Személyi Jövedelem Adó változása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
Advertisements

Gayár Csilla, pénzügyi menedzser VÁTI Kht. Pécsi Területi Iroda DDOP Utólagos akadálymentesítés (Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz)
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
A látvány-csapatsportágak támogatásához kapcsolódó társasági adó kedvezmény szeptember 16. Hadas Ildikó mob:
Neptun.Net Pénzügyi rendszer A gyűjtőszámla
Az Új Széchenyi Terv Infopontok feladatai A pályázatkezelés menete – Pénzügyek.
Változások a Számvitelben
2007. április 24. BG Finance Zrt. Meizl József.
Kombinált Mikrohitel Program. Kombinált mikrohitel - közvetítői pályázat • Együttesen igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes mikrohitel,
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
Nemzetközi pénzügyi ügyletek
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Szolgáltató adóhatóság 2009’ Bevallások egyszerűsítése Elektronikus szolgáltatások bővítése TEÁOR és szakmakód konverzió Sajtótájékoztató február.
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
Fejlesztési Igazgatóság
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
DEXTER Informatikai Kft ETR Pénzügyek. DEXTER Informatikai Kft Tartalom  Alapelvek  Fogalmak  A pénzügyi folyamat  Kifizetési és befizetési.
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment IV. Modul A kultúra gazdaságtana.
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
1 Pepper Rendszerház Zrt. Kafetéria rendszer a VIP Humánpolitikai Rendszerben.
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Áfa, bevételi bizonylatok, a vállalkozás tevékenységével szorosan összefüggő kiadási bizonylatok.
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Szarvasné Vadászi Csilla
EHO módosítása szeptember 01-től. EHO mértéknövekedés 14% Külön adózó jövedelmekből: - vállalkozásból kivont - értékpapír kölcsönzésből - 25 illetve.
Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003 évi Phare program FIZETÉSI KÉRELMEK TIPIKUS HIBÁI Hayde Nóra, pénzügyi menedzser VÁTI Kht.
1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.
Szántó Tamás elnökhelyettes PMISZK
Cafeteria 2011 Dr. Orbán Ildikó.
TÁMOP TÁMOGATÁS FOLYÓSÍTÁSA, PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁS.
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére október 15.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
Nemzeti Civil Alapprogram 2010-es pályázati év Költségvetés tervezése.
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
ÁROP „Jogszabályok és folyamatok egyszerűsítésének koordinációja” kiemelt projekt Az Egyszerűsítési Program eredményei a Nemzetgazdasági.
Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél
2014. november Rendek Tímea
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
Költségvetés ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Költségtervezési alapfogalmak A kedvezményezettek finanszírozási funkciói –Költség- és forrástervezés –Pályázat kidolgozása.
Nemzetközi utalás magyar bankszámláról AdvCash-re onnan már könnyen feltölthető a PM számla! A regisztrációs linket kérd a szponzorodtól!
Az OTP Lakástakarék számla olyan megtakarítási forma, amellyel a társasház vagy lakásszövetkezet a lakásszövetkezet tulajdonában, vagy a társasházi lakástulajdonosok.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS FELHASZNÁLÁSA, ELSZÁMOLÁSA 2011.
Rail Cargo Hungaria Lakáscélú hiteltörlesztés 2015.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
A szakképzési hozzájárulás hatékony felhasználása Cséfalvay Ágnes.
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Összehasonlító példák
Fejlessze vállalkozását pályázati források segítségével!
A központosított illetményszámfejtő rendszer évi változásai
E-ügyintézés az adózásban 2006.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
Minden az azonnali fizetési rendszerről
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Előadás másolata:

OTP ADLAK Szolgáltatáscsomag a lakáscélú hitel törlesztéséhez nyújtható munkáltatói támogatáshoz

Személyi Jövedelem Adó változása § Személyi Jövedelem Adó változása 2014. január 1-től lehetőség nyílt a munkáltatók számára, hogy adó és járulékmentesen 5 évente 5 millió Ft-ig vissza nem térítendő támogatást nyújthassanak munkavállalóiknak lakáscélú hitelük törlesztéséhez. § Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete (NGM rendelet) A támogatás nyújtásának szabályait a 2014. április 3-án megjelent 15/2014 (IV.3.) számú NGM rendelet tartalmazza, mely alapján a munkavállalónak kell beszereznie az igazolásokat az adómentesség megállapításához, a munkáltatónak kell megvizsgálnia és megállapítania az adómentességet.

