A vállalkozási típusú szerződések változásai, különös tekintettel az általános szabályokra és a szerződést biztosító mellékkötelezettségekre 2014. április.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Webshopok+jogi megfelelőség
Advertisements

MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Fontosabb változások az új Ptk. Kötelmi jogi Könyvében
„Az új Polgári Törvénykönyvhöz kapcsolódó képzések”
11. tétel. Alaphelyzet: • Az ajánlatkérő a közbeszerzési eljárásában biztosítani kívánja, hogy az abban részt vevő ajánlattevők ajánlattételi szándékuk.
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
Finanszírozási kérdések az Új Polgári Törvénykönyv tükrében
MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE?
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
Az új Ptk.a kereskedők és a beszállítók kapcsolatát érintő változásai
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
Timeshare © dr. Horváth Zsófia – Dr. habil. Miskolczi Bodnár Péter.
A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA
A bizalmi vagyonkezelési szerződés az új Ptk.-ban
Szállítmányozási és fuvarozási szerződés
Szempontok a szerződéskötések ellenőrzéséhez
A projektek megvalósítása I.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Távollevők között létrejött szerződések
1 Polgári jog Szerződésszegés Magatartás, körülmény, állapot mely szerződésbe ütközik vagy sérti a fél szerződéssel kapcsolatos jogait. szerződésszegés.
E-KERESKEDELEM SZABÁLYOSAN
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA
A SZERZŐDÉSSZEGÉS.
Biztosításgazdaságtan 9. téma
A fogyasztók tájékoztatása
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Általánosságban A kötelezett helytáll azért, hogy a termék vagy szolgáltatás 1. megfelel a minőségi követelményeknek,
Felelősség, termékfelelősség
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Üzlethelyiségen kívül kötött szerződés Szabályozás 85/577/EGK tanácsi irányelv 370/2004. (XII.26.) Kormány.
Polgári jogi ismeretek
Főbb változások az új Ptk. Kötelmi jogi könyvében
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Mediátor képzés Kártérítés.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
 2008-ban kezdődött a munka  Fogyasztóvédelmi szabályok kódex szerű összefogása  Harmonizáció kérdései  Még nincs vége Dr. Morvay György.
10. Előadás szerződésszegés
Üzleti Jog II. 9. Előadás A szerződéskötés sémája Szerződés módosítás

Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE
Etikai kódex, ajánlott szerződésminták az építőiparban
HEFOP/ /2 Szerződéskötési alapismeretek. HEFOP/ /22 Tartalomjegyzék Szerződéskötés folyamata Támogatási szerződés.
Munkaszervezési ismeretek
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
KÖTELMI JOG DR. KOVÁCS LÁSZLÓ 2007.
Jótállás. Kisajátítás Építési jog április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
A SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI A szerződés - megkötése, - teljesítése, - megerősítése - és módosítása.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
VÁLLALKOZÁSOK MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSA. Jogi szabályozás (Ptk. szerint) A kártérítésről: „Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni”
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Tárgyalásos eljárások VII szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Munkajogi ismeretek.
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
Polgári jog IV. Szerződési alaptípusok Sápi Edit április 13.
Röviden a közbeszerzésről
Fogyasztói jogok és a fogyasztók magánjogi védelme
A vállalkozási szerződés dr. Sápi Edit
Vállalkozási Szerződések
Előzetes piaci konzultáció
Polgári perjog előadás
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Nemzetközi magánjog II.
A közbeszerzés és a biztosítás kérdései
Közbeszerzési Döntőbizottság
Előadás másolata:

A vállalkozási típusú szerződések változásai, különös tekintettel az általános szabályokra és a szerződést biztosító mellékkötelezettségekre 2014. április 16. Dr. Varga Katalin ügyvéd Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds

Tartalom I. Az új Ptk. II. Alkalmazás módja III. A szerződés általános szabályai – új rendelkezések IV. Kellékszavatosság-termékszavatosság V. Szerződést biztosító mellékkötelezettségek VI. Vállalkozási típusú szerződések

I. Az új Ptk. 2013. évi V. tv. hatályba lépett: 2014. március 15-én felváltja (többek között) az alábbi törvényeket: 1959. évi IV. tv. (régi Ptk.) 2006. évi IV. tv. (Gt.) 1952. évi IV. tv. (Csjt.) 2013. évi CLXXVII. tv. Ptké. 2013. évi CCLII. tv. Módtv - számos jogszabályt (pl. Mt!) módosít Sok új és sok módosuló jogszabály (pl. gt-k átalakulása (2013. CLXXVI. tv.), szomszédjogok (2013. évi CLXXIV. tv. stb.)

