Európai nagykereskedelmi árak és hazai fogyasztói árak MEH Nagykereskedelmi Fórum, 2009.02.02. Hornai Gábor,CEZ Magyarország Kft.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Értékpapír piaci műveletek
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Likviditás a Budapesti Értéktőzsdén Mennyire felel meg a kibocsátók és befektetők elvárásainak, illetve mitől függ? Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Reklámállítások megítélése Balogh Virág május 5.
Ákos FÜZI Energetika 2011.
A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
TŐKEPIACI ÜGYLETEK.
Az opció fogalma Put-call paritás Opciós befektetési stratégiák
/21 TESZÖV – Fejér Földgázpiac Aktuális információk Székesfehérvár, január 22.
Hivatásos csapatsportágak értékteremtése - számokban (Magyarországon)
KKV hitelezés és kockázatkezelés pénzügyi konferencia
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Sub - Heading GABONAFINANSZÍROZÁS A BANKOK SZEMÉVEL HARKÁNY Papp Dániel – Trade Finance/ Raiffeisen Bank.
Helyi beruházások a gazdasági visszaesés időszakában Péteri Gábor
A HAZAI ÁRAMPIACRÓL Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK október 17.
A piac Szakiskola.
2013. november Bali Gábor Földgázbeszerzés tegnap és ma, jövőbeli kihívások Magyarországon Visegrád, november.
A napenergia-piac jellemzői Magyarországon
Fogalma, összefüggések
A TESZÖV Energia-beszerző Konzorcium FÖLDGÁZ 2010/2011/2012
Tud Ön hullámlovagolni? 2012 után a kibocsátás-kereskedelemben Baráth Barna Vertis Zrt szeptember 15.
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
Árfolyamkockázat és a vállalati szféra
Részvényopciós díjak jellemzői
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
„Hidat építünk” az energetikai tanácsadók szerepe Magyarországon
Merre tart a hazai energiaszektor 2010 tavaszán. dr
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Csávás Csaba elemző munkatárs, MNB A főbb hazai pénzügyi piacok meghatározó szereplői és jellemző kereskedési stratégiái november 8.
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
Felügyeleti prioritások 2009-ben február. Stratégia és prioritások  A prioritások szerepe a stratégiai gondolkodásban: - erőforrások összpontosítása.
Társaságirányítási jelentés könyvvizsgálati kérdései
A NEM KONZISZTENS VERSENYMODELL VESZÉLYEI A HÁLÓZATOS KÖZSZOLGÁLTATÁSOKBAN Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
A Jelentős Piaci Erő jogintézménye a villamosenergia-piac szabályozásában Nagy Csongor István SZTE-ÁJK, BME-GTK.
Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt. Befektetői szemmel.
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
FEJLESZTÉSI FELADATOK FINANSZÍROZÁSA Gazdaságfejlesztési pályázatok a tervezéstől a megvalósításig - több száz nyertes pályázat tapasztalatai alapján -
Az aktuális autófinanszírozási piaci folyamatok elemzése Mészáros György alelnök Magyar Lízingszövetség.
Állami és önkormányzati vállalatok átláthatósága - a FŐTÁV Zrt. esetében Budapest, április 28.
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
Új befektetési instrumentumok, befektetési stratégiák
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
MVM Trade portfoliója 2009-ben
Banyár József: Életbiztosítás Az életbiztosítások elvi megkonstruálása Banyár József.
Versenyképes képzés Versenyképes képzés Energetikusok és vállalati versenyképesség Előadó: Solti Károlyné tanácsadó Budapest, február 23.
A piacnyitás sikeressége
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Vállalati stratégia március március március 28.
Egyszerűen a devizákkal
GP Consulting Pénzügyi Tanácsadó Kft.
Villamosenergia-piacok Marossy Zita/Barna Mátyás február 27.
Budapest Egyensúly Alap Az alap kezelője Richter Pál portfoliómenedzser július Az alap jellemzői KategóriaKiegyensúlyozott Az alap indulása2014.
PROJEKTMENEDZSMENT. Projektmenedzsment a stratégia megvalósításának eszköze. Projekt egy-egy konkrét stratégiai program vagy részprogram.
Kérdések VIZSGÁHOZ. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez? Hasonlítsa össze a Kft-t és a Bt-t, mint vállalkozási formát! Melyiket,
Generali Alapkezelő – Privát Vagyonkezelés Befektetési szakértelem immáron 20 éve © Jogi személyiség Bemutatkozás – Települési Önkormányzatok Országos.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II.2. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
Dr. Gerse Károly MVM Zrt., vezérigazgató-helyettes Versenypiac és fogyasztói árak Versenypiac Nagykereskedelem Viszonteladás.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
Származtatott termékek és reálopciók
14 év szakmai tapasztalat
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
Hedge fund-ok Urbán András
Budapest Paradigma Alap
17 év szakmai tapasztalat
12 év szakmai tapasztalat
Üzleti terv bemutatása
Cégnév Üzleti terv.
Kereskedés a tőzsdén.
Előadás másolata:

Európai nagykereskedelmi árak és hazai fogyasztói árak MEH Nagykereskedelmi Fórum, Hornai Gábor,CEZ Magyarország Kft.

