Peritoneális dialízis- a nővér-orvos együttműködés új dimenziója

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Automata kezelési módok szerepe a PD otthoni alkalmazásában
Advertisements

Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Az ápolás minősége és az ápolási dokumentáció
Rehabilitáció és dementia
Nefrológiai ápolók, betegek véleménye az otthoni kezelési módokról
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Otthonápolás és az intézeti rehabilitáció együttműködési lehetőségei
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Baranya Megyei Munkaügyi Központ Állami Foglalkoztatási Szolgálat Pécs, Király u. 46.
Szociális munka az onkológiában
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Dr. Hermann Csaba, Töreki Andrea, Dr. Dávid Gyula
Rehabilitációs törekvések egy pszichiátriai betegotthonban
Dr.Vámosi Péter Szent Rókus Kórház Szemészeti osztály
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
A predialízis betegoktatás jelentősége nemzetközi és
Veseelégtelen betegek pszicho-szociális problémái
osztályvezető főorvos Szent Margit Kórház Nephrologia, Budapest
A nephrológiai ápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek
A PD ápoló perioperatív teendői és szerepe a Tenckhoff katéter
A dializáló nővér szerepe a transzplantációs várólistára
Az otthoni hemodialízis ércsatlakozása AV-fisztula vagy kanül
Nephrológiai ápolók és dializált betegek
A beteg útja a diagnózis közlésétől a műtéten át a gondozási szakaszig az emberi kapcsolatok függvényében Patai Gyöngyi Országos Onkológiai Intézet Általános.
Ápolási tevékenységünk központja a beteg SE ÁOK I.sz.Sebészeti Klinika Budapest Mollnár Enikő Zina.
SZÜLŐK LÁZZAL, LÁZCSILLAPÍTÁSSAL KAPCSOLATOS ISMERETEI
Az alapellátásban dolgozó gyermekorvosok és a területi védőnők feladatmegosztása a prevenció területén – előnyök és veszélyek az ellátásban Kovács Julianna.
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
Disulfiram inplantatio
Az esetmenedzser munkája és szerepe az egynapos sebészet ellátásban
A Down szűrés klinikai audit tervezete, kivitelezése Szy Ildikó OEFI Ritka Betegségek Központ május 19.
Mi jellemzi az egyetemisták mobiltelefon használati szokásait? H1: A fiúk többet kommunikálnak SMS-ben, mint a lányok. H2: A diákok szociodemográfiai.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
Egynapos sebészet Beteg alkalmasság, beteg biztonság
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
ÁPOLÁS SZAKFELÜGYELET MÓDSZERTANA
DIAGNOSZTIKAI ALAPISMERETEK
AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS.
Az edukálás szerepe a dializált betegek együttműködésének javításában
Nephrológiai ápolói kompetenciák a renális anémia új kezelési
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Krónikus osztályon és idősotthonban ápolt vesebetegek ellátásának
Akutan indított peritoneális dialízisek nephrológiai ápolása
XIX. MUT KONGRESSZUS SIÓFOK
Akutan hemodialízisre került betegek PD konverziója – a nephrológiai
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Állatorvosi outsourcing Turóczy-Faritz Judit Praxismenedzsment Konferencia 2014.
Új ápolási dimenzió a peritoneális Új ápolási dimenzió a peritoneális dialízisben: az asszisztált PD B. Braun Avitum 11. sz. Dialízis Központ, Győr Bátor.
Dr. Ladányi Erzsébet FMC hálózati orvos-szakmai igazgató
Vizit.
A betegellátás keretei és rendszere
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
Ápolói teljesítmény és terhelés összehasonlító vizsgálata avagy: Miért is vagyunk leterheltek? Pap-Szekeres Anita Magyar Kórházszövetség XXVII.
A B.Braun Avitum Hungary Zrt. Dialízis Hálózatának tevékenysége Magyarországon Dr. Kiss István med. habil., az orvostudomány kandidátusa Hálózati Orvosszakmai.
MYELOMÁS BETEGEK VÁRAKOZÁSA A DIAGNÓZISIG MA MAGYARORSZÁGON Varga Gergely 1, Farkas Péter 1, Mikala Gábor 2, Masszi Tamás 1,2 1 Semmelweis Egyetem III.
Németh Erzsébet DIAVERUM Dialízis Központ Bajcsy Kórház DNN
Ferencsik Mária, Zöllei Magdolna SZTE ÁOK I sz. Belgyógyászati klinika
A légzőszervi betegségben szenvedők ismeretei a gyógyszerhasználatról és a rehabilitációs programokról CSMÖ MELLKASI BETEGSÉGEK SZAKKÓRHÁZA, DESZK Farkas.
Előadás másolata:

Peritoneális dialízis- a nővér-orvos együttműködés új dimenziója Hohmann Krisztina Hálózati főápoló FMC-Központ Budapest XIX.Debreceni Nefrológiai Napok – ápolói szekció 2014.05.29.