I. Az új Ptk. Ha a Ptké. eltérően nem rendelkezik, az új Ptk. hatályba lépése után keletkezett tényekre és jogviszonyokra, megtett jognyilatkozatokra az új Ptk-t kell alkalmazni. Az új Ptk. hatályba lépésekor fennálló kötelmekkel kapcsolatos, az új Ptk. hatályba lépése után keletkezett tényekre, jognyilatkozatokra, ideértve az ezáltal keletkeztetett újabb kötelmeket, a régi Ptk. rendelkezéseit kell alkalmazni. A szerződésen kívül okozott kárért való felelősségre az új Ptk-t a hatályba lépését követően tanúsított károkozó magatartás esetén kell alkalmazni.

II. Alkalmazás módja 1. Különös szerződések Pl. tervezési szerződés szabályai pl. tervért való felelősség 2. Vállalkozási típusú szerződések (Harmadik rész, Egyes szerződések) pl. többletmunka, pótmunka 3. A szerződés általános szabályai (Második rész) pl. ajánlati kötöttség, hibás teljesítés, szerződésszegés stb. 4.

II. Alkalmazás módja 4. A kötelmek közös szabályai (Első rész) pl. képviselet, elévülés szabályai 5. Bevezető rendelkezések (Első könyv) Pl. joggal való visszaélés tilalma, jóhiszeműség és tisztesség követelménye Alapvetően továbbra is diszpozitív!

III. A szerződés általános szabályai A szerződés létrejötte és tartalma (6:63. §) nem jön létre a szerződés, ha valamelyik fél által lényegesnek tekintett kérdésben nem jön létre megállapodás (vagyis, ha ezen kérdésben való megállapodás hiányában nem kötne szerződést) felek közötti szokások és kialakult gyakorlat is a szerződés részét képezi adott üzletágban bevett szokások is a szerződés részét képezik – ha a felek korábbi kapcsolatára tekintettel ez nem indokolatlan

III. A szerződés általános szabályai Ajánlati kötöttség (6:65. §) az ajánlati kötöttség jelenlevők között megszűnik, ha a másik fél késedelem nélkül el nem fogadja írásbeli ajánlat csak írásban vonható vissza a hatályos ajánlat nem vonható vissza, ha visszavonhatatlan vagy ha az ajánlat elfogadására határidőt állapít meg

III. A szerződés általános szabályai Versenyeztetési eljárás (6:74-76. §) ha a fél ajánlati felhívást tesz közzé, hogy a legkedvezőbb ajánlattevővel köt ajánlatot, szerződéskötési kötelezettség áll fenn szerződéskötést csak akkor lehet megtagadni, ha ezt a felhívásban kikötötte ajánlati kötöttség áll fenn az ajánlattételi határidő lejártával az eredményhirdetést követő 30 napig (Kbt-hez hasonló szabályok) ajánlati biztosíték kiköthető ha kizárólag az ár a bírálati szempont és nyílt az ajánlattétel – eredményhirdetéssel létrejön a szerződés.

III. A szerződés általános szabályai Teljességi záradék (6:87. §) írásbeli szerződés esetén teljességi kikötés: a szerződés a felek közti megállapodás valamennyi feltételét tartalmazza – a korábbi, szerződésben nem szereplő kikötések hatályukat vesztik szerződés értelmezésénél ezek is figyelembe vehetők!

III. A szerződés általános szabályai Fiduciárius hitelbiztosítékok (6:99. §) - joggyakorlat ellentmondásos volt ezekkel kapcsolatban (vételi jog kikötése, tulajdonjog átruházása, követelések engedményezése, stb.) - semmis biztosítéki célból tulajdonjog/más jog/követelés átruházása - a kötelmek dologi jogi biztosítéka csak a zálogjog lehet - kivéve: 2002/47/EK irányelvben meghatározott biztosítéki megállapodások (magánszemélyekre nem vonatkozik)

III. A szerződés általános szabályai Dokumentáció átadása (6:124. §) általános kötelezettség lett a szolgáltatásra vonatkozó tájékoztató leírások és egyéb dokumentumok átadása (eddig csak vállalkozási szerződésre vonatkozott) Akadályközlési kötelezettség (6:126.§) - felek kötelesek egymást értesíteni, ha valamely teljesítés előre láthatóan akadályba ütközik – kivéve ha azt a másik félnek is ismerni kellett - ennek elmulasztásáért kártérítéssel tartozik

III. A szerződés általános szabályai Szerződésszegés általános szabályai (6:137-152. §) bármely kötelezettség szerződésszerű teljesítésének elmaradása szerződésszegés esetén a jogosult a saját szolgáltatása arányos részét visszatarthatja amíg a másik nem teljesít vagy nem ad biztosítékot elállás/felmondás ha a szerződésszegés miatt a teljesítéshez fűződő érdek megszűnt (ez eddig nem volt általános szabály)

III. A szerződés általános szabályai Szerződésszegés általános szabályai (6:137-152. §) fedezeti szerződés – gyakorlat már ismerte ekkor az eredeti és a fedezeti szerződés ellenértékének különbsége és annak megkötésével járó költségek követelhetők ezen felül kártérítés követelhető

III. A szerződés általános szabályai Szerződésszegés jogkövetkezményeinek korlátozása és kizárása (6:152. §) felelősségkorlátozás szabályai kevésbé szigorúak csak a szándékos ill. életet, testi épséget vagy egészséget károsító szerződésszegésért való felelősséget nem lehet korlátozni és kizárni – súlyos gondatlanság esetére lehet! nincs további feltétel (más előny, külker. szerződés stb.)

