Gabai Patrik 11.c James Prescott Joule.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

Georg Simon Ohm ( ).
Gázok.
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
Az időjárás.
Összefoglalás Fizika 7. o.
EMLEKEZTETO ENERGIA , MUNKA.
A jele Q, mértékegysége a J (joule).
Testek egyenes vonalú egyenletesen változó mozgása
A NÉGY FŐELEM Tűz,víz,levegő és föld.
IV. fejezet Összefoglalás
Jules Verne.
A szubsztancia részecskés felépítése és
= Főmenü. = napenergia menü = szélenergia menü.
Aerosztatikai nyomás, LÉGNYOMÁS
Kölcsönhatások.
A hőmérséklet mérése. A hőmérő
Isaac Newton.
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
Jedlik Ányos Élete és munkássága.
Georg Simon Ohm Életrajza..
A hőmérséklet mérése Gabriel Daniel Fahrenheit ( )
„És mégis mozgás a hő” Készítette: Horváth Zsolt Krisztián 11.c.
Charles Augustin de Coulomb
Julius Robert Mayer élete
Alessandro Volta Gerencsér Bianka.
Hő és áram kapcsolata.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Newton és gravitációs törvénye
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A folyadékok és a gázok nyomása
Hermann von Helmholtz Kerekes Evelin 11.c. Hermann Ludwig von Helmholtz  augusztus 31.-én Potsdamban született  szeptember 8.-án Charlottenburgban.
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Készítette: Győrik Viktor
Galileo Galilei élete és munkássága
Heike Kamerlingh Onnes
Ludwig Boltzmann.
James Watt Verebes Erika 10. a.
Készítette: Rédei Anita 10.b
Guglielmo Marconi Élete.
Galileo Galilei élete Kelemen Dávid 9/c.
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Eötvös Lóránd élete Készítette:Bráder Amanda 9.b.
Tycho Brahe Povisel Petra 9.b.
Készítette: Szabó Adrienn 10.D
A.Sz.Popov fizikus Püspöki Petra 10.b.
Heike Kamerlingh Onnes
Michael Faraday.
William Thomson (Lord Kelvin)
Heinrich Rudolf Hertz.
William Thomson Lord Kelvin
Készítette: Borzási Stefánia.  augusztus 31-én született a németországi Potsdamban.  Német orvos és fizikus volt.  Édesapja, Ferdinand Helmholtz.
Készítette: Nagy Attila
Eötvös Loránd és a gravitáció
Készítette: Prumek Zsanett
Fótos Bálint.  Született Június 13.  Edinburgh, Skócia  3 évesen a katolikus anyja kezdte tanítani  8 évesen elvesztette az anyját  Ezek.
Heike Kamerlingh Onnes
Dinyák Adrienn 10.a.  Születése Születése  Tanulmányai Tanulmányai  Munkái Munkái  Magánélete Magánélete  Fizikai elért eredményei Fizikai elért.
Isaac Newton és a gravitáció
ASIMO Fejlesztésének története Felépítése, specifikációi
HŐTAN 6. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 7. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.
Hidrosztatikai alapok (hidrosztatikai paradoxon)
Szmolka Barbara 2.o. Fizika. Salford, Anglia, december 24. Sale, Anglia, október 11.
EGYENÁRAM Egyenáram (angolul Direct Current/DC): ha az áramkörben a töltéshordozók állandó vagy változó mennyiségben,
Készítette: Dúrkó Irén könyvtáros és Virág Noah 5. osztályos tanuló
Charles-Augustin de Coulomb
A folyadékok és a gázok nyomása
Előadás másolata:

