Decubitus prevenciós lépések a Szent Pantaleon Kórházban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Advertisements

GKV - kötelező egészségbiztosítás (előre meghatározott szolgáltatások előre meghatározott önrésszel) A kötelező egészségbiztosítás alapelve: minden biztosítottnak.
10 ÉVES AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS
Szakképzésbe lépés lehetősége Magyarországon
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Otthonápolási feladatok költségei
Az ápolás minősége és az ápolási dokumentáció
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
Dr. Kőhalmi Margit, Krizsanyik Jánosné, Styevó Józsefné
Dr.Vámosi Péter Szent Rókus Kórház Szemészeti osztály
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS RENDSZERE MAGYARORSZÁGON
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
RENDSZER ELŐTT RENDSZER UTÁN
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
A metabolikus szindróma nephrologiai vonatkozásai
A szerzett decubitus WHO NEVES program összefoglaló
,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben'' XII. Országos Konferencia Felnőttképzés jelentőssége az egészségügyi szakdolgozóknál.
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
A Bethesda Gyermekkórház küldetése és ennek kommunikációja
Obsitos Lászlóné – Dr. Beregvári Zoltán Jósa András Oktatókórház
Nehezen gyógyuló fekély kezelése ezüstionos kötszerrel
Dr. Sugár István Semmelweis Egyetem II.sz. Sebészeti Klinika
Az érdi mammográfiás szakrendelés egy éve
Cardiopulmonális resustitatión átesett 100 beteg nyomonkövetése osztályunk anyagában retrospektív vizsgálat útján Dr. Lévai Csilla, Dr. Katona Zsuzsa,
Az esetmenedzser munkája és szerepe az egynapos sebészet ellátásban
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Dokumentációs kötelezettség
A Magyar Köztársaság kormánya. Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításról.
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
A GYEMSZI közbeszerzési feladatai 1.GYEMSZI saját közbeszerzései 2.GYEMSZI irányítása alatt lévő intézmények közbeszerzéseinek ellenőrzése, felügyelete.
Gyógyászati segédeszközök az otthonápolásban PRIMA-PROTETIKA Kft
A közúti közlekedésbiztonság alakulása Magyarországon;
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
STROKE BETEGEKET ELLÁTÓ AKTÍV FEKVŐBETEG OSZTÁLYOK ÁPOLÁS-SZAKFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE 5.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ 2010.
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
ÁPOLÁS SZAKFELÜGYELET MÓDSZERTANA
gyógyszerszedés legfontosabb szabályai,
A projekt általános szakmai célkitűzései
AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS.
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Krónikus osztályon és idősotthonban ápolt vesebetegek ellátásának
Masszív duodenalis vérzés ritka kóroka
A sürgősségi osztály indításával és működtetésével nyert tapasztalataink. CSMEK Hódmezővásárhely - Makó Dr. Lóczi Gerda.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
SZEMÉSZETI REZIDENSEK SEBÉSZETI GYAKORLATI ALAPKÉPZÉSÉNEK SZÜKSÉGESSÉGE Végh Mihály Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Szemészeti Klinika.
A betegellátás keretei és rendszere
A HÁZIORVOSLÁSRÓL DIÓHÉJBAN dr. Selmeczi Kamill FAKOOSZ.
Jahn Ferenc utcai Rehabilitációs Centrum
Infekciókontroll a rehabilitációs ellátás során
Dr. Kenessey Albert Kórház- Rendelőintézet
Ápolói teljesítmény és terhelés összehasonlító vizsgálata avagy: Miért is vagyunk leterheltek? Pap-Szekeres Anita Magyar Kórházszövetség XXVII.
Merre tovább…? Dr. Horváth Ágnes államtitkár november 15.
Családtámogató ellátások
Idősek gondozása-ápolása
Sürgősségi funkcionális kórház –válasz az egészségpolitika és a finanszírozás kihívásaira Dr. Mezőfi Miklós Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórház.
Mit tettünk a betegbiztonság javítása érdekében? A fejlődés útja Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórház Dr. Udvardiné H. Szilvia minőségügyi irodavezető.
Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórház-Rendelőintézet Szervezeti Ábrája Főigazgató Finanszírozási és Controlling Igazgató.
Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház bemutatása Dr. Papp Erzsébet orvosigazgató.
A minőségügy és helye a Szent Imre Kórházban Dr. Varga Piroska főigazgató helyettes, minőségügyi igazgató.
Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,
Polytraumatizáltak rehabilitációja
A BMSZki szakmai irányainak tervezett változásairól, vázlatosan
Az otthoni hospice ellátás ápolási szakfelügyelete
Országos Tisztifőorvosi Hivatal Csurik Magdolna
Ferencsik Mária, Zöllei Magdolna SZTE ÁOK I sz. Belgyógyászati klinika
Előadás másolata:

Decubitus prevenciós lépések a Szent Pantaleon Kórházban SEBINKO Szövetség XVI. Kongresszusa 2012. november 16-17. Tatabánya Nyomási Fekély Prevenciós Világnap Decubitus prevenciós lépések a Szent Pantaleon Kórházban   Előadó és szerző: Borsosné Ádám Anett Szent Pantaleon Kórház- Rendelőintézet Dunaújváros Általános Sebészeti Osztály

Összesen 165 esetet dokumentáltunk A minőségirányítás keretein belül intézményünkben 2008-ban monitorizáltuk és indikátorként gyűjtöttük a kórházban szerzett és az otthonról hozott decubitusok számát és arányát. A gyűjtésben 5 fekvőbeteg osztály vett részt : Belgyógyászat, Infektológia, Neurológia , Sebészet, Traumatológia Összesen 165 esetet dokumentáltunk  

Kapott eredmények:

Kapott eredmények:

A szerzett decubitusok magas előfordulása, olyan minőségi mutató, mely az ápolás eredményességét, a beteg és hozzátartozó elégedettségét csökkenti, az anyagi ráfordításokat pedig növeli.

