A visszautasítás lelki mechanizmusa és

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Advertisements

Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz.
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Didaktika a gyógyításban
“Hány pontot kapunk érte?” Milotta Lászlóné – asszisztens (Vasútegészségügyi NKK Kft – Pécs) Zsoldiné Turi Edit – fiziotherápiás asszisztens (Egyesített.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
Egészségügy Betegjogok.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Az alacsony fehérjetartalmú diéta szerepe a predialízis szakban, hatása a Ca-P egyensúlyra Borosné Tóth Kinga Debrecen
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Humánkineziológia szak
dr Szabó Tamás1, dr Bakonyi Géza2 Flór Ferenc Kórház, Kistarcsa
Szociális munka az onkológiában
Agyhalál, szervdonáció és szervátültetés
„KAPCSOLATTARTÁS A KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐKKEL”
Dialízis elutasítása végstádiumú veseelégtelenségben
D-vitamin kezelés a predialízisben és a dialízis időszakában Zakar Gábor dr.
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
A művi meddővététel bioetikai megítélése
A tételek eljuttatása az iskolákba
Legfontosabb törvényeink
Legfontosabb törvényeink
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
Etikai alapelvek az ápolásban
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
ÜZEMBENTARTÓI BALESETVIZSGÁLAT első tapasztalatok
Krónikus veseelégtelenség és kardiovaszkuláris kockázat
A predialízis betegoktatás jelentősége nemzetközi és
A dialízis elutasításának, elhagyásának problémája
Veseelégtelen betegek pszicho-szociális problémái
Kardiovaszkuláris rizikó becslése a laboratóriumi gyakorlatban
Nephrológiai gondozásra nem szoruló vesebetegek ellátása
Nem tervezetten kezdett dialízis és a túlélés
A háziorvos szerepe a dializált, transzplantált betegek ellátásában
Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika, Budapest
4th East-Weast Colorectal Days October, 2008 Hajdúszoboszló A betegek jogai és az orvosi felelősség Magyarországon Patient's Rights and Medical.
Ápolási tevékenységünk központja a beteg SE ÁOK I.sz.Sebészeti Klinika Budapest Mollnár Enikő Zina.
Együttműködés a szakrendelők, a szakambulanciák és a társszakmák között dr. Meisel Judit Ráckeve város Szakorvosi rendelőintézet, Szemészet.
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
A haldokló beteg ápolása
Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus
NEPHROLOGIAI KÉPZÉS – CSALÁDORVOS REZIDENSEK SZÁMÁRA
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Adatvédelmi alapelvek
az élethez, vagy a halálhoz való jog?
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Mindennapi veszteségeink
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Az edukálás szerepe a dializált betegek együttműködésének javításában
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
Akutan hemodialízisre került betegek PD konverziója – a nephrológiai
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Egészségesek a roma nők?
Dialízis elutasítása vagy a kezelés megszakítása végstádiumú veseelégtelen betegnél Dialízis elutasítása vagy a kezelés megszakítása végstádiumú veseelégtelen.
Magyar Hypertonia Regiszter nephrologiai vonatkozások tanszéki csoportvezető egyetemi tanár, részlegvezető, orvos igazgató Prof. Dr. Kiss István.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Előadás másolata:

A visszautasítás lelki mechanizmusa és megjelenése a nephrológiai ápolói gyakorlatban Kántorné Tóth Judit B. Braun Avitum 6. sz. Dialízisközpont, Szombathely

A visszautasítás lelki mechanizmusa és megjelenése a nefrológiai ápolói gyakorlatban Kántorné Tóth Judit B. Braun Avitum 6. sz. Dialízisközpont Szombathely DNN Debrecen, 2013. június 1. 2

„Akit megtámad a betegség, az elveszti az érdeklődését a világ iránt, semmihez nincs kedve, és néhány év múlva teljesen magába zárkózik - miután minden energiáját arra pazarolta, hogy erős fallal vegye körül magát, annak érdekében, hogy a valóság olyan legyen, amilyennek látni szeretné.” Paulo Coelho

