NŐK HELYZETE A MUNKAERŐ-PIACON, PROBLÉMÁK, NEHÉZSÉGEK Bük, 2014. augusztus 27.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
Advertisements

Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának feladatai és lehetőségei a hátrányos helyzetű álláskeresők munkerő-piaci integrációjának elősegítése.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
„Első munkahely garancia” központi munkaerő-piaci program Munkáltatói Fórum március Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ.
A Kormány intézkedései és tervei
Család – munka Dr. Ternovszky Ferenc.

Az új Mt. munkaidőre vonatkozó szabályai
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
rétegek munkaerő-piaci integrációjáért”
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
1. A családpolitika társadalmi hatásai
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
A Budapest Bank vállalati gyakorlata
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
Az Európai Női Lobbi nézőpontja Juhász Borbála.
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
Alapelvek , új irányok az Mt.-ben
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
3. előadás.
Társadalmi és kulturális tényezők hatásai a munkáltatók szociális tevékenységére Dr.Kópházi Andrea Ph.D egyetemi docens Humánmenedzsment előadás
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Gyermekszegénység és a gyermekek jól-léte az Európai Unióban
Nők munkaerőpiaci helyzete a nyilvánosságban. 2 A kérdéskör kevés médiafigyelmet kap:  Elsősorban gazdasági, munkaerő-piaci szakportálokon jelennek meg.
Az Európai Női Lobbi E gyütt a nők jogaiért és a társadalmi nemek egyenlőségéért Európában “Mérlegen az atipikus foglalkoztatás” Budapest,
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Az EEM helye a menedzsmentben
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
BILANCIA A magyarországi kutatás eredményeinek bemutatása Budapest, június 25.
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
Modell program a szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására Dunaújvárosban TÁMOP / Kedvezményezett:
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
Tízből négy férfit zavarna, ha női főnöke lenne
JÓL-LÉT Alapítvány Integráció női szemmel
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
ViaD’oro Közigazgatásfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Készült az Új Magyarország Fejlesztési terv Államreform.
Esélyegyenlőségi és munkaadói, munkavállalói attitűdök közötti eltérés – kisgyermekes szülők (MUKI) szempontjából Stefkó Judit Budapest HSZOSZ.
Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.
A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Nők és férfiak társadalmi egyenlőségének munkaerőpiaci és családügyi vonatkozásai december 3.
A családpolitika szerepe a társadalmi integrációban A családpolitika szerepe a társadalmi integrációban december 9.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Női Erőforrás Menedzsment Tanácsadás nők, vállalatok számára Dr.habil. Ternovszky Ferenc főiskolai tanár BGF.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Társadalmi tudatformálás
DI DDIV DIVERSITY SPECTRUM LYNN GARDNER HEFFRON
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
GYES-menedzsment a tapasztalatok tükrében
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Puskás Hajnalka szakmai vezető, Bács-kiskun Megyei Nőközpont
Rugalmas foglalkoztatási formák elterjedtsége a
PIHENŐIDŐK.
Előadás másolata:

NŐK HELYZETE A MUNKAERŐ-PIACON, PROBLÉMÁK, NEHÉZSÉGEK Bük, augusztus 27.

Bevezető Demográfiai folyamatok: csökkenő gyermekvállalási kedv, elöregedő népesség, csökkenő népességszám Munkaerő-piaci folyamatok: foglalkoztatottság növelése Vállalati szféra: erőforrásokkal való hatékonyabb gazdálkodás Egyéni szint: magán és munkahelyi szféra kötöttségeinek harmonikusabb összehangolása Társadalmi szint: nagyobb kohézió, életminőség javulása -A HR-nek új dimenzióval kell „gazdagodnia” – különféle módszerek keresése és bevezetése szükséges a munka- család egyensúly megteremtésére -A nők másként tudnak eredményesek lenni mint a férfiak -Nehéz összehangolni a munka – család - karrier elemeket

Beavatkozási pontok (Ternovszky Ferenc 2013) Segíteni a nőket: - a karrierjük megalapozásában, kiteljesedésében, - a vezetői beosztás elérésében, - a munka – magánélet egyensúlyának megtalálásában, - a sikeresség elérésében. Segíteni a vállalatokat: - a képzett, tehetséges nők fontosságának felismerésében, - a vegyes (női-férfi) összetételű vezetés eredményességének felismerésében, - a női munkavállalók motiválásában, - a munka-család egyensúlyát elősegítő, támogató módszerek kifejlesztésében és alkalmazásában.