Adómentességi kritériumok A támogatás akkor tekinthető adó és járulékmentesnek, ha az alábbi 6 kritérium mindegyike teljesül. a támogatás folyósítása hitelintézeten keresztül, annak évenkénti utólagos igazolása alapján történik a támogatás összege összesen nem több, mint az ingatlan vételárának, vagy építés, bővítés és korszerűsítés esetén a költségvetés 30%-a a folyósított támogatás összege 5 egymást követő évben nem több mint 5 millió forint (ide értve a korábban adott egyéb lakáscélú munkáltatói támogatásokat is, akár több munkáltatótól kapottat is) a hitel, amelynek a törlesztéséhez a munkáltató támogatást nyújt, lakáscélú (vásárlási, építési, bővítési, korszerűsítési célú, vagy ilyen hitel kiváltására nyújtott hitel, vagy ilyen hitelhez kapcsolódó gyűjtőszámla hitel) - felújítás nem lehet a lakás - amelynek a megvalósításához a munkavállaló hitelt igényelt - a saját tulajdona (vagy abban haszonélvező) és megfelel a méltányolható lakás fogalmának (szobaszám, méret, együttlakók tekintetében, vételárat/értéket nem kell vizsgálni) a folyósított támogatást a munkavállaló a célszerinti hitel törlesztésére fordította 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Szereplők és feladataik Munkavállaló 1. A támogatás igénylése a munkáltatótól. Nyilatkoznia kell arról, hogy mely számlára kéri az összeg folyósítását, amely a rendelet szerint az alábbi lehet: a hitelintézetnél vezetett fizetési számlája (hagyományos folyószámla) KOCKÁZATOS! a hitelintézetnél vezetett hitelszámlája (a hitelszerződésben megjelölt számlaszám, amennyiben az utalás fogadására alkalmas – azaz GIRO képes) a magánszemély javára a hitelintézet törlesztéshez használt központi elszámoló számlája (ilyen az OTP Bank gyakorlatában nincs, de egyes bankok ilyen központi elszámoló számlán keresztül bonyolítják le a lakáshiteleik törlesztését) Az adómentesség vizsgálatához szükséges dokumentumok átadása a munkáltató részére. 2. 3.

Szereplők és feladataik Munkáltató 1. Megvizsgálni az összes adómentességi feltételt Átutalni a támogatás összegét a munkavállaló által megjelölt számlára A pénzforgalmi számláját vezető hitelintézet felé (melyről a támogatás folyósítása/utalása történne) - a támogatás folyósításával kapcsolatban - bejelentési kötelezettsége van. 2. 3. Hitelintézet 1. A munkáltatók pénzforgalmi számláját vezető hitelintézet (tehát nem feltétlenül a hitelszámlát vezető bank) feladata, hogy a rajta keresztül átutalt támogatásokról igazolást adjon ki, és a NAV felé adatszolgáltatást teljesítsen tárgyévet követő év január 31-ig.

