RFID Radio Frequency IDentification

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Repülőgépek felderítése a RADAR feltalálása előtt
Advertisements

A számítógép műszaki, fizikai része
Elektronikus ügyintézés
LOGICA System.
Pár szó a digitalizálásról
Hardver alapok I. 10. osztály.
CEP® Clean Energy & Passive House Expo CEP® Clean Energy & Passive House Expo II. Országos Villanyszerelő Konferencia Meglévő ingatlanok smartosításának.
… with NFC A mobil contactless (NFC) technológia lehetőségei a pénzügyi szektorban.
Készítők:Almádi László, Bajházi Attila, Burghardt Petra és Tóth Nanett
QualitySoft On-Line megoldások Terminálszerver alternatíva a Távoli Asztali eléréshez.
Tevékenység alapú költségszámítás
A kritikus infrastruktúra védelem nemzetközi háttere és a magyar nemzeti program kialakítása, az ebből fakadó szakmai feladatok Balatonföldvár, március.
Emeltszintű Etanácsadó Otthoni internetes ügyintézés Készítette: Horányiné Horváth Viktória Csilla.
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
ADNS Attestation DataNet Service
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
Rádiófrekvenciás azonosítás (RFID)
Czeglédi László Integrált tartalomszolgáltatás megújult környezetben
Mobil eszközök vezeték nélküli tápellátása
Mikrohullámok Báthori Bendegúz Ujvári Csaba Hasznos Berci.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 6 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
GÉPJÁRMŰ BELÉPTETÉSI TECHNOLÓGIÁK (nem nyilvános járműbejáratok) avagy nem mind arany, ami fénylik Készítette: Filkorn József.
RF ID Sárkány Márta. Rádióhullámok útján terjedő információ Radio Frequency Identification Rendszer felépítése: Tag: azonosítandó entitás Leolvasó:
Természet adta hírközlési útvonalak alkalmazása vészhelyzetekben
Small Liga Mozgás vezérlő rendszere
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Vezeték nélküli átvitel
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
Vezeték nélküli helyi hálózatok
12. Óra Háttértárak.
RFID labor az Intézetünkben
Informatikai alapismeretek
Automatikai építőelemek 8.
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Vezeték nélküli technológiák
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
A memóriák típusai, jellemzői
VEZETÉK NÉLKÜLI LED MEGHAJTÁS
K&H trambulin tapasztalatok
Elektronikus bankolás Gyors, hatékony és biztonságos módja a kommunikációnak és az üzleti kapcsolatnak a Bankal. Tranzakciókat a saját irodából vagy otthonról.
1 Az EMC témaköre, EMC Irányelv Zavarok frekvencia tartomány szerinti elhelyezkedése Az EMC megvalósításának módszere.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Mobil informatika gyakorlat 1. óra: NFC alapok február 8. Tudnivalók a gyakorlatról 5 gyakorlati foglalkozás (a.
Magyarországi vezetékes szállítás fő vonalai
Rácz László üzletfejlesztési tanácsadó Állami Nyomda Nyrt.
Az IBCS cégcsoport bemutatása, RFID rendszerintegrációs kérdések Széles Gábor Rendszermérnök.
RFID előadás Esettanulmány hazai fejlesztésű RFID alkalmazásról Szabó Dániel kereskedelmi csoportvezető.
valós-idejű helymeghatározás WLAN-nal
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
Lokalizációs platform Kardos Sándor Srágli Attila.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
A Digitális Pénz Kállay Petra Zsirkai Noémi.
Funkciós blokkok A funkciós blokkok áttekintése Az alkalmazás előnyei.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
RFID- Rádiófrekvenciás azonosítás
Írta és előadja: Hajgató Bence. Adat hordozó szenzor chip-ek napjainkban 1. Oxford Nanopore /emberi/  Nanométer nagyságú, sejtmembránként dolgozó szenzorokat.
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
RFID és NFC technológiák Előadó: Kajdocsi László.
KONFIGURÁCIÓKEZELÉS è A projektirányítás a költségekkel, erőforrásokkal és a felhasznált idővel foglalkozik. è A konfigurációkezelés pedig magukkal a termékekkel.
Háttértárak.
RFID AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
Hardver ismeretek: Hordozható számítógépek.
Óbudai Egyetem, NIK Kalla Mór
RFID és Telemedicina Dr. Ficzere Andrea RFSUGMED.
(Iskolai) Beléptető rendszer Raspberry Pi 2-vel.
Felhő alapú vállalati rendszerek
Készítette Ács Viktor Villamosmérnök hallgató
THR9 TETRA kézi rádió.
Elektronikus ügyintézés
Előadás másolata:

