Dr. Sinkó Eszter Mekkora a mozgástér? A továbblépés lehetőségei 2014. szeptember 2.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Advertisements

Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. „Változtatni nehéz, a közigazgatást.
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
10 ÉVES AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
„Egy hálóban webezünk!” - a reformok informatikai kihívásai
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
1 Az egészségügy tematizálása a médiában Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, 2004.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Gondolat, ötlet és megvalósulás
15. Egészség-Gazdaságtani Szimpózium Dr. Szócska Miklós Egészségügyért felelős államtitkár EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
„LEHETŐSÉGEK, KIHÍVÁSOK” Lakitelek Népfőiskola január 25.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Egészségpolitika.
Az egészségügy ma és a távlatok
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Közhiteles nyilvántartások
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
1/7 KONSZENZUS: PRIVATIZÁCIÓ. 2/7 A privatizációs stratégia javasolt elemei I. A privatizációs stratégiának az alábbi területeket kell érintenie: –A privatizáció.
Pest Megye járó- és fekvőbeteg ellátásának komplex rendszere Sinkovicz László elnök, KM RET.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
. 1/12 Az egészségügy átalakításának új szakaszáról Budapest, Január 22. Dr. Kökény Mihály.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Egészségügyért Felelős Államtitkárság Az alapellátás megerősítésének helyzetértékelése Dr. Beneda Attila január 17.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége Szövetségi Tanácsülés április 10. A Nemzeti Egészségügyi Programok és a Népegészségügyi Program.
Beutalási rend megváltoztatása (vitaindító) Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ rendkívüli február 14. Országos.
Kormányszóvivői tájékoztató Az egészséges egészségügyért!
A kompetencia alapú oktatás bevezetésének tapasztalatai.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Strukturális és Kohéziós Alapok
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Hol tart ma a gyógyszeripari marketing? – Az orvosok megmondják
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Üdvözöljük konferenciánkon!
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
1 Az egészségügy tematizálása a médiában Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, 2004.
Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztálya
P NT 1 Görföl Olimpia Miletics Pál Nagy Levente Vázsonyi Miklós „A pont egy olyan kiterjedés nélküli geometriai objektum, amelyből bármi más rugalmasan.
ÁPOLÁS SZAKFELÜGYELET MÓDSZERTANA
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Dr. Rácz Jenő ÖNKORMÁNYZATI EGÉSZSÉGÜGYI NAPOK BUDAPEST FEBRUÁR 24.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar Kórházszövetség XXVII.
Egynapos sebészet a finanszírozás tükrében
Nem a forrás hiányzik, hanem a döntés… Csató András MKSZ Kongresszus – április 23. WWW. ETOSZ. ORG.
Az egynapos sebészet helyzete Magyarországon, jövőbeni elképzelések
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Dr. Sinkó Eszter Az egészségügyi rendszer modellváltásai január 30.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Dr. Török Krisztina igazgató Budapest, szeptember 29. ”Itt az Egészség az Ügy”
Az egészségügyi intézményrendszert érintő jogszabályi változások főbb következményei. Kapacitások és finanszírozás változásai dr. Koós Tamás Budapest,
A lelki egészségfejlesztési központok és a lelki egészségfejlesztés szakmai támogatása az országos háttérintézmények bevonásával dr. Koós Tamás szakmai.
Dr. Stubnya Gusztáv. Egészségpolitika Az egészségpolitika azon szabályok és szervezett cselekedetek összessége, amelyek az egészség (gyógyításon kívüli)
Járóbeteg szakellátás: Status quo vagy továbblépés?
Megkésettség, koncepciótlanság
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Előadás másolata:

Dr. Sinkó Eszter Mekkora a mozgástér? A továbblépés lehetőségei szeptember 2.

Kérdések és szakértői válaszok  Van-e egyáltalán mozgástér az egészségügyben? Lehetséges válaszok: Nincs tényleges mozgástér Jelentős mozgástér van a központi költségvetési források igénylésétől eltekintve  Van-e látható kormányzati preferencia az egészségügyben? Lehetséges válaszok: Nincs, illetve csak annyi, hogy senki ne várja a központi források bővülését Van, de az egyelőre nem publikus Van, és az a magánforrások bevonása felé kacsingat

Kiinduló állapot – 2014 nyara DimenziókAz elmúlt négy év történései után… 1.)TulajdonviszonyokÁllami tulajdonban a kórházak és a szakrendelők döntő többsége 2.)Irányítási rendszerEMMI Államtitkárság, alatta GYEMSZI, és a TIG- ek; ÁNTSZ-OTH; Kormányhivatalok 3.)ForrásteremtésPlusz adók bevezetése (pl. NETA), amelyek központi adóbevételeket váltanak ki 4.)Finanszírozási technikaMinimális korrekciók a TVK-ban, minőségi mutatók az alapellátásban 5.)Betegek helyzete; egészségi állapotra ható tényezők OBDK hatósági láb nélkül; Nemdohányzók védelméről szóló tv; TEK-ek kijelölése miatti turbulencia 6.)Egészségügyi személyzet; kórházak helyzete Kétszeri béremelés, 62 évesek munkavállalása; kapacitás átszabás; vezetők hatáskörének csökkentése; minimumfeltételek könnyítése 7.)Társadalmi kontrollElvesztett a tulajdonváltással

