A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Frissdiplomások Szemerszki Marianna Tanulási utak és képzési tervek a felsőoktatásban.
Advertisements

Friss diplomások a versenyszektorban
A többfokozatú képzés kezelésének problémái a TVSZ-ben László Gyula.
Duális felsőfokú képzés a PMMIK-n
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
Tanulmányok szerepe a karrierben Kozellné Szabó Csilla Ozeki Informatikai Kft.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Felsőoktatási menedzsment MA Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia november 17. dr. Princzinger Péter.
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
Tudomány Társadalom Kommunikáció Pojekt-bemutató.
Könyvtárhasználati verseny
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Disszeminációs Konferencia „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV
Leszkó Hajnalka SZTE – JGYPK Felnőttképzési Intézet
Pécs, április 19.. „Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2-C/ „A TANANYAGTARTALMAK FEJLESZTÉSE EREDMÉNYEINEK.
Projektlabor, Projektmunka és Projekt szeminárium tapasztalatai és kérdései az informatika oktatásában az Eszterházy Károly Főiskolán dr. Kovács Emőd,
Mérnökképzés a XXI. század elején Jobbágy Ákos oktatási igazgató BME.
DISSZEMINÁCIÓ Eredmények, ismeretek megosztása.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
A szakképzéssel szembeni igények a foglalkoztatók részéről A Szabolcs Volán Zrt. példáján keresztül Előadó: Miklóssyné.
Iskola Tagjai: RFKB Támogatások Iskola 1500 fő Képzési irány, arány Önkormányzati fenntartó Szakképzés szervezési társulás (költségvetési szerv) mint.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzleteiben
Leonardo da Vinci projektek. Leonardo da Vinci program célkit ű zései a szakmai készségek és a szakmai tudás fejlesztése a szakmai alapképzésben résztvevők.
A kurzus céljai:  A szociális és foglalkozatási szakemberek közötti együttműködés fejlesztése.  Pedagógusok és foglalkozatási szakemberek közötti együttműködés.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Eszterházy Károly Főiskola 3300 Eger, Eszterházy tér. 1 TÁMOP D-12/2/KONV Az Eszterházy Károly Főiskola Roma Szakkollégiumának.
Nem kötelezettség, mindkét fél számára lehetőség Duális képzés.
Fókuszban a tudományos műhelymunka Harmadik országos TDK-fórum október Dr. András István rektor.
Fokozatváltás a felsőoktatásban
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Felsőoktatási Szakképzés
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
Duális képzés „kecskeméti” modellje és tapasztalatai
A BKF tudástranszfer modellje a
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
Dr. Németh Gábor egyetemi docens Faipari mérnöki alapszak duális képzésének szakfelelőse Duális képzés a faipari mérnöki alapszakon.
Gazdaságtudományi Kar Faculty of Economics Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről Miskolc, március 25. Veresné dr. Somosi.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből Rozner Gábor.
Korszerű és innovatív mérnökképzés!. Képzéseink rt itt kedvedre választhatsz! BSc 11 alapszak MSc 6 mesterszak PhD 2 Doktori Iskola.
DUÁLIS SZAKOK AZ SZTE KÍNÁLATÁBAN TÁMOP F-14/1/KONV Egység, alprojekt/alprogram neve Projektzáró rendezvény, Karsai Krisztina.
ELŐADÁS CÍME Duális képzés a Kecskeméti Főiskola tapasztalatai alapján Kovács Zsuzsanna Duális Képzés és Módszertani Központ 2016.február 26.
1. Logisztikai menedzsment mesterképzési szak  A szak indítása: 2011  Végzettség: okleveles logisztikai menedzser  Képzési idő: 4 félév  Jelentkezési.
TÁMOP /1-A : Integrált terepképzési modell kialakítása a szociális szakemberek képzése során Projektindító konferencia szeptember.
Új képzési eszköz. Teknikcollege - Munkához kötött emelt szintű műszaki képzés Teknikcollege új fajta regionális kompetencia központ az ipari/műszaki.
Az ápoló tanulók/ hallgatók gyakorlati oktatásának tapasztalatai
DUÁLIS KÉPZÉS felépítése
Duális logisztikai menedzsment mesterképzési program
Most akkor ez mit is jelent? - számok és értelem
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Az informatikus képzés és az ipari kapcsolatok jövője a SZE-n
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
A szociális vezetőképzés EDDIGI Tapasztalatairól
A Mercedes-Benz duális szakmunkás képzés bemutatása
Duális képzés a Széchenyi István Egyetemen
Előadás másolata:

A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje Dr. Ailer Piroska 2014. szeptember 23.

