Lelkibajok „öngyógyításának” laboratóriumi diagnosztikája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TISZTA FEJJEL A Magyar Rendőrség információs kampánya.
Advertisements

Laboratóriumi munka szerepe a minőségbiztosításban
A Drog és a Kábítószer fogalma
Statisztika II. I. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Készítette: Gyűrűsi Attila. Az OECD 428-as irányelv alapján információt nyerhetünk a vizsgálandó anyagok felszívódására kimetszett bőrmintán.
Szenvedélyek fogságában - a drogok
dr. BALLA TÜNDE, dr. BORSICS KÁLMÁN
Programcsomag fejlesztése "multiplex microbead assay" eredmények kiértékelésére •Soft Flow Hungary Kft. •7628 Pécs, Kedves u. 24 Lustyik György
Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc
Rogán Antal sajtótájékoztatója április 4.. Kórházprivatizációs tervek A Medgyessy-kormány, aminek Gyurcsány Ferenc a minisztere volt, kórházprivatizációs.
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
MŰSZERES ANALÍZIS ( a jelképzés és jelfeldologozás tudománya)
Tömegspektroszkópia (MS = mass spectrometry)
Bioaktív komponensek kimutatása növényi mintákból
Levegőminőség -vizsgálat
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE
Gyógyszerügyi szervezéstan február 3. Dr. Zelkó Romána.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió miért elengedhetetlen a többszörös regressziós számítás? a többszörös regressziós számítások fajtái.
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
A közcélú munka hatása a települési tartós munkanélküliségre
Kábítószer-vizsgálatok Magyarországon
HS-GC-MS Hámornik Gábor Koványi Bence Simó Zsófia Szabó Eszter
Műszerezettség és mintaelőkészítés kapcsolat
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
A kliniko-farmakológia népegészségügyi jelentősége
Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpont Izotópkutató Intézet Sugárbiztonsági Osztály ICP-SFMS alkalmazása radionuklidok meghatározására környezeti.
A szakképzéssel szembeni igények a foglalkoztatók részéről A Szabolcs Volán Zrt. példáján keresztül Előadó: Miklóssyné.
Teljes minőségbiztosítás a gyakorlati kemoterápiában
Polgár az Európai Demokráciában Országos Tanulmányi Verseny Erdős Eszter Kovács Bettina Takács Dorottya Prokai Emília.
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Sör, bor, pálinka Szöllősi Dániel PhD hallgató.
Javaslatok további alkalmazásokra Szöllősi Dániel PhD hallgató.
TPH (Összes ásványi szénhidrogén) Fogalmak Vizsgálati lehetőségek
Screening (áttekintő) vizsgálati módszerek alkalmazási lehetőségei
Kőolaj eredetű szennyezések eltávolítása talajból
Készítette: Zöld Zsófia.  Tengeri malac (Cavia porcellus) › Kis testű (25-30cm; g) › Gyorsan szaporodik › Emlős › Kedvelt tesztállat  Házi egér.
ATP (Adenozin-trifoszfát) meghatározása talajban - kénsavas, foszfátos extrakciós eljárással Tóth Anna Szilvia.
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A közúti közlekedésbiztonság alakulása Magyarországon;
Alapsokaság (populáció)
A methadon kezelés Dr. Csorba József
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
Kábítószerek és gyógyszerek szerepe a közlekedésben Varga Tibor-Keller Éva SZTE Igazságügyi Orvostani Intézet SE Igazságügyi és Biztosítás Orvostani Intézet.
Designer drogok itthon és Európában
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
A „Pálinkamester képzés” hallgatóinak laborlátogatása a WESSLING-ben Budapest A pálinka sikerének támogatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal.
1169/2011/EU jelölési rendelet
Milyen új lehetőségeket nyit meg a vércukor-önellenőrzés technológiájának fejlődése? Dr. Jermendy György Belgyógyászat, Endokrinológia, Diabétesz és Anyagcserebetegségek.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
Fekete – fehér. Igen – nem
A fiatalok és a drogok dr. Bobkó Éva.
TÁMOP /1-2F Műszeres analitika 14. évfolyam Fotometriás módszer validálása Tihanyi Péter 2009.
A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.
1 Korunk kihívása: a designer drogok Dr. Nagy Gábor igazgató Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet A kábítószer bűnözés elleni küzdelem rendészeti és egészségügyi.
Környezetvédelmi analitika
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
1. ábra A 3A9EC szerkezeti képlete
Előadás másolata:

Lelkibajok „öngyógyításának” laboratóriumi diagnosztikája TUDATMÓDOSÍTÓ SZEREK ÉS AZ ORVOSI LABORATÓRIUM FELADATAI tudományos-szakmai konferencia Dr. Mátyus Mária PhD, Kocsis György, Wolf Veronika, Halász Zsolt, 2014. április 24. Budapest