OEP kasszák változása reálértéken* (2010=100%)

A hatósági bizonyítványt kikérő orvosok száma (forrás: EEKH)

Továbbvitelre érdemes korábbi beavakozások  Népegészségügyi “termékvonal” kiterjesztése, közösségi egészségfejlesztések,  Közös közbeszerzések (GYEMSZI próbálkozásaiból tanulni lehet)  E-Egészségügyi (eHealth) fejlesztések, amelyek közül vannak olyanok, amelyek lakosságnak szóló portálok lesznek  OBDK megerősítése – monolit rendszerben a betegjogok képviseletét meg kell erősíteni  Új források bevonása (2013-as béremelés, NETA, TÁMOP pályázatok forrásainak felhasználása)

Beavatkozási pontok/kényszerek Dimenziók 1.)TulajdonviszonyokLátszólag nincs beavatkozási kényszer, valójában kórháztörvényre óriási szükség van 2.)Irányítási rendszerGYEMSZI így nem maradhat fenn, és az is biztos, hogy nem szerencsés, ha a kormányhivatalokhoz kerülnek a kórházak. 3.)ForrásteremtésVan beavatkozási kényszer, kérdés, az új államtitkár tud-e jobban érvelni, mint a korábbi. E mellett a magánfinanszírozás erőteljesebb becsatornázása várható. 4.)Finanszírozási technikaVáltozásra van szükség (külön dián) 5.)Betegek helyzete; egészségi állapotra ható tényezők Betegbeutalási rend átírása, a betegszerepek felülvizsgálata, újraértelmezése szükséges 6.)Egészségügyi személyzet; kórházak helyzete Újabb központi béremelés egyelőre nincs kilátásban. Kórházak helyzete a vezetői autonómia tekintetében vélhetően kedvezőbben alakul. 7.)Társadalmi kontrollNem várható elmozdulás ezen a téren

Finanszírozási technika felülírása  Nem változtattunk a finanszírozási technikákon az utolsó évtizedekben, pedig mindhárom ellátási szinten módosítani kell, azaz a háziorvosi ellátásban, a járóbeteg szakellátásban és a kórházi aktív ellátásban is  A változtatás okai: 1)A szolgáltatók ösztönzése szempontjából kedvezőtlen jelenségek érzékelhetők – valamiért azon sem változtattunk, ami evidens volt régóta 2)Az eredmény alapú finanszírozás próbálkozásai kecsegtetőnek tűnnek 3)Személyre szabott medicina új megoldásokat kíván

Szervezeti változások a járóbeteg ellátásban  Háziorvosok szóló praxisokban dolgoznak idehaza, de a világ nem ebbe az irányba mozog (persze csak önkéntesség és ösztönzők alapján lehet majd ezen változtatni)  A ma még önálló járóbeteg szakellátóknak sem célszerű jelenlegi formájukban fennmaradni, úgy tűnik, integrált egységekbe kell vonni őket a háziorvosi társulásokkal: Közösségi Egészségszervezési Központokat érdemes kialakítani (tesztelés fázisa alatt áll az elképzelés)

Köz és magán együttélése  Az Uzsoki kórház új szolgáltatásai felkorbácsolták az indulatokat  A kórházak többsége szívesen élne ezzel a lehetőséggel, jó néhány alkalmaz is hasonló szolgáltatásokat – GYEMSZI felmérést ígért nyárra  „A pénz-, és emberi erőforrás hiány kihívásaira az egészségügyi rendszer szereplői által adott válaszok következményeként az ellátórendszer napi működésének átalakulása regisztrálható: a szolidaritási elv eróziója figyelhető meg. Az ellátó­ rendszer elindult a kétszintűvé válás irányába.” (Forrás: M és EG Tagozat ülésének összefoglalója, július)

A továbblépés lehetőségei 1)Kórháztörvény megalkotása 2)Kórházi beutalási rend felülvizsgálata 3)OBDK hatósági lábának megalkotása 4)Finanszírozási technikák felülírása 5)Szervezeti átalakulások iniciálása 6)ÁNTSZ helyének, szerepének tisztázása 7)Köz és magán együttélése a szolgáltató rendszerben– a határok tisztázása 8)eHealth fejlesztések és mHealth alkalmazások elterjesztésének támogatása