RFID Radio Frequency IDentification Készítette: Kertész Gábor, Soós Roland Soós Viktor, Szilágyi Gyula

RFID története A II. világháborúban használt radar rendszerekből fejlődött ki. Sir Watson-Watt vezetésével az első aktív repülőgép felismerő rendszer (IIF) A 60-as évek: elektronikus termék-felügyeleti rendszer (EAS), elsősorban bolti lopások megelőzésére A 70-es években további fejlesztések. Használják többek között nukleáris eszközök követésére, autópálya díjfizető rendszereknél és szarvasmarhák azonosítására is A 90-es évek elején az IBM fejleszti ki az első UHF RFID rendszert

RFID története 1999: Auto-ID Center. Csak egy sorozatszámot tárolnak a tag-ek. A sorozatszám alapján egy Internet alapú adatbázisban tárolják a termék adatait. Előnye: a tag kisebb memóriával rendelkezik, ezáltal olcsóbb Napjaink: számos kereskedelmi világcég bevezette vagy tervezi bevezetni az RFID rendszert. Más iparágak is érdeklődnek az RFID iránt (gyógyszeripar, védelmi rendszerek, stb.)

RFID rendszerek elemei

RFID rendszerek elemei Transzponderek (bélyegek, tagek) Aktív Passzív Félaktív Olvasók (antennák) Kézi olvasók Telepített olvasók (kapuk) Middleware bárakármi Rendszer integráció A middleware kimenetét feldolgozza

Aktív tag-ek Aktív tag-ek Saját adó Többnyire saját energiaforrás Mikrocsipjükben tárolt információt sugározzák rádióhullámok útján A használt frekvencia általában 455 MHz, 2,45 GHz vagy 5,8 GHz olvasási távolsága 100 méter körüli Felhasználása: nagy értékű konténerek, vasúti kocsik, stb Ára függhet: mekkora a memóriája milyen az elem élettartama milyen egyéb (pl. hőmérséklet) érzékelővel van felszerelve milyen a tokozása (az ipari kivitelű drágább)

Passzív tag-ek Passzív tag-ek nem rendelkeznek adóval csak az olvasóból kisugárzott energia segítségével verik vissza a (modulált) rádióhullámokat egy mikrocsipet tartalmaz, ami egy antennával van egybeépítve tokozásuk sokféle lehet speciális tokozások általában emelik a költségeket Léteznek LF (125 kHz), HF (13,56 MHz), és UHF (860-960 MHz) tartományban némely rendszer a 2,45 GHz-es sávot illetve egyéb sávot is használhat

RFID olvasók I. Kialakítás szerinti csoportosítás Kézi olvasó Vezetékes Vezeték nélküli Asztali olvasó Mobil eszközbe szerelt olvasó Ipari olvasók Targoncára szerelt olvasó Olvasó antennával felszerelt kapuk

RFID olvasók II. Adatírás szerinti csoportosítás Read-only olvasók Csak tag-ek olvasására lehet használni őket Ált. kisebb antennák Írásra és olvasásra is használható olvasók Tag-ek írására és olvasására Ezek a legelterjettebbek Adatgyűjtő egységek Akár írásra és olvasásra is képesek Adatok feldolgozására is használhatók Ált. olyan helyen használják, ahol a vezeték nélküli lefedettség nem megoldható