A kisgyermekes nők foglalkoztatottságának esetleges korlátai A munkahelyek korlátázott hozzáférése Megfelelő szakképzettség hiánya, illetve a kiesés miatt az ismeretek elavulása A gyermek-elhelyezési lehetőségek hiánya A rugalmas foglalkoztatási formák korlátozott elérhetősége Mobilitási nehézségek A gyermekgondozási feladatok egyenlőtlen elosztása a szülők között A gyermekintézményekben a nyári szünidő hossza A munkaidőhöz nem igazodó gyermekintézményi nyitva tartás

A magyar családtámogatási rendszer A GYES-GYED az EU viszonylatban a leghosszabb, de a legköltségesebb is. Csapdahelyzetet jelent a nők számára: biztonság, de egyben azt a veszélyt is hordozza magában, hogy tartósan távol marad az anya a munkaerő-piactól. Csapdahelyzet a kormányzatnak: a családtámogatási rendszer reformját csak fokozatosan, a nők foglalkoztatását hátráltató tényezők orvoslásával lehet bevezetni. Ebben az irányba jelentős lépések történtek az elmúlt években.

A nők karrierlehetőségét befolyásoló tényezők Személyes képességek, családi erőforrások ( személyes adottságok, megszerzett tudás, gyakorlat, készségek, képességek, a család anyagi lehetőségei, kapcsolatrendszere) Környezeti lehetőségek Szándékok, törekvések ( egyén vágyai, elképzelései, elérni kívánt cél) Munkatartalom ( a szívesen vállalt feladatok, felelősségek az általa vonzónak tartott szakterületen ) Munkafeltételek ( munkakörülmények, a szervezet jellege, mérete, munkarend, időbeosztás, munkatársak, öltözködési és magatartási szabályok, vállalati kultúra) Munkabér, javadalmazás ( keresetek, juttatások rendszere)

Problémák, nehézségek Nő – családanya – feleség - munkavállaló szerep egyszerre Állásinterjúknál gyakori megkülönböztetés a kisgyermek miatt Azonos munkakörben alacsonyabb bérezés Gyermekvállalást követően a képzettség alatti munkakörök elvállalási kényszere A nők munkaerő-piaci helyzetét nem reprezentálja a munkanélküliség állapota, mivel idősebb korban gyakori az inaktivitás választása (gyerek, unoka, család összetartása) Több gyermek, tartós munkaerő-piaci távollét, nehéz visszatérés a munka világába ig a kisgyermekes nők munkaerő-piaci helyzetén nem sikerült jelentősen változtatni.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott nők bruttó átlagkeresete gazdasági áganként, 2012.

Megállapítások A nők iskolázottsága nem alacsonyabb a férfiak iskolázottságánál 2013-ig kevés volt a megfizethető, jó minőségű bölcsődei, óvodai, napközis hely Az idősgondozás főként a nőkre hárul, hiányoznak a tartós ápolást biztosító intézmények Szülést követően nehéz a visszatérés, mert kevés a rugalmas munkalehetőség Munkajogi szabályokkal fokozott segítségnyújtás szükséges, mivel a két dolgozó szülőre épülő családmodell új szabályokat kíván.

Munkajogi szabályozás Az egyensúly megteremtésének lehetőségei a különböző élethelyzetekben mások. A gyermeket vállaló munkavállalókat védő szabályokat a különböző élethelyzetek alapján célszerű megközelíteni. Várandós nők védelme (csak egészségi állapotának megfelelő munkakörben, az Mt. több jogcímen biztosít munkavégzés alóli mentesülést, felmondási tilalom) 0-3 éves kor (részmunkaidős foglalkoztatás biztosítása, gyermek pótszabadság) 3 év felett (megszűnnek az alanyi jogon távollétet biztosító szabályok) Atipikus foglalkoztatási formák igénybevétele (részmunkaidő, távmunka) Időskorúak ápolása (fizetés nélküli szabadság, ápolási díj)

Intézkedések 2013 november április: „Nők 40 munkaerő-piaci program” a nyugdíjba vonulásukhoz szükséges hiányzó szolgálati idő megszerzésének az elősegítésére irányul. (25 fő támogatása a megyében) Családi adókedvezmény bevezetése következtében több forrás marad a gyermekes családoknál. GYED maximum összege az utolsó 4 évben emelkedett ( Ft-ról Ft-ra) GYED extra bevezetése: a munka világába való visszatérés ösztönzését szolgálja. Bölcsődei férőhelyek számának növelése.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!