„A szó veszélyes fegyver…”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Pósa Szabolcs Németh Gábor
Advertisements

Tíz éves a Filozófiai Kert
A KORRUPCIÓ ÉS A MINDENNAPI ÉLET: A MAGYAR KÖZVÉLEMÉNY
A VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS SZABADSÁGA
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
FÓRUM A KORMÁNYZATI PORTÁLON FÓRUM A KORMÁNYZATI PORTÁLON MEH – EKK * Kopint Datorg Rt. Tartalommenedzsment Divízió 2006.
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Egyes emberi jogok Törökországban
Összeállította: Könyves Tóth Pál
 A szuverenitás megalapozása  Korlátozott államhatalom  Hatalmi ágak elválasztása / fékek és egyensúlyok  Államszervezet meghatározása  Mindent.
UNITED WAY = Emberek az emberekért. Segítsd Te is a UNITED WAY szervezetet, hogy segíteni tudjon! A UNITED WAY olyan országok lakosait segíti, akik alapvető.
Dávid és Góliát a modernkori egyháztörténetben Az Evangélikus Egyház szerepe a Német Demokratikus Köztársaságban, különös tekintettel a rendszerváltás.
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
Cigány ügyek az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Siófok, szeptember 16.
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen NANE
Magyarország etnikai szerkezete
Többség – kisebbség helyzete Magyarországon
A felvilágosult abszolutizmus
Mentortanárképzés eLearning támogatása
A véleménynyilvánítás szabadsága
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
4. A nyilvánosság – a civil társadalom éltető kerete. Civilség és közhasznúság.
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
ha le tudnánk kicsinyíteni a Földet, és a 6,5 milliárd embernyi népességet egy 100 lelket számláló falura, és az arányok változatlanok maradnának, akkor…
A szlovák nyelvtörvény és a mögötte húzódó szlovák- magyar ellentét háttere Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem Témavezető: Dr. Molnár Anna.
Jinnah ellentmondásos álma: Pakisztán. Az államiságra nézve veszélyt jelentő kihívások -politikai válság -szeparatista törekvések -korrupció a problémák.
Kisebbségi kultúrák.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
alkotmány – állam- és kormányformák
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
A háború és a modern fegyveres erő
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Valami aggaszt, vagy idegesít?
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
TE AKARSZ ROMA MUNKATÁRSAT?. A nem romák elsősorban a munkához való viszonyuk alapján ítélik meg a romákat. Előzmények * ! Szociológiai és szociálpszichológiai.
Az orvos szabálysértési felelőssége
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
Hogyan használd a PTC oldalakat? Alapvető fogalmak, és leggyakrabban előforduló kifejezések.
Alapvető fogalmak, és leggyakrabban előforduló kifejezések HOGYAN HASZNÁLD A PTC OLDALAKAT?
Esély a munkára – Civil együttműködés a hátrányos helyzetű rétegek munkaerő-piaci integrációjáért Projektazonosító: NCA-DP-09-A-0185 Dolgozzunk együtt!
Történelem – középszintű témakörök
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
ÜNNEPÉLYES MEGYEI TANÉVNYITÓ
Az érintettek jogai, jogérvényesítési lehetőségek.
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
Ómagyar kor ( ).
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Állampolgári jogok és kötelességek
Valami aggaszt, vagy idegesít? Fáraszt a tanulás? Őket nem kevésbé.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Az adatvédelem szabályozása
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
A médiaszabadság, mint a kommunikációs jogok része Médiaszabályozás március 5. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
Vallásszabadság a gyakorlatban Pálffy Miklós jogász
Személyes életvitel. Mentális és csődhelyzet kialakulása 1. A társadalmi háttér negatív hatásai A mai magyar társadalomban megjelenő negatív jelenségek.
 A politikai berendezkedések: a demokrácia és a diktatúra  A rendszerváltás Magyarországon  Az Alkotmány  A politikai pártok ma Magyarországon.
A szólás és a Háló szabadsága, etika. A SZÓLÁS, VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS SZABADSÁGA, LELKIISMERETI ÉS VALLÁSSZABADSÁG.
Gyűlöletbeszéd Dr. Smuk Péter. Az alaphatározat 30/1992 (V. 26.) AB hat. – a Btk. 269.§-ról „(1) Aki nagy nyilvánosság előtt a) a magyar nemzet vagy valamely.
Rendszerváltás Diktatórikus államberendezkedés demokráciává alakul Magyarországon ezt a folyamatot rendszerváltásnak nevezzük. Magántulajdon Hosszú,
A népesség összetétele
Miért fontosak a határok?
EURÓPA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ UTÁN
Jog- és állambölcselet I.
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

„A szó veszélyes fegyver…” A gyűlöletbeszéd és a gyűlölködő kifejezések problematikája a mai magyar sajtóban Magyar Krisztián Budapest 2011. április 15.

