Foglalkoztatási Információs Pontok és tanító Teleházak Szeged, 2006. december 15. Országos áttekintés a Foglalkozás Információs Pontok működtetéséről,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Európai tagállami munkaügyi szervezetek 2020-ban
Advertisements

A célcsoport munkaerő-piaci helyzetét és életminőségét javító információk az interneten és azok használata Tapolcai-Hatházi Andrea főigazgatói PR tanácsadó.
Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Szolnoki Kirendeltség és Szolgáltató Központ Szolgáltató Centrum  augusztus 21. óta működik  az Észak-alföldi.
Foglalkoztatási Információs Pontok Bács-Kiskun megyében.
Pályaorientáció: a fiatalok minőségi munkaerő követelményeinek biztosítása a munkaerőpiacon A pályaorientáció jelenlegi helyzetének és a jövőre vonatkozó.
Keresőmarketing Nap 2007 A keresés mindent visz? Avagy a keresés szerepe a mindennapokban… Darvas Péter Szonda Ipsos.
Tájékoztatás a munkaerő-piaci szolgáltatásokról
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Az informatika szerepe a vállalati kultúra és versenyképesség javításában Dr. Kornai Gábor AAM Tanácsadó.
Életpálya-építés fiatalkorban
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
D szekció, Mobilitás: a mozgás és változás TéT-je a felsőoktatásban
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása A 237/2006. (XI. 27.) Kormányrendelet alapján.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH Az ÁFSZ felépítése, a jelenlegi magyar munkaerő-piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó.
Borbély Tibor Bors szakmai tanácsadó Passzív és aktív eszközök a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) felosztásában - célok, előnyök.
Kompetencia alapú közvetítés Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó, Ph.D. jelölt Kutatási Zárókonferencia, Budapest 2008.
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
Bevezetés a pályatanácsadási rendszerek összehasonlító elemzésébe
Bemutató a NKH Befektetésösztönzési Főosztály munkatársai számára
Borbély Tibor Bors szakmai tanácsadó Budapest, március HEF OP „Képződj, hogy segíthess” Foglalkoztatás és szociális.
A Lifelong Guidance (LLG) európai és hazai rendszerének kialakítása Kihívások és törekvések egy kutatás operacionalizálása fényében Borbély Tibor Bors,
Fiatalok foglalkoztatásának javítása: mit jelent ez a gyakorlatban? BORBÉLY-PECZE, Tibor Bors, Ph.D. MOM Kulturális Központ Budapest, november 28.
(A biztosítási jogviszony nyilvántartás múltja, jelene, jövője. )
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A TISZK SZEREPE A SZAKKÉPZÉS SZERVEZÉSÉBEN, A TISZK-BEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ (1146 Budapest, Thököly.
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
NETre Kész – IT-mentor roadshow, Pécs A célcsoport munkaerő-piaci helyzetét és életminőségét javító információk az Interneten és azok használata Czanik.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
Foglalkoztatási Információs Pontok munkatársainak képzése Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ május.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
A Foglalkoztatási Információs Pontok a Dél-dunántúli régióban Márk László Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Foglalkoztatási Információs Pont a Kunbaracsi Teleházban Foglalkoztatási Információs Pontok és tanító Teleházak Molnár Andor, Szeged, december 15.
A munkaügyi kirendeltség szolgáltatási tevékenysége.
Fels ő - Répcementi Kistérségi Foglalkoztatási Információs Pontot (FIP) M ű ködése.
Foglalkoztatási Információs Pontok
A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összehangolása __________________________ Kámán István.
Foglalkoztatási Információs Pontok Békés megyében
Életút-támogató pályaorientáció
Elektronikus Munkaerőpiaci Adatbázis és Karrierpont Hálózat TÁMOP / ,,e-KARRIER” CSAT Egyesület Cím: 4025 Debrecen, Arany János utca.
A START program(ok) Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors Inspires, BCE december 8.
Kutatási alkomponens Összegzés Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó, Ph.D. jelölt Visegrád,
A humán szolgáltatás európai uniós tendenciái Humán szolgáltatás jelene és jövője konferencia Gödöllő, 2009.május 14. Borbély-Pecze Tibor Bors
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető NFÜ- TISZK információs nap – március 3.
A Nemzeti Pályainformációs Portál Juhász Ágnes. Juhász Ágnes Az életpálya-tanácsadás kikötője ahonnan eljuthatunk minden információhoz.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.
A felsőoktatási felvételi eljárás Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó Oktatási és Kulturális Minisztérium.
Szinkronban Európával A nemzeti életpálya-tanácsadási rendszer február 21 Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors – programvezető, a Nemzeti Pályaorientációs.
Humánszolgáltatások a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központban.
Nemzetközi és országos koordináció az életpálya- tanácsadás területén szeptember 15. WS5 Borbély-Pecze Tibor Bors, PhD programvezető
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető RFKB-NPT kapcsolattartás Az életpálya tanácsadás.
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
A Nemzeti Pályaorientációs Tanács (NPT) és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) együttműködése TÁJÉKOZTATÓ ANYAG az RFKB pályaorientációs.
főosztályvezető-helyettes
Pályatanácsadói-kompetenciaprofil
“PUBLIC AND PRIVATE SERVICES: TOWARDS A QUALITY ASSURANCE SYSTEM”
Nemzeti Pályaorientációs Tanács célok, feladatok
Nemzetközi és országos koordináció az életpálya-tanácsadás területén
Kompetencia alapú közvetítés
A szakadékok áthidalása
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