Milyen visszautasításokkal találkozunk? Predialízisben nem jár gondozásra nem szeretné a dialízis elkezdését Dialízisben kezelés abbahagyása/kihagyása idő, pumpafordulat, kezelés gyakorisága védőoltások egyéb terápiás javaslatok (műtétek, transzfúzió, tx lista)

A CKD 4-5. stádiumban lévő betegek sorsának alakulása 128 (12,2%) beteg a kezelés meg kezdése előtt eltűnt a gondozásból. összes eltűnt 128 beteg 65 év és alatt 23 beteg (18,0%) 65 év felett 105 beteg (82,0%) átlag életkor a gondozás kezdetén (év) 73,5±12,2 53,4±12 77,8±6,4 átlag életkor a vizsgálatkor vagy a kieséskor (év) 75,7±7,5 56,7±7,9 79,7±4,4 átlag gondozási idő 2012. dec. 31-ig, illetve a kiesés dátumáig (év) 2,2±2,7 3,3±3,7 1,9±2,4 induló GFR (ml/perc/1,73m2) 26,1±7,1 27,8±7,9 25,8±6,8 59 (46%) betegnek lényegesen javult az utolsó ismert GFR-je 25±7 → 38±14 ml/perc/1,73m2 69 (54%) betegnek az utolsó ismert GFR átlaga romlott 27±7 → 24±7,7 ml/perc/1,73m2

Mi lehet a visszautasítás oka? megfelelő tájékoztatás hiánya (eü. ellátás, média) alacsony szintű mentálhigiéne az edukáció hiánya (multidiszciplináris) ijedtség, félelem az ismeretlentől a dialízis program régen az életmentés szinonímája volt, ma legtöbbször az utolsó stációé „a szenvedés helyett inkább a halál…”

Szakmai állásfoglalás Gazdasági lehetőségek Beteg döntése DIALÍZIS KEZELÉS Jogi rendelkezések Etikai elvek

Szakmai állásfoglalás Dialízis indikált: toxikus urémiás tünetek ezek hányában: GFR 8-10ml/perc/1,73m2

Jogi rendelkezések 1997. évi CLIV. Törvény 20. § „megilleti az ellátás visszautasításának joga… közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban, illetve írásképtelensége esetén két tanú együttes jelenlétében utasíthat vissza… ha a beteg olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint rövid időn belül - megfelelő egészségügyi ellátás mellett is - halálhoz vezet és gyógyíthatatlan… háromtagú orvosi bizottság a beteget megvizsgálja és egybehangzóan, írásban nyilatkozik arról, hogy a beteg döntését annak következményei tudatában hozta meg… orvosi bizottság nyilatkozatát követő 3. napon - két tanú előtt - ismételten kinyilvánítja… meg kell kísérelni a beteg döntése hátterében lévő okok - személyes beszélgetés alapján történő - feltárását és a döntés megváltoztatását… A beteg a visszautasításra vonatkozó nyilatkozatát bármikor, alaki kötöttség nélkül visszavonhatja…” 21. § „…Cselekvőképtelen és korlátozottan cselekvőképes beteg esetén a 20. § (2) bekezdése szerinti ellátás nem utasítható vissza…” 22. § „…A cselekvőképes személy - későbbi esetleges cselekvőképtelensége esetére - közokiratban visszautasíthat…” 23. § „...ha a beteg erre irányuló akarata világosan és meggyőző módon kideríthető. Kétség esetén a beteg később tett, személyes nyilatkozatát kell figyelembe venni; ennek hiányában az életfenntartó, illetve életmentő beavatkozás elvégzéséhez történő beleegyezését vélelmezni kell…” „ jogosult szenvedéseinek enyhítésére, fájdalmainak csökkentésére irányuló ellátásra….”

