AJÁNLÁSOK AZ AKTÍV ÉS FELELŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁGRA NEVELÉS STRATÉGIÁJÁHOZ A Stratégia készítő bizottság tagjai: Falus Katalin Galambos Rita Kende Ágnes Mihály.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A Grundtvig program: felnőttoktatási pályázatok a Tempus Közalapítvány kezelésében Várterész Flóra Budapest,
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Az iskolai szociálismunka
Az iskolai dokumentumok
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
„Ezt egy életen át kell játszani”
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
Hatékonyság, eredményesség, méltányosság a köznevelési rendszerben:
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Eger, november 10.
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
A gyakorlatvezető mentor
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A Z OKTATÁS SZOLGÁLATÁBAN A MÉREI FERENC Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet valamint a FOK Fővárosi Oktatástechnológiai Központ Szolgáltató.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
NAT 2007 kompetenciák.
Képesítési Keretrendszerek Európában
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium.
A Körös-menti TDM Egyesület a „Szarvasért” Alapítvány, és a Szarvasi Város-, és Környezetvédő Egyesület megállapodása.
Ajánlás a nevelés és az oktatás újjáépítésére 2010.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Tanári kompetenciák október 6. Caroline Kearney
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT.  NAT 2012, EMMI-rendelet 2012  2016-tól az érettségi vizsga megkezdéséhez 50 óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges.
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Iskolakert.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
Barcsák Marianna - KPSZTI
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Szécsényi Gyerekesély Program gyerekeket érintő szolgáltatásai
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
5. Tétel – A Life Long Learning
Előadás másolata:

AJÁNLÁSOK AZ AKTÍV ÉS FELELŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁGRA NEVELÉS STRATÉGIÁJÁHOZ A Stratégia készítő bizottság tagjai: Falus Katalin Galambos Rita Kende Ágnes Mihály Ottó Setényi János Szelényi Zsuzsanna

Aktualitása demokrácia deficit társadalmi feszültségek világméretű gazdasági válság társadalmi kohézió szolidaritás tolerancia iránti igény aktív és felelős állampolgár - nem velünk született - nevelés

Definíciók Aktív/felelős állampolgári szerep: közösségekben és a közéletben való tudatos és felelős részvétel a kölcsönös tisztelet alapján. Aktív szerepvállalás, amely összhangban van az emberi jogokkal és a demokráciával, így az erőszakmentesség jellemzi. Felelős szerepvállalás, amely mind egyéni, mind közösségi szinten megjelenik, és tudatos döntéshozást, valamint a döntések következményeinek mérlegelését és vállalását is jelenti.  Az állampolgári szerep gyakorlásának színterei: család, iskola, munkahely, lokális terület (település, kerület, lakótelep), helyi, térségi, nemzeti, regionális, európai és globális szint. Az állampolgári szerep tartalmi dimenziói: kulturális, társadalmi, politikai, gazdasági és környezeti területeket ölelnek fel. Aktív/felelős állampolgári szerepre nevelés: formális, nem-formális és informális lehetőségek összessége, amelyek az élet bármelyik szakaszában az aktív/felelős állampolgári szerepvállalást ösztönzik vagy segítik.

Az aktív/felelős állampolgári nevelés célja a diákok képessé váljanak arra, hogy gondolkodó és felelős módon vegyenek részt a politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális életben. Ahhoz, hogy erre képesek legyenek, nemcsak bizonyos ismeretekre, hanem bizonyos készségek és attitűdök = kompetenciák fejlesztésére is szükség van.

Nemzetközi kitekintés EU –ban az 1990-es évektől kerül a középpontba A politikai-társadalmi rendszer megerősítését Hagyományos demokráciákban az értékek megerősítését Volt szocialista országokban kiépítését, elfogadatását szolgálja Eltérő fókuszok – képviseleti demokrácia mellett gazdasági, fogyasztóvédelmi, kulturális, globális kihívások, stb. Eltérő megoldások Oktatási vagy azon kívüli kiindulópont Önálló terület, vagy az az egész oktatást átható stratégia Tantárgy vagy interdiszciplináris, kereszttantervi megközelítés

Hazai helyzetkép A 90-es években elindult hazai fejlesztések, adaptációk: a demokratikus állampolgárság egy-egy fontos részeleme (pl. kisebbségek, konfliktuskezelés, tolerancia, másság, Holocaust) vagy a teljes körű állampolgári nevelés A Bizottság ajánlása a teljes körű állampolgári nevelést célozza meg. Az állampolgári szocializáció színterei családi szocializáció iskola különböző közösség(ek)

Tartalmi szabályozás A NAT (2007) – három követelménytípusban: mint cél, ti. mint kulcskompetencia: „Szociális és állampolgári kompetencia” mint kiemelt fejlesztési feladat (kereszttantervi feladat): „Aktív állampolgárságra, demokráciára nevelés” mint az „Ember és társadalom” műveltségi terület egyik komponense

Konkrétan az iskolában Iskola Három tantárgy – érettségi Kevés az erre képzett tanár Vannak jó gyakorlatok (iskolai élet demokratizálása, diákönkormányzatok megújítása, témahetek, helyi kezdeményezések helyi közösséggel, szülők bevonásával stb.) Pedagógusképzés és továbbképzés A pedagógusokat az új kihívásokra kell felkészíteni (nem frontális tanítás- tanulás, nyitott , egyértelműen nem megválaszolható kérdések, a pedagógus új szerepben) Tanárképzési követelmény – már bekerült a pedagógus kompetenciák közé!

Ajánlások Az iskola szintjén a diák önkormányzat szerepének tisztázása az állampolgári nevelésben végzett tanórai vagy tanórán kívüli munkát az iskola és a fenntartó szakmai tevékenységként való elismerése közös tantestületi továbbképzések az iskola „átvilágítása” a demokratikus értékrend érvényesülése szempontjából pedagógiai módszerek megújítása más programokkal való kapcsolódás pl. az iskolai erőszak ellenes illetve a biztonságos iskola megteremtését célzó, illetve fenntartható fejlődés programokkal téma- vagy projekthetek társadalmi kérdések mentén az iskola nyitottá alakítása, iskolai vagy lakóközösségi önkéntes vagy közösségi szolgálati programokkal együttműködés a terület releváns szakmai és civil szervezeteivel együttműködés más iskolákkal, iskolahálózatok létrehozása.

Együttműködési lehetőségek Civil szféra sok jó, adaptált és saját fejlesztésű program elszigeteltek, nincs hatékony együttműködés sem egymással, sem az iskolákkal Ajánlások tematikus adatbank létrehozása a téma határozott megjelenítése szakmai fórumokon együttműködés iskolákkal, iskolafenntartókkal és tanárképző intézményekkel az általuk adaptált illetve kifejlesztett külföldi és hazai jó gyakorlatok megosztása a széles szakmai közönséggel az oktatási intézmények érdekeltté tétele a felelős állampolgári szerepre való felkészítésben, és a megbízható civil szervezetekkel való együttműködésben.

Együttműködési lehetőségek Média Helyi szinten:   a helyi média bevonása az állampolgári- és médianevelésbe. Iskolai szinten: iskolaújság, iskolarádió, iskolai honlap vagy az iskolai zártláncú televízió működtetése.