Gabai Patrik 11.c James Prescott Joule

Adatforrás Élete Kutatásai

1818. december 24-én született Salford(Anglia) városában 1818. december 24-én született Salford(Anglia) városában. A Manchester melletti Salford sörgyárosának volt a fia. Gyenge testalkata miatt 15 éves koráig otthon nevelkedett, majd magántanártól tanult. A fizikát, kémiát és a matematikát John Daltontól tanulta. 1838-tól, 20 éves korától, már tudományos folyóiratokban jelentek meg írásai. 1840-ben felfedezte, hogy a testeket csak egy meghatározott mértékig lehet mágnesezni. Vizsgálta az elektromos áram hőhatását és felfedezte az ezzel kapcsolatos törvényt. Kísérletileg vizsgálta és meghatározta, hogy milyen számszerű kapcsolat van a munka és a belső energia változása között. Joule ismerte fel azt is, hogy a gáznak az edény falára gyakorolt nyomása a részecskék fallal történő ütközéséből származik.  

1842-től 1878-ig azt vizsgálta, hogy lehetséges-e mechanikai energiát közvetlenül hőenergiává alakítani bármilyen elektromos lépés nélkül. 1850-ben bemutatott híres „lapátkerék” kísérletével megalapozta a hőmennyiség és a mechanikai munka közötti azonosság elméletét.  A British Association előtt bemutatott berendezés egy sárgaréz lapátkerékből állt, amely vízszintesen forgott egy vizes edényben. A lapátokat súlyok, csigák stb. mozgatták. A  kerék nagy ellenállással mozgott a vízben: a súlyok (mindegyik négyfontos volt) lassan, másodpercenként körülbelül egy lábnyi sebességgel süllyedtek. A csigák a talajtól tizenkét yardnyira voltak, ezért amikor a súlyok ennél a távolságnál mélyebbre süllyedtek, újra föl kellett őket csavarni, hogy a kerék mozgása újrainduljon. A művelet tizenhatszori ismétlése után a víz hőmérséklet-emelkedéséről nagyon érzékeny és pontos hőmérővel győződtünk meg. A fenti módon kilenc kísérletsorozatot hajtottunk végre, és kilenc kísérletet végeztünk a légkör hűtő vagy fűtő hatásának kiküszöbölésére.

1847-ben házasodott össze Amelia Grimesszel 1847-ben házasodott össze Amelia Grimesszel. Mézesheteiket az Alpokban töltötték, ahol James folytatta tudományos kísérleteit. Mindig be akarta bizonyítani, hogy amikor a víz 778 láb magasból leesik, akkor hőmérséklete 1 °C-kal emelkedik. Elérkezett az alkalom, s amikor Chamonix-ba látogatott, egy hatalmas hőmérővel felszerelkezve megkísérelte ezt bebizonyítani. Nem járt sikerrel, mivel a víz ekkora magasságból nagyon permetszerűen hullott ahhoz, hogy a kísérlet sikerüljön. Három gyermekük volt: Benjamin Arthur (sz. 1849), Alice Amelia (sz. 1852) és még egy fiú, aki születésekor, 1854-ben feleségével együtt halt meg. Joule nem házasodott újra. 

Elektromos ívhegesztés Hasonlóan a legtöbb kutatóhoz, Joule tudása nem csak azokig a dolgokig terjedt, amit ma a kutatás szóval hozunk kapcsolatba. Legtöbb kísérleti kutatásának eredménye a gyakorlati eszközökben, új technológiákban ma is visszaköszön. Ezt figyelembe véve mondhatjuk, hogy Joule feltaláló is volt. Sok találmánya között említhetjük az elektromos ívhegesztést és a vízkiszorításos szivattyút.  Elektromos ívhegesztés

Víz kiszorításos szivattyú

Halála Kutatásainak túlnyomó részét saját maga fedezte. Szerencsétlenségére 1875-ben elszegényedett, és az azt követő években folyamatosan betegeskedett egészen 1889. október 11-én Sale-ben (Chesire megye, Anglia) bekövetkezett haláláig. Tiszteletére az energia nemzetközi mértékegysége, a joule róla kapta nevét. 

Forrás http://hu.wikipedia.org/wiki/James_Prescott_Joule http://fizika.tlap.hu/magazin/james-prescott-joule/ http://www.tananyag.almasi.hu/ojudit/Tudosok/Tudosok/joule.htm Google.