DROGSZŰRÉSEK RENDSZERE A MAGYAR HONVÉDSÉG ÁLLOMÁNYÁNÁL 1996-2000 név nélkül, randomszerűen végrehajtott, alkalmanként pszichológiai kérdőívekkel kiegészített szűrővizsgálat 2000-2003 „no-name” szűrések és drogfogyasztás gyanúja esetében végzett vizsgálatok 2003-ban az alkalmasság-vizsgálatot kiegészítettük drogszűréssel továbbá randomszerűen, és gyanújel esetében is végeztünk méréseket 2004 novemberével a hivatásos hadsereg megalakulásával megszüntettük a név nélküli mintavételeket 2005-2011 a randomszerű szűrések száma jelentősen csökkent, elsősorban alkalmasság- vizsgálatok (7/2006 HM rendelet) és gyanújel esetében vett minták mérése történt (26/2008 HM utasítás)

A MAGYAR HONVÉDSÉG ÁLLOMÁNYA KÖRÉBEN VÉGZETT DROGSZŰRÉSEK EREDMÉNYÉNEK ALAKULÁSA 2001-2006 KÖZÖTT 2006 – 2011 között a mintaszám mintegy 8000 / év volt, a pozitivitási arány mindig kisebb volt mint 1%.

MAGYARORSZÁG NÉPESSÉGE KÖRÉBEN VÉGZETT KÁBÍTÓSZER VIZSGÁLATOK EREDMÉNYEI

Pozitív monotoxikomán esetek száma 1996-2012 között

MÉRÉSI MÓDSZEREK Immunkromatográfiás gyorsteszt, egy vagy több vegyületcsoportra érzékeny mono- vagy multiteszt, csak kvalitatív, vagyis minőségi meghatározásra képes, egyszerű a használata, olcsó (1000 Ft / 6 paraméter) Immunkémiai mérőrendszerek, megerősítő szemikvantitatív, vegyületcsoport specifikus, klinikai laboratóriumi műszeres mérések, akkreditált, a nagyműszeres analitikánál jóval olcsóbb (600-1000 Ft / egy vegyületcsoport) Nagyműszeres analitika GC-MS mérőrendszerrel, vegyület specifikus minőségi és mennyiségi meghatározásra képes, speciális laboratóriumi módszer, akkreditált (3000-20000 Ft / vegyület, vegyületcsoportonként változó)

KÁBÍTÓSZEREK ÉS PSZICHOAKTÍV ANYAGOK MEGHATÁROZÁSA BIOLÓGIAI MINTÁKBÓL Minta Időablak Vizsgáló módszer Előnyök Hátrányok Vizelet Fél órától 24-48 óráig, drogfajtától, mennyiségtől függően hetekig Immunassay GC/MS, LC-MS Magas hatóanyag-tartalom jól kidolgozott módszerek minőség biztosítási kontrollok. A metabolizmusra, vérszintre nehézkes következtetni. a minta könnyen hamisítható. Vér 1-24 óra A befolyásoltság pontosan mérhető, metabolizmus meghatározható. Limitált mintamennyiség, fertőzésveszély. Nyál 1-12 óra Összefüggés van a vérszintjével. Könnyen hamisítható, nehézkes mintavétel. Izzadtság 1-2 hétig Csak minőségi meghatározás. Az értékek széles határok között mozognak. Nehézkes mintavétel, befolyásoltságról nem ad felvilágosítást. Haj Hónapokon keresztül nehézkes előkészítés Nehéz hamisítani, többször vehető, illetve vizsgálható. Az eredményt az emberi faj (bőrszín) befolyásolja. Az eredményből csak a kábítószer fogyasztás ténye állapítható meg.

HAJVIZSGÁLATOK - ÁTTEKINTÉS A XIX. század óta ismert, hogy a hajba a szervetlen alkotórészek, mint pl. a fémionok beépülnek. A hajat igazságügyi vizsgálati anyagként 1857-ben von Casper a ”Praktisches Handbuch der gerichtlichen Medicin” művében említi meg. Az írásában Hoppe- Seyler-t idézi aki egy, 1856-ban, exhumált hulla hajából arzént mutatott ki. Mintegy 100 évvel később, Goldblum és munkatársainak (1954) sikerült barbiturátokat meghatározni patkányok szőrében oly módon, hogy a takarmányba kevert gyógyszert a kísérleti állatokkal feletették. Ma már számos országban a hajvizsgálatok eredményeit az igazságügyi szakvéleményekben nem csak elfogadják, hanem meg is követelik és a vér vizsgálatok mellett rutinszerűen alkalmazzák a közúti balesetek körülményeinek felderítésében (pl. Németország).

