Petőfi Sándor Emlékmúzeum

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alsónémedi bemutatása
Advertisements

Alsónémedi A falu bemutatása
Szabó Annamária temerini népdalokkal.
Készítette:Fekete Ágnes
Felsőregmec.
S ZÜL Ő FÖLDEM M IKOLA - S ZLOVÁKIA S ZÜL Ő FÖLDEM M IKOLA - S ZLOVÁKIA.
Készítette: Albert Krisztina
Beregszász.
Ferenczi Patrícia 8.b Tanár: Hamar Tímea
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
Téma:Becse és környéke
Petőfi Sándor Életrajz-életmű.
Erdélyben jártam 1994 A nagyváradi római katolikus bazilika között épült. A legnagyobb barokk stílusban épült templom Romániában. Nagyvárad.
ERDÉLY.
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
Az Ócsai Tájház.
NYON 1.
2010. III. 29. Fülöpszállás. Fülöpszállás község (Bács-Kiskun megye) Egyenesen álló, csücskös talpú pajzsban - kék mez ő ben zöld halmon álló, szembeforduló,
Kőröstetétlen.
Kirándulás Erdélyben Élményeim A hetedik évfolyam a Határtalanul! pályázat keretében kirándulásra indult május között. Úti cél: Szék.
Magyar Államkincstár Dél - alföldi Regionális Igazgatóság Állampénztári Iroda Kecskemét, Tájékoztató a évi HÖF pályázatokról.
Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség illetékességi területén talált német hulladékok.
5. NAP.
Petőfi Sándor Élete és műve.
Kalotaszentkirály.
Óbarok Forrás: Saját képek.
Szendrő nevezetességei
Kölcse.
Milota.
A sümegi vár lábától alig 7 km-re található a Marcal folyó partján fekvő törpefalu A falu első említése 1382-ből való, Vasarhel néven 1508-ban Kyswasarhel.
Zenés utazás Kárpátaljára
ERDÉLY Székely himnusz Klikkelj.
Az én városom. A város: Pécsvárad, város a Zengő lábánál, Baranyában, Pécstől 18km-re van a 6-os út mellett Budapest felé.
MAGYAR IRODALOM 7. OSZTÁLY.
Napkor A mi településünk.
DORMÁND.
Varázslatos Tábor 2007 Csobánka július
Készítette: Dömötöri Melinda
Készítette:Hagymási Réka 11.P
Készítette: Keresztes Balázs Naszály.
Tetétlen Község Önkormányzata szeretettel meghívja Önt és kedves családját, ismerőseit az Államalapító Szent István Király és az Új Kenyér ünnepe alkalmából.
1. Légy Jézus Krisztus harcosa, és bátran állj elő
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
Dicséretek – 4/1 Az én Uram dicső Megváltó, Segít, akárhová megyek. Csodáiról tudok beszélni, Mindenki lássa meg! Mindenki lássa meg, Az én Uram dicső.
Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban.
Márciusi ifjak MINTAFELADAT.
Erdélyi barangolások:
Készítette: Szilandi Zene: Yanni: In the Mirror Madarász Tibor a Felvidéken, Kassán született 1937-ben. A kortárs magyar festőművészeket bemutató honlapon.
10. alkalommal A 10. alkalommal megrendezett kiállításon a 74 kiállítót a 74 kiállítót 9 ezer több mint 9 ezer látogató nézte meg a két nap alatt.
Érsekhalma.
Dömsöd Készítette: Moór Zsanett. Fekvése Dömsöd nagyközség Budapesttõl délre helyezkedik el a Ráckevei Duna - ág bal partján. n Fekvése következtében.
Székelykeresztúr Március 15.. Sokan gyűltek össze Székelykeresztúr központjában az 1848– 49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett.
CSONGRÁD CSONGRÁD A TISZA JOBB PARTJÁN, A KÖRÖS TORKOLATA FELETT FEKSZIK. KEDVEZŐ FÖLDRAJZI HELYZETE MIATT AZ ÚJKŐKOR ÓTA LAKOTT HELY. ÁRPÁD FEJEDELEM.
I. rész SOPRON SOPRON A HŰSÉG VÁROSA (CIVITAS FIDELISSIMA). EZT JELKÉPEZI SOPRON SZIMBÓLUMÁN, A TŰZTORONY DÉLI OLDALÁN TALÁLHATÓ HŰSÉGKAPU ÉS A HŰSÉG.
DEBRECEN SZÉKELY SZEMMEL Barót-Debrecen,,határtalan’’ program.
CSOKONAI ÉS PETŐFI KÖZÖTT VERSENYTÁRS NÉLKÜL A LEGKIMAGASLÓBB KÖLTŐI EGYÉNISÉG KÉSZÍTETTE: MÓCSÁNNÉ NAGY ÁGNES Vörösmarty Mihály
EGER Nosztalgia bemutató es évek fotóival és azok kommentálásával.
Arany János élete és munkássága
Veresegyház.
CÉLUNK Kinizsi Pál életeseményeihez kötődő magyar közösségek együttműködése Nagyvázsony: Kinizsi legkedvesebb lakhelye Székelyföld, Firtosváralja, Gidófalva:
ELFT Békés Megyei Csoport 2011–2016
Székelykeresztúr Fekvése:
Készítette: Barna Alexandra Csordás Rita
Készítette: Horváth Dóra
Kassák Lajos Nézzük együtt….
Gerecse Készítette: Szabó Lilla
Balatonalmádi körtúra Készítette: Szabó Lilla
Segesvár június 8..
Székelykeresztúr június 8..
Előadás másolata:

