egy év alatt hány esik teherbe Védekezés nélkül 70-85 Megszakítás 12-40 Naptár módszer 15-40 Spermicidek 5-20 Óvszer 4-15 Fogamzásgátló tabletta 0,05-0,1

Sürgősségi fogamzásgátlás

Mikor van szükség sürgősségi fogamzásgátlásra? Szexuális aktust követően: amikor védekezés nem történt amikor hiba történt a védekezés során (az óvszer elszakadt vagy nem zárt tökéletesen) nemi erőszak esetén A sürgősségi tabletta még lehetőséget ad egy nem kívánt terhességből adódó abortusz megelőzésére.

Mennyi időn belül van lehetőséged a sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazására? A sürgősségi fogamzásgátlók vényköteles készítmények, melyek a nem védett szeretkezést követően, 72 órán belül nyújtanak lehetőséget a nem kívánt terhesség megelőzésére. A nagyobb hatékonyság érdekében célszerű a nem védett aktus utáni délelőtti vagy délutáni nőgyógyászati rendelésre ellátogatnod. Amennyiben ez nem megoldható, a háziorvosod is tud segíteni.

Mit tartalmaznak a sürgősségi fogamzásgátlók? A sürgősségi fogamzásgátlók sárgatest-hormont tartalmaznak. Ez egy alkalommal nagyobb mennyiségű hormonbevitelt jelent az alacsony hormontartalmú, rendszeresen szedendő fogamzásgátlókhoz képest.

Hogyan hat a sürgősségi tabletta ? attól függően, hogy a menstruációs ciklus során mikor kerül alkalmazásra: eltolja az ovuláció (tüszőrepedés) idejét akadályozza az ovulációt (tüszőrepedést) besűrűsíti a nyakcsatornában lévő nyákot, ezáltal gátolja a spermiumok behatolását a méh üregébe csökkenti a spermiumok életképességét

Sürgősségi fogamzásgátlás A beágyazódott megtermékenyített petesejtre, tehát a méhben fejlődő terhességre már nincs hatással! Ennek két szempontból van jelentősége: Egyrészt a sürgősségi fogamzásgátlás nem hoz létre abortuszt, másrészt a módszer késői alkalmazása esetén nem kell tartanod magzati ártalomtól, a terhesség kihordható.

Milyen mellékhatásai lehetnek a sürgősségi fogamzásgátlásnak? A sürgősségi fogamzásgátlás által okozott esetleges, de nem törvényszerű mellékhatások megjelenése és mértéke egyénenként különböző. Leggyakoribb a hányinger, hányás, de előfordulhat két menstruáció közötti vérzés is a módszer alkalmazását követő napokban. Ez az esetek nagy részében pecsételő jellegű és rövid időn belül megszűnik. Ritkábban alhasi fájdalom, fejfájás, szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság vagy mellfeszülés lép fel. A felsorolt lehetséges panaszok általában 24 órán belül megszűnnek.

A sürgősségi fogamzásgátlás nagy hatékonysággal nyújt segítséget "vészhelyzetben", azonban 100%-os védelemről nem beszélhetünk, mint ahogyan a rendszeresen szedendő fogamzásgátló tabletták esetében sem. 100 nem védett szeretkezést követően a sürgősségi fogamzásgátlás megfelelő alkalmazás esetén is 1 vagy 2 esetben előfordul terhesség. Gyakori alkalmazáskor a sürgősségi fogamzásgátlás hatékonysága nem éri el a rendszeresen szedendő fogamzásgátló tabletták hatékonyságát és alkalmanként nagyobb mennyiségű a hormonbevitel is. Ezért ez a fogamzásgátlási mód csak akkor alkalmazható, amikor valóban sürgős segítségre van szükség.

Mikor nem alkalmazható a sürgősségi fogamzásgátlás? A sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazása már kialakult terhesség esetén ellenjavallt. Ebben az esetben hatástalan a módszer. Ha valamilyen hosszantartó betegséged van vagy valamilyen kezelés alatt állsz, tudasd orvosoddal! A legtöbb esetben ilyenkor is alkalmazható a sürgősségi fogamzásgátlás, de feltétlenül tartsd be orvosod erre a speciális helyzetre vonatkozó utasításait!

Meddig érvényesül a sürgősségi fogamzásgátlás hatása? Vigyázz! A sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazása utáni ismételt szeretkezésre már nem terjed ki a módszer védő hatása!

Milyen gyakran alkalmazható a sürgősségi fogamzásgátlás? A sürgősségi fogamzásgátlás nem a rendszeres fogamzásgátlás eszköze. Ha a módszert igénybe vetted, az adott menstruációs ciklusban többször már nem alkalmazhatod. A ciklus végéig valamilyen fogamzásgátló eszközzel védekezz! A következő menstruációs ciklus kezdetétől már hormonális fogamzásgátló tablettát is szedhetsz. A sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazását követően feltétlenül beszélj orvosoddal arról, hogy a rendszeres fogamzásgátlási módszerek közül melyik az, amelyik számodra a legmegfelelőbb!

A sürgősségi tabletta csak akkor alkalmazható, amikor sürgősségi fogamzásgátlásra van szükség, akkor viszont feltétlenül!