HAJVIZSGÁLAT- MINATVÉTEL A mintát a fej hátsó részéről közvetlenül a fejbőrről vágják le. (A hajszálak ne csússzanak el egymáson!) A vett hajminta átmérője ceruza vastagságú, hossza 1-6 cm . A mintát a két végén rögzítik és fejbőr felé eső részét megjelölik. A mintavételi adatlapon a donorra vonatkozó adatokon kívül rögzítik a haj állapotát, súlyát, hosszát, a mintavétel helyén a fejbőrön maradt haj hosszát, és a festék típusát (ha festik). A mintát alufóliába kell csomagolni és egy zárható, fényt át nem eresztő, kóddal ellátott tokba helyezve szállítani. Tárolni fénytől védett helységben, páncélszekrényben kell oly módon, hogy a mintához jogosulatlan személy ne férhessen hozzá. Óvintézkedés: „chain of custody”, szennyeződés, bomlása, manipulálás!

IDŐABLAK EGYSZERI FOGYASZTÁSNÁL

HAJVIZSGÁLATOK IDŐABLAKA ISO 9001:2008; MEES 1.0/2007; ISO 14001:2004 (HÉMORI) szabványok szerint tanúsított kórház

NYÁLVIZSGÁLAT - MINTAVÉTEL

POZITIVITÁSI HATÁRÉRTÉKEK GC-MS MÉRÉSSEL Vizelet (ng/mL) Vér (ng/m3) Haj (ng/mg) Nyál (ng/mL) THC 11-Nor-Δ9-THC-COOH: 15 Δ9-THC :0.5 THC-9-COOH :1.0 11-OH-THC :0.5 Kannabinol :0.5 Kannabidiol :0.5 Δ9-THC :5.0 THC-9-COOH :5.0 11-OH-THC :5.0 Opiát 6-Monoacetil-Morfin:10 Morfin :300 Kodein:300 6-Monoacetil-Morfin:5 Morfin :2 Kodein :2 6-Monoacetil-Morfin:1 Morfin :1 Kodein :1 Heroin :1 Morfin :5 Kodein :5 Amfetaminok Amfetamin :300 Metamfetamin :300 MDMA :300 MDA :300 MDE :300 Amfetamin :2 Metamfetamin :2 MDMA :2 MDA :2 MDE :2 Efedrin :2 Norefedrin :2 Amfetamin :2 Metamfetamin :2 MDMA :2 MDA :2 MDE :2 Amfetamin :20 Metamfetamin :10 MDMA :5 MDA :5 MDE :5 Kokain Benzoilekgonin: 300 Metilekgonin :300 Benzoilekgonin :5 Kokain :5 Benzoilekgonin: 2 Kokain: 2.5 Benzoilekgonin: 10 Kokain :10

KLASSZIKUS ÉS ÚJ DROGOK SZÁZALÉKOS MEGOSZLÁSA A LEFOGLALÁSOK SZERINT BSZKI adatai

HATÓANYAGOK A LEFOGLALÁSOK MENNYISÉGE SZERINT 2007 2008 2009 2010 2011 2012 1 THC 2 amfetamin AM-2201 3 heroin mefedron 4-MEC pentedron 4 kokain MDMA MDPV 5 mCPP 5FUR-144 6 ketamin GBL fluoramfetamin UR-144 7 metadon JWH-018 AKB 48 8 metamfetamin 9 JWH-073 10 2C-B metilon BSZKI adatai

Klinikai esetek Dr. Lakatos Ágnes Ph.D. (POTE) adatai alapján

Az analitikus problémája: Új anyagok, anyagcsoportokkal kerül szembe A metabolizmus ismeretlen Hatása ismeretlen Referencia anyagok hiánya Kereskedelmi immundiagnosztikai tesztek még nem állnak rendelkezésre

DESIGNER-DROGOK KIMUTATÁSA VIZELETBŐL GC-MS MÓDSZERREL A módszer alkalmas egy mérésből, szimultán módon 43 vegyület: drogok, designer drogok, barbiturátok és benzodiazepinek vizeletből történő minőségi kimutatására. A vizsgálat eredményei alapján a kábítószerek fogyasztásának ténye kizárható, illetve igazolható. A vizeletminta kábítószer tartalmát folyadék-folyadék extrakciót (LLE) és származékképzést követően gázkromatográfiás-tömegspektrometriás (GC-MS) technikával határozzuk meg, SCAN üzemmódban. A mintavétel és tárolás megegyezik az eddig alkalmazott eljárásokkal. Új eljárást kellett kidolgozni,