Kezdetben… Középkor: karitász eszméje- szerzetesrendek végezték a betegek ápolását. Az ápolási munka egyben az egyén üdvözülési útját is jelentette. Fordulópont a kórházak szekularizációja. A betegek gondozása világi hivatássá vált. Florence Nightingale - „az ápolói foglalkozás megalapítója „. Az ápolás professzionalizálódása is elkezdődött. Egyre fontosabbá vált a képzettség - nővérképzők alapítása. Századforduló: az orvoslás egyre inkább természettudományos alapokra helyeződött, megnövekedtek a nővéri munkával kapcsolatos igények. A megnövekedett ismeretanyag, a tudományos alapokra szervezett oktatás következtében a nővéri munka differenciálódása jelentkezett. Megindult a szakma erőteljes specializálódása. Az ápolás a karitatív szemléletből életmóddá vált, egyben elindult a paramedikális tevékenységgé alakulás is. A nővéri foglalkozásnak fokozatosan képzett hivatássá kellett válnia. A megnövekedett ismeretanyag, a tudományos alapokra szervezett oktatás következtében a nővéri munka differenciálódása jelentkezett. (a főiskolai képzés, az ápolást mint önálló tudományterületet is elismerte).

Napjaink elvárásai… - legyenek jól képzettek, tapasztaltak - kreatívak, hatékonyak - empatikusak - megfelelő kommunikációs készségűek - együttműködők és fáradhatatlanok - védjék meg a betegeiket a fájdalomtól, a félelemtől, a reménytelenségtől, a kiszolgáltatottságtól, a visszaeséstől, a további betegségektől és a haláltól A nefrológiai szakápoló képes a megelőző, gyógyító, gondozó és rehabilitációs folyamatokban a multidiszciplináris team tagjaként kompetencia szintjének megfelelően hivatását gyakorolni.

Háziorvos/ házi- betegápolók A PD-team felépítése Az ideális betegellátás alapja a team összehangolt együttműködése. ápoló orvos diétás nővér technikus Beteg szociális munkás adminisztrátor Háziorvos/ házi- betegápolók

A kommunikáció áramlása társosztályok orvos Diétás nővér PD ápoló technikus adminisztrátor Szociális munkás Háziorvos/házibeteg ápolók beteg

A sikeres PD kulcsa Kiemelkedő az orvos-nővér, valamint a nővér-beteg kapcsolat. Elengedhetetlen a bizalom, egymás támogatása, a szakmai felkészültség, a megfelelő kommunikáció, azonos irányelvek, értékrend. Az ideális PD vezetők kiegészítik egymást. Az ápoló kompetenciája kiszélesedik, önálló döntéseket hoz, panaszokat differenciál, kapcsolatot tart a beteggel, az orvossal, a kiszolgáló egységgel, a társosztályokkal… A szakápoló összetett feladatai közé tartozik: az ambuláns betegellátásban a felvilágosítás, oktatás, felkészítés a dialízis kezelésre szoros együttműködés a sebésszel, aneszteziológussal, a társosztály orvosaival, ápolóival egyik legalapvetőbb követelmény a beteg edukálás: a beteg hosszútávú megtartása érdekében a stressz csökkentésében, a szövődmények megelőzésében meghatározó szerepe van. P. G. Blake Perit. Dial. Int., THE IMPORTANCE OF THE PERITONEAL DIALYSIS NURSE Vol. 26, 623–624 NOVEMBER 2006.

Betegtréning Az ISPD irányelvek meghatározzák a sikeres tréning követelményeit: - milyen végzettséggel lehet tanítani, milyen tartalmat és mennyi időtartam alatt, milyen módszerrel oktassunk - előnyben részesíti az otthoni oktatást az intézeti helyett (home-látogatások) - kihívást jelent az egyre idősebb és társbetegségekkel rendelkező egyén programba kerülése- „asszisztált PD”- a bizalom elnyerésével a betegek/hozzátartozók kötelezettségvállalása tartósabb lesz - a megfelelő ismeretek elsajátítása, a tünetek felismerése, az esetleges szövődmények kezelése, azok elhárítása a betegek stresszorait csökkentik - a tréning egy folyamatos, gyakran ismétlődő folyamat. B. Piraino: NURSES AND PHYSICIANS WORKING TOGETHER Perit. Dial. Int., Vol. 26, pp. 641–642 NOVEMBER 2006 .