1 A magyar versenypiac környezete:  EU-17:  Piaci integráció, növekvő likviditás  Tőzsdék, transzparencia  A piacszabályozás fejlődése  Folyamatosan növekvő árak – primer energiahordozók – származékaik  Magyarország:  Piacnyitás külső (EU) kényszerből, a politikai elkötelezettség folyamatos hiánya  Források és határmetszékek korlátozott elérhetősége  Puha diktatúra a piacon – Ingyen opció a kettős piaci modellből – Egyedi alkuk gyakorlata

2 A tanulási folyamat  Hatéves tanulási folyamat az összes szereplő számára: kereskedők, fogyasztók, hatóságok  Kereskedők:  Tulajdonosi modellek átvétele (kereskedés, kockázatok)  Teljesítménykényszer (profitelvárás)  Alkalmazkodás – piaci és szabályozási arbitrázs  Fogyasztók:  Az energiaköltségek csak emelkednek  Az energiapiac egy komplikált dolog  Kockázat = az ellátó kereskedő megbízhatósága  Éves szerződések, többnyire teljes ellátással  Hatóságok:  A politikai elvárások, a szakmai meggyőződés és a különalkuk konfliktusai  Információéhség és beavatkozási kényszerek

3 A fogyasztói szerződéskötések alapelvei a kereskedőknél  A kereskedők tulajdonosaik általában konzervatív kockázati stratégiáját alkalmazzák:  A pozíciókat nem, vagy csak minimálisan szabad nyitva hagyni – A limit cégenként eltérő méretű lehet – A nyitott pozíciók zárása az előírt stratégia alapján történik  A nyitott kockázatokat be kell árazni vagy át kell hárítani (pl. kinnlevőség, KÁT, kiegyenlítés, árfolyam, stb.)  Mindig a piachoz kell árazni. Az egyes kötéseket portfolió- növekmény alapon kell értékelni (profitelvárás).  A kötelezettségvállalások érinthetetlenek („pacta sunt servanda”)

4 A fogyasztói szerződéskötések tapasztalatai a fogyasztóknál  A fogyasztók általában költségminimalizálásra és ezzel egyidejű kockázatmentességre törekszenek:  A pozíciókat egyáltalán nem hagyják nyitva. Jellemzően naptári éves, teljes ellátású szerződést kötnek, minél korábban.  A legtöbb kockázatot áthárítják (pl. kinnlevőség, KÁT, kiegyenlítés, árfolyam, stb.).  Általában piac alá akarnak árazni.  Csak kivételesen rendelkeznek lefektetett kockázati stratégiával.  A kötelezettségvállalásokat néha rugalmasan kezelnék.

5 A fő szerződéskötési következmények  A fogyasztói szerződések bevett gyakorlata  Egyszerű „tankönyvi” határidős ügyletek kötését jelenti  Csak kivételesen tartalmaznak opcionalitásokat  Jól tükrözi a felek jelenlegi kockázatvállalási hajlandóságát és képességét  Védelmet nyújt a fogyasztóknak a futamidő alatti áremelkedés ellen, de korlátozza is az árcsökkenés kihasználását

6 A tanulási folyamat új állomása A pénzügyi válság és a gazdasági recessszió csökkenő energia-keresletet és eddig nem tapasztalt áresést hozott:

7 A tanulási folyamat új állomása Az áresés a továbbra is fennálló német-magyar piaci prémium (kb EUR/MWh) mellett is, és nem csak éves termékeknél jelentős.

8 Másfajta fogyasztói szerződések  Az áresés a kereskedők számára általában semleges (ld. pozíciózárási követelmények), de a fogyasztók számára egyértelműen pozitív hatású.  Az áresés hatását azok a fogyasztók élvezik leghamarább, akik  Későn kötöttek szerződést  Rövidebb futamidőre kötöttek szerződést  Minél több opcionalitást építettek be szerződésükbe azaz  Eltértek a korábbi gyakorlattól és kockázatot vállaltak

és másfajta fogyasztók is  Várható, hogy egyre több olyan magyar nagyfogyasztó lesz, aki kereskedőként fog gondolkodni és hajlandó/képes lesz kockázatot vállalni.  A korábbinál alacsonyabb energiaárak új lehetőséget kínálnak a versenypiac kiteljesítésére. Erre várhatóan a fogyasztók is törekedni fognak.  Még nagyobb lesz az igény a piac átlátható működésére.