Innovációval kapcsolatos módszertani technikák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Temelésmenedzsment Production Management
Advertisements

A Szállítási feladat megoldása
Készletgazdálkodás.
A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
Értékelemzés Készitette: Bary Gábor Kecskés Dóra Misetics Julianna Perjési Orsolya.
Hatékonyságvizsgálat, dokumentálás
Készletezési modellek Ferenczi Zoltán
Készlet késztermékek, alkatrészek, kiegészítő termékek,
Készletgazdálkodás és anyagszükséglet tervezés
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) Hanyecz Lajos.
2005. Operációkutatás Ferenczi Zoltán. Széchenyi István Egyetem Operációkutatás eredete •második világháború alatt alakult ki •különböző szakmájú emberekből.
Partner kiválasztási feladat modellezése Virtuális vállalat 8. gyakorlat Dr. Kulcsár Gyula.
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
1. A vállalat működésében Ön anyaggazdálkodással foglalkozik
Készletgazdálkodás 5. Előadás.
V. A készletezés logisztikája
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Értékesítési csatornák
Költséghatékonyság házunk táján Mátyásföldi Imre LogControl Kft. Kontrolling a gyakorlatban.
Készítette / Author: Tuska Katalin
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Lineáris és nemlineáris regressziók, logisztikus regresszió
Főkomponensanalízis Többváltozós elemzések esetében gyakran jelent problémát a vizsgált változók korreláltsága. A főkomponenselemzés segítségével a változók.
Készletgazdálkodás 7.előadás.
Logisztika 6.előadás.
Termelés és szolgáltatás 8.előadás. Termelés Termelés: a rendelkezésre álló erőforrások egy részének felhasználása arra, hogy más erőforrásokon tartós.
Mekkora készletet tartsunk?
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
Készletek-készletgazdálkodás
Kereskedelmi vállalkozások költségeinek elemzése.
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Szállítási feladatok Optimalitás vizsgálat
Készítette: Magyar Orsolya
Költségelemzés, költséggazdálkodás
Matematikai modellek a termelés tervezésében és irányításában
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2013/14 1. félév 4. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
infor:COM - Fitté tesszük!
Lineáris Programozás 4-5. feladat
Gazdasági modellezés,döntési modellek
NATO minőségbiztosítási követelmények a tervezésre, fejlesztésre és gyártásra Termék Műszaki kiszolgálás, karbantartás, javítás Csomagolás,
Operációkutatás eredete
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 1. előadás Bevezető a számítógépen.
Termelésmenedzsment Production Management
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Kalkuláció.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Matematika II. 1. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Kataszteri ágazat tavaszi félév.
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Forgóeszköz Azok az eszközök, amelyek várhatóan egy évnél rövidebb ideig szolgálják a vállalkozási tevékenységet Főbb csoportjai: a) készletek b) követelések.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Regresszió-számítás március 30. Dr. Varga Beatrix egyetemi.
Operációkutatás eredete második világháború alatt alakult ki különböző szakmájú emberekből álló team: matematikus, fizikus, közgazdász, mérnök, vegyész,
Készletgazdálkodás és logisztika
Rekonstrukció Alapfogalmak. A felújítást - rekonstrukciót kiváltó okok Elhasználódás Meghibásodások Szállított közeg minősége Elavulás Költség csökkentés.
Készletezési modellek
Vállalkozásmenedzsment I.
A raktár teljesítményének mérése
Dr. Veres István BME-MVT Az értékesítés funkciói, szereplői, az értékesítési rendszer tervezése.
Az értékkombinációk keresésének fontossága válság idején Tarjániné Illés Tünde CMC, CVS, PVM, TVM, vezetési tanácsadó, minősített értékelemző szakértő,
Operációkutatás I. 1. előadás
Beszerzések hatékonyság növelése
Energetikai gazdaságtan
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Tanulási görbék.
ZBB és folyamatköltség-számítás
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
ZBB és folyamatköltség-számítás
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
Előadás másolata:

