A Z E URÓPAI U NIÓ PÉNZÜGYEI D R. H ALM T AMÁS, BGF A K ÖZGAZDASÁGI S ZEMLE FŐSZERKESZTŐJE Források: Ferkelt Balázs (Budapesti Gazdasági Főiskola) és Hetényi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Az Európai Unió kohéziós politikájának jövője Dr. Fazakas Szabolcs Az Európai Számvevőszék elnökségének tagja 49. Közgazdász-vándorgyülés Pécs 2011.Szeptember.
Az EU gazdasága Mg. Terület: 130 millió ha (a teljes terület 550%-a) Gazdaságok száma: 7 millió.
Pályázatírás az Európai Unióban Tóth Ákos Lehetőségek a csatlakozás után  Strukturális Alapok  Kohéziós Alap.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
HU Áttekintés Regionális politika EURÓPAI BIZOTTSÁG 2004 December HU 1 A kohéziós politika és pénzügyi eszközei
FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Kohéziós Alap projektek a os időszakban Magyarországon 2/E modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Regionális politika reformjai Görögország csatlakozása (1981) 1.Közösségi szinten nőtt a területi egyenlőtlenség 2.Görögország GDP-je a Közösség.
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
1 Gondolatok a közötti Többéves Pénzügyi Keretre vonatkozó bizottsági javaslatról ELŐADÓ: DR. KENGYEL ÁKOS EGYETEMI DOCENS, JEAN MONNET PROFESSZOR.
Az EU közös költségvetésének jövője Gondolatok a as pénzügyi perspektíva kapcsán Szemlér Tamás Tanszékvezető egyetemi docens, Budapesti Gazdasági.
Regionális politika.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
 Nemzeti költségvetés:  Eléri az adott ország GDP-jének 40-50%-át (GNI-jének 35-65%-át )  Saját forrásai vannak  Kiadási oldal hagyományos négy funkciója:
Az EU költségvetése Dr. Szemlér Tamás BGF Külkereskedelmi Kar
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Akkor és most – Az EU-hoz kapcsolódó üzleti várakozások hazánkban Petz Raymund GKI Gazdaságkutató Zrt.
A magyar gazdaság várható helyzete
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
A Strukturális Alapok rendszere, tervezése és végrehajtása.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Az Európai Unió gazdaságpolitikája.
Az Európai Közösség költségvetésének története
Európai Unió regionális politikája. Az EU alapító atyjai Jean Monnet ( ) Robert Schuman ( )
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Pályázatírás módszertana
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
Az Európai Unió pénzügyei
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Területfejlesztés- Kohéziós politika, Uniós támogatások
HU Regionális politika EURÓPAI BIZOTTSÁG Harmadik jelentés a kohézióról február Konvergencia, versenyképesség és együttműködés.
Az Európai Unió költségvetési eljárása
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
Regionális gazdaságtan 6.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Felmérés a versenyképességről a Textil/Ruházati-, és Bőriparban az új Tagállamokban valamint Bulgáriában és Romániában. TERMELÉS KISKERESKEDELMI ELADÁSOK.
Európai Uniós ismeretek Közös Agrárpolitika (CAP).
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Európai Uniós ismeretek Magyarország és az Európai Unió.
Európai Uniós ismeretek
Európai Uniós ismeretek
Az európai nagyvároshálózaton belüli fejlettségi különbségek
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
Az európai nagyvároshálózaton belüli fejlettségi különbségek
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Előadás másolata:

A Z E URÓPAI U NIÓ PÉNZÜGYEI D R. H ALM T AMÁS, BGF A K ÖZGAZDASÁGI S ZEMLE FŐSZERKESZTŐJE Források: Ferkelt Balázs (Budapesti Gazdasági Főiskola) és Hetényi Géza (Külügyminisztérium) prezentációi

É VES KÖLTSÉGVETÉSEK ÉS TÖBB ÉVES PÉNZÜGYI KERETTERVEK Az 1970-es, 1980-as évek fejleményei miatt bevezették a középtávú tervezést (is) olajársokkok, recesszió, a bővítésekből adódó többletkiadások, költségvetési hiány (1984, 1985) Az első pénzügyi kerettervet 1988–1992-re fogadták el A pénzügyi keretterv több évre előre kijelöli a kiadások felső határát – nagy előny: egyszer kell vitatkozni… 2