Jogi rendelkezések Nem betartható, ellentmondásos 117/1998 (VI.16.) kormányrendelet Egyes egészségügyi ellátások visszautasításának részletes szabályairól a) életmentı, életfenntartó (a továbbiakban együtt: életfenntartó) beavatkozások visszautasítására [Eütv. 20. § (3) bekezdés], valamint b) olyan egészségügyi ellátások visszautasítására, amelyek elmaradása esetén a beteg egészségi állapotában várhatóan súlyos vagy maradandó károsodás következne be [Eütv. 20. § (2) bekezdés]. 2. § (1) Amennyiben a beteg az egészségügyi ellátás visszautasítására irányuló jogát gyakorolni kívánja, ıt ismételten tájékoztatni kell döntésének várható következményeirıl, illetve e jog gyakorlásának feltételeirıl. elutasító nyilatkozat 3 tagú bizottság Nem betartható, ellentmondásos

Nem utasítható el a kezelés az ellátó részéről, ha a beteg közvetlen életveszélyben van a beavatkozás elmaradása esetén (nincs szükség a beteg beleegyezésére) a beteg cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes A dialízis kezelés kontraindikált, ha a beteg a kezelést elutasítja, illetve együttműködésre képtelen (mentális retardáció?)

Gazdasági lehetőségek Fejlett és fejlődő országok GDP-je Egészségbiztosítás van/részleges/nincs Dialízis finanszírozás

Dialízis centrumok várólistával 2006-ban Lambie, M et al. NDT, 21:2814-2820, 2006

Etikai elvek I.1.2. Az orvosi etika alapelvei (1) Az élet és az emberi méltóság tisztelete. (2) Mindig jót tenni a betegeknek és nem ártani. (3) Az egyenjogúság és kölcsönös bizalom az orvos-beteg és az orvos-orvos kapcsolatban. (4) A beteg autonómiájának (önrendelkezésének) tisztelete. (5) Az igazságosság. (6) A betegek fokozott védelme. Etikai kódex

Dialízis és etika Az ápolók etikai kódexe: tisztelni a beteg személyiségi jogait önrendelkezési jogait – kezelési időt „tévesen értelmeznék”? ártalmatlanság hasznosság igazságosság nem szabad visszaélni a beteg kiszolgáltatottságával érdekeit szem előtt kell tartani az etikus edukáció célja az adherencia elérése testi és lelki szükségletekre is figyelni A dialízisre való alkalmasság problémái: kezelés indulásakor vagy közben Az életminőség! Palliatív kezelés vagy dialízis? Dialízis modalitás választás (sz.e. váltás)

A beteg döntése, avagy a krónikus betegség elfogadásának stádiumai Amikor szembesülünk a krónikus betegség diagnózisával, egy jellegzetes reakció soron haladunk végig, ilyenkor is elveszítünk valamit, az egészségünket– „magyarul” gyászolunk. A hír hallatán először jön a sokk, majd az elutasítás – ez nem történhet meg velünk. Ezt követi a düh, a bűnbakkeresés, majd a tárgyalás fázisa, s végül – rádöbbenve, hogy ez élethosszig tartó állapot – jön az átmeneti depresszió. Aztán beletörődünk és elfogadjuk.

Elfogadás/elutasítás életmódváltás együttműködés kontroll a mindennapokban család segítsége „egészséges életmód” folytatása együttműködés hiánya kontroll hiánya egyedül, családban, segítség nélkül?

Összefoglalás A dialízis visszautasításáról nem készült megbízható statisztika. Nem beszélünk róla, szégyeljük, ha valakit nem sikerült meggyőznünk, holott ez csak részben múlik rajtunk. Multidiszciplináris team hiányában az ambulancián legyen nephrológiai szakápoló, aki meghallgatja a beteget és segítséget nyújt az elfogadásban.

Köszönöm a figyelmet!