Innovációval kapcsolatos módszertani technikák - Értékelemzés, értéktervezés, értékjavítás - Minőségbiztosítás, minőségjavítás - Racionalizálás, kreatív költséggazdálkodás - Döntéselőkészítési módszerek, operációkutatás Értékelemzés Hatékonyságjavító eljárások (Value Engineering, Value Analysis) Az elemzés tárgya a termék, a technológia, a berendezés, a szervezet, a tevékenység, stb, aminek funkciója, feladata van - és költsége. A hatékonyság mérésére szolgáló formulák érték = funkció / költség, más szavakkal funkcióhatékonyság = funkció színvonal / funkció költség, tehát minél hasznosabb valami és minél kevesebbe kerül, annál kedvezőbb, annál értékesebb a felhasználó számára. Az értéktervezés, értékjavítás lépései: elemzés - megoldás - javaslat, módszerei: vizsgálatok, kérdéslisták, számítások, elméleti módszerek (Pl kérdéslista technológiai műveletek vizsgálatához, energiaszolgáltatás értékeléséhez.)

Tervadatok Tényadatok Eltérések Okok Javaslatok Funkció - meghatározás (pl egy terméknek olyan funkciókat kell teljesítenie, amiket a fogyasztók igényelnek vagy igényelnének) (Pl egy munkaállomás vagy egy hűtőszekrény funkciói) Meg kell állapítani a funkciók piaci értékét - és költségét. Rangsorolás - preferenciavizsgálat Megvalósíthatósági vizsgálat Fejlesztés, módosítás Költséggazdálkodás - racionalizálás A fedezetnövelés egyik eszköze a költség-optimalizálás Ktg tervezés - ktg felrakódás regisztrálása - ktg felhasználás elemzése A ktg felhasználás beszabályozásának (egyik) módszere a normatív ktg számítás (Standard Costing) Cél: a terv szerinti normák és a tényl. mért értékek közti eltéréseket minimalizálni. Standard költségek: közvetlen anyag, energia, bér, gyártási, karbantartási, egyéb. Tervadatok Tényadatok Eltérések Okok Javaslatok

A közvetett költségek csökkentésének főbb módszerei - “Tűzoltó módszer” (Ahol kiugró egy költség, csinálni kell valamit) - A közvetett költségek oksági alapú és/vagy összehasonlító elemzése - Az un. null - bázisú ktg tervezés (Zero Base Budgeting) (Elsősorban az irányítási és az adminisztrációs területek ált ktg-einek vizsgálatára ) Az egyes tevékenységeket nulláról kell újraépíteni! Szakít az un bázisszemlélettel. (Lépések: az egyes feladatok szükségességének indokolása, a szükségesség mértékének bekorlátozása, a feladatok költség-igényének becslése, hogyan lehetne kisebb költséggel megoldani, alternatív megoldások keresése, javaslatok.) Fontos, hogy költség-csökkentési célt kell kijelölni! A módszer jellemzői: - a feladatok jövőbeli szükségességét vizsgálják - az érintettek is részt vesznek benne - ktg - haszon elemzést is végeznek (magasabb ktg is szóba jöhet) - a racionalizálás eredménye lehet új feladatok definiálása, felesleges funkciók elhagyása, tevékenységek összehangolása, a szervezet átláthatósága, és talán egyszerűsítése is. (Pl anyagbiztosítási feladatok részletezése controlling funkciók felsorolása.)

Operációkutatás : a döntések előkészítésének tudománya, optimalizálás, tudományos magatartás a szervezési jelenségekkel szemben :) A modell a valóság valamilyen célszerűen leegyszerűsített képe. Követelmények: az adott cél tekintetében hűen reprezentálja a valóságot, és lehetőleg könnyen lehessen kezelni Matematikai programozás ( lineáris, nemlineáris, egészértékű, dinamikus, sztochasztikus,..) Elemei: döntési változók, célfüggvény, korlátok Tipikus lineáris programozási feladat a termékösszetétel probléma, ahol adott megmunkálási idők, technológiai és piaci korlátok mellett kell meghatározni azokat a termelési darab-számokat, amelyek maximális árbevételt, nyereséget vagy fedezetet hoznak a vállalatnak. Kvadratikus programozási feladat a termelési mennyiségek igazítása a kereslethez, hasonló feltételek mellett. (Általában a távolságot tartalmazó függvények kvadratikusak) Speciális lineáris feladat az un szállítási probléma. Adva vannak a feladóhelyekről elszállítandó mennyiségek, készletek, a rendeltetési helyek igényei, a kereslet, és a helyek közötti szállítási költségek. Kérdés, milyen mennyiségeket kell szállítani az egyes feladóhelyek és az egyes rendeltetési helyek között úgy, hogy a szállítások összköltsége a lehető legkisebb legyen, és természetesen az igényeket kielégítsék, és a készleteket ne lépjék túl. További problémák, ha átrakodási helyeken keresztül szállítanak, vagy ha szállítási ktgek mellett gyártási ktgek is vannak, vagy ha a rendeltetési helyről leállási helyekre kell menniük a járműveknek.

