Szívünk napja- a Szív Világnapja

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ESÉS MEGELŐZÉS ESÉS MEGELŐZÉS
Advertisements

Az ISZB kialakulása. Preklinikus szakasz
Helyes táplálkozás.
Sportolás hatása szervezetünkre
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
SE ÁOK Családorvosi Tanszék
Egészséges táplálkozás
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
A PECSÉTVIASZ GOMBA GANODERMA LUCIDUM.
A CUKORBETEGSÉG.
Vigyázz a szívedre!.
Az emberi szervezet legfontosabb része Készítette: Skultéty István
Magas vérnyomás (hypertonia).
Alkoholizmus.
Magas Vérnyomás.
Az elhízás.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Inzulinkezelés 1-es és 2-es típusú diabetesben Dr. Fövényi József
Kardiovaszkuláris prevenció június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Fokozott kardiovaszkuláris kockázatú betegek kezelése június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
Magas vérnyomás A magas vérnyomás népbetegség, jelentős kockázati tényező az érrendszeri-, szív- és vesebetegségek kialakulásában. Már a vérnyomás-emelkedés.
A szív betegségei.
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Részlegvezető: Dr. Kovács András
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
Új eszközök a népbetegségek felmérésére
NovoMix 30 – A KORSZERŰ INZULIN TERÁPIA 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZBEN
Dohányzás okozta mrgbetegedések és halálozás
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
BELGYÓGYÁSZAT Dr. Jármay Katalin Főiskolai Tanár
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Az egészséges életmód és a stressz
Előadó: Szelezsánné Erdei Éva Lívia
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
Sl | Page1 Kedves Betegeink! Értesítjük Önöket, hogy ez évben ma, én van a Vese Világnapja.
A cukorbetegség.
Diabetes mellitus és szövődményei
Aktív, egészséges életmód
Készítette: A No cigi csapata
Testi - lelki egyensúly
A dohányzás szenvedély és betegség Ma a lakosság 38 százaléka - a férfiak 41, a nők 27 százaléka - dohányzik, és sajnálatos módon egyre inkább terjed a.
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
Szív- és érrendszeri betegségek Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan - A fejlett.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
4. rész: A vérnyomásról Klikk a folytatáshoz!. csendes gyilkosnak” „néma gyilkosnak” Sokan nem is tudják, hogy vérnyomásuk kórosan magas, a betegség többnyire.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
Egyedi mérések összegzése
Ciki a cigi! Dohányzás.
Heveny rosszullétek Szív és érrendszeri megbetegedések
Káros szenvedélyek Dohányzás.
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Therápia segítő program Családorvosi alprogram
Az Egészségfejlesztési Intézetek szerepe az egészségügyi ellátásban
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Szívünk napja- a Szív Világnapja Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Legyen a szíved a szenvedélyed ! A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre.

Legyen a szíved a szenvedélyed ! Egy egészséges szív elengedhetetlen a teljes élethez függetlenül nemtől vagy életkortól. A szív-és érrendszeri betegségek rizikófaktorainak kontrollálása – helyes táplálkozással, fizikai aktivitással, és a dohányzás mellőzésével - megakadályozhatja a szívinfarktus és az agyérkatasztrófa kialakulását és segíthet megőrizni a szív fiatalságát.

Legyen a szíved a szenvedélyed ! Egészséges étrend Ahhoz, hogy egész életen át fiatal maradjon szívünk, a bevitt és az elégetett kalóriák egyensúlyára kell törekedni. Testmozgást és kiegyensúlyozott étrendet ajánlunk, mely elegendő gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű termékeket, sovány húst, halat, hüvelyes növényeket tartalmaz, csakúgy, mint alacsony zsírtartalmú, illetve zsírmentes élelmiszereket, telítetlen margarinokat, olajokat, mint a napraforgó, kukorica, repce vagy olíva. Mondjon nemet a dohányzásnak A dohányzás, vagy a dohány egyéb használata szintén fontos rizikófaktor, amit meg kell változtatni ahhoz, hogy szívünk fiatal maradhasson. A dohányzás abbahagyása csökkenti a vér koleszterinszintjét, a véralvadást, így az artériák hirtelen elzáródását (infarktus). Ha nem dohányzunk, akkor jó példát mutatunk, így üzenetünk a dohányzás veszélyeivel kapcsolatban a gyerekek számára tiszta és következetes.