Foglalkoztatási Információs Pontok és tanító Teleházak Szeged, december 15. Országos áttekintés a Foglalkozás Információs Pontok működtetéséről, távlati tervek Borbély Tibor Bors, Foglalkoztatási Hivatal

Információ, orientáció, globalizáció, versenyelőny  A modern poszt-indusztriális világban a verseny szerepe felértékelődik, globálissá válik  Ez a verseny fel is emelhet / el is ejthet F. Mishkin (2006) The next great globalization c. könyvében a: F. Mishkin (2006) The next great globalization c. könyvében a: HR (HEF) fejlesztését a nyertessé válás zálogaként emeli kiHR (HEF) fejlesztését a nyertessé válás zálogaként emeli ki A fejlesztést meg kell előzze az információnyújtás – szerzés ésA fejlesztést meg kell előzze az információnyújtás – szerzés és Az információ feldolgozás (egyéni szinten: az interiorizáció) azaz a belsővé válás (Piaget)Az információ feldolgozás (egyéni szinten: az interiorizáció) azaz a belsővé válás (Piaget)  vö. a modern fejlesztő államnak ezért kell információ szolgáltatóvá válnia: ennek egyik eszköze a FIP lehet

A FIP-k története  „Szolgáltató Minisztérium” később: „Közelebb az ügyfelekhez!” c. projektcsomag része volt a FIP-ek kialakítása, rendszerbe szervezése  2006-ban újabb 50 FIP kezdte meg a működését (részben saját, részben vásárolt szolgáltatásként – pl. Teleházak)  Ma több, mint 320 FIP működik

FIP-ek a régióban  TESCO  Csaba Center  Teleházak  E-Magyarország pontok

…és a hozzá kapcsolódó szolgáltatási filozófia Teleházak lehetséges szerepkörei

Informatikai ellátottság (hardver) és számítógépes írástudás (szoftver) Rendszeresen Internetezők aránya: Felnőtt magyar lakosság 34% évesek 74% (TV helyett: NET) évesek 61% EU átlag 42% Skandináv átlag 70% USA átlag 70% Háztartások 22% rendelkezik eléréssel Vállalati kör elérése 70% feletti - teljes (Szonda, GfK Hungária, Eurostat,Figyelő nov. 30- dec. 6.) Szakadék tátong:  generációs  területi (Mo. vs. EU) szinteken Computer Literacy Level vs. Computer Illiteracy Level (CIL) – számítógépes írástudás / tudatlanság Computer Literacy Level vs. Computer Illiteracy Level (CIL) – számítógépes írástudás / tudatlanság

Jövőkép – „Álláskereső +”  ÚMFT részeként valósulhat meg között részeként: Önálló álláskeresést támogató információs rendszer Önálló álláskeresést támogató információs rendszer Egyablakos rendszer (one-stop-shop) Egyablakos rendszer (one-stop-shop) Hozzáférések számát fejleszteni szükséges Hozzáférések számát fejleszteni szükséges E-Közigazgatás program Számítógépes írástudás fejlesztése Számítógépes írástudás fejlesztése

Köszönöm a figyelmüket!

A három információs szinten magyarázó megjegyzések   [1] Karrierfejlesztési szakember az információs tanácsadó is, de az intenzív támogatásra való igény egyben azt is jelenti, hogy a klienst/ tanulót/ állampolgárt alkalmazott pszichológiában képzett szakembernek kell támogatnia, mint tanácsadó tanár, pályatanácsadó, andragógus- tanácsadó, munka- és pályapszichológus stb. Itt válik fontossá a támogatási szintek szerinti illetékességi és kompetencia szintek tisztázása. Erre az eddig megjelent szakpolitikai dokumentumok nem adnak kellő választ. Ugyanakkor az EU tanácsadó képzés kialakított curriculuma, a kanadai benchmarkingként alkalmazható curriculum, az USA tanácsadói szövetségek minősítő vizsgái, a német tanácsadó szakképzés, stb. bőven kínálhatnának megfelelő opciókat. Fontos lenne az uniós szakpolitika figyelmét is felhívni erre a hiányzó momentumra.   [1] A harmadik lépcsőhöz nyilvánvalóan korábbi személyiség- és karrierfejlesztéseken át vezet az út. Ehhez praktikusan a közoktatásban már meg kell adni a szükséges pályaválasztást támogató önismeretet. A felnőtt állampolgár ebben az esetben válik képessé –akár az Interneten keresztül- az önálló tájékozódásra. Magyarországon az iskolarendszer, rendszerében ilyen szintű segítséget nem ad. Így leginkább a munkaügyi szervezet, de a családsegítők és kulturális intézmények is a legmagasabb és egyben legdrágább szintű támogatást kénytelenek adni az ügyfeleiknek.