Az ápoló-beteg kapcsolat és a szorongás A PD kezelés negatív lelki hatásait befolyásoló tényezők vizsgálata, izraeli kutatás. Betegszám:71 beteg, (nő:27 fő, férfi:44 fő) PD-ben eltelt átlagidő: 30 hónap Átlagéletkor: 57 év Adatgyűjtés: 2004.február-június Kérdőíves módszer. A vizsgálat eredménye: szignifikánsan befolyásolta a szorongást az egyén egészségi állapota, iskolai végzettsége, az orvosokhoz való viszonya. A szorongás és a stressz kialakulására az iskolai végzettség és az egyén megküzdési mechanizmusai- hogyan képes feldolgozni a kapott információt- hatnak. Következtetés: A PD ápolónak tisztában kell lennie azokkal a tényezőkkel, melyek csökkentik a betegek bizonytalanságát, a stresszt, segítik a pozitív életszemlélet kialakítását és megtartását. A kutatás különböző tényezőket vizsgált (a betegség súlyosságát, időtartamát, a szociális támogatottságot, az oktatást) melyek befolyásolják a betegek szorongását és a stressz kialakulását. A szociális támogatottság, a megfelelő oktatás, a kezelőszemélyzetbe vetett bizalom csökkentik a betegek szorongását Forrás: The experience of uncertainty among patients having peritoneal dialysis Hadassa Madar & Yoram Bar-Tal

Hatékonyság Önálló ápolói feladat a vizsgálatok megszervezése, értékelése. Elengedhetetlen a precíz számítások elvégzése, az eredmény referálása az orvosnak. A vizsgálatok összeszervezése, a betegek és az ápoló idejét, terheltségét is csökkentik.

Monitorozás A dokumentáció folyamatos nyomon követésével képet kaphatunk a beteg complaince-ről. A tanultak gyakorlati kivitelezésének ellenőrzésével az ES ápolásról, és az oldatcsere során elvégzett rutin mozdulatokról kaphatunk képet.

Anyagellátás, felhasználás Önálló feladat a kapcsolattartás a beteggel, a hálózat kiszolgáló személyzetével, az áruszállítással. A havi szinten történő leltárkészítés rámutat a beteg által felhasznált anyagok fogyására, az eltérések megbeszélésére ad lehetőséget. Ellenőrizzük az oldatok, a fertőtlenítőszerek, az ES-ápoláshoz szükséges anyagok helyes használatát.

Szövődmények kezelése A beteg a tréning során elsajátított ismeretekből rendkívüli helyzetekben azonnal jelez a PD ápolónak. Az ápoló a panaszok alapján önállóan mérlegeli a teendőket, szükséges-e azonnali vizit, referálás. A beteg által jelzett technikai problémák: - „nem folyik ki az oldat” - „rózsaszín a kifolyó oldat” - „fájdalmas a ki- és befolyás” - „a súlyom nő, kevesebb oldat ürül” - „dagad a lágyékom” - „egész éjjel jelzett az automata” - „nedves a hasi kötésem” - „zsibbad a szám, gyengék az lábaim” Gyakorlati Útmutató PD szakápolók számára

Szövődmények kezelése Gyulladásos szövődmények: -ES infekció: az elsajátított ismeretekből a beteg felismeri a tüneteket, azok kezelésére képes -Tunnel infekció: a beteg ismeri a gyulladás kialakulásának okait, veszélyeit, a gyógyuláshoz elengedhetetlen kezelés szükségességét -Peritonitis: a kifolyó oldat színének, mennyiségének megváltozása, a fájdalom, egy jelzőrendszer a beteg számára, elkerülhetetlen az azonnali vizit, szükség esetén a kórházi felvétel is felmerül. Önálló ápolói feladat a mintavételezés, az anamnézis felvétele, a problémák megbeszélése. Az orvos értesítése, további teendők megbeszélése – együttműködő feladat.

Hospitalizáció - Tervezett: előre meghatározott időpontban, adott osztályra és kezelésre, esetleg műtétre érkezik a PD kezelt beteg. Az ápoló előre egyezteti az osztályos orvosokkal, ápolókkal, a dializáló ápolókkal, a beteggel és hozzátartozójával a kezelés menetét, az oldat és egyéb kezeléshez elengedhetetlen eszközök szükségességét. - Nem tervezett: azonnali kórházi felvételt indokol a beteg egészségi állapota. A kezelőorvossal együttműködve az ápoló megszervezi a beteg további dialízis kezelését, anyagellátását, felügyeletét. Szükség szerint gyógyszerelését.

Rehabilitáció, nyaralás A napi kapcsolattartás segítségével, a teljes bizalom kialakulásával, a PD kezeléssel a betegek rehabilitációját szem előtt tartjuk. A kezelés megválasztásával, a kontrollok időpontjának összeegyeztetésével biztosítjuk, hogy az egyén folytatni tudja a munkáját, megszokott életvitelét. Szükséges előre jelezniük, ha hosszabb időre elutaznak, az oldatszállítás üdülési címre való átirányítása miatt.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Title, Subject, Author © Copyright, 18/04/2012