A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, 2004. augusztus 26-28.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Megindulás - megújulás VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Adósságcsapda felé tart az ország Minden közoktatásban lévő gyerek 53 évig kaphatna ingyen tankönyvet! Egy év alatt 1200 milliárd forint államadósság-növekedés.
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
A es válságok keresztény szemmel
FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Honnan hová? A magyar gazdaság 2006 előtt és után Varga Mihály szeptember szeptember 28.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
A magyar gazdaság Dr. Veres János pénzügyminiszter október 13.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
1Magyar Közgazdasági Társaság Előadó: Magyari László Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Budapest, november 6. A MAGYAR NEMZETGAZDASÁGI.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Mi a liberalizmus? "manchesteri" változat Alaptípus ("classic") "adóztató és költekező" (tax and spend) Liberalizmust inkább termékcsalád, semmint konkrét.
Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon június 10 Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
KÖLTSÉGVETÉS 2006 FEJLESZTŐ ÁLLAM JÖVŐKÉPES ORSZÁG Európai Ügyekért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala november 3.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
Makrogazdasági folyamatok és versenyképesség Csillag István Budapest, március 4.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Válságkezelés eredményei, lehetőségek a válság után december 3. Dr. Oszkó Péter pénzügyminiszter.
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
Varga Mihály március március 27. Egyensúly és felzárkózás.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
„BÍZUNK MAGYARORSZÁGBAN” Garamhegyi Ábel Államtitkár Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
MBA Akadémia 1 A bővülés éve 2008?? Palócz Éva KOPINT-TARKI MBA Akadémia április26.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Új egyensúly Tervezettnél jobban csökken az államháztartás hiánya.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus

2 A gazdaságpolitika céljai Felzárkózás a gazdaságban – gyorsuló növekedés –Több levegő a gazdaságnak – új lendület a növekedésnek –Növekvő uniós fejlesztési források hatékony felhasználása –Javuló egyensúly – fenntartható gyors növekedés Felzárkózás a foglalkoztatásban –Fejlődő vállalkozások – több munkahely –Foglalkoztatást ösztönző adó- és támogatáspolitika Felzárkózás az életkörülményekben –Termelékenységgel arányos reálbér növekedés –Munkajövedelmek gyors növekedése – többen keresnek többet –Célzott, esélyteremtő szociálpolitika Az államháztartás vitelét ezen céloknak kell alárendelni.

3 Megvalósítás útja a jövedelemtulajdonosok közötti osztozkodás változtatása Lakosság jövedelempozíciója Vállalkozások jövedelempozíciója Államháztartás jövedelempozíciója

4 Új költségvetéspolitika Hatékonyabb állami feladatellátás Hiánymérséklés Jövedelemcentralizáció mérséklése Növekedést generáló államháztartás Több mozgástér a jövedelemtulajdonosoknak Nagyobb beruházási kedv Több munkahely Csökkenő államadósság Következmény

5 Kisebb, hatékonyabb állam Közpénzekkel való szigorú és hatékony gazdálkodás –Költségvetési fegyelem Állami feladatok áttekintése, feladatvállalás csak a források megteremtésével Hatékony működés és intézményrendszer –Teljesítménykövetelmények a közszférában –Párhuzamosságok megszüntetése –A hazai fejlesztési források a Nemzeti Fejlesztési Terv és autópálya építés céljait szolgálják Korszerűsítési programok – jobb szolgáltatás – modern állam –Egészségügy –Kistérségi-regionális feladatellátás –Oktatás –Honvédelem

6 Az ügy bonyolultsága Költségvetési kiadások négy fő kategóriája Az első kategóriába azok a kiadások tartoznak, amelyek mindenképpen veszteséget okoznak, mint pl. a kamatkiadások. A második kategóriába tartoznak azok a költségek, melyek egy bizonyos mennyiségben fontosak, de hogyha elkezdjük növelni a mértéküket, az nem fogja a gazdasági hatékonyságot szolgálni. Ilyenek, pl. a nyugdíjak. A harmadik kategória költségei mind túlságosan kicsi, mind túlságosan nagy mennyiségben veszteséget okoznak, de van egy optimális érték vagy tartomány, ahol a hatékonyságot növelni fogják. Például ilyen a biztosítási alapú munkanélküli segély. A negyedikbe tartoznak azok, melyek a napjainkban szokásosnak tekinthető tartományon belül egyértelműen a hatékonyságot javítják. Ilyenek a kutatás-fejlesztési kiadások, de bizonyos szempontból az oktatási kiadások is ebbe a kategóriába tartoznak.

7 Változó állami feladatok

8 Kisebb állam – kisebb hiány

9 GDP Pénzforgalmi és ESA‘95 szerinti hiányok a GDP százalékában (A politika problémái, veszélypontok)

10 A növekedés forrása - az állami kiadások és adócentralizáció csökkentése Négy év alatt az államháztartás hazai kiadásai több mint milliárd Ft-tal kevésbé emelkednek, mintha maradna az újraelosztás jelenlegi aránya A felszabaduló forrásokból –A hiány csökkentésére kb milliárd Ft –Adócsökkentésrekb milliárd Ft A hazai forrásokat az EU-ból érkező növekvő támogatások egészítik ki, négy év alatt összesen milliárd Ft (A as új uniós költségvetés hét év alatt várhatóan összesen több mint milliárd Ft leköthető támogatást biztosít, döntően fejlesztésre)

11 Az államháztartás terjedelmének csökkentése

12 - 0,5 -1,0 - 1,5-1,9 -1,2 -1,8 -2,1 -2,3

13 Állami jövedelem elvonás a sikeresen felzárkózó országokban

14 Csökkenő állami elvonás

15 Növekedést generáló állam Az Unió kihívása a fejlesztési támogatások terén

16 milliárd forintban Növekedést generáló állam Az Unió kihívása a fejlesztési támogatások terén

17 Kisebb hiány – kisebb államadósság (átvállalások nélkül)

18 GDP

19 Mit várunk a fiskális politikától Összefoglalás Vállalkozások bővülő lehetőségei: Versenyképesség erősítése Beruházások, fejlesztések támogatása Tőkevonzó képesség erősítése Tartós és gyors növekedési pálya Fejlesztési források maximális kihasználásával Exportteljesítmény növelésével 2010 – csatlakozás az euró-zónához 2008-ra biztonsággal megteremthetők a 2010-es csatlakozás feltételei Az ESA hiány 3% alatt Az adósság tartósan 60% alatt