IV. Kellékszavatosság - termék-szavatosság 6 hónapos elévülési idő helyett 1 év fogyasztó és vállalkozás között továbbra is 2 év az elévülési jellegű határidő ingatlan esetén 5 év az elévülés objektív, jogvesztő határidők (pl. kötelező alkalmassági idő) megszűntek késedelem nélkül meg kell vizsgálni, hogy a teljesítés minőségileg és mennyiségileg megfelelő-e (Szerz. ált. rész) a hibát késedelem nélkül közölni kell

IV. Kellékszavatosság - termék-szavatosság - gyártóval (előállító és forgalmazó) szemben áll fenn - ingó dolog esetén - kijavítás vagy csere (új tulajdonos is!) - forgalomba hozataltól számított 2 évig – mi minősül forgalomba hozatalnak? - mentesülés korlátozott (nem ő gyártotta, forgalmazta, nem volt felismerhető stb.)

IV. Kellékszavatosság - termék-szavatosság Kötelező jótállás 249/2004. (VIII. 27.) Korm. Rendelet az egyes javító-karbantartó szolgáltatásokra vonatkozó kötelező jótállásról – változott 2014. 04. 09-vel 151/2003. (IX. 22.) Korm. Rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról – változott 2014. 04. 09-vel (új melléklet szept. 15-től) 181/2003. (XI.5.) Korm. Rend. a lakásépítéssel kapcsolatos kötelező jótállásról - változott 2014. 04. 09-vel 3 év jótállás helyett 3, 5 és 10 éves jótállás lett 11/1985. (VI. 22.) ÉVM-IpM-KM-MÉM-BkM együttes rendelet egyes épületszerkezetek és azok létrehozásánál felhasználásra kerülő termékek kötelező alkalmassági idejéről – hatályon kívül helyezték

V. A szerződést biztosító mellékkötelezettségek Foglaló (6:185.§) kötelezettségvállalás megerősítéseként (nem csak a szerződéskötéskor) csak pénz lehet kötbérbe be kell számítani Kötbér (6:186-189. §) továbbra is írásban kell kikötni mentesül, ha a szerződésszegését kimenti – szigorúbb felelősség! kötbér után is jár késedelmi kamat

VI. Vállalkozási típusú szerződések Vállalkozási szerződések általános szabályai (6:238-250.§) többletmunka: a vállalkozási szerződés tartalmát képező, de a vállalkozói díj meghatározásánál figyelembe nem vett munkát és az olyan munka, amely nélkül a mű rendeltetésszerű használatra nem alkalmas pótmunka: az utólag megrendelt, különösen tervmódosítás miatt szükségessé váló munka is, ha annak elvégzése nem teszi feladatot aránytalanul terhesebbé átalánydíj esetén pótmunka díja követelhető, a többletmunka nem, de meg kell téríteni a többletmunkával kapcsolatban felmerült olyan költséget, amely a szerződés megkötésének időpontjában nem volt előrelátható.

VI. Vállalkozási típusú szerződések Vállalkozási szerződések általános szabályai (6:238-250.§) Átadás-átvétel esetén ha a megrendelő az átadás-átvételi eljárást nem folytatja le, a teljesítés joghatásai a tényleges birtokbavétel alapján állnak be – korábban gyakori szerződéses kikötés. Tulajdonjog átszállása - ha a szerződés teljesítéséhez a vállalkozó dolog tulajdonjogának átruházására köteles, a dolog a mű átadásával és az ellenérték megfizetésével kerül a megrendelő tulajdonába (külön tulajdonjog-fenntartás nem szükséges?).

VI. Vállalkozási típusú szerződések Tervezési szerződés (6:251.§) írásbeliség feltétel (nem a Ptk. alapján!) a tervdokumentációnak műszakilag kivitelezhető, gazdaságos és célszerű megoldásokat kell tartalmaznia legyen alkalmas a megrendelő felismerhető, a felhasználás céljából következő igényeinek kielégítésére - tájékoztatás! hosszabb igényérvényesítési határidő: mindaddig érvényesíthetőek a szerződésszegésből fakadó jogok, amíg a terv alapján kivitelezett szolgáltatás tervhibával összefüggő hibás teljesítése miatt jogok gyakorolhatók.

Köszönjük a figyelmüket! varga@eversheds.hu Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda  H-1026 Budapest, Pasaréti út 59. H-1530 Budapest, P.O. Box 23. tel:+ 36 1 394 3121  fax: +36 1 392 4949 website: http://www.eversheds.hu