A pálinkafőzés cefremoslékának hasznosítása a termőföldön

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kölcsönös megfeleltetés környezetvédelmi követelmények
Advertisements

Dr. Szilágyi Szilvia Földvédelem dr. Szilágyi Szilvia
Fémkereskedelem szabályozása
Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető augusztus 30.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet megbízásából készült KÖRNYEZETVÉDELMI KÖVETELMÉNYEK Vizek védelme veszélyes anyagokkal, nitráttal.
Egy kis település lehetőségei a környezet- tudatossá válás útján napjainkban Pirtyák Zsolt Lajoskomárom polgármestere.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
A savanyú talajok javítása
A környezetirányítás jogszabályi háttere
Hologén Környezetvédelmi Kft. Kovács Miklós November 24. A szennyvíziszapok mezőgazdasági hasznosítása.
Felszíni vizek minősége
1 Hűtőközeg, hűtőberendezés ártalmatlanítás A kötelezettek teljesítési fegyelme KvVM workshop Zoltán Attila.
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
TERRASOL komposzt a növény well-ness
Állam munkavédelmi feladatai
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
A települési önkormányzatok állategészségüggyel és élelmiszerlánc-felügyelettel kapcsolatos feladatai Dr. Bakos Pál Igazgató-helyettes főállatorvos Békés.
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
Dr. Farkas Hilda Főtanácsos KvVM
Biogáz berendezések fontossága az energiaellátásban
A FAVI adatszolgáltatásban várható változások
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet Gazdálkodási Napló (2.modul) Várszegi Gábor Dr. Lucskai Attila Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai
A dereguláció, célja, megtett lépések és elért eredmények
Talajvédelem jogszabályi háttere Törvények, rendeletek, szabványok
A különleges tejtámogatás
Környezetgazdálkodás 1.
Magyar jogszabály évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Forrás:
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Adatszolgáltatás a levegőtisztaság-védelem területén
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Az NKP II. ( ) hulladékgazdálkodási céljainak megvalósulása Markó Csaba Környezetgazdasági Főosztály.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
Fás szárú energiaültetvények támogatása. Támogatás igénybevételének feltételei:  A termelő mezőgazdasági üzemének mérete meghaladja a 4 EUME-t (induló.
Fás szárú energetikai ültetvények telepítésének engedélyeztetése.
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
A hígtrágya tárolása, injektálás, tápanyagként történő hasznosítása
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Tájékoztató A hígtrágya kijuttatásával és tápanyagként történő hasznosításával kapcsolatos talajvédelmi előírások betartásáról és az adatszolgáltatási.
Környezetvédelmi helyzetkép – különös tekintettel a felszíni vizek védelmére Környezetvédelmi helyzetkép – különös tekintettel a felszíni vizek védelmére.
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
A Föld vízkészlete.
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
A kémiai biztonságról közérthetően
A hulladékok fajtái és jellemzői
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
VAL, VÉL adatlap változásai, önellenőrzés adatlapjai
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
NYÍREGYHÁZA-BORBÁNYA BEZÁRT HULLADÉKLERAKÓ SZENNYEZÉS LOKALIZÁLÁSA Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata.
A FAVI-ENG rendszer Felszín Alatti Víz és Földtani Közeg Nyilvántartási Rendszer (FAVI) Engedélyköteles tevékenységek információs alrendszer (ENG) 2008.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
GEOTERMIKUS ENERGIA KINYERÉS JOGI HÁTTERE, HATÓSÁGI FELTÉTELEI Készítette : Hojdákné Kovács Eleonóra Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi.
A kommunális szennyvíziszapok mezőgazdasági kihelyezésének jogszabályi háttere, engedélyeztetése BAKA GYÖRGY Környezetvédelmi szakmérnök Öko-Eco Bt.
Hulladékvizek veszélyei – lehetséges katasztrófa helyzetek
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Talajok konkrét természetvédelme
Készítette: Szilágyi Márk
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Előadás másolata:

A pálinkafőzés cefremoslékának hasznosítása a termőföldön 10. Országos Pálinka fórum A pálinkafőzés cefremoslékának hasznosítása a termőföldön 2012. június 11. Vidékfejlesztési Minisztérium Előadó: Békési Zoltán KPOE

A pálinkafőzés, folyékony technológiai hulladékai Cefremoslék (slempe) Technológiai szennyvizek A cefre készítés mosóvizei A finomítás alszeszvíz maradéka A felmelegedett hűtővíz (max. 30 ºC) VEUP Elhelyezésük engedélyköteles!

