A kollektív alku története és jelentősége Svájcban Andreas Rieger Co-Präsident der Gewerkschaft Unia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást.
Advertisements

Embassy of Switzerland Swiss Contribution Office Hungary Svájci – Magyar Együttműködési Program Szabályok és eljárások Információs Napok, május Miskolc.
Ágazati szintű érdekegyeztetés, érdekképviselet, a VKDSZ aktuális feladatai Halasy Károly.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon

Az új Mt. munkaidőre vonatkozó szabályai
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
A befektetési bank helye a bankrendszerben
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
Szakszervezet és az Üzemi Tanács
Az Európai Női Lobbi nézőpontja Juhász Borbála.
Rendkívüli munkavégzés Ügyelet és készenlét
A munkaszerződés december Dudás Katalin. A munkaszerződés szerepe jogviszony-alapító jogviszony-alapító tartalommegállapító tartalommegállapító.
2010. december Dudás Katalin
 a legszükségesebb garanciális szabályokat tartalmazza  tág teret ad az egyéni és kollektív alkunak  egyszerűbb szabályozásokat foglal magában.
Összehasonlító gazdaságtan
A magyar munkajogi szabályok harmonizációja az EU-ban
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
A szakszervezetek ereje - a béralku jelentősége Magyarországon
„Kemény” és „puha” alkalmazkodás a gazdasági válsághoz Munkaerőpiaci Tükör 2010 – Közelkép Köllő János.
1 Szemléletváltás az ST-elevatióval járó acut myocardialis infarctus kezelésében a váci Jávorszky Ödön Kórház Kardiológiai Osztályán az elmúlt 35 év során.
A KAPITALISTA TÁRSADALOM EGYENLŐTLENSÉGEI LÁTTÁN VÁLIK TÁRSADALMI IGÉNNYÉ ANNAK KEZELÉSE „SZABADSÁG EGYENLŐSÉG TESTVÉRISÉG” AZ ELSŐ ESZMEI ÖSSZEFOGLALÁS.
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
2006 LAKOSZ Jáky Géza & Lanczki Miklós VOC előírások és költség hatékony technológiák a jármű javító fényezésben Május 19. Jáky Géza elnök Lakk Kereskedők.
A magyarországi gázszolgáltatás helyzete, jelene és jövője
AZ OLASZ KOLLEKTĺV TÁRGYALÁSI RENDSZER REFORMJÁNAK ALAPELVEI GIORGIO USAI Munkaügyi kapcsolatok igazgatója, Munkahelyi egészség & biztonság, Szociális.
Munkahelyi egészség és biztonság
EEM. 10. A munkaügyi kapcsolatok és az érdekegyeztetés
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
Ungarns wirtschaftliche Entwicklung ; Kriegswirtschaft.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Ágazati Szociális Párbeszéd Magyarország
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Ivan Tomac Predsjednik EKN-aBalatonszemes, SZOCIÁLIS PÁRBESZÉD HORVÁTORSZÁGBAN SZOCIÁLIS PÁRBESZÉD HORVÁTORSZÁGBAN.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
Kollektív szerződéskötési lehetőségek a felsőoktatás területén szeptember 18. Dr. Bérces Kamilla.
Bérek és vállalati alkalmazkodás Kónya István Magyar Nemzeti Bank Magyar Nemzeti Bank, augusztus 29.
A Munkaerő ára – Konferencia a munka díjazásának kérdéseiről Tárgyaljunk a bérről! Mi így csináljuk! IV. Magyar Munkajogi Konferencia október
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében Tagtoborzás az EVDSZ – nél, ágazati.
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
Vizes szektorban kötött kollektív szerződések elemzése TÁMOP A-13/ Madár Gyula - Dr. Nemeskéri Gyula Ergofit Kft Győr, Június 25.
1 Külföldi munkaerő a svájci építőiparban: Engedélyezés és munkajog HSU Bauseminar 2014, Zürich Georg J. Wohl Ügyvéd, LL.M.
A svájci építőipar áttekintése Esélyek és kockázatok
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Előadó: dr. Kártyás Gábor
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Munkaidő 2. előadás Előadó: dr. Takács Gábor
Munkajogi ismeretek.
2014. I. negyedév munkaügyi ellenőrzési tapasztalatai!
MUNKAIDŐ 2. rész.
A KOLLEKTÍV MUNKAJOG RENDSZERE
Előadó: dr. Takács Gábor
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
Munkaidő 2. előadás.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
PIHENŐIDŐK.
A munka díjazása.
Előadás másolata:

A kollektív alku története és jelentősége Svájcban Andreas Rieger Co-Präsident der Gewerkschaft Unia

2 Entwicklung und Bedeutung des GAV in der Schweiz 1. A kollektív alku fejlődése Az első „úttörő” KSZ: A „Manchester kapitalizmusból” alakult ki a XIX. Század második felében a „munkáskérdés”:  Szakszervezetek megalakulása, az első munkaharcok.  A munkavédelem első állami szabályozása, munkatörvényeken keresztül. Ezzel Svájc európai úttörő!  Az első világháborút megelőzően csak kevés számú, helyi KSZ. 3-5% közötti KSZ lefedettség.  Az első világháború után az első országos KSZ a nyomdaiparban és a bankszektorban; regionális KSZ a kézműiparban. Kb. 8% KSZ lefedettség 1929-ben.