Petőfi Sándor Emlékmúzeum Szalkszentmárton Igazgató: Farkas Lajos

Néhány szó településünkről: Petőfi szobor Szalkszentmárton Szalkszentmárton a Duna bal partján helyezkedik el, Bács-Kiskun megyében, Dunaújvárossal szemben, Budapesttől délre, kb. 65 km-re. Lakosainak száma jelenleg kb. 3000 fő, akiknek nagy része még ma is földművelésből él. Honfoglaláskori település Petőfi emlékhely

Európa díjas faluközpont Petőfi Sándor Általános Iskola Polgármesteri hivatal Református templom Református parókia

Petőfi Sándor: Jövendölés (részlet) „Anyám, az álmok nem hazudnak; Takarjon bár a szemfödél: Dicső neve költő fiadnak, Anyám, soká, örökkön él.” (Kecskemét, 1843)

A múzeum udvara

A kocsibeálló

A jegelő

A bérlői szoba

A kiállító terem

Legismertebb itt írt verse: Fekete kenyér „Miért aggódol, lelkem jó anyám, Hogy kenyeretek barna, e miatt? Hisz meglehet: ha nincs idehaza, Tán fehérebb kenyérrel él fiad. De semmi az! csak add elém anyám, Bármilyen barna is az a kenyér. Itthon sokkal jobb ízű én nekem A fekete, mint máshol a fehér.” 1845

További Szalk-Szentmártonban írt ismertebb versei: Összesen 112 verset, 2 drámát és 1 regényt írt Szalkszentmártonban, ezek közül az ismertebbek: A jó öreg kocsmáros Fa leszek, ha…. A csárda romjai

Majsai Károly

Petőfi Baráti Kör Mercz Vince elnök Az elnök éves beszámolója

Petőfi Baráti Kör rendezvényei Író-olvasó találkozók:

Mulatságok, kiállítások: Kiskőrösiek képkiállítása:

„Rég elhúzták az esteli harangot” Ki az,a ki még mostan is Barangol? Csak én járok a faluban Egyedül. Keresem az álmot, de az Elkerül.” Szalkszentmárton,1846

Mindenkit sok szeretettel hívunk és várunk Szalkszentmártonba a Petőfi Emlékmúzeumba! Köszönöm a figyelmet! A fotókat és a bemutatót készítette: Farkas Márta 2006.