Helyzetelemzés – a teljesség igénye nélkül Az iparvállalatok azonnal használható mérnököket igényelnek több gyakorlati ismeret és tapasztalat csoportmunka, projektek készségek (probléma megoldó képesség, kommunikáció, prezentáció, tulajdonosi szemlélet, elkötelezettség), nyelvismeret Műszaki felsőoktatási helyzet erősen elméleti képzés oktatók mérsékelt ipari gyakorlata/tapasztalata kevés az ipari szakember a felsőoktatásban tantervek, tantárgyak nem illeszkednek az ipar elvárásaihoz infrastrukturális problémák (hiányzó, vagy korszerűtlen eszközök) Jó példák Európában, Németországban – duális felsőoktatás!

A duális képzés „kecskeméti” modellje – definíció 1. A duális felsőoktatás a felsőoktatási intézmények és az érintett iparvállalatok együttműködésén alapuló, a gyakorlatorientált képzés, a minőségi, az elméleti tudás mellett gyakorlati tapasztalatokkal és készségekkel rendelkező fiatal mérnökök képzését szolgáló modell. Az intézmény és a vállalat mind a képzési területeken, mind a képzés időtartamán osztoznak: a felsőoktatási intézmény elsősorban (de nem kizárólagosan) a hallgatók elméleti, a vállalatok a gyakorlati képzést végzik; a duális képzésben résztvevő hallgatók a képzési idő fele részét a felsőoktatási intézményben, a másik fele részét a vállalatnál tölti.

A duális képzés „kecskeméti” modellje – definíció 2. A duális képzésben résztvevő hallgatókat – a felsőoktatási felvételi rendszer szabályai és eljárásai mellett – előzetes jelentkezés alapján a vállalatok választják ki saját kidolgozott eljárásaik (tesztek, interjú, csoportos feladatok, nyelvismeret felmérése, stb.) szerint. A tanulmányok idejére (BSc képzésben 7 szemeszter) a vállalat és a hallgató között hallgatói munkaszerződés jön létre, mely alapján a hallgató vállalja a mintatanterv szerinti előrehaladást, a vállalat pedig pénzbeli juttatást folyósít. A szerződés egyik fél részéről sem tartalmaz kötelezettséget a képzés befejezése utáni időre.

Duális képzés – feladatmegosztás Professzionális képzés Tárgyi tudás Főiskola: elméleti ismeretek Vállalat: gyakorlati ismeretek Metodikai ismeretek Főiskola: kutatás, számítás Vállalat: projektmunka Szociális készségek Főiskola: prezentációs technika Vállalat: tárgyalástechnika

Duális képzés – időbeosztás

Duális képzés – szerepek és feladatok

Eredmények A duális képzés jelenleg négy alapszakon érhető el. A partnervállalatok és intézmények száma 25, hónapról-hónapra növekszik. Két évfolyamon jelenleg 70 hallgató tanul ebben a képzési formában, 2014 szeptemberében várhatóan újabb 60 hallgató az első évfolyamon. Évről-évre több, mint tízszeres a túljelentkezés a duális képzésre. Első eredmények a másodéves járműmérnök hallgatók teljesítményéről: több mint 20%-kal több kreditpontot szereztek; mintegy 20%-kal magasabb átlagos eredményt értek el; a hallgatók célorientáltak, elhivatottak szakmájuk iránt, felelősséggel gondolnak jövőjükre, melyben a szakmai kiteljesedés fontos szerepet játszik.

Köszönöm a figyelmet!