Alaphipotézisek: A gyűlölködő kifejezések jelenléte a sajtóban Fokozott társadalmi hatások Politikai elit, jog és a civil szféra kifogásolható reakciója

Szólásszabadság minél szélesebb körű biztosítása XVIII.-XIX. sz. nagyhatású dokumentumaiban (gondolatszabadság) XX. sz. emberi jogi dokumentumok Alkotmány 61. § „A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra, továbbá arra, hogy a közérdekű adatokat megismerje, illetőleg terjessze.” Jogellenes → etnikai vagy bármilyen közösség elleni fellépés

Csekély demokratikus hagyományok ‘92: gyalázkodás büntetése alkotmányellenes Az Alkotmánybíróság ‘92-es indoklása: „A létrejött sajtószabadságban senki nem hivatkozhat külső kényszerre, aki a nyilvánosság elé lép, minden sorral, amit leír, magát adja és teljes erkölcsi hitelét kockáztatja. Politikai kultúra és egészségesen reflektáló közvélemény csakis öntisztulással alakulhat ki.”

2001. augusztus, Ébresztő c. lap, ifj 2001. augusztus, Ébresztő c. lap, ifj. Hegedűs Lóránt: Keresztyén magyar állam Miután pedig nem lehet minden palesztint kifüstölni nácikat is nemegyszer megszégyenítő fasiszta módszerekkel a Jordán partja mellől, hát jönnek megint a Duna partjára, hol internacionalistán, hol nemzetieskedve, hol kozmopolitán még egyet rúgni a magyarba, hiszen kedvet kaptak hozzá. (…) Hát halld meg magyar, az ezredik keresztyén magyar állami év ősi jussán és jogfolytonosságán alapuló, egyetlen életre vezető üzenetét: REKESZD KI ŐKET! MERT HA TE NEM TESZED MEG, ŐK TESZIK MEG VELED!” (Kiemelés az eredetiben – M. K.)

Clear and present danger mérce → közvetlen és nyilvánvaló veszélyhelyzet Alkotmánybíróság ‘92-es határozata → nem szükséges az erőszakos cselekmény bekövetkezte Ifj. Hegedűs-ügy, Paizs Miklós → számonkérés hiánya

Halmai G. : „Az erőszaknak nem kell bekövetkeznie Halmai G.: „Az erőszaknak nem kell bekövetkeznie. A bíróságok úgy tűnik, hogy folyamatosan ezt követelik meg, és sorra – ha egyáltalán bírósági szakaszba jut egy ügy– felmentő ítélet születik, lásd ifj. Hegedűs ügyében.” Koltay András: „(…) alkalmazhatatlan a szabály, az amerikai mércének ez a fajta átvétele egy bizonytalan helyzetet okozott.” A jogszabályok következetesebb alkalmazása

‘92-es indoklás folyamatos megerősítése A gyűlöletbeszéd-vita folyamatosan napirenden van Szélsőségeknek és a gyűlölködő kifejezéseknek kedvező társadalmi állapotok Politikai elit ingerküszöbe alatt, civil szféra gyenge

Bayer Zsolt: Cigányliszka Magyar Nemzet, 2006. október 17. Bárki, aki ebben az országban elgázol egy cigány gyereket, akkor cselekszik helyesen, ha eszébe sem jut megállni. Cigány gyerek elgázolása esetén tapossunk bele a gázba. Ha időközben körbeállják autónkat a cigányok, még inkább tapossunk bele a gázba. Akit még elütünk, annak pechje van.

„n.a.”: A Surányi-veszély Magyar Fórum, 2009. március 26.

Bayer Zsolt: Ugyanaz a bűz Magyarországból „bűz árad” – írja valami Cohen névre hallgató, bűzlő végtermék valahonnét Angliából. Cohen, meg Cohn-Bendit meg Schiff. A Népszava pedig a nagy kalapácsos ember vörös figurájával jelentkezik, és sajtószabadságot követel. A legtöbben pedig azt gondolják, hogy ez valami újdonság, s hogy ilyen hadjárat még nem volt. Botorság. Nincs új a nap alatt. Sajnos nem sikerült mindet beásni nyakig az orgoványi erdőben… Magyar Hírlap, 2011. január 4.

2010. évi CIV. törvény a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól A SAJTÓ KÖTELEZETTSÉGEI 17. § (1) A médiatartalom nem lehet alkalmas személyek, nemzetek, közösségek, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek vagy bármely többség, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport elleni gyűlölet keltésére. (2) A médiatartalom nem lehet alkalmas személyek, nemzetek, közösségek, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek vagy bármely többség, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport kirekesztésére.

A következményetika hatástalan Szándék figyelembe vétele Jogszabályok szigorítása? Írott vs. Íratlan demokrácia Politikai kultúra változása, társadalmi konszenzus kialakítása