RFID írók RFID tag-et író címkenyomtató Kézi RFID író-olvasó A termékre ragasztott címkének az adatait nyomtatja illetve az azonosításhoz szükséges adatokat a címkében levő RFID tag-be is beleírja Nyomtatáskor automatikus ellenőrzés a hibás tag-ek kiszűrésére Kézi RFID író-olvasó Vezetékes, vezeték nélküli Asztali író-olvasó egység Ipari író-olvasó Targoncára, antenna kapukra stb.

RFID frekvenciák jellemzői Frekvencia Elônyök Hátrányok Általános alkalmazás Alacsony (9-135 KHz) • világviszonylatban elfogadott • <1,5m olvasási távolság • élôállat azonosítás • fémes anyagok mellett is mûködik • nem praktikus raktári használatra • söröshordók (keg) • széles körben elterjedt • nem szabványosított az ePC használatánál • Auto Key and Lock   • Könyvtári könyvek Magas (13,56 MHz) • Világviszonylatban elfogadott • raklapazonosítás, csomagazonosítás • Nedves környezetben is mûködik • fémes környezetben nem mûködik • Légipoggyász • Széles körben elterjedt • Beléptetô rendszerek Ultra magas (300-1200 MHz) • Nagyobb olvasási távolság >1,5m • Jelenleg még nem használható Japánban • konténer, szállító jármû • Növekvô kereskedelmi alkalmazás • elnyelôdhet • jármû nyomonkövetése Mikrohullám (2,45 vagy 5,8 GHz) • nagyobb olvasási távolság>1,5m • nincs kereskedelmi használatra szóló megegyezés az EU bizonyos részein • jármûbeléptetô rendszerek • bonyolult rendszer kiépítése szükséges hozzá

Az RFID működési elve LF és HF rendszerek általában induktív csatolást alkalmaznak Egy tekercs van az olvasó antennájában és a tag antennájában is, amelyek együtt egy elektromágneses mezőt alkotnak. A tag ebből az elektromágneses mezőből nyeri az energiáját. Ezért viszonylag közel kell lenniük egymáshoz. Az LF és HF rendszerek jobban működnek fém- és folyadékfelületek közelében, mint az UHF rendszerek. A passzív UHF rendszerek úgynevezett "propagation" csatolást alkalmaznak Ebben az esetben az olvasó és a tag nem alkot elektromágneses mezőt, hanem az olvasó által kibocsátott energiát a tag arra használja, hogy az antennáján megváltoztatja a terhelést és egy módosított jelet sugároz vissza.

Felhasználási területek Biztonsági beléptető rendszerek Személyek, állatok azonosítása Vagyontárgyak nyomkövetése (termékek, járművek) Gyártás optimalizálás Díjfizető rendszerek (pl: mobiltelefonos fizetés) Kiskereskedelemben Könyvtári alkalmazás „E-passport” – Elektronikus útlevél Sportrendezvényeken időmérés

A technológia jövője „An Internet of Objects” – A tárgyak Internete „Biztonságos étel” – Élelmiszerek nyomon követése a gyártási fázisokban, minőség-ellenőrzés egy magasabb szintje. Vásárolt termékek cseréje, levásárlás könnyebbé válik ha el vannak látva azonosítóval. Okos háztartási termékek: mosógépek amik azonosítják a ruhát és kiválasztják a megfelelő mosási programot. Ruhavásárlásnál a megfelelő méretű ruhákon LED-ek jeleznek vissza a várárlónak. Fizetni a bolt elhagyásával is lehet; a zsebed lévő chip segítségével egyenlíted ki a számlát. A legkisebb chip a haj vastagságánál is kisebb már…