A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. Törvény A jogszabályi háttér: A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. Törvény A gyártó a tevékenységéből származó hulladékairól megfelelően köteles gondoskodni. (8.§ 5.bek) A cefre moslék, nem veszélyes, folyékony hulladék (3.§ d.) A keletkezett hulladékot, ha az ökológiailag előnyös, műszakilag lehetséges és gazdaságilag megalapozott, hasznosítani kell. (5.§ 4.bek)

A cefremoslék hulladék hasznosítási lehetőségei: 18. § (1) A hulladék hasznosítása történhet a) a hulladék anyagának termelésben, történő ismételt felhasználásával (BIO GÁZ újrafeldolgozás); b) a hulladék valamely újra feldolgozható összetevőjének leválasztásával és alapanyaggá alakításával (takarmányélesztő visszanyerés); c) a hulladék energiatartalmának kinyerésével (energetikai hasznosítás, törkölyégetés Kunfehértó). 19. § (1) A hulladékártalmatlanítás a történhet a) hulladéklerakóban történő lerakással(települési lerakó) b) termikus ártalmatlanítással; c) más kémiai, biológiai vagy fizikai eljárással (termőföldön történő felhasználás, komposztálás)

A termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. Törvény alapján a Föld szilárd felszínének élő közege, amelynek a legfontosabb tulajdonsága a termékenység, és az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, erdő, vagy fásított terület művelési ágban tartják számon a talajvédelem célja a termőföld termékenységének és minőségének megóvása, javítása A talajvédelmi hatóság engedélye szükséges (49. § (1) f pont): a cefremoslék, mint nem mezőgazdasági eredetű, nem veszélyes hulladék, termőföldön történő felhasználásához. Talajvédelmi hatóságok: 17. § (1) A Kormány a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény szerinti talajvédelmi hatóságként a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságát jelöli ki.

Az engedélyezés a talajvédelmi terv készíttetésével és benyújtásával kezdődik. (90/2008.VII.18.FVM rendelet 3.sz melléklet) Talajvédelmi szakértő készíti Laboratóriumi vizsgálatok: cefremoslék, talaj, talajvíz Kijuttatási javaslat

Cefremoslék vizsgálat Szárazanyag tartalom(3-10%), izzítási maradék, pH (3-4), összes nitrogén, NH4+, NO2+NO3-nitrogén, P, SO42- K2O, Na+, Mg2+,, Mn, Zn, Cu; 7kg/m³ mészhidrát(CaO) hozzákeverés a savasságának csökkentésére (meszes homoktalaj!!)

Talaj vizsgálatok pH, humusztartalom, KA, vízoldható összes só, CaCO3 %; NO2+NO3-nitrogén, P2O5, K2O, Na+, Mg2+, SO42-, Mn, Zn, Cu; Minimum 5 ha/1minta

Talajvíz vizsgálat pH, vezetőképesség, KOI, Ca2+, Mg2+, Na+, K+, NH4+, CO32–, HCO3–, Cl, SO4, NO3+NO2–nitrogén 4 évente monitoring vizsgálat

Kijuttatási és felhasználási javaslat – a kijuttatandó anyag felhasználható mennyiségét (t/ha), amit az anyag beltartalmi paraméterei, a talaj tápanyagtartalma, továbbá a termeszteni kívánt vagy termesztett növény tápanyagigénye alapján kell meghatározni, – a kijuttatás technológiáját, – a külön jogszabály szerinti területi érzékenység megjelölést.

A cefremoslék kijuttatott mennyiségéről, idejéről, és módjáról nyilvántartást kell vezetni és megkezdését 2 munkanappal előbb bejel. Az egyenletesen kijuttatott cefremoslékot haladéktalanul be kell dolgozni a talajba Fagyott felszínű, hóval borított, vagy vízzel telített talajra kijuttatni tilos (Puffer tároló!) Folyó és állóvizek partvonalától védőtávolságon belül tilos a felhasználás

A talajvédelmi hatóság engedélye Konkrét hrsz.-ú termőföldre érvényes Adott növényfajta termesztéséhez maximálisan felhasználható mennyiséget rögzíti Rögzíti a szakhatósági elvárásokat(ÁNTSZ, KÖFE) 5 évre érvényes!

A talajvédelmi bírság mértéke: 49. § (1) bekezdés e)–f) pontja szerinti tevékenység engedély nélküli, vagy attól eltérő folytatása esetén a talajvédelmi bírság mértéke hektáronként 100 000 Ft, de a bírság összege legalább 200 000 Ft.

Hulladék nyilvántartás és éves adatszolgáltatás a 164/2003. (X Hulladék nyilvántartás és éves adatszolgáltatás a 164/2003.(X.18) kormány rendelet alapján

Békési Zoltán Köszöni figyelmüket! Budapest, 2012. június 11.