3 Entwicklung und Bedeutung des GAV in der Schweiz A kollektív alku feltörése: 1937/38: három iránymutató országos megállapodás a munkáltatói és szakszervezetek között:  Országos keret megállapodás az építőiparban (Bauhauptgewerbe),  Keret megállapodás az óraiparban.  Békeszerződés a gépiparban. Ezzel mintegy 25%-os KSZ lefedettség 1939-re 1944/47: a legnagyobb sztrájkhullám 1918 óta, ezúttal a KSZ kérdés miatt:  KSZ megállapodás a Basler Chemie-ben,  A kézműipari keret megállapodás kiterjesztése,  KSZ az élelmiszer és textiliparban. Ezzel mintegy 50%-os KSZ lefedettség 1951-re

4 Entwicklung und Bedeutung des GAV in der Schweiz KSZ lefedettség Svájcban

5 Entwicklung und Bedeutung des GAV in der Schweiz Kollektív alku a konjunktúra időszakában: A háborút követő erős konjunktúra időszakában a kollektív szerződések tartalmasabbá váltak:  Szabadság és szabadságnapok,  Táppénz és védelembetegség és baleset esetén,  Minimálbér a képzettség, tapasztalat és beosztás alapján  13. havi bér  Szakmai továbbképzés, stb. Az 1980-as évektől követelések „új” KSZ tartalomért:  Rövidebb munkaidő (40 órás munkahét)  Együttdöntés és cselekvés,  Egészségvédelem és munkaszervezés (Arbeitsgestaltung),  Szülési szabadság és nemek között egyenlőség a bérezésben, etc. KSZ lefedettség 50% körül marad

6 Entwicklung und Bedeutung des GAV in der Schweiz Kollektív alku, mint kifutó modell? A kilencvenes évek válsága során a kollektív alku ellenszékben van:  A Munkáltatói Szövetség elnöke, G. Richterich: „Kollektív szerződés, mint a kifutó modell“  Munkáltatók kiszállása az egyes KSZ-ekből  Követelések, a minimálbérek és a munkaidő flexibilizálására A szakszervezeteknek visszalépéseket kellett elszenvedniük:  Basler Chemie, bankok és a nyomdaipar – a bértárgyalásokat a vállalati szintre helyezik.  Az automatikus indexálás (áremelkedés követés) eltörlése  Egyre inkább egyéni, semmint általános béremelések A jó KSZ lefedettséggel bíró másodlagos szektorok fontosságának csökkenése.

7 Entwicklung und Bedeutung des GAV in der Schweiz Szakszervezeti ellenoffenzíva 1998-től: A „Ne legyen bér Frank alatt” kampány (1998-tól) a kollektív szerződésben rögzített minimálbéreknek újra nagyobb fontosságot ad. Egyetértés a személyek szabad mozgásáról szóló EU – Svájc megállapodással, de csak kiegészítő intézkedésekkel:  A munkaszerződések és a kollektív szerződések az ideiglenesen foglalkoztatottakra is vonatkoznak (AVE-GAV)  Törvény a kiküldetésről  Tripartit testület az ágazati normák felügyeletére  Normál munkaszerződések, a minimálbérrel, mint utolsó védelemmel a háttérben Új kollektív szerződések a magánosított területekre (Posta, vasút, kórházak, stb.) Sztrájkok növekvő számban A kollektív alkuval lefedettek száma újra nő: „KSZ reneszánsz”

8 Entwicklung und Bedeutung des GAV in der Schweiz A legfontosabb kollektív szerződések 1996-ban és 2006-ban: Ágazat / üzemalkalmazott 1996 alkalmazott 2006 Minimálbér szabályozás AVE Vendéglátás160'000 (1995) 206'000Igen JAJA Gépipar140'00110'000Nem NeinNein Építőipar110’00080’000JA Bankok80’000 JANein Migroskb. 45'00065'000 inkl. Globus & Teilzeit JANein Posta045’000JANein Coopkb.30'00040'000 inkl. Teilzeit JANein Óraipar27’000 JANein SBB (állami vasút)032‘000JANein Reinigung Dt.-CH (tisztítóipar) kb. 10‘00035‘000JA

9 Entwicklung und Bedeutung des GAV in der Schweiz Országos keret megállapodás példája: építőipar Építőipari keretmegállapodásTörvényi szabályozás Garantált minimálbér zw. 4‘330 – 6‘219 Frank/ hónap Nincs minimálbér 5-6 hét szabadság4 (- 5) hét szabadság 9 fizetett munkaszüneti nap1 fizetett munkaszüneti nap Garantált 13. havi bér az első munkanaptól Nincs 13. havi bér Táppénz 720 napigMaximum 180 nap táppénz betegség esetén Felmondás elleni védelem betegség esetén 720 napig Maximum védelem felmondás ellen 180 nap 40,5 óra / hét50 óra / hét Korai nyugdíjazás 60 éves kortólNyugdíjkorhatár 65 év