ÉRTÉKELÉS A vizsgált komponensek minőségi azonosítása a keresett vegyületek standardjai segítségével létrehozott spektrum-könyvtár (AMDIS) alapján történik. Az AMDIS a tömegspektrumok összehasonlítása alapján végzi az azonosítást, 80% fölötti egyezés, valamint a retenciós idők egyezése esetén azonosítható a vegyület. Az előszűrésen pozitív mintából a pontos mennyiségi meghatározást GC-MS-el, új minta-előkészítéssel, az analitikai standardból készített kalibrációs görbe segítségével végezzük el. A spektrum könyvtárat saját méréseinkkel fejlesztjük, AMDIS:

VIZSGÁLAT GC/MS MÉRŐRENDSZERREL Gázkoromatográf Tömegspektrométer anyagmennyiség mennyiség idő m/z

A vizsgált minták minőségi és mennyiségi meghatározása

MINŐSÉGI MEGHATÁROZÁS 100% T Q1 Q2 Q3 T = Target (cél) ion : Mennyiségi meghatározás Q1-3 = Qualifier ionok : Minőségi meghatározás

MENNYISÉGI MEGHATÁROZÁS I. Csúcsterület / magasság Standard Minta Koncentráció (ng/mL)

MENNYISÉGI MEGHATÁROZÁS II. Csúcsterület / magasság Standard Minta Koncentráció (ng/mL)

MENNYISÉGI MEGHATÁROZÁS III. Csúcsterületek aránya Standard Deuterizált Standard Minta Koncentráció (ng/mL)

MENNYISÉGI MEGHATÁROZÁS IV. Csúcsterületek aránya Standard Deuterizált Standard Minta Koncentráció (ng/mL)

AMFETAMINOK - FENETILAMINOK 2C-E MDA 3,4-DMMA MDAI 3-FA MDEA 4-FA MDMA 4-FMA metamfetamin 4-MA PMA amfetamin PMMA fentermin TMA MBDB R-ek: funkciós csoportok

AMFETAMINOK - KATINONOK

ARILCIKLOHEXILAMINOK: ketamin metoxetamin FENILPIPERAZINOK: MCPP TRIPTAMINOK: AMT

ÓPIÁTOK 6-MAM Dezomorfin Dihidrokodein Metadon Morfin

BARBITURÁTOK: BENZODIAZEPINEK: butálbitál fenobarbitál secobarbitál pentobarbitál BENZODIAZEPINEK: diazepám flunitrazepám

METKATINON POZITÍV MINTA

A MÓDSZER ALKALMAZÁSI TERÜLETE A módszer alkalmas a fent felsorolt drogok, designer drogok, barbiturátok és benzodiazepinek vizeletből, egy lépésben történő minőségi kimutatására. A vizsgálat eredményei alapján a kábítószerek fogyasztásának ténye kizárható, illetve a további mennyiségi meghatározással igazolható.

KÖLTSÉGEK Immunkromatográfiás gyorsteszt: 1000Ft /6 drog, nem akkreditálható, designer drogokat nem vizsgál. Immunkémiai mérőrendszerek, akkreditált,megerősítő szemikvantitatív, vegyületcsoport specifikus, 600-1000 Ft / egy-egy vegyületcsoport, de designer drogokat nem vizsgál, Szimultán GC-MS meghatározás: 1500 Ft/43 vegyület, akkreditálható, designer drogokat, gyógyszereket vizsgál, saját fejlesztéssel bővíthető a mérhető vegyületek száma, jelenleg nincs GC-MS eljárásunk szintetikus kannabinoidok mérésére

AZ LC/MS/MS MÓDSZER ELŐNYEI Nincs szükség kivonásra (költség-, idő-); A származékolás elhagyható (költség-, idő-); Létezik, illetve könnyen bővíthető spektrumkönyvtár (akár 1000 kábítószer-, gyógyszer-, designer drog- hatóanyag és metabolit); Előszűrésre és megerősítő vizsgálatra egyaránt alkalmas; Ez a jelen technológiája klinikai toxikológiai vizsgálatokra;

ÖSSZEFOGLALVA A drogszűrések jelenlegi rendszerét módosítani szükséges, mivel az a drogpiacon jelenleg megtalálható kábítószerek 50%-át vizsgálja. A laboratóriumi képességeket folyamatosan fejleszteni kell, mivel a terjesztők az új-tipusú drogokat szüntelenül módosítva látják el a kábítószerpiacot. (módszerek, eszközök (LC-MS-MS), személyek) Együttműködés a prevencióval, klinikummal. Együttműködés más drogvizsgáló laboratóriumokkal: ISZKI, Erzsébet Kh. Toxikológia, BSZKI, POTE, SOTE. Egyedül nem megy!

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET! ISO 9001:2008; MEES 1.0/2007; ISO 14001:2004 (HÉMORI) szabványok szerint tanúsított kórház