Un hozzárendelési probléma pl a repülőgépszemélyzet beosztása Un hozzárendelési probléma pl a repülőgépszemélyzet beosztása. Adottak feladatok és gépek, vagy emberek és feladatok, kérdés, melyiket mihez rendeljük, hogy az összköltség minimális legyen, vagy a haszon maximális. Un hátizsák probléma: Pl egy hajót áruval rakunk meg, adott a ládák értéke, súlya és térfogata, valamint a hajó maximális terhelhetősége és befogadó tere. El kell dönteni, miből mennyit rakjunk a hajóra, hogy a szállított érték maximális legyen. Un kihozatali probléma: Pl különböző ásványolajokból különböző olajtermékek állíthatók elő, különböző mennyiségben, - és különböző haszonnal. Ismertek a beszerezhető ásványolaj - mennyiségek. Miből mennyit használjunk, hogy a haszon maximális legyen? Centrum probléma vagy telephely problémák. Pl meghatározandó a távolságok és költségek ismeretében, hogy hány centrumból lássunk el bizonyos szolgáltatásokat - minimalizálva a költségeinket. Vagy pl hány kirendeltséggel optimális egy gyár -raktár -üzlet hálózat? Terítési probléma vagy járatkészítés: Árucikkeket kell szállítani, - teríteni, - un járatokkal naponta vagy hetente egy (vagy több) központi telephelyről számos üzletbe egy nagy-városban vagy az országban (vagy az EU-ban), ismerve az igényeket és a boltok távolságát, úgy, hogy a szállítási összköltség minimális legyen (“Virágszirom probléma”) Hasonlóan útvonal -szerkesztés az un utazó ügynök probléma: egy utazó ügynöknek fel kell keresnie bizonyos helységeket. Kérdés, milyen sorrendben tegye, mi a legrövidebb útvonal

Sok egyéb elmélet segít gazdaságossági, szervezési, optimalizálási kérdések modellezésében (Játékelmélet, gráfelmélet, szimuláció, valószinűségszámítás, egyéb matematikai eszközök) Sorbanálláselmélet. Különböző kiszolgáló helyeken, pénztáraknál, raktárakban, telefon-központokban az emberek, gépek, hívások beérkezése véletlenszerű. Hasonlóképpen a kiszolgálási idők is sztochasztikusak, aminek következtében várakozó sorok keletkeznek az egy vagy több un kiszolgáló csatorna vagy állomás előtt. A beérkezési ütem és a kiszolgálási ütem ismeretében meghatározható a forgalom, a várakozó sorok várható hossza, a várható sorbaállási idő, - és végső soron a kiszolgáló egységek optimális száma. Berendezések elhasználódása, pótlása, karbantartása. A beszerzési költségek és a javítási, karbantartási költségek becslése alapján ki- számítható a “használati költség görbe” minimuma, a berendezések cseréjének optimális időpontja, - vagy az elhasználódási -továbbélési függvények alapján a meghibásodás valószínűsége, a működés határa. Készletproblémák. Az anyagok, árucikkek iránti ismert vagy véletlenszerű igények kielégítését szolgáló készleteket időnként vagy folyamatosan meg kell rendelni, fel kell tölteni, és pótolni kell, a hiány elkerülése céljából. Meghatározandók az optimális készletszint, a rendelési időközök vagy időpontok és a rendelési tételnagyságok, amik mellett a készletezés nagy valószínűséggel kielégíti a szükségleteket - a lehető legalacsonyabb költséggel. - - - - -