Legyen a szíved a szenvedélyed ! A mozgáshiány jelentősen hozzájárul a szív öregedéséhez, csakúgy, mint az elhízáshoz, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz. A szív egy olyan izom, amely igényli a rendszeres edzést, hogy minden egyes dobbanásával hatékonyan tudja pumpálni a vért. A rendszeres testmozgás és annak hatásai: segít lelassítani a szív és az agy artériáinak szűkülését, ösztönzi a test fölösleges, felhalmozott zsírtartalékainak felhasználását, így elengedhetetlen a testsúlycsökkentésben, javítja a koleszterinszintet azzal, hogy növeli a vérben a jó koleszterin (HDL) mennyiségét, fenntartja a normális vércukorszintet, javítja a cukorbetegséget (diabétesz), csökkenti a magas vérnyomást, segít leszokni a dohányzásról Kezdje a testmozgást lassan, majd ahogy szíve erősödik, növelje az időtartamot, intenzitást, és a gyakorlatok gyakoriságát. Felnőtteknek 30, gyermekeknek 60 perc mozgás csökkenti a rizikófaktorokat. Habár a legtöbb ember számára teljesen biztonságos a fizikai mozgás, néha nem árt az orvos tanácsát kérni előtte.

Legyen a szíved a szenvedélyed ! A tartósan magas vérnyomás-, vércukor- és vérzsírértékek legnagyobb veszélye, hogy sokáig lényegében semmilyen tünetet nem okoznak. A sok évig fennálló rendellenes értékek azonban károsító hatásukat sajnos már az első pillanattól kezdve kifejtik. A későbbiek során pedig számos betegséget okozhatnak (pl.: szívizom-infarktus, agylágyulás, alsó végtagi érbetegségek, szívelégtelenség, vesebetegség, plakk- képződés a különböző erekben, vakság, amputációt eredményező érelmeszesedés stb.). A vérnyomás határ- vagy célértékei a magasvérnyomást kísérő betegségektől is függenek. Szív- és érrendszeri betegségekben az a cél, hogy a vérnyomás értéke 130/80 Hgmm alatt maradjon. Fontos megemlíteni, hogy szívkoszorúér-betegségben a vérnyomást nem szabad 120/70 Hgmm alá csökkenteni. Cukorbetegek esetében az éhomi vércukor értéknek nem szabad meghaladnia a 6 mmol/l értéket, két órával az étkezés után vércukorszint határértéke 9 ( 10 ) mmol/l. Cukorbetegek esetében 7,0 százalék alatti HbA1c elérése szükséges, azonban mostanában főleg az idős embereknél és számos szövődménnyel rendelkezőknél ennél kissé magasabb érték is megengedett. A vérzsírok szempontjából kicsit komplikáltabb a helyzet, mert számos célértéket adnak meg a kockázati kategóriáktól függően. Igen nagy kockázatú állapotban a legszigorúbbak a határértékek, itt 3,5 mmol/l alatti összkoleszterin és 1,8 mmol/l alatti LDL-koleszterin a javasolt célérték. Nagy kockázatú állapotban 4,5 mmol/l alatti összkoleszterin és 2,5 mmol/l alatti LDL-koleszterin az elérendő cél, míg olyan betegeknél, akiknek még nincs kialakult szív- és érrendszeri betegségük (tünetmentes nagy kockázatú állapot) az összkoleszterin esetében 5 mmol/l, míg az LDL-koleszterinnél 3,0 mmol/l alatti értékeknél húzódik a határ. Emellett az utóbbi két kategóriában 1,7 mmol/l alatti triglicerid, illetve 1,0 mmol/l (férfiak) és 1,3 mmol/l (nők) feletti HDL-koleszterinérték a kívánatos.