Spektrumliberalizáció és hatósági spektrum stratégia Bánhidi Ferenc Hírközlés 2008 Budapest 2008 november 14.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT Gazdaságfejlesztési programok sajtóbeszélgetés július 9., Budapest Burány Sándor, államtitkár Kocsis Magdolna, IH vezető GfP sajtóbeszélgetés.
Advertisements

NHH sajtótájékoztató Mobilvégződtetési-díjak és Versenyélénkítés a mobil-piacon Pataki Dániel, elnök Ludányi Edgár, közgazdasági főigazgató-helyettes.
Moderátor: Sugár Mihály Vezető tanácsadó Távközlésszabályozási kihívások 2011 Kerekasztal-beszélgetés.
Vezeték nélküli hálózatok
1 Sajtótájékoztató Externet tőzsdei bevezetés május 30.
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
A magyar mobilpiac helyzete Kiegészítés „A mobilszolgáltatásokra kijelölt spektrumkészlet hasznosítására vonatkozó rádióspektrum-stratégiai és frekvenciagazdálkodási.
Dr. Pados László Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
2004. április 29.1 A földfelszíni digitális televíziózás (DVB-T) frekvenciagazdálkodási kérdései A digitális televíziózás dr. Kissné Akli Mária Okleveles.
Rövidhullámok használata a hazai segélyhívásban
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
SZABÁLYOZÁSI KIHÍVÁSOK
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
Törökbálint város környezeti GIS alkalmazásainak megvalósítása
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Vezeték nélküli helyi hálózatok
RÁDIÓFREKVENCIÁS VIZSGÁLÓ LABORATÓRIUM
Vezeték nélküli technológiák
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Dr. Bakonyi Péter helyettes államtitkár Az információs társadalom kialakításának kiemelt feladatai Agrárinformatikai Fórum Budapest, 2003.
Az NHH szabályozási stratégiájának tervezése Tóth László stratégiai igazgató IX. Telecom Konferencia Budapest
Mi akadályozza és mi segíti Magyarországon az internet alapú audiovizuális szolgáltatások terjedését? Rozgonyi Krisztina NHH Tanácstag Hírközlés 2006 CEBC.
44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 1 „MAGYAR HELYTEREMTÉS EURÓPÁBAN” Informatika a modern magyar gazdaságért avagy a GKM teendői.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
VERSENY ÉS SZABÁLYOZÁS 2010 I.Áttekintés. MÚLT, JELEN, JÖVŐ AZ ÁGAZATI ÉS VERSENYSZABÁLYOZÁSBAN II.Betekintés. ELEMZÉSI MÓDSZEREK ÉS SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK.
Az állami szerepvállalás alapelvei és terepei a hazai infokommunikáció terjesztésében Sere Péter.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Az NHH spektrum stratégiája (elfogadásra került márciusában) HTE TETRA szakosztály január 19. Simon Gyula.
PMR és PAMR hálózatok frekvencia felhasználási helyzete a spektrumszabályozásban Nyárády Gábor HTE-TETRA SZAKOSZTÁLY január 19.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Dr. Makra Zsolt projektvezető
Szélessávú tervek és akciók
Az RRC06 hazai vonatkozásai dr. Kissné Akli Mária Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala 12. Televízió- és Hangtechnikai Konferencia és Kiállítás május.
Kissné Akli Mária AH Zrt.
TECHNOLÓGIÁK VERSENGÉSE A MŰSORSZÓRÓ SÁVOKÉRT 12. Televízió- és Hangtechnikai Konferencia és Kiállítás május 2-3. HTE, 2007 május 2-3. Bálint Irén.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Az NFFF megvalósításának szervezési és szervezeti kérdései
„2007 a médiaszabályzás kezdete” 12. Televízió és hangtechnikai konferencia Budapest, május 2-3. Dr. Sarkady Ildikó MeH, Médiapolitikai Főtanácsadó.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Mobilitási stratégia Jövőkép: 2013-ra a mobilitás váljon a humánerőforrás fejlesztés elismert, bevett és könnyen hozzáférhető eszközévé Magyarországon.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
ADSL alkalmazása xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat.
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. A szervezet a 68/2011 (IV.28) Korm. rendelet alapján, az európai uniós források hatékony felhasználását segítő térítésmentes.
DIGITÁLIS ÁTÁLLÁS A FÖLDFELSZÍNI PLATFORMON Piller András Vezérigazgató Antenna Hungária március 19.
Projektzáró rendezvény Intelligens iskolák létrehozása az újszászi tanulók egyenlő esélyeiért TIOP-1.1.1/ projekt.
1 A digitális hozadék Vári Péter főigazgató-helyettes március 19.
Smart Hospitality a PTE-n Informatikai projektek az egészségügy területén Múlt és jövő Uherkovich Péter - Pécsi Tudományegyetem Informatikai Igazgatóság.
Kutatás-Fejlesztés-Innováció versenypályázati tükör
Szélessáv minden háztartásba 2018 végéig!
Szpi működése 2011-ben létrejött a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. a Promei Nonprofit Kft. jogutódjaként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tulajdonosi.
Vezetéknélküli és mobil hírközlő rendszerek
Kék gazdaság, mint a KTK stratégiai iránya
Stratégiai szempontok alkalmazása az informatikai szektorban
Előadás másolata:

