X. Országos KEF Konferencia nov. 30.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Asszertív kommunikáció elmélete és gyakorlata
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Pszichiátriai intézmények lakóinak felkészítése PÉF – Lélek-Hang Egyesület.
Csoport munka.
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
Don Bosco Oratóriuma. Don Bosco egykor  nevelni másképp!  a kezdetek: börtön és utca  „az alapítás”  „laboratórium” – a kor oratóriumai  háttérbe.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
A Fővárosi Önkormányzat civil stratégiája
A deviancia összetett fogalma
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
Dr. Harangozó Judit Orvos-koordinátor Ébredések Alapítvány
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
A második nyelv elsajátítás elméletei 2.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Szociális tanuláselmélet
Ideális – Valóságos – Sugallt Dányi Zoltán ref. lelkipásztor, pasztoral - pszichológus Budapest
MOTIVÁCIÓ.
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
CSALÁD.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A csoportok Vezetési Ismeretek Előadások III. Mi a csoport? A csoport olyan egyének közössége, – akiknek közösen kialakított normarendszerük van – akik.
MENEKÜLTEK INTEGRÁCIÓJA A MAI MAGYAR TÁRSADALOMBA ÁPRILIS 15. Készítette: Majer Zsuzsanna Konzulens: Kóbor Krisztina.
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Nevelési módszerek.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
A CSOPORTOK Dr. Dinnyés János professor emeritus Vezetéstudományi tanszék.
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
Mi jellemzi az egyetemisták mobiltelefon használati szokásait? H1: A fiúk többet kommunikálnak SMS-ben, mint a lányok. H2: A diákok szociodemográfiai.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus
A minősítés és a standardok szükségessége a civil szektorban Szekér András „Bizalom és átláthatóság a civil szektorban” konferencia.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Asszertivitás E. Tóbiás Sára 2009.
A HATÓSÁG SZEREPE AZ ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁG MEGTEREMTÉSÉBEN Biztonságos élelmiszerlánc - GeoExpo Dr. Búza László Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
FIATALKORI BŰNÖZÉS ÉS VIKTIMOLÓGIA
Közösségi ellátók mint facilitátorok
Változó terápiák Pszichiátriai terápiák – kritikus fényben A pszichoszociális módszerek újraéledése? VII. Közösségi Pszichiátriai és Addiktológiai Konferencia,
II. A segítő kapcsolat nem-specifikus terápiás tényezői
Éntudat – identitástudat - énkép
Gondolatok a szenvedélybetegségről
Az alapvető művelődési igények meghatározói
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
Mindennapi veszteségeink
A deviancia értelmezési kerete
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez Inclusive.
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Buda Béla dr. A krónikus beteg kommunikációs megnyilvánulásai
Találkozásaim a szülőkkel Együttműködések, párbeszédek a fogyatékkal élők családjaival Szász Emese, Gyulafehérvári Caritas – Szociális gondozás fogyatékkal.
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
Behaviorizmus Szociális tanuláselméletek
Szociális és egészségügyi ellátórendszer kínálta válaszok a demenciában szenvedők és családtagjaik számára.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
A gyermekek nevelésének megerősítése (VII. fejezet)
AZ időspolitikák hatása
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
A közigazgatás alapelvei
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

X. Országos KEF Konferencia 2006. nov. 30. Buda Béla dr. Közösségi létünk – A „felruházás” (empowerment) gondolata a mai mindennapok gyakorlatában X. Országos KEF Konferencia 2006. nov. 30.

1. Empowerment – sajátos koncepció „megerősítés”, „hatalommal felruházás”, ösztönzés, bátorítás, aktiválás – önmagában nem könnyen érthető fogalom a magyar nyelvben „self-efficacy” – a szociális tanuláselmélet központi elve – önhatékonyság, saját cselekvési-eredményességi, hatékonysági meggyőződés a megerősítés a tanuláselméletekben a segítő környezeti helyzet – facilitating environment, good enough environment, self-enchancing conditions

2. Kinek kell empowermentben részesülnie? aki kételkedik abban, hogy érdemes közügyekben megnyilvánulnia aki önértékelési zavarokkal küzd, aki „lúzer”, negatív önképpel él, stigmatizáltnak érzi magát aki izoláltnak, kirekesztettnek, marginálisnak, jelentéktelennek tartja magát aki bajban lévő hozzátartozója, képviselője, ellátója aki a szociális és ellátó szolgálatokban dolgozik és elkötelezett és egyidejűleg elégedetlen a saját hatókörével aki civilszervezeti vagy önsegítő aktivista, de elbizonytalanodott

3. Miért hiányzik az empowerment? a segítő és ellátó szolgáltatások bürokratizációja a „magas küszöb” a segítő-ellátó hálózatokban traumatizáció és negatív tapasztalatok negatív minősítések, stigmák izoláció, kommunikációs készséghiány, gátlások pszichés károsodások (pl. kognitív deficitek, depresszió, stb.)

4. Az empowerment természetes forrásai reális helyzetfelmérés, tájékozódás, hatékony cselekvés – részvétel a társadalomban ill. a közösségi életben élő, működő csoportban elfogadott tagság, részvétel közösségi aktivitás – részvétel a közösség akcióiban – konszenzus, vállalás, motiváltság révén közösségi mentalitás – eszmék, szabályok, célok, értékek elfogadása, vállalása én-involváció, referenciacsoportokhoz csatlakozás, elkötelezettség

5. Hogyan alakul ki az empowerment effektusa? közösségi – kortársi, azonos státusbeli, referenciacsoportokba sorolható, szuggesztív – modellek hiteles kommunikációs befolyások, - a közvetlen élmény fontossága az elfogadás, az azonosság, az érdek- ill. értékközösség átélésének szerepe az értelemteljes, pozitív feladat, esetleg szerep, az ezzel kapcsolatos megerősítések az önhatékonyság átélése

6. Az empowerment jelentősége az egészségfejlesztésben természetes multiplikáció a programokban, akciókban modellhatások érvényesülése kommunikációs kölcsönhatások – kognitív tényezők a cselekvés és a szerep motiváló hatásai a bevésődést ill. a továbbadást illetően élő megerősítések involváció

7. Empowerment elősegítése interaktivitás, kommunikáció a fejlesztési (megelőzési) programokban fórumok teremtése a célpopulációban akciós, mozgalomszerű programelemek, feladatok szervezeti tagság, szervezeti szerepek, képviseletek önsegítés, kortárssegítés életformaműhelyek

8. Empowermen, mint a negatív minták, hatások ellentéte „ellenkulturális” csoportközeg helyett – proszociális légkör negatív helyett pozitív minták a negatív és pozitív szuggesztiók kérdése a közösségi kontroll – az átláthatóság tényezője pozitív csoportnormák és értékképzetek – téves elképzelések ill. önfelmentő elvek versus valódi ismeretek

9. Formális szervezetek és empowerment iskola, munkahely, hivatali helyzetek – a szervezeti erőtér bevonódás elleni hatása informális csoportok hatása – ezek nehéz elérhetősége involvációs ösztönzők az egyházak és vallási szervezetek sajátos folyamatai és lehetőségei facilitatív szervezeti viszonyulásformák