A holokauszt Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapesti Corvinus Egyetem Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár
Advertisements

Lehotay Veronika: A holokauszt jogtörténeti megközelítése („Jogegyenlőség – jogkorlátozás – jogfosztás 1938 és 1944 között” című szabadon választható.
Tíz éves a Filozófiai Kert
Hazánk német megszállása és a nyilas uralom
Realista építészet EKLEKTIKA
A holokauszt tanítása iskolámban
A II. világháború és az azt lezáró békerendszerek
Egyes emberi jogok Törökországban
Rogán Antal sajtótájékoztatója április 4.. Kórházprivatizációs tervek A Medgyessy-kormány, aminek Gyurcsány Ferenc a minisztere volt, kórházprivatizációs.
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Könnyűzenei lexikon: Omega
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
A HARMADIK BIRODALOM ÁRNYÉKÁBAN
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
A tábor: - Auschwitz I. - Auschwitz II. (Birkenau)
Készítette Rozgonyi-Borus Ferenc 2003.
Rohonci történet.
A HORTHY- RENDSZER.
A nácizmus Németországban. ( )
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
Az ellenforradalom győzelme – Horthy hatalomra jutása
A délszláv válság.
A Miskolci Egyetem története
Az életedet TE írod.
Holokauszt.
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
Láthatatlan Tüntetés Nem mutatják TV-ben, nem beszélnek róla rádióban, nem írja meg az újság sem.
Daktiloszkópia Múlt Jelen Jövő.
szakmérnök hallgatók számára
Magyarország a II. világháborúban.
A háború és a modern fegyveres erő
Nemes Nagy Ágnes Született Budapesten január 3-án, ugyanitt halt meg augusztus 23-án.
Nemes Nagy Ágnes.
Az Élet Igéje október „Állhatatossággal fogjátok megmenteni lelketeket.” (Lk 21,19)
O R S Z Á G G Y Ű L É S I K Ö N Y V T Á R Parlamenti Napló és Irományok 1861 – 1990 ( milliónyi oldal az Interneten) O R S Z Á G G Y Ű L É S I K Ö N Y.
1905 – 1937 Készítette: Michalek Szilvia
„Ott föntről, ha ránk tekintenek a szüleink, örülnek.”
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
A II. világháború (2.) A keleti front
Magyarország a második világháborúban
A háború és következményei Magyarországon
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
Solt I. világháborús helytörténete
1933. március 18. Berlinben megtiltották a zsidó ügyvédeknek, hogy hivatásukat gyakorolják.
Kistelek községben 1927-re készült el az első világháborúban elesett hősök tiszteletére épült emlékmű. A településről 1933 férfi vonult ki a frontra az.
Emlékeink a jövő záloga TÁMOP/HDKE Közgáz. Előzmény: Tóth Géza, volt igazgatónk, megpályázta ezt az újabb TÁMOPOT 2010 őszén. Nyert nyarától novemberig.
Az i. Világháború hatása Szegedre
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
A nemzetiségi statisztika forrásai Lencsés Ákos KSH Könyvtár.
HÁBORÚS RÉSZVÉTEL.
Gyula város I. világháborús emlékei
JÜDISCHES MUSEUM BERLIN. Berlini Zsidóság Első autentikus bizonyítékok 1295-ből Első közösség:1671 Weimari Köztársaság:1918-ban szociáldemokrata kormányzatában.
Szeged az első világháborúban
Képek az Auschwitz Albumból
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
A tanév rendje 2014/2015-ös tanév
Robert Capa KÉSZÍTETTE: TALLÉR FRUZSI „ Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel. ”
A holokauszt Magyarországon
Teleki Pál
Szociális és Gyermekvédelmi feladatellátás a Görögkatolikus Metropóliában.
Szerbia – Szerb Köztársaság
Migráció és nemzetközi jog
Vallási emlékek és vallások a mai Magyarországon
karácsonyi történelem vetélkedője
Holokauszt gyerekszemmel
A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten.
A holocaust áldozatainak emléknapja
Különleges fejezetek a magyarországi zsidó sport történelméből
Előadás másolata:

A holokauszt Magyarországon 1938-45

Zsidó élet a háború előtt Magyarország népessége 1941-ben: 14,5 millió Ebből zsidó: 825,000 (6%) Zsidó már a honfoglalás óta élnek Magyarországon. 1867: Emancipáció 1868: neológ, ortodox, status quo ante 1895: a zsidó vallás recepciója Cionizmus

Két vélemény Hazánk történetének ezeréves folyamán hallatszott Izrael ajkáról annyi jajszó, mint amennyi más országokban rövid egy év alatt tört ki a sanyargatott zsidóság panasszal teli kebléből. Ha néha rövid időre be is borult a hazai Izrael nyugalmas életének derült ege, úgy csakhamar el is vonultak a vészjósló fellegek, melyeket csak idegen országok gyűlöletének szélviharai hajtottak hazánkba. Sehol a földkerekségen nem élvezték vallásunk hívői a vallásos türelem oly virágait oly mértékben, mint Árpád honában, sehol szabadabban nem imádhatta Istenét Izrael, mint magyar földön.” (Venetianer Lajos újpesti rabbi, 1896) „Nincs közöttünk és az ún. kongresszusi szabályokat elismerő felekezet között többé vallásközösség!- írják emlékirataikban. –Két külön vallás áll egymással szemközt, mely tanaira, szervezetére, szertartásaira lényegesen eltér egymástól. Kétfelé van szakítva a test, mely eddig ez lélek által irányoztatott, s ettől nyerte életét.” (Részlet az „Emlékirat az 1868. évi december 10-én megnyitott magyarországi izraeliták országos kongresszusa által hozott alapszabályok és határozatok tárgyában” és „Az izraelita kongresszus hagyományhű pártjának óvása” című munkákból, 1869)

