A nemzetközi mérésektől a tanóráig – az értékelés üzenetei Készítette: Horváth Zsuzsanna Budapest 2011. december 6.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Országos Kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
A közoktatás és a tudás (Csapó Benő: A tanulás és tanítás tudományos megalapozása) Elmúlt évszázad: az iskolázás gyors expanziója → Kimerült! Tartalék:
A mérési rendszer fejlesztése, az érettségi rendszer átvilágítása
A tanári munka értékelése
Az országos mérések megújult rendszere
Könyvtárhasználati verseny
Értékelés a pedagógiában
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Kompetencia- mérés Somogyi József Általános Iskola
A ÉVI ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS ISKOLAI EREDMÉNYEI.
TIMSS 2007.
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
A fejlesztő értékelés.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
A Stratégia értékelése, visszacsatolása
2008. évi Országos kompetenciamérés 6. osztály / Matematika
Középpontban a fejlődés
A közoktatás alapkérdései Radó Péter Oktatáspolitikai Elemzések Központja (2008.)
Az EEM helye a menedzsmentben
Oktatási reformok tapasztalatai Pest megyei Tanévnyitó Tanácskozás Augusztus 31. Halász Gábor Országos Közoktatási Intézet.
Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap Két ország, egy cél, közös siker! Dr. Kovács Ferencné.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
A szociális képességek fejlesztése módszertana
Kompetencia mérés eredményei 2006 Készítette: Mészáros-Vásárhely Katalin.
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
A közoktatás és az OKKR Dr. Horváth Zsuzsanna és Ütőné Dr. Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Az országos mérések megújult rendszere
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
Tájékoztató 10. osztályosoknak Az érettségi vizsga Kötelező tárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv + 1 választott tárgy.
Pedagógus értékelési rendszer
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
A felmérés időpontja: május 28.. MÉRT TERÜLETEK:  matematikai eszköztudás  szövegértési képességek  háttérkérdőív kitöltése (szülők, tanulók)
Kompetenciamérés Kompetenciamérés Matematika 6. évfolyam.
Új tanulásszervezés – mit és miért kell tennünk?
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
A PISA és az Országos kompetenciamérés tanulságai
1. 2 A gimnázium tanulmányi átlageredménye 4,27. A legjobb eredményű osztály átlaga: 4,41 A legalacsonyabb átlag: 3,6. Nyolc osztály teljesített a négyes.
Csapó Benő SZTE Neveléstudományi Intézet MTA-SZTE Képességfejlesztés Kutatócsoport A PISA céljai, tudományos alapjai.
A PISA ÉS AZ O RSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK KAPCSOLATA ÉS FELHASZNÁLHATÓSÁGA Balázsi Ildikó.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
2015. évi eredmények Újpesti Bajza József Általános Iskola Készítette: Kohodné Tóth Andrea intézményvezető.
Országos kompetenciamérés 6. évfolyam (2015)
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Mérés-értékelési gyakorlatok tanulmányozása az európai szakképzésben
A évi kompetenciamérés eredményeinek elemzése 2016
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Országos Kompetencia Mérés 2011
Kompetenciamérés eredményei évfolyam 2013
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Az SZMBK Intézményi Modell
Országos kompetenciamérés 6. évfolyam (2017)
Előadás másolata:

A nemzetközi mérésektől a tanóráig – az értékelés üzenetei Készítette: Horváth Zsuzsanna Budapest december 6.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet évi konferenciája A NEMZETKÖZI MÉRÉSEKTŐL A TANÓRÁIG – az értékelés üzenetei Horváth Zsuzsanna

Minőség, eredményesség – vetélkedő értelmezések

1990-es évektől napjainkig Decentralizált irányítási környezet  felhasználóbarát minőség Oktatási expanzió  növekvő iskolázási kereslet, magasabb képzettség, „tömegesedés”, értékkonfliktusok Nemzetközi standardok (IEA TIMSS; OECD PISA)  „válságkommunikáció”, felzárkózás, szerteágazó hatások Nemzeti standardok és teljesülésük  minőségértékelési szereplők, hiányok, színvonalviták, fejlesztések

Az oktatás eredményessége – fókusz: a tanulói teljesítmények értékelése és értelmezése Nemzetközi színtér Országos szint Intézményi szint az alkalmazott értékelési rendszer jellemzői A tanóra szintje a /tantárgyakban értékelt tudás jellemzői/az egyes tanárok értékelési eljárásai, deklarált és rejtett követelményei Eltérőek  a viszonyítási pontok (pl. OECD PISA, IEA TIMSS, PIRLS)  a célok  a címzettek  a vizsgált tudás jellemzői  az értékelés módjai és formái  a nyert adatok  az üzenetek és hatásuk

Mi a tanulói tudás értékelésének tétje? A globális arénában Az Európai Unió szintjén A közoktatási rendszer szintjén Az intézmény számára A tanár számára A diákok nézőpontjából a potenciális munkaerő gazdasági értéke az együttfejlődés indikátora (pl. PISA szövegértés, alsó szintek aránya) Az oktatási rendszerkritika és/vagy a támogatás érveinek forrása (sikersztorik és válságkommunikáció) Az iskola étoszának eleme Jogszabályi kötelezettség és követelményeinek érvényesítése Az énkép, az önismeret ható- tényezője, a tanulási pályakép mutatója