Következtetések: Az eredmények alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt kell fordítani a decubitus megelőzésre intézményi szinten. Változtatásra volt szükség, mely nem csak a középvezetőket érintette, hanem a betegágy mellett dolgozó ápolókra is kiterjedt.

Változtatásaink: 1.Egységes protokollt hoztunk létre a kialakult felfekvések kezelésének folyamatáról, melyet rétegértekezletek alkalmával az osztályos főnővérek továbbképzésként ismertettek. 2. Létrehoztuk intézményi szinten a decubitus team-ot, melynek a elsődleges feladata a monitorizálás, a problémák felismerése, megoldási lehetőségek ismertetése.

Változtatásaink: 3. Tárgyi feltételeket biztosítottunk minden osztályon a sebellátáshoz. (kötszerek, sebfertőtlenítők, steril műszerek beszerzés) Megismertettük a szakápolókkal a modern kötszerek fajtáit, alkalmazási lehetőségüket. 4. Bevezetésre került a Norton - skála alkalmazása az ápolási anamnézis alkalmával. Ennek segítségével kiszűrjük a magas rizikójú betegeket, és nagyobb figyelmet fordítunk az Ő esetükben a prevencióra.

Változtatásaink: 5. Egységes decubitus lap került bevezetésre, mely az ápolási dokumentáció része. Ezen a kezeléseket, kötözéseket, a mobilizálást és a beteg forgatását is dokumentálni kell. 6. A rehabilitációs munkacsoport létszámát növeltük intézményi szinten, segítséget nyújtva a betegágy mellett dolgozó ápolóknak abban, hogy az immobil betegeket ágyban tornáztatják, és a mobilizálható betegeket az ágyból kiszállítják.

Változtatásaink: 7. Dietetikai lépéseket tettünk a legyengült, táplálkozási nehezítettséggel küzdő betegek megfelelő kalória és fehérje bevitel elérése érdekében. Lehetőségünk nyílt táplálék kiegészítők beszerzésére.

2009-ben 135 eset, 2010-ben 128 eset, 2011-ben 142 eset A változtatásokat követően monitorizálásunk eredményei a következőképpen alakultak 2009 – 2011 között 2009-ben 135 eset, 2010-ben 128 eset, 2011-ben 142 eset

Az eredményekből levonható következtetések: A leggyakoribb előfordulási helyek intézményünkben az idős betegeket ellátó Belgyógyászati Osztályok és a krónikus részleggel rendelkező Infektológia. Az esetek száma az évek alatt összességében nem csökkent, de javulást mutatott az osztályon szerzett decubitusok száma a hozottakhoz képest.

Decubitus kialakulását tekintve:

Decubitus stádiumát tekintve

Az eredményekből levonható következtetések: A decubitusok stádiumát tekintve az évek előrehaladásával csökkenteni tudtuk a III. és IV. stádiumú felfekvések kialakulását. A rendszeres ellenőrzések, a megfelelő kötözési technikák, a gyógytornász segítségével történő mobilizálás segítette a prevenciós munkánkat.

Az eredményekből levonható következtetések: Az idős, legyengült általános állapotú betegnél a decubitus kialakulása tovább ronthatja általános állapotát, és csökkentheti a túlélési esélyeit. Az adataink is azt mutatják, hogy a betegek 45%-ának nem az emisszió, hanem a halál vetett véget az ápolási napjainak.

A betegség kimenetelét tekintve:

Fejlesztési terveink: További adatgyűjtésre van szükség ahhoz, hogy munkánkat még hatékonyabbá tudjuk tenni. Ennek elérése érdekében a Decubitus team vizitlapját kibővítjük a pozicionáló eszközök használatával, a betegek önellátási fokozatával, valamint a pelenka vagy katéter használatával.

Fejlesztési terveink: A fehérje dús, pépes táplálkozás biztosítása mellett szeretnénk a fehérje dús táplálék kiegészítőket a betegek táplálásában megjeleníteni. Dietetikai feladatnak tartjuk azt, hogy kidolgozásra kerüljön ennek anyagi költségeinek kiszámítása és a normatívába történő beillesztése.

Fejlesztési terveink: A Sebészeti Osztály főnővére és helyettese segítségével biztosítani szeretnénk minden emisszióra kerülő, decubitusos beteg kötszer ellátását. Hozzátartozók bevonásával a kötözés edukációját kiterjesztenénk és lehetőséget biztosítanánk az otthonápolási szolgálatok igénybevételére. Ezzel párhuzamosan a gyógyászati segédeszközök tárházát is megismertetnénk a családdal, hogy segítsük az otthoni ellátás és ápolást.

A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot. Mahatma Gandhi

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!