+ 20% adóalap korrekció (+20 Ft) Adó- és járulékfizetési kötelezettség 100 Ft-nyi NEM adómentes támogatás után ADÓBÜNTETÉS! Munkavállaló Munkáltató Adóalap 120 Ft 16 % SZJA + 20% adóalap korrekció (+20 Ft) 27 % EHO 19,2 Ft 32,4 Ft 100 Ft támogatás 10 % Nyugdíj járulék 12 Ft 1,8 Ft 1,5 % Szakképzési h. 8,5 % Egészség-biztosítási és Munkaerő piaci járulék 10,2 Ft 34,2 Ft Összesen Összesen: 41,4Ft Bérjellegű kifizetés szabályai szerint kell eljárni! Állam bevétele: 75,6 Ft

OTP ADLAK a munkáltatóknak

Kiegészítő szolgáltatás Teljes körű szolgáltatás OTP ADLAK – többszintű szolgáltatás Az NGM rendelet lehetőséget ad a munkáltatónak arra, hogy a rászabott feladatokat kiszervezze. Az OTP Bank OTP ADLAK néven az alábbi többszintű szolgáltatást nyújtó csomaggal lépett elsőként a piacra: A munkáltató az OTP Banknál vezetett pénzforgalmi számlájáról utalja át a támogatást, továbbá az adómentességi kritériumokat is saját maga ellenőrzi. Jellemzően eseti utalásokról van szó. Alap-szolgáltatás A támogatások átutalását szintén a munkáltató végzi, de az előzetesen vizsgálható adómentességi kritériumok vizsgálatát professzionális szolgáltatóra bízná. Kiegészítő szolgáltatás A SZÉP kártyához hasonlóan a teljes adminisztrációs, eljárási, átutalási és igazolási feladatkört lefedi. Teljes körű szolgáltatás

ALAP-SZOLGÁLTATÁS Lépésről lépésre Munkáltató megvizsgálja az adómentességi kritériumokat ALAP-SZOLGÁLTATÁS Munkáltató bejelenti az OTP Banknál a támogatás folyósítását Munkáltató átutalja a saját számlájáról a támogatásokat Lépésről lépésre OTP Bank tárgyévet követő év január 31-ig Igazolást Munkáltatónak Adatszolgáltatást NAV-nak

1. NGM rendelet szerinti bejelentési kötelezettség elindítása A www.otpbank.hu\vnt oldalon az alábbi linkre kattintva indíthatja el az adatszolgáltatás feltöltését.

KIEGÉSZÍTŐ-SZOLGÁLTATÁS Adómentességi kritérium vizsgálat Munkáltató szerződést köt az OTP Bankkal KIEGÉSZÍTŐ-SZOLGÁLTATÁS OTP Bank megvizsgálja az adómentességi kritériumokat Munkáltató bejelenti az OTP Banknál a támogatás folyósítását Adómentességi kritérium vizsgálat Munkáltató átutalja a saját számlájáról a támogatásokat OTP Bank tárgyévet követő év január 31-ig ad Igazolást Munkáltatónak Adatszolgáltatást NAV-nak

Támogatás bejelentése és folyósítása Az alapszolgáltatással megegyezően kell a támogatás folyósítását bejelenteni, a támogatást átutalni. A Bank mindezek alapján fog tárgyévet követő év január 31-ig az átutalt támogatásokról igazolást küldeni és adatszolgáltatást teljesíteni a NAV felé.

TELJES KÖRŰ SZOLGÁLTATÁS Munkáltató ON-LINE szerződést köt az OTP Bankkal TELJES KÖRŰ SZOLGÁLTATÁS OTP Bank megvizsgálja az adómentességi kritériumokat OTP Bank átutalja a támogatást Minden egy helyen OTP Bank tárgyévet követő év elején leigazolja a tárgyévi támogatás adómentes felhasználását OTP Bank tárgyévet követő év január 31-ig küld Igazolásokat Munkáltatónak Adatszolgáltatást NAV-nak 13