A rendszerszintű tanulói mérések és a tanórai értékelés nyelve Világméretű és/vagy országos aréna (nyilvánosság) Globális értékképviselet és tudásértelmezés Tisztán racionalista kommunikáció Magasan szabályozott, explicit, egyszerű rendszerszintű üzenetek „Politikus számok”, „politikacsinálás” Rangsorok („mainstream”) Kijelentések bizonyítékokkal Standard fejlettségi mutatók, trendek Az „itt és most” világa Az értékelő közlések mögött értékrend, értékvonatkoztatás Az  közlések célja leírás, ösztönzés, meggyőzés Az értékelő hitelességének forrása ő maga Eltérő interakciós és értelmező kapacitások Erős hatás (önismeret, énkép, érzelmek, motivációk) Láthatatlan „mélységi dimenziók”

A PISA-mérés országai 2009-ben

Az OECD-országok szövegértés- eredménye és az oktatási ráfordítás

Az erőforrások hatékonysága, elosztása A lemaradók és/vagy a kiválóak?

Magyarország

A kiváló képességű diákok aránya országonként az egyes mérési területeken (matematika) Megjegyzés: Az országok a kiváló eredményű tanulóik (5. és 6. szint) százalékos aránya szerinti csökkenő sorrendben szerepelnek az ábrákon. A kiemelt részben Kelet-Közép-Európa országai szerepelnek (első oszlop az OECD átlagot mutatja).

Erős összefüggések Oktatási vagy társadalmi mutatók? Oktatási és/vagy társadalompolitikai beavatkozás?

A szociális, gazdasági és kulturális háttér és a teljesítmény közötti kapcsolat erőssége A szociális, gazdasági és kulturális háttér és a teljesítmény kapcsolatának erőssége az OECD-átlag feletti A szociális, gazdasági és kulturális háttér és a teljesítmény kapcsolatának erőssége nem különbözik szignifikánsan az OECD- átlagtól A szociális, gazdasági és kulturális háttér és a teljesítmény kapcsolatának erőssége az OECD-átlag alatti

Az Országos kompetenciamérés átlageredményei kistérségenként, 8. évfolyam, szövegértés, 2009 (pont)

A szövegértési képességet befolyásoló tényezők mértéke Magyarországon és az OECD-országokban átlagosan Megjegyzés: Az OECD országokban átlagosan érvényes adatok zárójelben szerepelnek.

Mi lehet a tanulság? (Mire összpontosuljanak a K+F források?) A rendszer válaszadó képességének növelése  kulcskérdés az értékelési eredmények lefordítása tanítási-tanulási stratégiákra  az oktatási eredményesség értékelése – a hazai rendszerkörnyezet továbbfejlesztése

A közoktatás információs rendszere

Magyarázom a bizonyítványom A közoktatás certifikációs kötelezettsége évente kb év végi bizonyítvány, átlagosan 10 tantárgyi osztályzattal, mögöttük átlagosan 3 osztályzat/tantárgy  Évente kb osztályzattal történő visszajelzés keletkezik (az értékelés szempontjából magas szabadságfokú rendszerben)

Kritikai nézőpontok Az iskolai osztályzat „értéke,”, összehasonlíthatóságának korlátai, az osztályzat érvényessége Az értékelésnek sokfélesége, a jegyeknek a többféle információforrást összegző tendenciája akár még hasznos is lehetne, ha nem lenne benne csaknem minden egyes értékelő tevékenységben lehetséges hibaforrásként a tanár egyéni, szubjektív értékítélete (?!)

A tanári értékelő közlés magasan szabályozott interakció tudatos öntudatlan nyílt rejtett az elutasítás/elfogadás metakommunikációja; az elfogadás, támogatás konstruktív módszerei a hitelesség az értékelő közlések elfogadása/elutasítása; a tanár mint referencia, mint példa

Az osztálytermi értékelés Az értékelő közlések mögött értékrend, értékvonatkoztatás Az értékelő közlések célja leírás, ösztönzés, meggyőzés Az értékelő hitelességének forrása ő maga Erős hatás  önismeret, énkép, érzelmek, motivációk Eltérő tanári és tanulói interakciós és értelmező kapacitások Láthatatlan „mélységi dimenziók”

Az értékelés modalitása A felszólító mondatok lényegesen különböznek a kijelentő mondatoktól: az utóbbiak alávethetőek egy igazságérték- vizsgálatnak, az előbbiek nem.” (R.Jakobson)

Az osztályzat üzenetei: tanulási út, énkép Mérvadóak az alapfokú oktatásban elért tanulmányi eredmények egyrészt a további tanulási út megválasztásában, sőt megvalósíthatóságában, másrészt „a milyen tanuló vagyok, voltam” jelentős szerepet játszik a tanuló önképében, önmaga értékelésében. Az iskolai osztályzatok „együttjárása” - a tantárgyi osztályzatok belső összefüggésrendszere nagyon erős. Ritkán fordul csak elő, hogy egy tanuló különböző tantárgyakból kapott jegyei jelentősen eltérnek egymástól (Józsa, 2007).

Tanulási helyzetek /értékelői közlések Mit értékel a tanár? Hogyan értékel? Ki a címzett? Mi az üzenet?