A KÖZÖS KÖLTSÉGVETÉS JELLEMZŐI, ALAPELVEI Mitől tér el a tagállamokétól? Teljesítendő feladatok terjedelme A közös költségvetés alapelvei: Egységesség Éves jelleg Átfogó Szolidaritás Szubszidiaritás Deficit kizárása Méltányos visszatérítés (juste retour) 3

N ETTÓ BEFIZETŐ ORSZÁGOK Nettó befizető országok: Németország Franciaország Egyesült Királyság („brit rabatt” kérdése) Hollandia Svédország Ausztria Érvek a nettó befizetés vállalása mellett: Szolidaritás Elmaradottabb országok, régiók fejlesztése  felzárkózás  kereslet növekedése A fejlesztési források egy része a nettó befizető ország vállalataihoz kerül vissza 4

B EVÉTELEK – A SAJÁT FORRÁSOK RENDSZERE 1. Hagyományos saját források – kb.15% Vámok, cukorilletékek 2. Áfaalapú saját forrás – kb. 15% A tagállamok az ÁFA-bevételeik kb. 0,25%-át átutalják a közös költségvetésbe (egyes nettó befizetők ennél kevesebbet) 3. Nemzeti jövedelem alapján számított befizetések – kb. 70% A tagállamok a bruttó nemzeti jövedelmük (GNI) arányában fizetik Elméleti szempontból a legigazságosabb bevételi forrás Egyenlegező forrás: annyit kell befizetni, hogy ne legyen deficites a költségvetés + Egyéb bevételek, pl. bírságok, az uniós alkalmazottak által fizetett járulékok Visszatérítések: UK (rabatt), DE, NL, SE, AT (áfa), NL, SE (GNI) 0 5

A BEVÉTELEK ÖSSZETÉTELÉNEK ALAKULÁSA 6

A KÖLTSÉGVETÉS FEJLŐDÉSE A két Delors-csomag (1988–1992; 1993–1999) A GNI-alapú forrás bevezetése → stabil, kiszámítható bevételek Lehetővé tette a közös politikák fejlődését 1988: a regionális politika reformja: az akkori új tagállamok régiói számára nagyvonalú támogatások 1992: a közös agrárpolitika reformja a közös célok finanszírozási igénye határozta meg a kiadási szintet 7

A FŐSZEREPLŐK : A MEZŐGAZDASÁG ÉS A FELZÁRKÓZTATÁS KAP: a legnagyobb kiadási tétel Közvetlen kifizetések a termelőknek Vidékfejlesztés: nemzeti allokáció Regionális (kohéziós) politika Eredeti célkitűzés: a regionális fejlettségbeli különbségek csökkentése Mára az összes uniós régiót lefedi! 8

A 2000–2006- OS PÉNZÜGYI KERETTERV Ellentmondás: a küszöbön álló keleti bővülés finanszírozási igénye (kohéziós politika, KAP) a nettó befizetők csökkentenék a kiadásokat A költségvetési főösszeg befagyasztása (reálértéken) Bevezetik a felső határt (capping) a kohéziós politikában: a tagállami GDP 4%-a → alacsonyabb támogatási szint, mint a déli bővítésnél! Új tagállamok: a közös agrárpolitikában és a kohéziós politikában csak fokozatosan érték el a régi tagok támogatási szintjét 9

A AS KERETKÖLTSÉGVETÉS Markáns érdekcsoportok a tárgyalások során: Nettó befizetők: UK, FR, DE, SE, NL, AT; céljuk a kiadási szintet a GNI 1%-ára csökkenteni A kohézió barátai: HU, SK, PL, CZ, MT, CY, EE, LT, LV, SI, ES, PT, EL; céljuk az erős (jól finanszírozott) kohéziós politika megőrzése Visegrádi országok (V4) A tárgyalások eredménye: A kiadások szinten tartása Differenciált GDP-arányos felső határ a kohéziós politikában (LV: 3,9%, HU: 3,52%) 10