Arcok a magyarországi közéletből

Molnár Ferenc nyilatkozata az Egyenlőség című újság 1926 Molnár Ferenc nyilatkozata az Egyenlőség című újság 1926. december 4-i számában „Én csak azt írhatom le, azt mondhatom el, amit láttam és hallottam. Írónál, pedig az a legfontosabb, hogy ne csaljon, ne hamisítson, hanem hogy őszinte legyen. És mit tapasztalunk? Ha sikerem van, azt mondják, nem vagyok magyar, ha pedig megbukom, zsidó vagyok. Legyen a kedvük szerint, de nehogy azt higgyétek, hogy én nem vagyok tisztában avval, amit csinálok. Mit csinálok én? Philadelphiában és Stockholmban, Rómában és Párizsban néhány követ rakok le azon az úton, amelyen aztán a magyar szellem nagy értékei simábban gördülhetnek ki.”

Az első világháború után

(dr. B. J. , főorvos visszaemlékezése, DEGOB jegyzőkönyvi részlet) Numerus Clausus „1. A tudományegyetemekre, a műegyetemre, a budapesti egyetemi közgazdaságtudományi karra és a jogakadémiákra az 1920-21-ik tanév kezdetétől csak oly egyének iratkozhatnak be, kik nemzethűségi és erkölcsi tekintetben feltétlenül megbízhatók, és csak oly számban, amennyinek alapos kiképzése biztosítható. (…) 3. (…) Az engedély megadásánál a nemzethűség és az erkölcsi megbízhatóság követelményei mellett egyfelől a felvételt kérők szellemi képességeire, másfelől arra is figyelemmel kell lenni, hogy az ország területén lakó egyes népfajok és a nemzetiségekhez tartozó fiatalok aránya a hallgatók között lehetőleg elérje az illető népfaj vagy nemzetiség országos arányát, de legalább kitegye annak kilenctized részét.” (Részlet az 1920. évi XXV. törvénycikkből) „A numerus clausus bevezetése idején a kórház az egyetemről kiszorult orvostanhallgatókat, majd később az egyetemi klinikákra fel nem vett orvosokat nemcsak hogy befogadta és foglalkoztatta, hanem több éven keresztül rendszeresen tartott egyetemet pótló előadásokat és továbbképző tanfolyamokat, hogy a numerus clausus áldozatain ily módon segítsen.” (dr. B. J. , főorvos visszaemlékezése, DEGOB jegyzőkönyvi részlet)

Zsidóellenes törvények 1938: 20 %-ra korlátozzák a zsidók jelenlétét a kulturális és gazdasági életben 1939: további korlátozások, immár faji alapon 1941: a zsidók és nem zsidók házasságkötésének tilalma 1942: a zsidók földbirtokainak kisajátítása

A munkaszolgálat

A német megszállás

Sárga csillag és további rendeletek

Gettósítás

Deportálások

437000 ember, 56 nap alatt

Csillagos házak 1944. június: A budapesti zsidókat erőszakkal átköltöztetik a sárga csillaggal megjelölt épületekbe (nagyjából 200000 embert érintett)

Horthy kormányzó proklamációja és a nyilas hatalomátvétel

Halálmenetek nyugatra

Gettók Budapesten

Mauthausen, Ravensbrück, Bergen-Belsen

A zsidó ellenállás és önmentés Irathamisítás Gyermekotthonok felállítása Az élelmiszer beszerzése és elosztása Rejtekhelyek kialakítása Tijul: illegális határátlépések

Embermentés

Felszabadulás

A háborús bűnösök perei

Ajánlott irodalom Szita Szabolcs: Együttélés, üldöztetés, holokauszt Szita Szabolcs: Aki egy embert megment… Karsai László: Holokauszt Ember Mária: Siratóének

Auschwitz

A tábor története 1940 – A tábor megalapítása 1941 – Heinrich Himmler kijelöli, mint a zsidókérdés végső megoldásának egyik helyszínét 1942 – A birkenaui gázkamrák felépítése 1944 – A „magyar rámpa” felépítése 1944. október 4. – fellázadt a Sonderkommando 1944. november – a gázosítások befejezése 1945. január 18-26. – a tábor kiürítése (53 ezer fő) 1945. január 27. – a tábor felszabadulása (7 ezer fő)

Auschwitz fekvése

Auschwitz I.

Auschwitz II. (Birkenau)

Auschwitz III. (Buna-Monowitz)

Auschwitz II. (Birkenau)

Ajánlott irodalom Wieslaw Kielar: A 290. számú auschwitzi fogoly Primo Levi: Ember ez? Fegyvernyugvás Dr. Nyiszli Miklós: Mengele boncoló orvosa voltam

Az Auschwitz Album története

Képek Auschwitzról?

A Karl Höcker-féle album

„Szerető felejthetetlen, hűséges Heinzed emlékére”

Auschwitz Album, Egy album – két szerep Történelmi dokumentum Bernard Walter és Ernst Hoffmann („Azonosítási Osztály”) Az elkövetők és az áldozatok azonosítása 1963: a frankfurti Auschwitz-per Számos kiadás: 203 kép az eredetiben Általában 179 kép Családi emlék Jákób Lili Beregszász 1944. május 26. 3500 fő Dora Mittelbau Egyesült Államok 1980: Yad Vashem 1999. december 17.