Szolgáltatás tartalma SZÉP kártyához hasonlóan teljes körű adminisztrációs és folyósítási folyamat lebonyolítás, külön portálon keresztül. On-line szerződéskötés Munkavállalói törzsadatok egyszeri feltöltése Adómentességi kritérium vizsgálat a Munkáltató által kijelölt dolgozóira Havonta analitika feltöltése a portálra (kinek mekkora összeget) A támogatás kifolyósításához szükséges összeg rendelkezésre bocsátása OTP Bank átutalja a célszámlákra a támogatásokat Megvizsgálja a célszerinti felhasználást Igazolásokat készít, adatszolgáltatást teljesít NAV felé

Szerződéskötés elindítása Az OTP ADLAK internetes portálról a munkáltatói adatok megadásával on-line elindítható a szerződéskötési folyamat

Adómentességi kritériumok ellenőrzése A törzsadatokban megadott személyekre a Bank a vizsgálati díj megfizetése esetén elvégzi az ellenőrzést az alábbiak szerint: Felveszi a kapcsolatot a munkavállalókkal. A munkavállalók a kért dokumentumokat bármely OTP Bankfiókban leadhatják. A Bank elvégzi a vizsgálatot. A Bank az eredmény alapján az OTP Adlak portálon keresztül a munkáltatónak elektronikus formában igazolja, hogy kinek és maximálisan mekkora összegben nyújtható a támogatás. Amennyiben a munkavállaló valamely feltételnek nem felel meg, további egyeztetés céljából a Bank ismét megkeresi a megadott elérhetőségeken. 1. 2. 3. 4. 5.

Támogatások folyósítása A munkáltató minden egyes folyósítás előtt egy excel fájlt tölt fel arról, hogy kinek, mekkora összeget kell utalni. A megadott lista alapján a Bank a lebonyolítási díjról kiállított számlát a Portálon keresztül és postai úton is megküldi. A munkáltató a lebonyolítási díjat és a támogatás kifolyósításához szükséges összeget (fedezetet) átutalja az OTP Adlak központi számlájára. A rendelkezésre álló fedezetből az OTP Bank tárgyó 20-án kifolyósítja a támogatásokat a megfelelő célszámlákra. Átutalást követően a Bank a támogatást igazoló számviteli bizonylatot a Portálon keresztül és postai úton is eljuttatja a munkáltatónak. 1. 2. 3. 4. 5.

Munkáltatói előnyök A teljes körű ADLAK szolgáltatással leveszi a Bank a támogatás nyújtásával járó terhet a munkáltató válláról. Minimálisra csökkenthető annak kockázata, hogy ne a cél szerint kerüljön felhasználásra a támogatás (adóbüntetés). Év közben is bevezethető. Az OTP Csoport biztonságos és stabil hátteret biztosít a szolgáltatáshoz. Az elektronikus ügyintézésnek köszönhetően minimálisra csökkenthető a munkáltatói adminisztrációs teher. 1. 2. 3. 4. 5.

Díjak és költségek

A 3 szolgáltatási szint esetén fizetendő díjak Adómentességi feltétel vizsgálata Támogatás átutalásának díja Alap-szolgáltatás Alapszolgáltatásnál nem érhető el a kifizetéssel érintett bankszámlára vonatkozó eseti, állandó, értéknapos vagy csoportos átutalási díjon felül + 3,9% A plusz 3,9%-os díj a tárgyévet követő év január 31-én válik esedékessé egy összegben OTP csoport által folyósított hiteleknél:19.990 Ft + ÁFA Idegen bank által folyósított hiteleknél: 29.990 Ft + ÁFA Kiegészítő szolgáltatás Teljes körű szolgáltatás OTP csoport által folyósított hitel esetén 3% + ÁFA Idegen bank által folyósított hitel esetén folyósítás hitelszámlára, vagy központi elszámoló számlára 4% + ÁFA folyósítás a hitelt nyújtó hitelintézetnél vezetett folyószámlára 5% + ÁFA OTP csoport által folyósított hiteleknél: 9.990 Ft + ÁFA Idegen bank által folyósított hiteleknél: 19.990 Ft + ÁFA

Köszönöm a figyelmet !