A 2014–2020- AS TÖBBÉVES KERET TÁRGYALÁSAI A kiadások fejezetek közötti megoszlása (milliárd euró, es árakon) (Bizottság) 1.a Versenyképesség 91155,8 1.b Kohéziós politika 354,8338,9 2. KAP ,5 Ebből: közvetlen kifizetések Bel- és igazságügyi kiadások 12,518,8 4. Külkapcsolatok Igazgatás 5763,2 Összesen 1003,31033,2 MFF-en kívüli tételek 3758,2 11

M AGYARORSZÁG ÉS A KÖZÖS KÖLTSÉGVETÉS 1990-től csatlakozásra felkészítő alapok (PHARE, ISPA, SAPARD) 2004–2006: Kb. 3,6 milliárd € támogatás Kb. 2,2 milliárd € befizetés → nettó egyenleg: kb. 1,4 milliárd € Támogatások fokozatos bevezetése időszak a KAP-ban és a kohéziós politikában 2007–2013: Kb. 33 milliárd € uniós támogatás Kb. 8 milliárd € befizetés → nettó egyenleg: kb. 25 milliárd € Évente kb. a GDP 3%-át kitevő nettó transzfer érkezik hazánkba Az egy főre jutó nettó egyenleg alapján harmadikok vagyunk a tagállami rangsorban (EL és EE után) 12

M AGYARORSZÁG ÉS A KÖZÖS KÖLTSÉGVETÉS A legnagyobb nettó kedvezményezettek között vagyunk, ennek okai: Kiterjedt mezőgazdasági szektor → jelentős támogatás a KAP-on keresztül Kohéziós politika: 7 NUTS 2- es régiónkból 6-nak a fejlettségi szintje nem éri el az uniós átlag 75%-át → konvergencia célkitűzés (Közép- Magyarország: phasing- in) 13

A 2014–2020- AS TÖBBÉVES KERET TÁRGYALÁSAI A megállapodás legfőbb elemei – kiadások A főösszeg 960 milliárd euró, ez kb. 3%-os reálcsökkenés Létrejött az új infrastrukturális alap (CEF), három ága: közlekedés, energia, távközlés; transzfer a Kohéziós Alapból KAP: igazságosabb elosztás a közvetlen kifizetéseknél, vidék- fejlesztési borítékból egyéni kompenzációk Kohézió: új, átmeneti kategória létrejötte, capping: 2,35% (baltiak+HU: 2,59%) Szigorú feltételek (deficit és makrogazdasági egyensúlyhiány esetén fölfüggeszthetik a folyósítást) Új alap a fiatalok munkanélküliségének kezelésére: Youth Employment Initiative 14

M AGYARORSZÁG A 2014–2020- AS IDŐSZAKBAN A Bizottság javaslata hátrányos (kb. 30%-os forrásvesztés a kohéziós politikában, okai: capping, rossz GDP-prognózis) Elértük, hogy magasabb capping-et kapjunk + egyedi (1,56 milliárd eurós) kompenzációt + további források a munkanélküliség miatt A bizottsági javaslat alapján 18,3 milliárd euró kohéziós forrást kaptunk volna, ezt 20,56 milliárd euróra emeltük A KAP-ban kb. 11,3 milliárd euróra leszünk jogosultak A befizetéseink csökkennek A nettó pozíciónk javul: GNI-arányosan a 2. legjobb (BG után)+ az egy főre eső nettó pozíciónk is a 2. legjobb (LT után) 15

(Mrd euróban, 2011-es áron) Magyarország allokációja a 7 éves keretből (kötelezettségvállalások) EB javaslatMegállapodás 1a. alfejezet: „Versenyképesség a növekedésért és foglalkoztatásért”1,31,2 0,9 1b. alfejezet: „Gazdasági, társadalmi és területi kohézió”25,718,3 20,5 2. fejezet: „Fenntartható növekedés: természeti erőforrások”11,211,8 11,3 ebből: közvetlen kifizetés6,38,17,8 ebből vidékfejlesztés3,93,53,1 3. fejezet: „Biztonság és uniós polgárság”0,20,3 4. fejezet: „Az EU mint globális szereplő”0,0 5. fejezet: „Igazgatás”0,0 Összesen:38,331,732,9 A HAZÁNKBA ÉRKEZŐ FORRÁSOK VÁRHATÓ MÉRTÉKE 16