Spektrumliberalizáció és hatósági spektrum stratégia Bánhidi Ferenc Hírközlés 2008 Budapest 2008 november 14

2 Az NHH 2006 évben meghirdetett spektrum stratégiájának megvalósulása Tartalom A spektrum liberalizáció értelmezése Az NHH 2008 júliusi nyilvános meghallgatásának kiemelt szakmai témái

3 Értékelés Adminisztratív Piaci alapú Szabad hozzáférésű Szabályozó dönt arról ki és mikor Felhasználó dönt arról hogyan és mire Frekvenciák adás vétele megengedett, Engedély nélküli felhasználás, nincsenek garantált tulajdonosi jogosítványok Interferenciák kezelése önszabályozás útján Jellemzők Szabályozó dönt ki, mikor, hogyan és mire használhatja az egyes frekvenciasávokat - Interferencia kezelése - Nem ösztönöz hatékonyságra - Ösztönöz a felhasználás hatékonyságának növelésére -Támogatja a versenyt és az innovációt -Nehézkes az interferencia kezelésében - Kísérleti terep új üzleti modellek számára -Ösztönöz a felhasználás hatékonyságának növelésére A spektrum liberalizáció egy több lépcsős folyamat az adminisztratívtól a piaci modell irányába Elvi frekvenciagazdálkodási modellek és a spektrumliberalizáció

4 Stratégiai célok és megvalósítási irányaik az NHH spektrum stratégiájában Spektrum-stratégiai célok: A hatékony, fenntartható piaci verseny elősegítése a spektrumgazdálkodás oldaláról Új, megjelenő vezeték nélküli technológiák támogatása A spektrum, mint korlátos erőforrás felhasználási hatékonyságának növelése A spektrum liberalizáció eszköz a fenti célok megvalósításához

5 Az NHH spektrum stratégiája által definiált stratégiai fókuszterületek: a műsorszórás digitalizálása mobil rádiótávközlés szélessávú rádiós adatátviteli technológiák

6 Mobil rádiótávközlés Nyilvános hálózatok:  lejárt 2G szolgáltatói engedélyek meghosszabbítása  a GSM/DCS sávok UMTS célú igénybe- vételének kérdése  új 2G/3G szolgáltatói engedély kérdése A lejárt 2G szolgáltatói engedélyeket 2007-ben megújították fejlesztési kötelezettség vállalással összekapcsolva 2008 októberében kiírásra került egy GSM/UMTS frekvenciapályázat

7 Szélessávú rádiós adatátviteli (hozzáférési) technológiák  MHz: digitális szélessávú adatátviteli rendszer feltétel-rendszerének kialakítása  2,3 – 2,4 GHz - sávnyitás előkészítése  26 GHz - mind hozzáférési szolgáltatás nyújtására, mind infrastrukturális szétosztási célokra felhasználható a sáv WMAN /WWAN rendszerek: Pont-többpont (p-mp) rendszerek: 2008 októberében kiírásra került a MHz és 26 GHz frekvenciák hasznosítására szóló pályázat

8 Szélessávú hozzáférés piaca Verseny a vezetékes és vezeték nélküli platformok között 2,4 GHz WiFi szolgáltatók sok területen még mindig az egyetlen lehetőséget jelentik a szélessávú hozzáférésre

9 Szélessávú hozzáférés piaca Verseny a vezetékes és vezeték nélküli platformok között  3G igen gyors fejlődése 2007 eleje óta  3G csomagok versenyképesek az ADSL szolgáltatással az alsó szegmensben  12% piaci részesedés 2007 végén egy éves fejlődés után

10 A július 16-án tartott nyilvános meghallgatás szakmai véleménykifejtésre kiemelt témái VERSENYÉLÉNKÍTÉS  A mobil hang piaci verseny erősítésének eszközei, az eszközök hatékonysága  MVNO megjelenésének időszerűsége, piaci akadályai  Új frekvencia sávok pályáztatása  A verseny élénkítésének eszközei a szélessávú szolgáltatások piacán, azok hatása a jelenlegi piaci struktúrákra  A versenyélénkítés várható hatása a távközlési szolgáltatások, üzleti modellek sokszínűségének erősítésére, új innovációs lehetőségek megteremtésére

11 Köszönöm a figyelmet !